10 Αυγ. 2022

Σε πλήρη εξέλιξη το μέγα σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

3+1 σενάρια

για τις πολιτικές εξελίξεις

Οι εξελίξεις πλέον τρέχουν με ταχείς ρυθμούς και ούτε τα αντιθεσμικά και αντιδημοκρατικά κόλπα του Κυρ. Μητσοτάκη και των συνοδοιπόρων του μπορούν πια να αλλάξουν την πορεία προς την ατιμωτική εκδίωξή του από την κεντρική πολιτική σκηνή, με συνέπεια ο δημόσιος διάλογος να επικεντρώνεται πια στο μετα-νεο-μητσοτακικό σκηνικό. Μ’ αυτό το θέμα θα ασχοληθώ κι εγώ σήμερα.

Οφείλω εξ αρχής να τονίσω πως όσα αναφέρω στη συνέχεια δεν είναι προϊόν πληροφοριών, αλλά μόνο ευθύγραμμη λογική προσέγγιση στις εκδοχές που προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο και τα πολιτικά ήθη μας, ως λύση στη βαθύτατη δημοκρατική κρίση που έχει εκδηλωθεί.

Επίσης, φυσικά, της συζήτησης σχετικά με τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων προηγείται και επείγει ως απόλυτη προεραιότητα η δρομολόγηση των διαδικασιών εκκαθάρισης της εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην ποινική πτυχή της υπόθεσης των παρακολουθήσεων (η πολιτική πτυχή έπεται, και -κυρίως- η διάσταση αυτή θα αποτιμηθεί στις επόμενες κάλπες, όποτε στηθούν). Σχετικά μ’ αυτό ήδη υπάρχουν κινήσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, που σε γενικές γραμμές είναι σε γνώση των πολιτών.       

Το «σενάριο +1» -ας ξεκινήσουμε απ’ αυτό, αφού είναι δεδομένη η αντιθεσμική και αντιδημοκρατική προαίρεση του πρωθυπουργού- δεν είναι κάτι άλλο από την απόπειρα να συνεχίσει ο σημερινός πρωθυπουργός με την ειδεχθή αδιαφορία ενός παχύδερμου να πρωθυπουργεύει ως το τέλος της 4ετίας. Το σενάριο αυτό συνεπάγεται (και επιβεβαιώνει) την αήθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να μη διστάζει να καταπατά κάθε έννοια νομιμότητας και δημοκρατικής ομαλότητας για να παραμένει στην καρέκλα της εξουσίας. Αυτή ακριβώς η αγκίστρωση του σημερινού πρωθυπουργού στην εξουσία, έχει την πολιτική σημασία της, διότι επικυρώνει τον αδίστακτο χαρακτήρα του νεποτισμού που συγκροτεί τον παρόντα μηχανισμό εξουσίας, με ολέθρια συνέπεια τον σημερινό καθεστωτισμό και την εκτροπή από τις θεμελιώδεις δημοκρατικές διαδικασίες.

Τα υπόλοιπα 3 σενάρια (που για μια στοιχειωδώς λειτουργούσα δημοκρατία έχουν ως προϋπόθεση ότι ο πρωθυπουργός των παρακολουθήσεων θα έχει παραιτηθεί) είναι:

1. Κυβέρνηση υπηρεσιακή με μόνο σκοπό τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και την προκήρυξη εκλογών (το φθινόπωρο), αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής. (Εδώ θα γίνουν και συζητήσεις για μετεκλογικές συμπράξεις, αλλά μη δίνετε και πολύ βάση σ’ αυτές),

2. Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με δύο στόχους: εξεταστική και εξασφάλιση εκταμίευσης των πόρων από το ταμείο ανάκαμψης. Ακολουθούν εκλογές ως το τέλος του 2022, και

3. Νέα κυβέρνηση (συνεργασίας, ή μη) μετά από εκλογή άλλου αρχηγού στη ΝΔ από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. (Υφίστανται διάφοροι συνδυασμοί  στήριξης τέτοιας κυβέρνησης με σκοπό την εξάντληση της 4ετίας, από νέα δεδηλωμένη που τυχόν θα διαπιστωθεί στην υφιστάμενη βουλή).

Τούτων δοθέντων, σημείο-κλειδί των εξελίξεων είναι η υποχρέωση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πράξουν παν ό,τι είναι δυνατό για να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα. Και, συγκεκριμένα, να τίθεται επίμονα, διαρκώς και ως απαράβατος όρος το αίτημα παραίτησης του Κυρ. Μητσοτάκη, ως ο πυρήνας της ίδιας της προσπάθειας εκκαθάρισης του δημοκρατικού πολιτεύματος από τις βρωμιές του σημερινού καθεστώτος. Προφανώς καθεστώτος μη ανεκτού και για κανένα λόγο, τόσο ως απόδειξη του απαραίτητου σεβασμού στη συνταγματική τάξη στην Ελλάδα, όσο και ως στοιχειώδης ανταπόκριση στο δημοκρατικό πολιτειακό και θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται το ευρωπαϊκό κεκτημένο για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Όποια κόμματα της αντιπολίτευσης απέχουν του να θέτουν ευθέως το αίτημα παραίτησης του Κυρ. Μητσοτάκη το μόνο που κάνουν είναι να αφήνουν σκιές για τα κίνητρα απουσίας τους απ’ αυτό το πάνδημο δημοκρατικό προσκλητήριο, μη εξαιρουμένης και της σκέψης ότι διαπραγματεύονται με τον επίορκο πρωθυπουργό τον τρόπο της αναπόφευκτης εκδίωξής του από το προσκήνιο.   

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας