19 Ιουν. 2021

Άμα ξεκινήσετε πείτε μας...

Nέες γελοιότητες για την Ελλάδα

με το Ταμείο Ανάκαμψης

Η εκδήλωση για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Αθήνα, έλαβε χώρα μεσα σε πανηγυρικό κλίμα για την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγες μέρες μετά το ανάλογο πανηγυρτζίδικο κλίμα των εκδηλώσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ. Τα «καθρεφτάκια προς ιθαγενείς» της συμπαθούς τούτης γωνιάς του πλανήτη μας, που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως τη χώρα μας, ξαναμοιράστηκαν απλόχερα για να προσπαθήσουν να εμφυσήσουν αισιοδοξία στους ταλαιπωρημένους από τη μακρά κρίση και την πανδημία έλληνες, με απώλειες ως σήμερα περισσότερους από 12.000 συμπολίτες μας.

Με μια διαφορά: Ότι οι εκδηλώσεις για την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ ήταν μια εορταστική εκδήλωση, επετειακού περισσότερο χαρακτήρα και προφανώς απολύτως απαράγωγη να ενισχύσει έστω και στο ψυχολογικό πεδίο τους ανθρώπους γύρω μας να ξεπεράσουν τη βιούμενη δυστοπία της παρατεταμένης οικονομικής ανέχειας και της υγειονομικής κρίσης και μάλιστα σε συνθήκες της χείριστης μετά τη μεταπολίτευση διακυβέρνησης. Αντίθετα, τα φώτα, οι προβολείς και ο ντόρος για Ταμείο Ανάκαμψης σχετικά με την Ελλάδα υποτίθεται πως είναι μια άμεση και πρακτική βοήθεια για να ξεπεράσουν οι πολίτες αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Επίσης, σημειώνω εδώ ότι η Ελλάδα με την παρούσα κυβέρνηση αρχίζει πλέον να συστηματοποιείται στα ειωθότα της ΕΕ, ως η βολική χώρα-μέλος για επικοινωνιακές πρεμιέρες διαφόρων κινήσεων της ελίτ των Βρυξελλών και της συντηρητικής πολιτικής ομάδας της ΕΕ, για να εκκινούνται προγράμματα μεγάλης περιεκτικότητας «πολιτικού σανού» προς την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Προγράμματα, που φυσικά ελάχιστη πραγματική βαση έχουν, στη συνέχεια τροποποιούνται επί τα χείρω δραματικά και καταλήγουν σε απογοητευτικές εκδοχές της αρχικής βερσιόν που δημοσιοποίησε το εν Ελλάδι πανηγύρι εξαγγελίας τους. Θυμηθείτε τον ατυχή Βέμπερ να εφορμά ενδόξως για την κατάκτηση της προεδρίας της Κομισιόν στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη ...και την κατάληξη αυτών των εορταστικών εκδηλώσεων...

Όμως, πρέπει να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα ως σκηνικό πρεμιέρας για τις φιλόδοξες ευρωπαϊκές πρεμιέρες, μάλλον δεν επιλέγεται για λόγους πολιτικής ουσίας ή έστω για λόγους συμβολικούς, ένεκα της ιστορίας και της γεωπολιτικής πανευρωπαϊκής σημασίας της χώρας. Νομίζω πως αυτό που μας κάνει πρόσφορους επιλεκτικούς στόχους ώστε να φιλοξενούνται εδώ τέτοια επικοινωνιακά σχέδια, δεν είναι κάτι άλλο από τη βεβαιότητα και την εξασφάλιση που έχουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας ότι παρ’ ημίν κανένα κακό ή έστω κριτικό σχόλιο δεν θα ακουστεί γι' αυτούς. Οι διοργανωτές εκδηλώσεων των Βρυξελλών και εταίροι μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι εδώ στην εποχή του νεο-μητσοτακισμού δεν θα ακούσουν καμιά κριτική ακόμη και για τις πιο επιβεβαιωμένες αστοχίες τους, και γι’ αυτους δεν θα απευθυνθούν παρά μόνο λιβανίσματα προς τον ευρωπαϊκό πατερναλισμό (έναντι όλων των αδύναμων χωρών-μελών, και της Ελλάδας), ο οποίος μάλιστα στην περίπωση της χώρας μας την περασμένη δεκαετία εδώ «έπαιξε τα ρέστα του» ...και χάσαμε εμείς οι έλληνες!

Είναι μ’ άλλα λόγια, η απολύτως προσβλητική για όλους μας στάση εξαρτώμενης χώρας, που κάνει την Ελλάδα να προσφέρεται ως εναρκτήριος τόπος για τέτοιες καμπάνιες, με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κατ’ ουσίαν άκριτο χειροκροτητή ακόμη και των μεγαλύτερων αστοχιών του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Άλλωστε, πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη στάση των ίδιων δυνάμεων που σήμερα κυβερνούν την Ελλάδα απέναντι στο μνημονιακή φάρσα ως δήθεν «σχεδίου διάσωσης» της οικονομίας μας δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Και προσέξτε: Δεν εννοώ τη λεκτική σχετικά με το μνημόνιο έστω ως «αναγκαίο κακό»! Εννοώ το τότε  αφήγημα των σημερινών κυβερνητών της χώρας ότι «ακόμη κι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο εμείς οι έλληνες θα έπρεπε να το έχουμε εφεύρει από μόνοι μας». Καθώς και το αλησμόνητο «Γερούν γερά», την ώρα που μια ελληνική κυβέρνηση με διαφορετική και έντονα κριτική στάση απέναντι στις ευρωπαϊκές αστοχίες που απέβησαν σε βάρος όλων μας, εκείνοι στρατεύονταν ανοιχτά στο πλευρό ...των Βρυξελλών!

Μήπως αυτή η σκαστή αστοχία της ελληνικής «διάσωσης» δεν συμπεριλαμβάνεται στα ζητήματα που θα έπρεπε να τύχουν ευρύτατου σχολιασμού κατά την πανηγυρική εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Αθήνα, ως κατ’ εξοχήν επίκληση παραδείγματος προς αποφυγή για τα όσα θα γίνουν προς στήριξη της οικονομίας των χωρών-μελών στο προαναγγελλόμενο ως «μεταπανδημικό σκηνικό»; Κι αν οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών θα ήθελαν να αποφύγουν αυτές τις δυσάρεστες υπομνήσεις των κοινωνικών βαρβαροτήτων που προκάλεσαν οι αστοχίες τους στην Ελλάδα, μήπως εξέλιπε η υποχρέωση της οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης να τα υπενθυμίζει, έστω και υπό τον τύπο υπομνητικού φόρου τιμής στα όσα εμείς οι έλληνες υποστήκαμε επί μία δεκαετία;         

Για παράδειγμα, εγώ θα απαιτούσα από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, αντί να κρυφοκοιτάζει ο έλληνας πρωθυπουργός στον μικροπολιτικό «αιφνιδιασμό» των πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο και αντί να λιβανίζει με κολακείες πριν λίγες ώρες τους κομιστές της θλιβερής για την υπέροχη ενοποιητική διαδικασία της Ευρώπης πατερναλιστικής βερολινέζικης νοοτροπίας εκπροσώπους, να ασκεί σκληρή και δίκαιη κριτική σε μια σειρά θέματα:       

- Γιατί κυρία φον ντερ Λάιεν έχουμε έναν χρόνο (τον ερχόμενο μήνα συμπληρώνεται ένα έτος από την αρχική ανακοίνωση του Ταμείου Ανάκαμψης), που περιμένουμε την οικονομική βοήθεια που έχετε αποφασίσει και ανακοινώσει ότι θα χορηγήσετε; Έτσι εννοείτε εσείς την άμεση και επαρκή  στήριξη των χωρών-μελών, για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή της πανδημίας; Είσαστε ικανοποιημένη, κυρία πρόεδρε της Κομσιόν, για την αποτελεσματικότητά σας (αν δεν είναι συνειδητή καθυστέρηση) όταν έρχεστε στην Αθήνα 11 μήνες μετά, για να μας πείτε ότι από τον πακτωλό των 32 δισ. που είχατε εξαγγείλει για την Ελλάδα εγκρίνατε για μας κάτι παραπάνω από 700 εκατ. (που κι αυτά σε κάνα δίμηνο θα έρθουν αν όλα πάνε καλά);   

- Είσαστε  νομίζετε σε θέση να θριαμβολογείτε (και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σας αποθεώνει -μαζί με τον εαυτό του βεβαίως-βεβαίως) με τις ανεπίτρεπτες ανοησίες του επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης), Κλάους Ρέγκλινγκ; Που του δώσατε πριν 12 μήνες  240 δισ. ευρώ για τις άμεσες υποτίθεται δαπάνες στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών κατά της πανδημίας, και εκείνος δεν έχει ως σήμερα διαθέσει ούτε 1 ευρώ σε χώρα-μέλος ως τώρα; Και δεν έχει διαθέσει ούτε 1 ευρώ, διότι σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες οι όροι υπό τους οποίους θα παραχωρούνταν προς τις χώρες-μέλη πιστώσεις απ’ αυτό το υποτίθεται άμεσης πρόσβασης πακέτο στήριξης, είναι λεόντειοι και με νεο-μνημονιακές φιλοδοξίες, με αποτέλεσμα πρακτικά όλες τις χώρες-μέλη να απέφυγαν να λάβουν πόρους απ’ αυτήν την πηγή και εκ κατακλείδι 240 δισ. ευρώ να μένουν στο «ντουλάπι» του κ. Ρέγκλινγκ, σε εποχή που η ευρωπαϊκή οικονομία χρειαζόταν περισσότερο παρά ποτέ ρευστότητα καθ’ όλη την περίοδο των λοκντάουν.

- Δεν έχετε, κυρία πρόεδρε της Κομισιόν, καμιά αίσθηση της τεράστιας ευθύνης σας, για την ανεπίτρεπτη αναφορά Ρέγκλινγκ ότι τα 240 δισ. ευρώ που τού εμπιστευτήκατε για άμεση στήριξη της οικονομίας των χωρών-μελών, τελικά το μόνο που έκαναν ήταν κατά την αναφορά του προέδρου το ESM να ...καθησυχάσουν τις αγορές; Αλήθεια, θεωρείτε πως κάνατε επαρκώς τη δουλειά σας όταν οι ευρωπαίοι πολίτες πιέζονταν μέχρις οικονομικής και κυριολεκτικής ασφυξίας λόγω των λοκντάουν, κι εσείς αντί να τους προσφέρετε το οξυγόνο της ρευστότητας «καθησυχάζατε τις αγορές»;   

- Και δεν καταλαβαίνετε ότι ακόμη και για λόγους βαρύτατων συμβολισμών είναι ασέβεια προς τους έλληνες πολίτες που «τσακίσατε ...για να τους διασώσετε» να βάζετε το eurogroup να μας ανακοινώνει θριαμβευτικά ότι εγκρίνει για την Ελλάδα μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ, από τα 32 δισ. (δηλαδή το 2,5% του ποσού που αναλογεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης!!!), με 11 μήνες καθυστέρηση; Και προσέξετε, όχι χωρίς όρους, αλλά υπό την «άγρια προειδοποίηση» που μας επιστρέφει στην εποχή των σκληρών μνημονιακών ακροτήτων, ότι τον Σεπτέμβριο θα μας ...«αξιολογήσουν» και πάλι! Στην Ελλάδα ήρθατε να τα πείτε αυτά; Δεν αντιλαβάνεστε ότι για τους έλληνες πολίτες αυτό σημαίνει επιστροφή στις μνημονιακές πρακτικές; Και υπό το πρόσθετο βάρος, ότι οι σκληρότεροι όροι του μεταμφιεσμένου σε «ελληνικό πρόγραμμα» νεο-μνημονιακού σκοπού, δεν επιβάλλονται από το μνημόνια αλλά είναι υποτίθεται δική μας προτίμηση -στην πραγματικότητα, φυσικά, του χειροκροτητή σας πρωθυπουργού μας, ανθ’ ημών; Αυτά τα νεο-μνημονιακά μέτρα επαινείτε εσείς και οι αξιολογητές σας, κυρία φον ντερ Λάιεν, χαιρετίζοντας το πτωχευτικό υπέρ τραπεζών, που εξαθλιώνει μεγάλο αριθμό ελληνικών νοικοκυριών, το «εργασιακό της ντροπής» κ.λπ., αν δεν το καταλάβατε!

- Δεν γνωρίζετε ότι επειδή καθυστερείτε επί τουλάχιστον 11 μήνες την οικονομική βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης (προς όλες τις χώρες-μέλη αλλά και προς την Ελλάδα) εμείς εδώ για να βρούμε πρόσβαση σε ρευστότητα δανειζόμαστε (από τις «αγορές που καθησυχάσατε») διευρύνοντας το δημόσιο χρέος μας; Και ότι η Ελλάδα δανείζεται με εξωτερικό χρέος 200% του ΑΕΠ της με επιτόκια της τάξης μεσοσταθμικά του 1%, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία δανείζεται από τις ίδιες αγορές με αρνητικό επιτόκιο, δηλαδή βγάζει λεφτά από ό,τι δανείζεται; (Όπως έβγαζε και απο την διακίνηση ελληνικών ομολόγων την εποχή των μνημονίων!) Στα σοβαρά θα έρθετε αύριο (όπως υπαινιχτήκατε) να μας ρυθμίσετε το χρέος μας, δηλώνοντας ότι σε τέτοιες συνθήκες μας βοηθάτε; Ούτε σε καθυστερημένους ιθαγενείς δεν θα άρμοζαν τέτοια «καθρεφτάκια», κυρία πρόεδρε της Κομισιόν! Και, παρακαλω, μην διανοηθείτε να μας πείτε ότι αυτούς τους 11 μήνες που καθυστερείτε μας βοηθάτε μεσω της ΕΚΤ με ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, διότι γνωρίζετε άριστα ότι η ρευστότητα αυτή κατευθύνεται στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών στην Ελλάδα και ψίχουλα φτανουν στα ελληνικά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας που βυθίζονται, υπό την  πτωχευτική μάλιστα δαμόκλειο σπάθη που θεσμοθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Και, προσέξετε, μιλάτε για τη ρευστότητα της ΕΚΤ, ενώ την ίδια ώρα ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις προς την ίδια από ισχυρές χώρες-μέλη να περιορίσει και να σταματήσει τα προγράμματα ρευστότητας.                 

Μήπως τα λέει αυτά που λέγω κανένας φανατικός αντιευρωπαϊστής, κυρία πρόδρε της Κομισιόν; Δεν έχετε πληροφορηθεί τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Λε Μερ, που εδώ και μήνες ασκεί αυστηρή κριτική για τις καθυστερήσεις σας στο Ταμείο Ανάκαμψης; Δεν έχετε ακούσει τίποτα για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι (σημειωτέον τέως διοικητή της ΕΚΤ) που σας μέμφεται ανοιχτά για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης ως τώρα; Και καλά, αυτούς δεν τους ακούτε! Δεν διαβάζετε ούτε τη στη μητρική γλώσσα σας εκδιδόμενη Suddeutsche Zeitung, που για τις περιοδείες σας στις χώρες-μέλη επ’ ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης σχολίασε προχθές ότι βγήκατε να «μοιράσετε επιταγές» για να αυτοπροβληθείτε; (Βρέθηκε μια γερμανική εφημερίδα -και μάλιστα συντηρητική- να το πει. Ο έλληνας πρωθυπουργός εκείνη την ώρα χειροκροτούσε και προετοιμαζόταν για τις πρόωρες εκλογές του, τον ερχόμενο Οκτώβριο)

Αλλά η μέγιστη συμβολική αήθειά σας, κυρία πρόεδρε, ήταν ότι λάβατε μέρος σε προσβλητική για τους έλληνες φιέστα προχθές (προσβλητική για όλους τους λόγους που εξέθεσα ως εδώ), που έλαβε χώρα στη  αρχαία αγορά, Πιο «αγοραίο» αρνητικό συμβολισμό δύσκολα θα μπορούσε κανένας να διανοηθεί! Όπως σας διέφυγε ότι στο αθηναϊκό μνημείο όπου δέσποζε ως σήμερα η συγκλονιστική ηθική λιτότητα του απλού κότινου ελαίας, ο οικοδεσπότης χειροκροτητής πρωθυπουργός μας, είχε λίγο μετά τη φιέστα προς τιμή σας προγραμματίσει πυροτεχνήματα. Λέμε στην εποχή μας τη λέξη «πυροτέχνημα» συμβολίζοντας κάτι που λειτουργεί σαν εύκολος εντυπωσιασμός. Πόσο βαθιά αντίστιξη με την ήρεμη πανανθρώπινη και αιώνια αξία των όσων κομίζει η σκιά του Παναθηναϊκού Σταδίου!          

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας