2 Φεβ. 2022

Απάντηση στη διακίνηση ενός κειμένου σχετικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ανακοίνωση

σχετικά με την κίνηση «ΓΕΦΥΡΑ»

Τις τελευταίες μέρες διακινείται στην πολιτική επικαιρότητα και εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα κείμενο  με τίτλο «Συμβολή της Κίνησης “Γέφυρα” στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ - ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΟ».

Το ενδιαφέρον αυτό κείμενο δεν είναι «Συμβολή της Κίνησης “Γέφυρα” στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»! Καμιά συνάντηση όλων ημών που από την αρχή συμπαραταχτήκαμε με τη “Γέφυρα” δεν έχει προηγηθεί, κανένας διάλογος μεταξύ μας δεν εχει διεξαχθεί, καμιά ανταλλαγή απόψεων ανάμεσά μας δεν έχει υπάρξει, για να συντρέχουν πολιτικά οι ελάχιστες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για να φέρει το κείμενο αυτό τον τίτλο που φέρει!

Αναγκαία διευκρίνιση: Πρόβλημα δεν είναι το περιεχόμενο του κειμένου, με το οποίο σε πολλά μπορει κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί! Ούτε με τη σημερινή ανακοίνωση  αλλάζει κάτι σχετικά με την εκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό ανάμεσά μας, για όσους υπογράφουν το επίμαχο κείμενο. Το πρόβλημα (πολλών που δοκίμασαν αυτή τη δυσάρεστη έκπληξη) βρίσκεται στο ότι έχοντας ο καθένας από μας συμπεριλάβει το όνομά του σε όλους όσοι συγκροτήσαμε την κίνηση «ΓΕΦΥΡΑ», η τωρινή διακίνηση του κειμένου αυτού ως «Συμβολή της Κίνησης στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», παράγει την εσφαλμένη εντύπωση ότι όλοι συμφωνούμε με το κείμενο και έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας να διακινηθεί ως φορέας των απόψεών μας εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και αυτό δεν είναι αλήθεια!  

Κυρίως, όμως, η δυσαρέσκεια που αναδύεται από την παρούσα ανακοίνωση έχει και μια άλλη πτυχή, όλως δι’ όλου πολιτική (και αυτό είναι το κρισιμότερο σημείο).

Εκτίθεται στη συνέχεια εν συντομία: Η ίδια η ένταξη όλων μας στην προσπάθεια συγκρότησης της κίνησης “Γέφυρα” από την αρχή στηρίχτηκε στην θεμελιώδη αρχή ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη «πολιτική οργάνωση», με όργανα, διαδικασίες και λειτουργίες αντίστοιχες με κάτι τέτοιο. Αντίθετα, η κίνηση “Γέφυρα” στον πολιτικό πυρήνα της απόφασης συγκρότησής της προϋποθέτει την αυτόνομη παρουσία και μέσω αυτής εξατομικευμένη εκπροσώπηση όλων όσοι συμμετέχουμε σ’ αυτή και με εξ αρχής δέσμευση ότι σκοπός μας δεν ήταν (και δεν είναι) η μετάπλαση σε κάποιο είδος «πολιτικής οργάνωσης».

Βάσει του παραπάνω στοιχείου, είναι σοβαρό πολιτικό ολίσθημα και κείται εκτός των βασικών αρχών συγκρότησης της κίνησης «ΓΕΦΥΡΑ» η ομαδοποιημένη δι’ υπογραφών έκφραση απόψεων στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Άλλωστε, τέτοιες ομαδοποιήσεις ήδη ταλαιπωρούν την ουσία του προσυνεδριακού διαλόγου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καμιά ανάγκη εμφάνισης προσυνεδριακά μίας ακόμη «ομάδας» στο εσωτερικό του κόμματος δεν υφίσταται -το αντίθετο, μάλιστα, η διάλυση τέτοιων ομάδων επιζητείται! Δεν υπάρχει, επομένως, επιθυμία εμπλοκής σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης μεταξύ διαφόρων ομάδων μελών του κόμματος. Απορριπτέο κάτι τέτοιο, με την πεποίθηση ότι έτσι πλήττεται η ποιότητα του προσυνεδριακού διαλόγου και από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ πολιτών-μελών με αυτόνομη και ανεξάρτητη άποψη ο καθένας, μεταπίπτει σε σύγκρουση μεταξύ ομάδων με «προετοιμασμένες απόψεις», μοιάζοντας πολύ -και ακόμη κι αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις- με πόλεμο μεταξύ μηχανισμών, δηλαδή με μια από τις χειρότερες πρακτικές στην ιστορία του ελληνικού κομματικού συστήματος.               

Ύστατο αλλά όχι έσχατο: στις υπογραφές που τίθενται κάτω από το κείμενο που διακινείται ως «Συμβολή της Κίνησης “Γέφυρα” στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» συμπεριλαμβάνονται και πρόσωπα (καθ’ όλα άξια κατά τα άλλα και με σημαντική συμβολή στην ελληνική αριστερά), που ποτέ δεν έχουν λάβει μέρος στις συναντήσεις μας στη “Γέφυρα”. 

Συμπερασματικά:

1. Το κείμενο που διακινείται ως «Συμβολή της Κίνησης “Γέφυρα” στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», δεν είναι κείμενο της κίνησης “Γέφυρα”, αλλά κείμενο ορισμένων μελών της κίνησης.

2. Δεν υπάρχει πρόθεση να παρουσιαστεί και να διακινηθεί κάποιο «αντι-κείμενο», ούτε να σχολιαστεί θετικά ή αρνητικά εκείνο που ήδη κυκλοφορεί. Αν γινόταν αυτό, θα ήταν σαν να παραβιαζόταν και από όλους όσοι δεν το υπογράφουν η θεμελιώδης επιλογή τόσο σε ό,τι αφορά την κίνηση ΓΕΦΥΡΑ»  όσο και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συνιδασκεπτόμαστε συλλογικά αλλά ως αυτόνομες πολιτικές παρουσίες.

Για τον ίδιο λόγο στο κείμενο αυτό δεν ακολουθούν ομαδοποιημένες υπογραφές (που θα μπορούσαν είναι αρκετές) αλλά μόνο μία υπογραφή από τον συντάκτη της παρούσας ανακοίνωσης.

Χρήστος Οικονόμου

(Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμμετέχων από την πρώτη στιγμή στην Κίνηση “Γέφυρα”)  

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας