19 Νοε. 2022

Οι υποκλοπές στο τέλος λερώνουν και τα θύματά τους

Παρακολουθήσεις:

Ο τελειωτικός πολιτικός εξευτελισμός

του Νίκου Ανδρουλάκη

Από την αρχή που ξέσπασε το μεγα δημοκρατικό σκάνδαλο παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από κρατικά όργανα υπό την άμεση, πλήρη και αποκλειστική εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης -αν και προνομιακό θύμα αυτών των παρακολουθήσεων- τήρησε μια στάση περίεργης πολιτικής ηπιότητας απέναντι τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του εν λόγω πολιτικού και ποινικού εγκλήματος.

- Ανέχτηκε επί εβδομάδες να διασύρεται από αήθεις αναφορές κυβερνητικών στελεχών με το ανείπωτο επιχείρημα, που μέσες-άκρες ήταν «εκείνος ξερει γιατί παρακολουθείται».  

- Επέτρεψε ανεύθυνα να ευτελίζεται ανεπίτρεπτα ο όρος «εθνική ασφάλεια», που για την Ελλάδα με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα είναι όρος μείζονος σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας. Και μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση στη συνέχεια με αναφορές στελεχών της στιγμάτισε με πρωτοφανή αντιδημοκρατικό τρόπο την αντιπολίτευση ούτε λίγο-ούτε πολύ ότι υπηρετεί τα συμφέροντα του Ταγίπ Ερντογάν, αποδεικνύνοντας ποιά «εθνική ασφάλεια» έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επικαλείται τον όρο, συσχετίζοντάς τον αποκλειστικά με τα προσωπικά πολιτικά συμφέροντά του και προσφέροντας αδιάψευστη απόδειξη των κινήτρων της μικροπολιτικών κινήτρων παρακολούθησης Ανδρουλάκη.    

- Συνηγόρησε (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε) σε μια εξεταστική επιτροπή της βουλής, απόλυτη παρωδία κοινοβουλευτικού ελέγχου, που κατέληξε στη μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία μας συγκάλυψη ενός σκαστού και ομολογημένου μάλιστα πολιτικού εγκλήματος. Φυσικά, η ίδια η εξέλιξη και  το γελοίο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής των βουλευτών της ΝΔ, ως άμεσων συνενόχων στο επάλληλο και μεγάλου επίσης δημοκρατικού βάρους εγκλήματος της συγκάλυψης, αποδεικνύει χωρίς δυνατότητα αντίκρουσης πόσο εσφαλμένη ήταν η επιλογή να γίνει δεκτή η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής υπό τους παρόντες πολιτικούς όρους, αντί να καταγγελθεί και να απονομιμοποιηθεί  πλήρως από την αντιπολίτευση τέτοια εξεταστική από την πρώτη στιγμή.              

- Τέλος, εδέησε να καταθέσει μηνυτήριες αναφορές στην τακτική δικαιοσύνη τρεις ολόκληρους μήνες μετά το ξέσπασμα του μεγάλου δημοκρατικού σκανδάλου  παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από κρατικά όργανα υπό την άμεση, πλήρη και αποκλειστική εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τον ίδιο προνομιακό θύμα τους.

Τα παραπάνω θα αρκούσαν για να κλονίσουν την εμπιστοσύνη οποιουδήποτε καλόπιστου παρατηρητή σχετικά με την ειλικρινή πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Όμως, ούτε σ’ αυτά δεν αρκέστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ!

- Τώρα, με την ευκαιρία κατάθεσης σχεδίου νόμου της κυβέρνησης ανάλογης ποιότητας με την παρωδία της εξεταστικής επιτροπής της βουλής που διερεύνησε δήθεν τις παρακολουθήσεις, αλλά και με πανομοιότυπο στόχο τη συγκάλυψη του μεγάλου δημοκρατικού σκανδάλου για να διασωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κλονίζεται επικίνδυνα, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι το κυβερνητικό σχέδιο νόμου είναι «σε σωστή κατεύθυνση»!  

- Δηλαδή οδεύει προς κοινοβουλευτική συζήτηση για την ψήφιση νομοσχεδίου της κυβέρνησης που ενέχεται για τις παρακολουθήσεις σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων από κρατικά όργανα υπό την άμεση, πλήρη και αποκλειστική εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία συζήτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το κόμμα του θα κληθούν να εγκρίνουν κάτι που θα νομιμοποιεί τη μη πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν στην παρακολούθηση σε βάρος του από κρατικά όργανα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διότι, τί άλλο πρακτικά συνεπάγεται η πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι οι παρακολουθούμενοι θα ενημερώνονται μετά από παρέλευση 3ετίας; Δηλαδή, ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει ότι για την παρακολούθησή του από κρατικά όργανα υπό την άμεση, πλήρη και αποκλειστική εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έπρεπε να περιμένει άλλα 2,5 χρόνια για να ενημερωθεί; Και νομίζει άραγε ότι θα γίνει πιστευτός με κάτι τέτοια, όταν δηλώνει ότι θέλει να πέσει φως στο μέγα σκάνδλο των παρακολουθήσεων;

- Ναι, αλλά ζητάει αναδρομική ισχύ του κυβερνητικού σχεδίου νόμου, αν τυχόν εγκριθεί, μας λένε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ! Αλήθεια, παιδιά; Ποιόν κοροϊδεύει ο κ. Ανδρουλάκης; Αλήθεια, ολόκληρος πρόεδρος κόμματος, δεν κατανοεί ότι αναδρομική ισχύς στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση διάταξη ότι οι παρακολουθούμενοι θα ενημερώνονται μετά από παρέλευση 3ετίας, δεν είναι εφαρμόσιμη και τίποτα δεν το αλλάζει αυτό; Και σε τί και ως προς τί θα ενημερωθεί ο κ. Ανδρουλάκης μετά από 2,5 χρόνια, όταν από κυβερνητικής πλευράς αναφέρεται ότι οι φάκελλοι της συγκεκριμένης υπόθεσης παρακολούθησης έχουν καταστραφεί; Αλλά, ακόμη κι αν θα είχε νόημα κι αν ήταν εφαρμόσιμη η προτεινόμενη από την κυβέρνηση διάταξη ενημέρωσης των παρακολουθούμενων μετά από 2,5 χρόνια, αν τυχόν από την ενημέρωση προέκυπταν αποδείξεις ότι συντελέστηκε το πολιτικό και ποινικό έγκλημα της παρακολούθησης, τί σημασία θα είχε η ενημέρωση αφού για τους τυχόν ενόχους πολιτικά πρόσωπα θα είχε εξασφαλιστεί η παραγραφή;  Για κουτσομπολίστικους λόγους θα ενημερωνόταν ο κ. Ανδρουλάκης;  

- Επίσης, αν καθυστερησε 3 μηνες να κάνει μηνύσεις για την παρακολούθησή του, πώς ο ίδιος την ίδια ώρα προτρέπει όσους συμπεριλαμβάνονται στις λίστες παρακολουθήσεων που αποκαλύφτηκαν αργότερα να κάνουν αμέσως μηνύσεις για να εκκαθαριστεί η υπόθεσή τους; Είναι αυτή στάση σοβαρού πολιτικού;

- Τέλος, δεν αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι η παρούσα βουλή δεν φέρει στοιχειώδη δημοκρατικά εχέγγυα και καμιά πολιτική νομιμοποίηση (όπως δεν είχε και για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και την έκδοση πορίσματος του ελληνικού κοινοβουλίου) να νομοθετήσει για τις παρακολουθήσεις, όταν ο ίδιος η σημερινός πρωθυπουργός εμπλέκεται καθ’ ύλη και κατά απονεμημένη από τον ίδιο στον εαυτό του αρμοδιότητα με τις παρακολουθήσεις κατά πολιτικών και δημοσιογράφων; Ποιον κοροϊδεύει ο κ. Ανδρουλάκης;

Το κυριότερο όμως ερώτημα στο οποίο αποφεύγει να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσποιούμενος ότι δήθεν δεν τίθεται τέτοιο ερώτημα, είναι: Ανατρέπει το κυβερνητικό νομοσχέδιο (που ο κ. Ανδρουλάκης εκτιμά ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση) το σύστημα αλλά και την πολιτική φιλοσοφία υπό την οποία διετάχθησαν και διενεργήθηκαν οι παρακολουθήσεις; Ή μήπως το μόνο που επιδιώκει το νομοσχέδιο είναι η προστασία αυτών ακριβώς, δηλαδή του συστήματος, των προσώπων και των κρατικών οργάνων που διενήργησαν και όπως φαίνεται ακόμη διενεργούν τις παρακολουθήσεις;

Στο τέλος, δεν έχει καν σημασία ο αυτοεξευτελισμός του κ. Ανδρουλάκη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων! Αν επιθυμεί να βάλει το πήχη της προεδρίας του στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόσο χαμηλά, δικό του θέμα είναι! Εκείνο που δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει, όμως, είναι να ευτελίζει τόσο κατάφωρα μια μείζονα για την ποιότητα της δημοκρατίας μας υπόθεση, μετατρέποντάς την σε «κόλπο» προσωπικό του και του κόμματός του, για μια αρμαθιά ψήφους.

Ντροπή!  

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας