7 Ιαν. 2022

Η χώρα μας ξεχωριστό παράδειγμα αποτυχίας στο παγκόσμιο μέτωπο κατά της πανδημίας

Μια πολιτική πανδημία:

Το μόνιμο κύμα του κορονοϊού

Για να μη χάνουμε χρόνο με τα αυταπόδεικτα, και να δούμε το πιο ουσιαστικό μέρος των πραγμάτων: Ό,τι ανοησίες και καθαρά ψεύδη εκτοξεύουν πολιτικά πιεζόμενοι μέχρις ασφυξίας υπουργοί και στελέχη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθ’ υποτροπήν, η Ελλάδα είναι μία από τις 2-3 χώρες του πλανήτη που σε κάθε επόμενη φάση της πανδημίας, αντί να βελτιώνεται η κατάσταση, τα πηγαίνει χειρότερα από την προηγούμενη.

Δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων το χειρότερο! Προηγούνται σαφώς τα στοιχεία σχετικά με τη θνητότητα. Και, φυσικά, εξ ίσου σημαντικές οι επισημοποιημένες πια και μη επιδεχόμενες αμφισβήτηση βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης, σχετικά την άρνησή της να στηρίξει τις δημόσιες υποδομές υγείας, που με βάση τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα μέχρι πριν μερικούς μήνες είχαν κοστίσει στη χώρα 1.500 περισσότερους θανάτους συμπολιτών μας. Θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν δεν κυβερνούσε η συγκεκριμένη ομάδα περί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά κάποιοι άλλοι, που θα φρόντιζαν το ΕΣΥ.

Αυτό πια δεν αλλάζει! Είναι βεβαιωμένο και διασταυρωμένο, και επισσωρεύεται στην πληθώρα άλλων επιβαρυντικών συνεπειών για την Ελλάδα και τους πολίτες της που έχει προκαλέσει ο νεο-μητσοτακισμός σε βάρος όλων μας. Αν υπάρχει κάτι που απομένει να διαφανεί στο πεδίο των πολιτικώς σημαινόμενων πραγμάτων, αυτό είναι αν με αποκεκαλυμμένη πλήρως πια την καταστροφή που όλοι αυτοί έχουν προκαλέσει, θα προσπαθούσαν τουλάχιστον να αλλάξουν κάτι σ’ όλο αυτό το πλέγμα του πανευρωπαϊκά διαπιστωμένου νεποτισμού, πολιτικής διαφθοράς, ηθικής σήψης και ηχηρού αμοραλισμού, που συνιστά σε τελευταία ανάλυση το πλαίσιο αιτίων της μεγάλης ζημίας που έχουν προκαλέσει στη χώρα, με κορυφαίες τις επιπτώσεις σε βάρος των ελλήνων πολιτών από την πανδημία.

Διότι, για παράδειγμα, αν οδηγημένοι από τα συμπεράσματα της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του δεν έπραξαν το παραμικρό για να αλλάξει η κατάσταση στις υποδομές δημόσιας υγείας, τότε ο απολογισμός των θανάτων συμπολιτών μας που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν κυβερνούσαν άλλοι που θα μεριμνούσαν για καλύτερη στήριξη του ΕΣΥ, συνεχίζει να μεγαλώνει, με εκατοντάδες επί πλέον θύματα, απόρροια μιας εν πλήρη πολιτική γνώσει αμέλειας. (Κάτι που μεταβάλλει δραματικά και το ίδιο το νοηματικό περιεχόμενο της έννοιας «αμέλεια», που προϋποθέτει άγνοια ή υποτίμηση για οποιονδήποτε λόγο των συνεπειών πράξεών σου, και το τοποθετεί πια στο πεδίο της ενσυνείδητης επιλογής, άρα μιας πράξης που διενεργείται έχοντας εκ των προτέρων επίγνωση των συνεπειών της).       

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνουν ότι τίποτα για να αλλάξει η συνθήκη που προκαλεί την αυξημένη θνητότητα στην Ελλάδα (στο πεδίο ευθύνης του κρατικού μηχανισμού) δεν έχει αλλάξει, παρά το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ ούτε για αστείο πια δεν θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι «δεν εγνώριζαν» τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Παρά τις αυτοεξευτελιστικές τελικά αναφορές του πρωθυπουργού ότι «δεν εγνώριζε» τη μελέτη (ενώ προδήλως ήξερε τα πάντα), αυτό πια ισχύει ως πριν μερικές εβδομάδες. Σήμερα αναμφίβολα γνωρίζει!

Άλλαξε κάτι ουσιαστικά στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα ρυθμίζει τις μέριμνες που λαμβάνει για τις αναγκαίες στηρίξεις στο ΕΣΥ;  Το μόνο που έχω ακούσει έκτοτε επ’ αυτού ήταν κάτι αστείες αναφορές του προσώπου (και μόνο λόγω της επιλογής του για τις ανάγκες εσωκομματικών ισορροπιών επικίνδυνου για υπουργός Υγείας εν μέσω πανδημίας, την ώρα που ένας που θα κατείχε πλήρως και σε βάθος την ιατρική επιστήμη θα ήταν απολύτως αναγκαίος). Και οι αστείες αυτές αναφορές όλες κι όλες ήταν ότι συνεννοήθηκε, λέει, ως υπουργός Υγείας με ιδιωτικές δομές υγείας για την παροχή στο δημόσιο κλινών νοσηλείας κορονοϊού!

Κάτι που προκαλεί βάναυσα την νοημοσύνη μας, αφού το ίδιο απαράδεκτο για υπουργός Υγείας πρόσωπο θριαμβολογούσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για να έχουμε δήθεν σήμερα στην Ελλάδα άμεσα διαθέσιμες 1.500 (τόσες τις μέτρησε) κλίνες ΜΕΘ, …αλλά να χρειαζόμαστε κλίνες νοσηλείας covid-19, δανεικές από ιδιωτικές υποδομές υγείας!

Κατανοώ, σας διαβεβαιώ, τη διαφορά κόστους μεταξύ χρήσης μιας ΜΕΘ και μιας απλής κλίνης νοσηλείας covid-19. Εκείνο που δεν κατανοώ είναι με 680 περίπου διασωληνώσεις συμπολιτών μας (και όχι όλες σε ΜΕΘ, εξ όσων αντιλαμβάνομαι) και με περισσευούμενες άλλες 820 κλίνες ΜΕΘ που μας διαβεβαιώνει ο επικίνδυνος υπουργός Υγείας ότι διαθέτουμε, πώς προκύπτει η έλλειψη κλινών νοσηλείας covid-19. Eίτε πρόκειται για ουρανομήκη βλακεία στη συνολική διαχείριση από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη των υποδομών δημόσιας υγείας, είτε απλά «κάνουμε κάτι» για να φανεί ότι κάπως αντιδρούμε στο όνειδος των τουλάχιστον 1.500 περισσότερων θανάτων από κορονοϊό με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης που αποκάλυψε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

(…και αφήνω προσώρας το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία ακόμη «αρπαχτή» υπέρ του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της υγείας, που από τα έργα και τις ημέρες του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι δεδομένο που οφείλουμε να αφήνουμε πάντα ανοιχτό για να βρισκόμαστε σε στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα).  

Η βροντώδης πολιτική αήθεια εδώ έγκειται στο ότι ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ τη συγκλονιστική αποκάλυψη της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα, αντί να την αξιοποιήσουν για να βελτιώσουν την παρέμβαση του κράτους στη μάχη κατά της πανδημίας, την μεταχειρίστηκαν ως επικοινωνιακό πρόβλημά τους! Έσχατη κατάπτωση για κυβέρνηση που δίνει μάχη κατά της πανδημίας με βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Και, φυσικά, το μεμπτό εδώ δεν είναι ότι υπάρχει και επικοινωνιακή πολιτική πτυχή σ’ όλη αυτή την περιπέτεια. Όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου το σκέπτονται αυτό και το υπολογίζουν. Η ποιοτική  διαφορά που προσβάλλει την Ελλάδα στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλους μας είναι ότι εδώ κατισχύει φανερά το επικοινωνιακό κομμάτι των πολιτικών αναγκών του πρωθυπουργού, και όχι η ανάγκη υγειονομικής δραστηριότητας του κράτους απέναντι στο πανδημικό φαινόμενο. Είμαστε μια χώρα, από τις ελάχιστες στον κόσμο, που ανενδοίαστα συνεχίζει ακόμη και σήμερα (μετά την αποκάλυψη της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα) να χάνει χιλιάδες πολίτες της. κάνοντάς τους θυσία στην πανδημία. Το κάνει αποστερώντας απολύτως αναγκαίους πόρους για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, πόρους που αν είχαν διατεθεί θα είχαν σωθεί μαζικά ανθρώπινες ζωές. Και το επιλέγει αυτό ενσυνείδητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο βωμό της δημοσιονομικής εξοικονόμησης πόρων και στο πλαίσιο της ολοφάνερα νεο-φιλελεύθερης μνημονιακής γραμμής και για να μην παρενοχληθεί το διευρυμένο όφελος των ιδιωτών (και όχι μόνο του κλάδου της υγείας), που προκύπτει από τέτοιες δημοσιονομικές πολιτικές, αποδεδειγμένα, μάλιστα, σε βάρος των ασθενέστερων. (Μόνο που στην εποχή που εγκαινιάστηκαν τα καταστροφικότατα μνημόνια αυτό που επαπειλήθηκε ήταν η διεύρυνση της φτώχειας, ενώ σήμερα με τον κορονοϊό αυτό που όχι απλά απειλεί να επέλθει αλλά ήδη συμβαίνει στην Ελλάδα είναι χιλιάδες περισσότεροι θάνατοι).       

Το επιστέγασμα της συνειδητής συμβολής προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην παράταση των μοιραίων επιλογών που προκαλούν περισσότερους θανάτους συμπολιτών μας, θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν κυβερνούσαν άλλοι που θα στήριζαν το ΕΣΥ όσο χρειάζεται υπό την πανδημική απειλή, είναι το πώς αντιδρά η κυβέρνηση στο κύμα που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον. Η αντίδραση του πρωθυπουργού και των συν αυτώ είναι η επιτομή του προσπαθώ να «σπρώξω τη σκόνη κατω απ’ το χαλάκι», όταν την κοινωνία την καταπνίγει ένα νέφος κυβερνητικού πανδημικού κονιορτού. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται σ’ όλον τον πλανήτη, για να συσκοτίσει τα κρίσιμα διαφοροποιά στοιχεία που με ευθύνη της έχουν καταστήσει την Ελλάδα μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον πλανήτη να ζει κανένας την εποχή του κορονοϊού.

Γιατί φυσικά εδώ το θέμα είναι πόσα από τα κρούσματα covid-19 καταλήγουν σε θάνατο, και πόσα απ’ αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Όπως, επίσης, εδώ το θέμα είναι αν μετά την παγκόσμια επέλαση της παραλλαγής Όμικρον (και υπό το πρόσθετο βάρος των παρ’ ημίν αποκαλύψεων της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα), η Ελλάδα, ως χώρα της ζώνης αυξημένου  κινδύνου να καταλήξει ένας που νόσησε από covid-19 λόγω των κακών και υποβαθμισμένων παρά την πανδημία υποδομών δημόσιας υγείας, μετακινείται σε επιλογές μεγαλύτερης στήριξης του ΕΣΥ. Και δεν το κάνει!

Βεβαίως, το ίδιο έπραξε η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και σε πληθώρα άλλων πεδίων σχετιζόμενων άμεσα ή έμμεσα με το έγκλημα των αυξημένων θανάτων στην Ελλάδα λόγω του κορονοϊού:

- ξανάνοιξαν τελείως χαζοχαρούμενα τον τουρισμό,

- αρνούνται πεισμόνως κάθε ουσιαστικό μέτρο στήριξης των οικονομικά αιμορραγούντων λόγω της πανδημίας νοικοκυριών για περισσότερα τεστ, ως θεμελιώδες μέσο βασικής αποτύπωσης της επεκτασιμότητας των παραλλαγών του κορονοϊού,

- στην αρχή της πανδημίας αρνούνταν συνειδητά στους πολίτες τη μαζική πρόσβαση σε τέστ, απλά για να «γράφει επιτυχία» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πλασματική συγκριτική που έκανε με άλλες χώρες και με ολέθριο αποτέλεσμα πάνω στην ψευδή εντύπωση ότι η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από τους άλλους να δομηθεί η νομιμοποίηση ότι δεν χρειάζεται περισσότερη στήριξη το ΕΣΥ και αρκούν τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια (..απορώ, δεν αισθάνονται άραγε σήμερα ενοχές όσοι τότε έσπευσαν να χειροκροτήσουν, αφού στη βάση εκείνης της επικοινωνιακής παράστασης χωρίς υγειονομικό αντίκρισμα συγκροτήθηκε η ψευδαίσθηση επάρκειας του ΕΣΥ;…),

- με τον απολύτως επικίνδυνο -όπως αποδεικνύεται σήμερα με την παραλλαγή Όμικρον- μύθο περί «επιδημίας ανεμβολίαστων» (που επιστρατεύτηκε με εγκληματική ελαφρότητα απλά για «να μη φταίει» ο Κυριακός Μητσοτάκης για το κακό που προκαλούσε με τις επιλογές του), προχώρησε σε μαζική αποστρατεία ανεμβολίαστων υγειονομικών, απολύτως αναγκαίων για τη μάχη κατά του κορονοϊού. Και σήμερα, με την παραλλαγή Όμικρον να σαρώνει και τους εμβολιασμένους υγειονομικούς, που ένεκα τούτου αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους όντας σε καραντίνα, έχουμε καταλήξει εν μέσω καλπάζουσας αύξησης των κρουσμάτων σε δραματική υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

…Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά ακόμη, αλλά τα παραπάνω ενδεικτικά αρκούν!      

Έτσι, λοιπόν, στην παρούσα φάση με υπουργό Υγείας που έχει επιλεγεί με κίνητρο όχι τις ανάγκες αντίδρασης του κράτους στην πανδημία, αλλά την εσωκομματική ανάγκη του Κυριάκου Μητσοτάκη να κολακεύει την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, η Ελλάδα ρίχνεται στον νέο γύρο της μάχης κατά του κορονοϊού. Καμιά επανορθωτική κίνηση δεν καταγράφεται από μέρους του πρωθυπουργού για την όψιμη έστω βελτίωση των όρων, υπό τους οποίους η χώρα μας θα δώσει και αυτή τη μάχη. Αντίθετα, εμμονή στις επιλογές που φέρνουν περισσότερους θανάτους.

Κάπως έτσι και με προφανή τυχοδιωκτικά ανακλαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τσαλαβουτάει μιμητικά στη βαθμιαία παγκόσμια μετακίνηση των κυβερνήσεων, από τα λοκαντάουν στη λογική της «ανοσίας της αγέλης», υπό την -ευτυχώς σχετικώς βάσιμη- ελπίδα ότι η παραλλαγή Όμικρον εφ’ όσον επικρατήσει θα προκαλεί λιγότερους θανάτους. (Μια παγκόσμια επιλογή, που όπως φαίνεται προτιμάται πρωτίστως όχι με υγειονομικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια αποφυγής νέου γύρου ταλαιπωρίας των οικονομιών, που ενδεχομένως θα απέβαινε μοιραίος για όλο το δυτικό οικονομικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο. Και σε κάθε περίπτωση μια επιλογή που θα κριθεί αργότερα και εκ του αποτελέσματος).

Μόνον που οι άλλες χώρες προσχωρούν στην ανομολόγητη επιλογή «ανοσίας της αγέλης», με καταλυτικά καλύτερα οργανωμένα και στελεχωμένα τα δημόσια συστήματα υγείας σε σύγκριση με την Ελλάδα! Και ασφαλώς το κόστος αυτού του ελλείμματος της χώρας μας θα είναι ακόμη περισσότεροι θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.      

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, οφείλει ακόμη περισσότερες εξηγήσεις! Διότι από την αρχή της πανδημίας η ΕΕ προσέφερε στις χώρες-μέλη τη δυνατότητα άμεσης στήριξης με πιστώσεις (όχι μέσω δανείων, αλλά με επιδοτήσεις) για να ενισχυθούν τα δημόσια συστήματα υγείας κατά της πανδημίας. (Η Ιταλία είναι πρωταθλήτρια στις ενισχύσεις που έλαβε από την ΕΕ απ’ αυτά τα κονδύλια). Ζήτησε τέτοια στήριξη η Ελλάδα από την ΕΕ; Αν ναι, πότε, πόση, πόση τελικά μας δόθηκε και πώς αυτή διατέθηκε; Αν δόθηκε, μήπως μέρος αυτής πήγε σε ιδιώτες αντί για το ΕΣΥ; Ή μήπως υπό την επικοινωνιακή απάτη του πρώτου γύρου της πανδημίας ότι «ο Κυριάκος τα πάει καλά με την πανδημία», η ΕΕ έκρινε ότι δεν είχαμε εμείς προτεραιότητα σε τέτοια στήριξη, ενώ είχαμε; Θα δοθούν απαντήσεις; 

Λυπούμαι να πω ότι η κυβερνητική αναισθησία απέναντι στο ΕΣΥ, με συνέπεια χιλιάδες περισσότερους θανάτους που θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει, «κουμπώνει» απολύτως με την αναλγησία περικοπών των συντάξεων αναπηρίας και χηρείας, που ανακοίνωσε ως πολιτικό ποδαρικό στους έλληνες η κυβέρνηση για το 2022. Είναι μια επαρκής απόδειξη περί της φιλοσοφίας διαχείρισης των δημόσιων υποθέσεων που διακατέχει τις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Περικοπές, που συμπίπτουν με την επίμονη άρνηση της ίδιας κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά, στη δαπάνη για τα αναγκαία τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Κάπως έτσι αναδύεται ως φυσική πολιτική συνέπεια των πραγμάτων γιατί στην Ελλάδα χάνουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους που ασθενούν με covid-19 σε σύγκριση με τις άλλες χώρες.

Εύχομαι μέσα απ’ την καρδιά μου, όπως όλοι μας, η βιαιότητα με την οποία η πανδημία πλήττει τούτη την περίοδο τον κόσμο, να μην ισοδυναμεί με ακόμη μεγαλύτερο φόρο αίματος της ανθρωπότητας στον κορονοϊό. Ιδίως στην Ελλάδα, η συντριπτικά  δυσμενεστέρη κατάσταση των υγειονομικών υποδομών μας να μην έχει τις μοιραίες συνέπειες πρόσθετων περισσότερων θανάτων….        

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας