8 Νοε. 2022

Μπορεί να ευθύνεται η αντιπολίτευση για τα αίσχη του νεο-μητσοτακισμού;

Η βρωμιά και η πολιτική

Το απόφθεγμα ότι «φταίει η αντιπολίτευση» για τα αίσχη του σημερινού κυβερνητικού εσμού υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι κάτι νέο. Ακούγεται εδώ και χρόνια από τους δηλωμένους και τους ανομολόγητους οπαδούς του σημερινού εφιάλτη. ...Α ναι, το ίδιο απόφθεγμα ήταν και λίγο διαφοροποιημένο στο στόμα των ίδιων κύκλων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε: τότε viral για όλους αυτούς είχε γίνει το γνωστό «φταίει ο Τσίπρας» που ξανάρθε η δεξιά-ακροδεξιά, σε συσκευασία ενός!

Έτσι, για τους ανεκδιήγητους αυτούς ανθρώπους που με κάτι τέτοια αναγορεύουν την πολιτική και τη δημοκρατία σε πράγματα αποστερημένα από την αξιολόγηση του πολιτικού υποκειμένου τους (δηλαδή του λαού) ως αμετακίνητου όρου για την εύρυθμη λειτουργία τους, σημασία δεν έχει τί συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά το τί λένε οι ίδιοι ότι συμβαίνει. Πιο κραυγαλέα και ακροδεξιάς μάλιστα προέλευσης προσπάθεια υπονόμευσης του βαθμού «συνειδητότητας», που ως στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ οφείλει να αναγνωρίζεται στις αποφάσεις του λαϊκού παράγοντα ως πολιτικής συλλογικότητας συνταυτισμένης με τον πυρήνα της δημοκρατίας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει! Με τέτοιες παραδοχές, οι πολίτες από νοήμονα και υπεύθυνα για τις αποφάσεις τους άτομα καταντούν αθύρματα κομματικών σχηματισμών και μορφωμάτων, που δεν ομνύουν στον όνομα του δημοκρατικού πολιτεύματος και των λειτουργιών του, αλλά στην υπηρέτηση των συμφερόντων πολιτικών ηγεσιών, καθώς και οικονομικών, επιχειρηματικών και μιντιακών κύκλων, που διοικούν τέτοια κόμματα. Δηλαδή μηχανισμών που σε τελευταία ανάλυση αντιστρατεύονται ευθέως τη δημοκρατία, επειδή εκείνη δεν προάγει τα συμφέροντά τους. 

Κάπως έτσι (φυσικά συνοδευόμενο και από μια γενναία δόση θράσους) παρουσιάζεται ως δήθεν τεκμηριωμένη (και όχι ως πολιτικά «στημένη») η διαπίστωση ότι «φταίει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ» διά πάσαν νόσον... Και δεν φταίνε η οργανωμένη παραπληροφόρηση από μηχανισμούς ενημέρωσης που προωθούν συγκεκριμένα ταξικά και προσωπικά συμφέροντα (πολλά απ’ αυτά με ονοματεπώνυμο), ούτε ευθύνεται η ολοκάθαρη παραπλάνηση σχετικά με τα συμβαίνοντα. Αρκεί να δεις κανείς τί έλεγαν αυτοί οι μηχανισμοί παραπληροφόρησης όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το ΚΙΝΑΛ από κοινού διακήρυτταν γιγαντιαία ψέματα, μεταξύ των άλλων ότι ο Τσίπρας ξεπούλησε το όνομα «Μακεδονία» στην Κομισιόν, με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων, ένα από τα ασύστολα ψεύδη που ασφαλέστατα βοήθησαν τον σημερινό πρωθυπουργό να κερδίσει εκλογές.

Έτσι, ποιός ξεχνάει το αγαπημένο μότο του ΚΙΝΑΛ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χορηγός της ΝΔ»,  για το οποίο αντί να ασκούν συντετριμμένοι αυτοκριτική για την κυβερνητική τότε συμπόρευσή τους με το κόμμα και τον συγκεκριμένο άνθρωπο (Κυριάκος Μητσοτάκης το όνομά του), για τους οποίους δήθεν ενοχλήθηκαν που επανήλθαν στην εξουσία συμβάλλοντας ευθέως και οι ίδιοι σ’ αυτό ως συγκυβερνήτες τους, αποθρασύνθηκαν να διαπιστώνουν ότι για την κακή εξέλιξη ...φταίει η αξιωματική αντιπολίτευση!      

Ακόμη και σήμερα, με το κακό να ανθεί μέσα στην ίδια την αυλή τους και την ελληνική δημοκρατία να στενάζει βιασμένη αλεπαλληλως από τον νεο-μητσοτακισμό, συνεχίζουν τις ίδιες αήθειες. Ένα παράδειγμα: Ανερυθρίαστα σε άρθρο-σχόλιο γνωστού «κεντρώου» γραφιά,  αναγορεύεται ως τουλάχιστον  ισοτίμως υπεύθυνος για τον δράμα των πλειστηριασμών ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή, λέει, πλειστηριασμοί γίνονταν και επί των ημερών του. Για τον γραφιά δεν έχει καμιά σημασία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε υπό τη δαμόκλειο σπάθη που είχαν επιβάλει στη χώρα εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν ως «χορηγό της ΝΔ», έχοντας εκείνοι προαποφασίσει και δεσμεύσει την Ελλάδα σε μια μεθοδολογία «διάσωσης» των τραπεζών μέσω πλειστηριασμών. Όπως καμιά σημασία για τον «κεντρώο» γραφιά δεν έχει ότι τότε η Ελλάδα ελάμβανε τις αποφάσεις υπό το βάρος της μνημονιακής δεσποτείας, ενώ σήμερα (και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη των ελλήνων πέτυχε να δώσει τέλος στις μνημονιακές δεσμεύσεις, δηλαδή να κάνει αυτό που απέτυχαν να κάνουν 3 πρωθυπουργοί πριν τον Τσίπρα) οι πλειστηριασμοί είναι ελεύθερη επιλογή της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Τίποτα δεν σημαίνουν όλ’ αυτά για τον «κεντρώο» γραφιά, που δεν διστάζει χωρίς ίχνος ντροπής να αποφαίνεται ότι «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς», διαστρέφοντας βέβαια σκαιότατα την αλήθεια.      

Και μιλάμε για τόσο μεγάλο μέγεθος ανακολουθίας και αναξιοπιστίας όλων αυτών, ώστε να παραβλέπουν οι ίδιοι ότι όταν διεκδικήθηκε απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η αποτίναξη του μνημονιακού ζηγού (θέλετε ότι διεκδικήθηκε με λάθος τρόπο, θέλετε ότι απέτυχε, θέλετε ότι δεν ήταν πολιτικά ώριμη η προσπάθεια, ναι, να συμφωνήσουμε σε όλα αυτά, ...αλλά τούτο είναι μια άλλη συζήτηση) όλοι αυτοί κατέβαιναν στα πεζοδρόμια κατά του Τσίπρα ουρλιάζοντας πως «μένουν μνημονιακοί»... Ούτε αυτό έχει σημασία. Γενικώς φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Με τον τρόπο αυτό και με την καταιγίδα αήθειας και ψευδολογίας η δημοκρατική ομαλότητα μεταβάλλεται σε καθεστωτική κανονικότητα. Δηλαδή από αυτονόητη στις δημοκρατίες  προϋπόθεση των όρων  λειτουργίας του πολιτεύματος εντός του δημοκρατικού πλαισίου μεταμφιέζεται σε κανόνες-νόμους-διατάξεις-ρυθμίσεις, που τελικά τα αντιδημοκρατικά κόμματα-μορφώματα επιβάλλουν όταν κυβερνούν εκείνα, αλλοιώνοντας στην ουσία της την λαϊκή βούληση. Πιο χαρατηριστικό παράδειγμα τούτου από το πόρισμα της νεοδημοκρατικής βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων από κρατικές υπηρεσίες υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του σημερινού πρωθυπουργού, δεν θα μπορούσε να υπάρξει!   

Όμως, πια, στη σημερινή Ελλάδα με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε περάσει στο επόμενο και τελευταίο στάδιο δημοκρατικής παρακμής: την ηθική σήψη των δημοκρατικών θεσμών! Σήψη, που δεν είναι τελικά κάτι άλλο, παρά απόρροια και συνέπεια της λειτουργικής σήψης των δημοκρατικών θεσμών που έχει προηγηθεί εδώ και τρία χρόνια. Διότι θα ήταν αφέλεια να υποθέτει κανένας ότι θα πλήττονταν με τόση βιαιότητα οι δημοκρατικοί θεσμοί στις λειτουργικές τους διαδικασίες και θα έμεναν αλώβητοι και χωρίς συνέπειες οι αρχές που διέπουν αυτές τις λειτουργίες. Έτσι, με την κάμψη των αρχών της δημοκρατικής νομιμοποίησης στις διαδικασίες λήψης των πολιτικών αποφάσεων μέσω του μοντέλου διακυβέρνησης με πρωθυπουργό που ελέγχει τα πάντα (ακόμη και την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων) , με τους ξυλοδαρμούς πολιτών μέρα μεσημέρι από κρατικά όργανα, με τις ανοχές απέναντι σε απαράδεκτες διεκδικήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων μας από άλλες χώρες, με τους εμπαιγμούς και τις εγκληματικές κυβερνητικές αποφάσεις για το δημόσιο σύστημα Υγείας που αποδεδειγμένα έχουν κοστίσει χιλιάδες ζωές συμπολιτών μας που σήμερα θα ζούσαν, και τόσα άλλα, φυσικά επέρχεται βαθμιαία και ως φυσική συνέπεια η κάμψη της ηθικής βάσης επί της οποίας εδράζεται το δημοκρατικό διακύβευμα.   

Γι’ αυτό το θέμα έχει πάψει πλέον να είναι ζήτημα δήθεν άδικης κατασυκοφάντησης μιας ολόκληρης παράταξης, επειδή κάποιοι από εκείνους που βρίσκονται στις γραμμές της προβαίνουν σε ανήθικες πράξεις αναγόμενες σε εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Και δεν είναι άδικη και απαράδεκτη πλέον αυτή η γενίκευση, διότι υπάρχει ευθύνη στην παράταξη αυτή που ουσιαστικά δημιούργησε με τον τρόπο και το ήθος διακυβέρνησης που επέλεξε το ανήθικο πλαίσιο αρχών και κανόνων με τους οποίους έθεσε ολόκληρη τη χώρα υπό την ομηρία διάχυτης διαφθοράς και σήψης. Εδώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει συλληφθεί με ανακριβές «πόθεν έσχες», πώς θα μπορούσε να αποφευγόταν το φαινόμενο διάχυσης ανακριβών δηλώσεων «πόθεν έσχες» από τους κυβερνητικούς βουλευτές;    

Άλλωστε, στο τέλος της μέρας, εκείνο που μετράει είναι και η συνολική στάση, ηγεσίας και απλών οπαδών του κόμματος απέναντι στο φαινόμενο της σήψης! Την καταγγέλλουν και την απομονώνουν ή την ανέχονται και με τη στάση τους την νομιμοποιούν; Αν κάνουν το δεύτερο, είναι συκοφαντία να γίνεται λόγος για «βρώμικη παράταξη»;

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας