14 Μαρ. 2021

Οι ακατάλληλοι κοστίζουν...

4+1 αποδείξεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

δεν καταλαβαίνει τί συμβαίνει στη χώρα

επί πρωθυπουργίας του

H τελευταία εμφάνιση Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή επιβεβαίωσε ακόμη και στα μάτια υποστηρικτών του, ότι «κάτι συμβαίνει» με τον πρωθυπουργό! Γι’ αυτό και παρέλκει κάθε -ούτως ή άλλως άχαρη- συζήτηση σχετικά με το ποιός κέρδισε ή έχασε στη Βουλή: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας!

Το πρόβλημα εκφεύγει πλέον των τρεχόντων κομματικών διαγκωνισμών και οφείλουμε να το προσεγγίσουμε  με όρους ανίχνευσης των συνεπειών που προκύπτουν για όλους μας, από την  διατήρηση του συγκεκριμένου προσώπου στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Όχι από σκοπιά σχετιζόμενη με ιδεολογικοπολιτικές απόψεις, με τις οποίες μπορεί κανένας να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί του, αλλά επειδή κάτω από ένα όριο δυνατοτήτων πρόσληψης των συμβαινόντων από μια πολιτική ηγεσία, οι επιπτώσεις  για τη χώρα γίνονται δραματικές.

Συμβαίνει αυτό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Δεν μπορώ να το γνωρίζω! Ούτε ξέρω ποιοί μπορεί να το γνωρίζουν -εφόσον υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Είμαι, όμως, παρών κι εγώ, όπως το σύνολο των πολιτών, σε μια σκηνική πολιτική πραγματικότητα εδώ και καμιά 20αριά μήνες, η οποία όχι μόνο γεννά πια σοβαρά προβλήματα ανταπόκρισης στην προσλαβανόμενη εντύπωση του μέσου πολίτη σχετικά με την ετοιμότητα (ή την ικανότητα) του πρωθυπουργού να διατηρεί στοιχειώδη επαφή με τα αληθή στοιχεία της εξέλιξης, αλλά παράγει ήδη κλονισμό στον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό εμπιστοσύνης από τους πολίτες προς την ηγεσία τους, ώστε να μπορεί  να λειτουργεί  η κυβέρνηση και η εκτελεστική εξουσία.

Αν, μάλιστα, η συγκυρία έχει οδηγήσει τη χώρα στην τέλεια καταιγίδα πανδημίας, οικονομικής καταστροφής, δημοκρατικής εκτροπής και ολοφάνερης απειλής για τα μείζονα συμφέροντα της χώρας στο μέτωπο των κυριαρχικών και εκμεταλλευτικών δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενώπιον της παγκόσμιας κοινότητας, τότε πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα! Η ικανότητα και ετοιμότητα του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του σε τέτοιες συνθήκες, πρέπει να αποδεικνύεται και να επαναβεβαιώνεται διαρκώς και αδιάκοπα! Αλλιώς, υπάρχει πρόβλημα! 

Επίσης, θεωρώ ότι δεν μπορεί να θεωρείται για λόγους κοινωνικής ευπρέπειας απαγορευμένο το θέμα της φυσικής, νοητικής ή άλλων αιτίων ανικανότητας μιας πολιτικής ηγεσίας. Αυτό είναι ζήτημα τόσο μεγάλης σημασίας για τη χώρα και τους πολίτες, που δεν μπορεί να σπρώχνεται κάτω απ το χαλάκι καμιάς σκοπιμότητας!

Έτσι, καμια πρακτική λύση στο τυχόν πρόβλημα ανικανότητας του πρωθυπουργού παράγεται από το ότι «έχει εκλεγεί». Ιδίως, αν η εκλογή του έχει σε στηριχτεί κατά κόρον σε μια συστημική εμπέδωση μιας ομολογημένα πλέον πλασματικής εικόνας σε πολύ μεγάλο μέρος του πολιτικού σκηνικού όταν εξελέγη. 

Φυσικά, όταν ομιλώ περί βάσιμου ενδεχόμενου να έχει κλονιστεί η επιστοσύνη των πολιτών απέναντι στον πρωθυπουργό, δεν ομιλώ άνευ αποδείξεων! Είναι πολλές, πάμπολλες, οι αποδείξεις, αλλά για να μην παρελθοντολογούμε, θα περιοριστώ μόνο σε μερικές από την τελευταία ομιλία του στη Βουλή.

1. Ρώτησε ο πρωθυπουργός μας, αν σε καμιά άλλη χώρα της ΕΕ γίνονται αυτήν την εποχή διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας! Δεν μπορώ να διανοηθώ πως όταν έθεσε το ερώτημα δεν εγνώριζε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα σ’ ολόκληρη την Ευρώπη που οι πολίτες της έχοντας βγει για επιτρεπόμενη και κατόπιν αδείας βολτούλα το μεσημέρι σε πλατείες αστικών κέντρων, δέρνονται ανηλεώς από μπάτσους με κουμπούρια και μαγκούρια.

Υποθέτοντας, λοιπόν, πως το εγνώριζε γεννάται το ερώτημα: Δεν καταλαβαίνει το ανόητον του πράγματος;

Συζητώντας με κάποιον φίλο, μου επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός προσέφυγε σ’ αυτό το ερώτημα, ρητορική αδεία, για να εξηγήσει στη συνέχεια πως το περιστατικό της Νέας Σμύρνης είναι μεμονωμένο. Εδώ, όμως, το πράγμα γίνεται χειρότερο για τον ίδιον τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διότι αποκλείεται ο πρωθυθπουργός να μην τελεί εν γνώσει των περιστατικών  Ινδαρέ και Μάγγου καθώς και της καταιγίδας καταγγελιών που έχει κατακλύσει τον Συνήγορο του Πολίτη για περιστατικά αστυνομικής βίας κατά πολιτών! Άλλωστε, κατά δήλωσή του τα παρακολουθεί αυτά τα περιστατικά. Ποιά μεμονωμένα; Αστειευόμαστε;

2. Μέσα σε λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την αρχή της εβδομάδας και κατά την  ομιλία του στη Βουλή, επανέλαβε δύο φορές ενώπιον εθνικού ακροατηρίου ότι η ύφεση που σημειώθηκε στην Ελλάδα το 2020, τρίτη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη  και αισθητά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο στην ίδια περιοχή, είναι μια επιτυχία για τη χώρα! 

Δεν χρειάζεται να προστεθεί κάτι άλλο επ’ αυτού! Το πρόβλημα είναι ολοφάνερο!       

3. Ισχυρίστηκε ευθέως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ότι όποιο κόμμα σήμερα μιλάει για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα στη διαχείριση της πανδημίας, κάνει κακό, διότι πλήττεται η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο. Δεν κατανοεί άραγε ο πρωθυπουργός ότι για να έλθουν οι ξένοι στη χώρα μας δεν θα τους ξεγελάσουμε με τα καθρεφτάκια του ψεύτικου αφηγήματος ότι τα τα πάμε καλά με την πανδημία, όταν ο κορονοϊός θερίζει και δεν υπάρχουν πλέον ΜΕΘ ούτε για τους Έλληνες; Κι αλήθεια, όταν εκείνος έλεγε τα ασύστολα ψεύδη ότι η τότε κυβέρνηση Τσίπρα είχε ανταλλάξει το όνομα Μακεδονία με τη μη περικοπή των συντάξεων, επέμενε ότι η χώρα βρισκόταν υπό τέταρτη μνημονιακή επιτροπεία, ενώ δεν ήταν, και δήλωνε ψευδέστατα ότι η χώρα δήθεν έχει καταγράψει ζημία 100-200 δισ. ευρώ από τη διακυβέρνηση Τσίπρα η χώρα ωφελείτο;  

4. Επικαλέστηκε, τέλος, ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, μια μελέτη για να αποδείξει ότι οι διαδηλώσεις «κολλάνε». Συγκεκριμένα είπε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για να υποστηρίξει στην ουσία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διασπείρει τον κορονοϊό αφού υποστηρίζει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής καταστολής.

Εδώ αντί για δικό μου αντίλογο, αναπαράγω τί υποστήριξε επ’ αυτού ο κ. Δ. Αναστασίου. Εγραψε ο κ. Αναστασίου:

"Η Προβληματική Κατανόηση μιας Έρευνας

Παρακολουθώ την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και φτάνω στο 17ο λεπτό της ομιλίας του που αναφέρεται σε μια έρευνα όπως λέει του Πανεπιστημίου Huboldt για να υποστηρίξει ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για να υποστηρίξει στην ουσία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διασπείρει τον κορονοϊό αφού υποστηρίζει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αστυνομική καταστολή.

Ας αφήσουμε στην άκρη το απλό γεγονός ότι εάν δεν υπήρχε η αστυνομική καταστολή θα εξέλιπαν και οι λόγοι για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και ας δούμε τι ΔΕΝ κατάλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

1. Η έρευνα έχει τίτλο τον "Spreading the Disease:

Protest in Times of Pandemics" δηλ. "Διασπείροντας την ασθένεια: Διαμαρτυρία στα χρόνια της πανδημίας" όπως σωστά την διάβασε στα αγγλικά ο πρωθυπουργός και μετά την κουνούσε στον αέρα επί 45 περίπου δευτερόλεπτα μέχρι που την κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής. Είναι των Martin Lange και Ole Monscheuer. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης συνδέεται με το ZEW – Leibniz Centre for European Economic Research στο Mannheim και ο δεύτερος με το Πανεπιστήμιο Huboldt. Η έκδοση όμως του Discussion Paper είναι του ZEW όχι του Πανεπιστημίου Huboldt. Λεπτομέρεια θα πείτε αλλά δείχνει μια απροσεξία ή μια μικρή έλλειψη κατανόησης.

2. Από την πρώτη πρόταση της Περίληψης και τις πρώτες παραγράφους της μελέτης ένας οποιοσδήποτε μεταπτυχιακός φοιτητής θα καταλάβαινε ότι η έρευνα αφορά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από αρνητές του κορονοϊού τον Νοέμβριο του 2020 στη Γερμανία.  Η μελέτη εκτιμά ότι αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσοστά μόλυνσης στις περιοχές προέλευσης των διαδηλωτών μετά από αυτές τις διαδηλώσεις. Παρακολούθησε ιδιαίτερα το πως οι αρνητές διαδηλωτές μετακινήθηκαν με τα λεωφορεία και σύγκριναν την εξέλιξη των ποσοστών μόλυνσης σε περιοχές με και χωρίς τέτοια λεωφορεία μετά από δύο διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας. Οι επιπτώσεις ήταν πιο έντονες σε περιοχές όπου υπήρχαν στάσεις λεωφορείων. Οι περιοχές που είχαν υψηλότερη  μετακίνηση με λεωφορεία στις διαδηλώσεις είδαν και υψηλότερες αυξήσεις σε λοιμώξεις COVID-19 μετά τις διαμαρτυρίες σε ένα ποσοστό αύξησης 35.9%.

3. Στην εισαγωγή τους (σελ. 3) οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι "οι μεγάλες συγκεντρώσεις δεν συμβάλλουν αυτομάτως στην αύξηση των περιστατικών COVID-19, όπως δείχνουν οι Dave et al. (2020). Η μελέτη τους εξετάζει τον αντίκτυπο που έχουν οι συγκεντρώσεις Black Lives Matter στην εξάπλωση της COVID-19 και βρίσκει ότι αυτές οι διαδηλώσεις -στις οποίες οι συμμετέχοντες συμμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με τις στρατηγικές περιορισμού- δεν έχουν καμία ή έχουν μονάχα οριακή επίδραση στις μολύνσεις COVID-19".

Και συνεχίζουν (σελ. 3):

"Αναλύοντας την επίδραση των πολιτικών διαμαρτυριών μεγάλης κλίμακας, όπου οι συμμετέχοντες παραβιάζουν εσκεμμένα τους υγειονομικούς κανόνες, η μελέτη μας σχετίζεται άμεσα με την ισορροπία (trade-off) που υπάρχει όταν οι πολιτικές ελευθερίες βρίσκονται σε αντίθεση με τις πολιτικές δημόσιας υγείας. Το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των σύγχρονων δημοκρατιών."

ΑΠΟΡΙΕΣ

1. Δεν διάβασε τίποτα παρά μόνο τον τίτλο ο Πρωθυπουργός;

2. Ή διάβασε αλλά δεν κατάλαβε ούτε την Περίληψη αλλά ούτε και την Εισαγωγή;

3. Ή απλά έκανε ότι δεν κατάλαβε για να εντυπωσιάσει, όποτε ανακύπτει πολιτικό ζήτημα παραπλάνησης του κοινοβουλίου.

Δεν σχολιάζω παραπέρα αλλά όπως και να έχει είναι θλιβερό.

ΣΗΜ 1: Εδώ ο σύνδεσμος για την εν λόγω μελέτη https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3787921

ΣΗΜ 2: Και εδώ η μελέτη των Dave et al. (2020) για τις διαμαρτυρίες μετά τον φόνο του Τζόρτζ Φλόιντ που συντάραξαν κάθε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι δεν είχαν ουσιαστική επίδραση στην επέκταση της COVID-19 λόγω των μέτρων που πάρθηκαν.

https://www.iza.org/.../black-lives-matter-protests»

(Η αναρτηση του κ. Αναστασίου εδώ: https://www.facebook.com/dimitris.anastasiou.79)

Αυτοι είναι οι 4 (ενδεικτικοί) λόγοι-αποδείξεις, επί τη βασει των οποίων υποστηρίζω πως αποδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός είναι τελείως ακατάλληλο πρόσωπο για τον ρόλο και πρέπει το ταχύτερο να απομακρυνθεί.

Τελειώνω με μια παρατήρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της παρουσίας ενός ακατάλληλου (δηλαδή, τελικά, επικίνδυνου) προσώπου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας: Ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, προ ημερών υποστήριξε ανοιχτά την αντίθεσή του στην λόγω των συνθηκών της πανδημίας προοπτική διαγραφής χρέους στην Ευρώπη. Ωστόσο, πρόκειται για μια συζήτηση, που όχι μόνο έχει ανοίξει για τα καλά, αλλά στην υπόστήριξή της έχουν αρχίσει να προστρέχουν ολοένα και περισσότεροι -ανάμεσά τους και επίσημα χείλη στην ευρωζώνη.

Αλήθεια, μπορεί η Ελλάδα να τάσσεται κατά αυτού του αιτήματος; Ο πρωθυπουργός όφειλε ήδη να έχει καλέσει τον κ. Στουρνάρα και να συζητήσουν αυτήν την άποψη, που σαφέστατα στρέφεται κατά  των συμφερόντων της χώρας μας. Άντε να δεχτώ ότι δεν ήθελε να παρέμβει στο έργο του κ. Στουρνάρα. Τότε θα όφειλε να έχει καλέσει τον υπουργό των Οικονομικών και να του επιβάλλει να εκφράσει την επίσημη ελληνική θέση, ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή και θετικά διακείμενη απέναντι σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Προσέξτε: Δεν λέγω ότι η κυβέρνησή μας έπρεπε να είναι η επισπεύδουσα σε μια τέτοια δήλωση. Από την ώρα, όμως που ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης έθεσε αυτό το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει ποιά είναι η στάση της Ελλάδας επ’ αυτού; Αλλ’ έστω και τώρα: Ποιά είναι θέση της Ελλάδας στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά τη διαγραφή χρέους λόγω της πανδημίας; Δυστυχώς, εκτιμώ ότι Κυριάκος Μητσοτάκης αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο και τις υποχρεώσεις του σ’ αυτό το τεράστιας σημασία ζήτημα για το σύνολο των νοικοκυριών της Ελλάδας.

Αν, πάλι, η κυβερνητική σιωπή εδώ είναι συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού και δεν έχω δίκιο εγώ που βλέπω φυσική αδυναμία να ασκήσει τα καθήκοντά του, τότε ακόμη χειρότερα!  

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας