18 Φεβ. 2021

Η Ελλάδα να πράξει τα αυτονόητα

Ούτε σπιθαμή για τουρκικές έρευνες

στην καρδιά του Αιγαίου

Η τελευταία τουρκική ανακοίνωση για έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Τσεσμέ» στην καρδιά του Αιγαίου αποτελεί το απολύτως έσχατο όριο για την Ελλάδα, η υπέρβαση του οποίου συνιστά για τη χώρα μας αδιαπραγμάτευτο casus belli. Kαι το όριο αυτό η Ελλάδα οφείλει με κάθε μέσο να μην επιτρέψει να καμφθεί, με μόνο αντάλλαγμα τη συνέχιση ενός διμερούς διαλόγου με τη γειτονική χώρα, που από τα πράγματα αποδεικνύεται ότι μόνο την Τουρκία διευκολύνει να αποφύγει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της, ενώ το κύριο σώμα των κατά το διεθνές δίκαιο παράνομων διεκδικήσεών της σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών και εκμεταλλευτικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο παραμένει αλώβητο και δεν αίρεται κατά το ελάχιστο!

Όπως φαίνεται από τον χάρτη που δανείστηκα από το militaire και που απεικονίζει τις περιοχές του Αιγαίου στις οποίες προτίθεται το «Τσεσμέ» να διεξάγει έρευνες, η παρούσα τουρκική κίνηση καμιά σχέση δεν έχει με τις ανάλογες έρευνες του «Ορούτς Ρέις» στην ανατολική Μεσόγειο τους προηγούμενους μήνες. Δηλαδή καμιά σχέση δεν έχει με περιοχές που κατά μία επιχειρηματολογία (όχι πολύ ισχυρή κατά το διεθνές δίκαιο, αλλά εν πάση περιπτώσει την επικαλούνται ακόμη και σύμμαχοί μας στην ΕΕ) αφορούν σε θαλάσσιες ζώνες τουρκικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης. Αντίθετα, το «Τσεσμέ» θα εισβάλλει στην καρδιά του Αιγαίου, όπου κανένα κυριαρχικό ή εκμεταλλευτικο δικαίωμα δεν είναι νοητό να διατηρεί η Τουρκία, και ακριβώς σε θαλάσσια περιοχή άμεσου κυριαρχικού και εκμεταλλευτικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας.

Και, προφανώς, έτσι κανένας διάλογος δεν έχει νόημα και η χώρα μας οφείλει να σταματήσει άμεσα καθε διαδικασία στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Ταυτόχρονα η Ελλάδα, εκτός από το «πάγωμα» των πρόσφατα επανενεργοποιημένων διμερών διερευνητικών επαφών, οφείλει να ενημερώσει επίσημα όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ και τις Βρυξέλλες ότι ευρωπαϊκή επικράτεια δέχεται επίθεση και εισβολή από τρίτη χώρα, ζητώντας τη διπλωματική και στρατιωτική αλληλεγγύη των εταίρων μας, και επίσης οφείλει να επαναφέρει αμέσως στην ατζέντα του ευρωτουρκικού διαλόγου με πρώτη προτεραιότητα το θέμα επιβολής σοβαρών κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας.  

Για να γίνει απολύτως αντιληπτό περί τίνος το σημερινό θέμα, υπενθυμίζω ότι σε 2 περιπτώσεις  η Τουρκία τόλμησε κάτι ανάλογο:

- τον Αύγουστο του 1976 με το ερευνητικό σκάφος «Χόρα», και

- τον Μάρτιο του 1987 με το ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ».

Και στις δύο περιπτώσεις τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν στο πνεύμα της ιστορικής δήλωσης του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου «Βυθίσατε το Χόρα» και τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη αποσύρθηκαν. Σήμερα, την τρίτη φορά που αναλαμβάνεται τουρκική απόπειρα για γιουρούσι σε ελληνική επικράτεια, δεν μπορεί (να επιτρέψει η Ελλάδα) να συμβεί κάτι διαφορετικό από το 1976 και το 1987. Εκτός κι αν η σημερινή κυβέρνηση, έχει αλλάξει την πάγια και εγκεκριμένη από συμβούλια πολιτικών αρχηγών ελληνική θέση σχετικά με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην καρδιά του Αιγαίου. To «Τσεσμέ» δεν πρέπει να του επιτραπεί από την Ελλάδα να επιτελέσει τις άνομες έρευνες που ανακοίνωσε η Άγκυρα.    

Πρόκειται για θανάσιμο κίνδυνο για τα μείζονα ελληνικά συμφέροντα, που ΚΑΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν νομιμοποιείται να αφήνει ανυπεράσπιστα. Κι αν κάποια κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να πράξει το καθήκον της απέναντι στη χώρα και τους πολίτες της (όπως βασίμως εικάζεται σήμερα), η κυβέρνηση οφείλει να αποχωρήσει το συντομότερο, πριν η ζημιά για την Ελλάδα γίνει μη αντιστρέψιμη.

Γιατί εικάζω βασίμως ότι η σημερινή κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να προστατέψει τα μείζονα συμφέροντά μας; Διότι έχουν περάσει 2-3 μερες από την τουρκική ανακοίνωση για τις έρευνες του «Τσασμέ» στην καδριά του Αιγαίου και δεν έχω πληροφορηθεί την παραμικρή αντίδραση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σημειώνω και την «ησυχία» που τηρεί  της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του θέματος. 

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας