27 Αυγ. 2022

«Κόλπο γκρόσο» του Κυρ. Μητσοτάκη στην ενέργεια

Η μεγάλη κυβερνητική απάτη

για τις «παροχές» στο ηλεκτρικό ρεύμα

Το μεγάλο κόλπο που έχει στήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τις επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή από τους φόρους που όλοι πληρώνουμε, με την προσδοκία στοιχειώδους υπέρ μας ανταποδοτικότητας ως πολίτες), σε τί έγκειται; Είναι ένα μεγάλο ερώτημα, που η αντιπολίτευση με ανακοινωσούλες των τομεαρχών που έχουν τη σχετική ευθύνη του ζητήματος ή των κάθε μορφής αρμοδίων των κομμάτων της επί του θέματος, αδυνατεί πλήρως να εξηγήσει στους έλληνες, με αποτέλεσμα (και) εδώ να θριαμβεύει η τυφλή κυβερνητική προαπαγάνδα, με τη συνδρομή της εξαγορασμένης πληροφόρησης που παρέχουν στους έλληνες τα μίντια της λίστας Πέτσα.

Για παράδειγμα, ένας θρασύτατος υπουργίσκος επί της ενέργειας, δεν δίστασε να εμφανίσει τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών από τα δημόσια ταμεία, ως παροχές προς τους έλληνες, που υποφέρουν με τους εξωφρενικά ακριβούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος -συντριπτικά επιβαρυντικούς για τα νοικοκυριά σε σύγκριση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Και, φυσικά, υπό τον απολύτως παραπλανητικό όρο «παροχές» αποκρύπτεται ότι οι όποιες ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά, δεν είναι από πόρους από άλλες πηγές (π.χ. πόροι που θα προερχόντουσαν από ανακατανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων ή από περιορισμό της κερδοφορίας ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας), αλλά προέρχονται εξ ολοκλήρου από τα δημόσια ταμεία: δηλαδή τα επιδοτούμενα επιδοτούν …τον εαυτό τους, από δικούς τους πόρους!

Παράλληλα, οι επιδοτήσεις αυτές, καμιά σχέση δεν έχουν με τις επιδοτήσεις από τα εν εξελίξει προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας (σε κάθε περίπτωση απολύτως ανεπαρκή και αυτά) από τις υφεσιακές πιέσεις λόγω της πανδημίας, που εξασφαλίζονται με τη συμμετοχή πόρων από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. Νομίζω πως δεν θα χρειάζονταν στο σημείο αυτό περισσότερες εξηγήσεις για να αντιληφθεί ο αναγνώστης την ποιοτική και πρακτική διαφορά ανάμεσα -για παράδειγμα- στην επιστρεπτέα προκαταβολή (δηλαδή ζεστό χρήμα προς επιχειρήσεις που λόγω της πανδημίας αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους για να διασωθούν και να συντηρήσουν τις θέσεις εργασίας που κάλυπταν), και, από την άλλη, την παροχή χρήματος στα νοικοκυριά για να καλύψουν μερικώς τις ανάγκες αποπληρωμής των λογαριασμών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα.      

Η μεγάλη πολιτική απάτη του συγκεκριμένου υπουργίσκου καθώς και και του πρωθυπουργού, βρίσκεται εδώ στο ότι οι επιδοτήσεις λόγω πανδημίας είναι μια συλλογικά ειλημμένη απόφαση της ΕΕ και της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας να αναχαιτιστούν οι υφεσιακές πεισεις (που -επαναλαμβάνω- είναι επιδοτήσεις μη επαρκείς, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από την επιμονή των υφεσιακών πιέσεων σ’ ολόκληρη την ήπειρο, που βεβαίως επιτείνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία). Και, από την άλλη, οι επιδοτήσεις από τα δημόσια ταμεία στις χώρες της Ευρώπης για την ενίσχυση των νοικοκυριών που εισοδηματικά πλήττονται κατάστηθα από την απογείωση των τιμολογίων στην ενέργεια, δεν είναι συλλογικά ειλημμένη απόφαση της ΕΕ και εναπόκειται σε κάθε χώρα ξεχωριστά να την εξειδικεύσει, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η επίπτωση αυτών των ακριβότατων τιμολογιών για το ρεύμα στο μέσο εισόδημα των πολιτών της και ανάλογα την κατάσταση της οικονομίας της. Δηλαδή, οι αστρονομικές τελικές τιμές στην Ελλάδα για τα τιμολόγια στο ρεύμα, δεν είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά μια επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως συμβαίνει ξεχωριστά για την κυβέρνηση κάθε χώρας.

(Αυτός είναι και λόγος που χώρες σαν την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, αποφάσισαν και εφαρμόζουν πολιτικές ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών τους που θίγονται από την αστρονομική ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπως για παράδειγμα πολιτικές επιβολής πλαφόν στα τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικου ρεύματος, ενώ η Ελλάδα όχι).

Ταυτόχρονα, για να γίνει ακόμη καθαρότερο τί λέω, αρκεί να αντιληφθούμε ότι τα τιμολόγια του ρεύματος ανά χώρα προκύπτουν από το μίγμα προέλευσης των ενεργειακών πηγών που καλύπτουν τις ανάγκες της κατανάλωσης. Στην Ελλάδα, με τη διατήρηση εκτός δικτύου ενός μεγάλου μέρους της παραγωγής που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από τον λιγνίτη, η χώρα μας αναγκάζεται να προμηθεύεται ακριβή ενέργεια από άλλες πηγές για να καλύψει τις ανάγκες της.

(Ναι, υπάρχουν γενικές κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές Περιβάλλοντος για την παραγωγή στην ενέργεια, με στόχο την αναχαίτιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής. Αλλά ήδη όλες οι χώρες αναπροσαρμόζουν το μίγμα προέλευσης των πηγών από τις οποίες εξασφαλίζουν τις ενεργειακές ανάγκες τους. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η Γερμανία να σκέφτεται ανοιχτά την επαναλειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων για να καλύψει τις ανάγκες της, και η Ελλάδα να αποφεύγει τον λιγνίτη, εμμένοντας σε ακριβές πηγές ενέργειας και στην πολιτική των γεννητριών, που όπως έχει αποδειχτεί αυτή η τελευταία συσχετίζεται με κάποιον περίεργο τρόπο με τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στο επίπεδο της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών και εν πάση περιπτώσει η πολιτική των γεννητριών επιδρά καταλυτικά αρνητικά στις πολιτικές αναδασώσεων. Εν προκειμένω κατά έναν καθ’ υπερβολή παραλληλισμό, θα ήταν σαν να λέγαμε ότι η Γερμανία είναι σαν να σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την  πυρηνική ενέργεια για να συνεχίσει «να ζει πάνω από τις (ενεργειακές) ανάγκες της», την ώρα που η Ελλάδα αποφεύγει τον λιγνίτη για να συνεχίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της «να ζουν κάτω από τις (ενεργειακές) εισοδηματικές και παραγωγικές ανάγκες τους.    

Άρα είναι σε σημαντικό μέρος της συνάρτηση της πολιτικής επιλογής Κυρ. Μητσοτάκη το ακριβό ρεύμα στην Ελλάδα.

Όμως, η μεγάλη απάτη της κυβέρνησης παράλληλα συνίσταται στο ότι λαθροχειρεί  ανεπίτρεπτα προσπαθώντας να εμφανίσει στους πολίτες ότι επιχειρεί να βάλει φρένο στα υπερκέρδη ιδιωτών που δρουν στον κλάδο της ενέργειας. Ενώ δεν το κάνει -τουναντίον τα μέτρα που λαμβάνει είναι μέτρα διασφάλισης (όχι της βωσιμότητάς αυτών των ιδιωτικών επιχειρήσεων, κάτι που θα ήταν ανεκτό) της αυξημένης κερδοφορίας τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει, διότι οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό που η ανεπίτρεπτα λαϊκίστικη και επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική θριαμβολογεί ότι παρέχει στα νοικοκυριά και τις παραγωγικές μονάδες της χώρας, τελικά δεν κατευθύνονται στο εισόδημα των ελλήνων πολιτών για να το στηρίξουν εν μέσω της οικονομικής καταστροφής που λαμβάνει χώρα σήμερα, ούτε καλύπτουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων της Ελλάδας. Αντίθετα, τα νοικοκυριά και οι παραγωγικές μονάδες της χώρας μετατρέπονται με την πρακτική αυτή σε βαστάζους μεταφοράς πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό στις τσέπες των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προς τα νοικοκυριά και τις ελληνικές παραγωγικές μονάδες.      

Εδώ να ξεκαθαριστεί και κάτι κρίσιμο: Οι παραπάνω αναφορές δεν αποσκοπούν να δαιμονοποιήσουν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αντίθετα, ο γράφων είναι απολύτως σύμφωνος με την πολιτική παρεμβάσεων του δημόσιου τομέα για τη διάσωση ή τη στήριξη ιδιωτικών επιχειρήσεων, που για λόγους γεωπολιτικής ή οικονομικής συγκυρίας ταλαιπωρούνται.

Για παράδειγμα, στη Γερμανία η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση παροχής φυσικού αερίου βρέθηκε στα πρόθυρα της πτώχευσης λόγω κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης και η χώρα ορθότατα άνοιξε τα δημόσια ταμεία και την διέσωσε. Για την οικονομική συμβολή του προς την συγκεκριμένη ιδιωτική επιχείρηση το γερμανικό δημόσιο έλαβε σαν αντάλλαγμα μέρος των μετοχών της, όπως είναι και το λογικό. Είδατε στην Ελλάδα καμιά από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, που εμμέσως πλην σαφώς επιδοτούνται από τα ελληνικά δημόσια ταμεία, να μετέφερε μέρος των μετοχών της υπέρ του ελληνικού δημοσίου;

Εν καταλείδι, τυπικά και της πολιτικής ουσίας, δεν ξέρω αν εδώ γεννάται ζήτημα απιστίας σε βαρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου για να χρηματοδοτηθούν κερδοφορίες ιδιωτών. Ας το ψάξουν άλλοι αρμοδιότεροι εμού το ζήτημα αυτό! Ξέρω όμως πολύ καλά ότι αυτά που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργίσκος ενέργειας για παροχές στα ελληνικά νοικοκυριά και τις παραγωγικές επιχειρήσεις μας ώστε να καλυφθεί μικρό μέρος των αστρονομικών αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, συνιστούν μια πελώρια πολιτική απάτη!                 

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας