6 Αυγ. 2021

H μεγαλύτερη αήθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η πολιτική επικοινωνία

της μεγάλης καταστροφής

Ούτε μία από τις σκέψεις και τις αγωνίες ολόκληρου του κυβερνητικού επιτελείου, με μόνη την εξαίρεση του ηρωικού -όπως εξελίσσονται τα πράγματα- Χαρδαλιά, δεν ήταν για να σβήσει η φωτιά στην Αττική! Ούτε μία! Υπουργοί και επιτελάρχες του μεγάρου Μαξίμου καθώς και διάφοροι άλλοι κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι της προσκολλήσεως στην εκάστοτε κρατική εξουσία μαζεύονταν επί ώρες στα κλιματιζόμενα γραφεία τους ενώ η Αττική φλεγόταν και  συσκέπτονταν για την «επικοινωνία της καταστροφής», που οι ίδιοι απέτυχαν να αποτρέψουν. Οι συνήθως λαλίστατοι Σκέρτσος και Γεραπετρίτης, δηλαδή οι αρχιεπιτελείς, άφαντοι. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιλογή συνειδητή όσο το δυνατόν πιο μακριά από το κακό...

Μόνον ο «πολύς» Χρυσοχοΐδης, μέσα στην καταστροφή είδε μια «ευκαιρία»: Όντας ο ίδιος σε δεινή επικοινωνιακά θεση τους τελευταίους μήνες και με το μέγαρο Μαξίμου να μην κρύβει εδώ και εβδομάδες τη δυσαρέσκειά του για την πασίδηλη ανεπαρκειά του να ελέγξει στοιχειωδώς την εγκληματικότητα, έσπευσε να αξιοποιήσει την καταστροφή, για να βελτιώσει τη θέση του. Μπούκαρε στα χωράφια του υφισταμένου του και αντί να τον υποστηρίξει στον αγώνα να σβήσουν οι φωτιές, υποσχέθηκε στο γκουβέρνο και τον μεγάλο αρχηγό του νεο-μητσοτακισμού ότι θα τους βγάλει απο τη άβολη θέση όλους και θα σώσει και την παρτίδα, που πια δύσκολα κρύβεται ότι είναι πολύ κοντά σε μια μεγάλη ήττα.

Ο Χρυσοχοΐδης έκανε δύο πράγματα:

- Έγινε το πρόσωπο που βγήκε από την κυβέρνηση και μίλησε για την καταστροφή. Μέχρι τότε το κακό διαχεόταν σ’ όλη την κυβέρνηση και αθροιζόταν στον Κυριάκο Μητσοτάκη! Ο Χρυσοχοΐδης έγινε η ασπίδα τους. Λίγη σημασία έχει ότι επί της ουσίας του ζητήματος της μεγάλης καταστροφής είπε ανοησίες. Διότι, φυσικά, το περίφημο «έχουμε σχέδιο» που είπε ο Χρυσοχοΐδης, ενώ η κατάσταση διαρκώς επιδεινωνόταν, μόνο ως ανοησία μπορεί να εκληφθεί από κάθε νοήμονα άνθρωπο.

- Έβγαλε την αστυνομία στις ζώνες πυρός, για να «φανεί» ότι το ολόγυμνο κράτος του νεο-μητσοτακισμού είναι δήθεν παρόν. Με την κίνηση αυτή ο Χρυσοχοΐδης προσπάθησε να περισώσει το τρωθέν κύρος του έκδηλου αυταρχισμού των οργάνων και να τους προσδώσει μια κάποια χρησιμότητα, βρε αδελφέ, συσκοτίζοντας ότι οι πυροσβέστες και οι συμπράττοντες στην προσπάθειά τους φορείς, ιδιωτικοί και δημόσιοι, απαξιωμένοι και με λειψή χρηματοδότηση ακριβώς όταν έπρεπε να υποστηριχτούν, είχαν δήθεν επαρκείς αντικαστάστες: τους αστυνομικούς των αστικών περιοχών!  Δηλαδή, δούλεμα κανονικό, όταν εκατοντάδες άνθρωποι μάζευαν τα αποκαΐδια από τα καμμένα σπίτια τους!

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με αφηγήσεις μελών του πυροβεστικού σώματος, φάνηκε η ζημία που προκάλεσε η ανάμιξη της αναρμόδιας και ακατάλληλης για χειρισμό καταστροφικών πυρκαγιών αστυνομίας. Ενώ η διεθνής πρακτική επιφυλάσσει  σε τέτοιες περιπτώσεις συμπληρωματικά καθήκοντα για την αστυνομία και πάντα υπό τον συντονισμό του πυροσβεστικού σχεδιασμού, τα παλληκάρια του Χρυσοχοΐδη μπούκαραν στις φλεγόμενες γειτονιές των βορείων προαστίων και -σιγά μην ακολουθήσουμε τις οδηγίες των υποδεέστερών μας πυροσβεστών- πήραν πρωτοβουλίες. Όπως αναφέρουν πυροσβετικές πηγές, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις προχώρησαν σε εκκενώσεις οδών, εν αγνοία του συντονιστικού κέντρου της πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα να καούν σπίτια που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Η ίδια η διαδικασία της εκκένωσης, όπως μας εξηγούσαν οι ίδιες πυροσβετικές πηγές, έχει χρονική διάρκεια πολύ κρίσιμη για την εν γένει διαχείριση της προσπάθειας να προστατευτούν υποδομές. Και σε κάθε περίπτωση ο όρος «προληπτικές εκκενώσεις», αφορά σε καταστάσεις στις οποίες κάθε προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς θεωρείται άσκοπη λόγω της έκτασής του φαινομένου. Μόνο τότε η πυροσβετική επιλέγει την εκκένωση. Αντίθετα, η παραμονή των κατοίκων σε περιοχές απειλούμενες από φωτιά, στον κλασσικό σχεδιασμό της πυροσβεστικής σε τέτοιες συνθήκες, θεωρείται κρίσιμος αρωγός της προσπάθειας των ομάδων κατάσβεσης συνεπικουρούμενων από την τοπική αυτοδιοίκηση, για να διασωθούν υποδομές.  

Οι εκκενώσεις περιοχών, όμως, σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς να υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη για κάτι τέτοιο, εν προκειμένω κατέστη το προσχεδιασμένο μεγάλο επικονωνιακό όπλο της κυβέρνησης! Εκκενώνουμε τις περιοχές σε κλίμακα υπερβολής και έτσι εμφανίζουμε όλες τις περιπτώσεις φωτιάς ως κλίμακας αντίστοιχης με τη φωτιά στο Μάτι. Ενώ σε καμιά περίπτωση δεν είναι αντίστοιχης κλίμακας, ούτε σε ό,τι αφορά την ισχύ των ανέμων, αλλ’ ούτε και σε ό,τι αφορά την πολεοδομική πραγματικότητα των καιόμενων σήμερα περιοχών και τις διαθέσιμες διόδους απομάκρυνσης των κατοίκων, σε σύγκριση με το Μάτι. Όμως αυτό που σχεδιάστηκε και ακόμη εκτυλίσσεται ως η «επικοινωνία της καταστροφής» του νεο-μητσοτακισμού είναι ακριβώς αυτό το σημείο. Η απόπειρα, δηλαδή, να στηθεί εικόνα που να στηρίζει το αφήγημα «εκείνοι ένα Μάτι είχαν και έκαψαν 102 ανθρώπους, εμείς είχαμε πολλά Μάτια μαζί (γι’ αυτό και τόσες εκκενώσεις περιοχών)  και δεν χάσαμε κανέναν». Αυτό που θα αρχίσει να ακούγεται από τα κυβερνητικά στελέχη τις επόμενες μέρες...

Η συμπεριφορά αυτή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μεγαλύτερη αήθειά της (ανάμεσα στον ούτως ή άλλως πλούσιο κατάλογο αηθειών της, αυτή τη διετία)! Επικοινωνία και προετοιμασμένη συμψηφιστική τυμβωρυχία φυσικών καταστροφών, αντί για την υποχρέωση να παραμερίζονται τα πάντα και πριν απ’ όλα η «ψαγμένη» πολιτική επικοινωνία, για να επιχειρείται διάσωση ζωών και υποδομών.  

Η ατάκα «τα σπίτια ξαναγίνονται», εν τη αφελεία του ασυγκράτητου σε αήθειες πολιτικού Νέρωνα, που κατέπεσε οριστικά πλέον από Μωυσής, τσιτάχ και διάφορα άλλα τραγελαφικά και ακραίας γελοιότητας προσωνύμια, συμβολίζει εκουσίως και αποκαλύπτει τελικά τη συνειδητή επιλογή: θυσιάζουμε προσχεδιασμένα υποδομές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, για να χτίσουμε πάνω στα αποκαΐδια τους, ένα πολιτικό επικοινωνιακό αφήγημα: ναι, αλλά εμείς δεν κάψαμε κανέναν!  

Μόνο ένα πλήρως αποστερημένο ικανοτήτων κατανόησης της τεράστιας συμβολικής και πρακτικής σημασίας που έχει για μια οικογένεια στον τόπο μας ένα σπίτι, η εστία μας, μπορεί να χειριστεί με τόση γαϊδουριά αυτό το θέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας