18 Μαρ. 2020

Περί διαγγελμάτων…

Πρωθυπουργός κορωναϊού

Αφορμή για το σημερινό κείμενο (όπως και για το επόμενο, που  υπό τον τίτλο «Κορωναϊός και αριστερά», ως πολιτικής ματιάς στην εποχή της πανδημίας), ήταν το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και μια συζήτηση off air αλλά online με τον εκλεκτό φίλο Νίκο Ξυδάκη και λίγους ακόμη εκλεκτούς φίλους.

Με το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, για μια φορά ακόμη, επιβεβαίωσε πόσο λίγος είναι σε συνθήκες κρίσιμες! Ουσιαστικά παρακολουθήσαμε σε απευθείας μετάδοση ένα μήνυμα στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής του, όταν η επικοινωνία θα έπρεπε να απουσιάζει και η ουσία να κυριαρχεί. Μια μέρα μετά τον «πόλεμο» που κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν, εντυπωσιασμένος προφανώς από το «εύρημα» του Γάλλου προέδρου, τον ίδιο πόλεμο κήρυξε και ο πρωθυπουργός μας.

Θα πει κανένας και θα αναρωτηθεί: Μα είναι ο ίδιος πόλεμος! Προς τί η έκπληξη;

Ναι, ο «πόλεμος» είναι ίδιος και ο εχθρός είναι κοινός! Όμως έναν πόλεμο δεν τον κηρύσσεις κάθε τρεις και λίγο, αλλά μόνο μια φορά. Και μετά την κήρυξή του, αφήνεις την επικοινωνία και κοιτάς να τον κερδίσεις τον πόλεμο. Εδώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που η Ελλάδα προφανώς ατυχεί να έχει πρωθυπουργό αυτήν την περίοδο, έχει βρει την περιπέτεια του ιού, ως ευκαιρία να ανοίξει «πολιτικό χαρτί». Κι αυτό, ξεκινώντας και πριν απ’ όλα, είναι βλαπτικό για τη συλλογική προσπάθεια να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες μέρες και πρέπει να σταματήσει το ταχύτερο. 

Όταν ο κ. Μητσοτάκης -ξανά δια διαγγέλματος- είχε αναγγείλει την υποψηφιότητα της κυρίας Κ. Σακελλαροπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας, είχα -από τότε- επισημάνει ότι διαγγέλματα δεν εκφωνούνται κάθε λίγο και λιγάκι. Δεν γνωρίζω αν ο πρωθυπουργός το κατανοεί (και δεν με ενδιαφέρει κιόλας, εκ θέσεως οφείλει να το γνωρίζει αυτό), διάγγελμα είναι μια εξαιρετικά σπάνια μέθοδος απ’ ευθείας επικοινωνίας της πολιτικής ηγεσίας με τους πολίτες για μείζονες υποθέσεις και δεν είναι μικροπολιτικά οχήματα προσπορισμού κομματικού οφέλους. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται με φειδώ, και όταν προαναγγέλλονται παράγεται μια ανησυχία στη κοινή γνώμη, αφού η επιστράτευσή τους προμηνύει κάτι δραματικό, και όχι μια επανάληψη πραγμάτων που ως πολίτες ήδη γνωρίζουμε. Και τέτοιες ανησυχίες, περί μιας κάποιας απροσδιόριστης νέας απειλής που έρχεται να προστεθεί πάνω στην ήδη υπάρχουσα του ιού, ώστε να χρειαζόταν ένα ακόμη διάγγελμα, δεν υπήρχε κανένας λόγος να επισσωρευτεί στους ήδη επιβαρυμένους πολίτες, απλά για να κάνει ο κ. Μητσοτάκης «το κομμάτι του», επαναλαμβάνοντας όσα ήδη έχουν εξαγγελθεί.

Σε καμιά περίπτωση, όμως, τα διαγγέλματα δεν είναι μηνυματάκια δόμησης προφίλ δημοσίων προσώπων ή λογύδρια ηγετίσκων ημι-ολοκληρωτικών καθεστώτων, και βεβαίως ούτε είναι ομιλίες κάθε λίγο του «μεγάλου αρχηγού της φυλής» (όπως έκανε ο αστείος -αλλά ακροδεξιός, άρα απειλητικός- δήμαρχος Άργους, ο αμίμητος κ. Καμπόσος, καθήμενος στην καρέκλα της «δημαρχάρας»). Φυσικά, δεν μπορεί να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης καθήμενος στη καρέκλα της «πρωθυπουργάρας»!

Ως εδώ, λοιπόν, τα διαγγέλματα! Κάνατε όσα κάνετε, κύριε πρωθυπουργέ, με αφορμή την «ευκαιρία» αποκατάστασης της εικόνας σας, που σας έδωσε ο κορωναϊός μετά από ένα 7μηνο παταγωδώς ατυχούς διακυβέρνησής σας, και νομίζω πως ήρθε η ώρα να τα σταματήσετε. Αν είναι να το ξανακάνετε, ας είναι για ένα διάγγελμα ακόμη, για να μας ανακοινώσετε ότι ο πόλεμος κερδήθηκε, όπως όλοι ευχόμαστε. Αλλιώς, σιωπήστε και κοιτάξτε να κάνετε τη δουλειά σας.   

Φυσικά, και άλλοι πολιτικοί ηγέτες μετά από το (ένα και μοναδικό) διάγγελμα που εκφώνησαν προς τους πολίτες τους για την τραγωδία του κορωναϊού, επανήλθαν και θα συνεχίσουν να επανέρχονται. Όχι με διαγγέλματα, αλλά με δηλώσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης και συνοδευόμενοι από αρμόδιους κατά περίπτωση υπουργούς, ακριβώς για να υπηρετείται η εικόνα μιας ομάδας που χειρίζεται στην πρώτη γραμμή τις κρίσιμες περιστάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως προ ημερών η καγκελάριος Μέρκελ, οι ηγέτες -καθώς είναι λογικό- συνοδεύονται σ’ αυτές τις δηλώσεις-ενημερώσεις προς τους πολίτες, από τους υπουργούς Υγείας. Εδώ είμαστε μάρτυρες της απίθανης περίπτωσης να ζούμε μια πελώρια και πολυεπίπεδη κρίση εξ αφορμής ενός ζητήματος δημόσιας Υγείας, …αλλά ο υπουργός Υγείας να μην υπάρχει!!! Ξέρετε που βρισκόταν ο κ. Κικίλιας, λίγες ώρες πριν το διάγγελμα Μητσοτάκη; Βρισκόταν στον …Έβρο!!! Όπου βέβαια δεν παρέλειψε να δηλώσει «τί χαρά, τί χαρά, είμαστ’ όλοι μια γροθιά» απέναντι στους εισβολείς!

Μα αν έχει νόημα  μια δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού (και φυσικά εκτός κάθε πιθανότητας διαγγέλματος), είναι μια δημόσια δήλωσή του για να απολογηθεί στους πολίτες για τον απόντα υπουργό Υγείας. Αν δεν κάνει ο κ. Κικίλιας, ας τον αλλάξει! Όχι και να βγαίνει από πάνω, και «τί καλά που τα έκανα», εγώ η πρωθυπουργάρα.

Όπως νόημα σήμερα έχουν δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για να απολογηθεί:

- γιατί η Ελλάδα ως χώρα «ξέμεινε» από εργαστήρια ανίχνευσης του ιού, ακριβώς την πιο κρίσιμη στιγμή,

- γιατί όλες αυτές τις εβδομάδες που ζούμε την περιπέτεια, το τεστ ανίχνευσης του ιού κατέστη προνόμιο των πλουσίων, αφού, με την τιμή των εκατοντάδων ευρώ για το τεστ που κοστολογούν τα ιδιωτικά εργαστήρια, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απλά δεν θα κάνει ποτέ το τεστ. Κι αυτό την ώρα, που παγκοσμίως οι  ειδικοί συνιστούν όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένη διακρίβωση της διείσδυσης του ιού στους πληθυσμούς,

- γιατί και ενώ τα ιδιωτικά εργαστήρια προφανώς κερδοσκοπούν (και δεν είναι μόνο στα τεστ ανίχνευσης το φαινόμενο), αντί να επιβληθεί διατίμηση και να επιταχτούν τα ιδιωτικά εργαστήρια, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι θα συναφθούν συμβάσεις απ’ ευθείας ανάθεσης σε ιδιωτικά εργαστήρια για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου στα τεστ ανίχνευσης του κορωναϊού (χωρίς καμιά αναφορά στο πόσο θα ανέλθει το κόστος μονάδος σ’ αυτές τις απ’ ευθείας αναθέσεις) και ταυτόχρονα ο υπουργός Ανάπτυξης (και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος) ούτε λίγο-ούτε πολύ διαπιστώνει λογική βάση σ’ αυτήν την κερδοσκοπία («τρυφερά» το είπε, όπως ο ομοϊδεάτης του υπουργός Γεωργίας προ καιρού, όταν μας ενημέρωνε ότι τα ΜΑΤ θα μας δέρνουν, «για την κανονικότητα ρε γαμώτο»)!

Επί πλέον, νόημα σήμερα έχουν δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για να απολογηθεί ακόμη:

- γιατί δεν έχουν ακόμη αρθεί τα μέτρα Βρούτση, τα οποία κατάργησαν την προστασία των εργαζομένων που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνθήκες που λόγω της πανδημίας  και της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, το φαινόμενο της ανεργίας προβλέπεται να ενταθεί πολύ,

- γιατί οι τράπεζες ανακοινώνουν μέτρα για τους δανειολήπτες (μόνον όμως για τα ενήμερα δάνεια), δηλαδή κατά τα άλλα συνεχίζεται κανονικά η πορεία προς τις απαράδεκτες κατασχέσεις πρώτης κατοικίας Ελλήνων πολιτών αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, στην κρισιμότερη δηλαδή στιγμή εκδήλωσης των συνεπειών της πανδημίας,

- γιατί η κυβέρνηση προσήλθε με πακέτο «ήσσονος διεκδίκησης» στο προχθεσινό eurogroup και μόνο για πανηγυρισμό δεν είναι το «επίτευγμα» ότι εκπίπτουν από την προσμέτρηση στις δημόσιες δαπάνες των πιστώσεων που θα διατεθούν για τον κορωναϊό (κάτι που για όλες τις χώρες-μέλη θα ισχύσει) και ότι δεν θα πρέπει να τηρήσουμε τον στόχο του πλεονάσματος για το 2020 -δηλαδή κατά τα άλλα οι στόχοι  για τα πλεονάσματα για τα επόμενα έτη παραμένουν απαράλλαχτοι, ενώ οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία προφανώς πλέον αποδεικνύεται πως ήρθαν για να μείνουν,

- γιατί επί δεκαήμερο δεν προστάτευσε, ως όφειλε, δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που προσήλθαν στους ναούς για να κοινωνήσουν εκθέτοντάς τους σε απτό μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους,

- γιατί ακόμη δεν έχουν ληφθεί μέτρα υγειονομικής θωράκισης των κολασμένων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων,

- γιατί την ώρα που Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία (η τρίτη, μάλιστα, το κάνει στον τομέα της Υγείας) ανακοινώνουν επίσημα εθνικοποιήσεις ιδιωτικών ή ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων που καταρρέουν από το βάρος των συνεπειών του κορωναϊού, στη χώρα μας την υποχρέωση όλων μας απέναντι στη δημόσια Υγεία (που το κερδοσκοπικό κίνητρο της ίδιας κυβέρνησης Μητσοτάκη ως τώρα κοίταζε σαν «ξερολούκουμο» προς ιδιωτικοποίηση) ο πρωθυπουργός την «ξεπέταξε» με το «χειροκρότημα της κυρίας Μαρέβας».

Σ’ αυτά και σε πολλά άλλα οφείλει εξηγήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκη, αντί να απευθύνει διαγγέλματα επικοινωνιακής στήριξης του προσωπικού προφίλ του! Είμαστε σε άλλη φάση και σε άλλες ανάγκες της χώρας και των πολιτών, από το να στέργουν οι πολιτικές ηγεσίες να «χτίζουν μούρη». Θά ‘ρθει ώρα και γι’ αυτά. Τώρα, όμως, προέχει να κάνετε τη δουλειά σας ως πρωθυπουργός και κυβέρνηση!

Στα πρώτα έτη του 21ου αιώνα, η εικόνα του τότε Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, με μπότες μέσα στις λάσπες και σηκωμένα τα μανίκια, κατέστη το επικοινωνιακό του όχημα τη στιγμή που η χώρα βίωνε μια καταστροφή από πλημμύρες, να αντιστρέψει τις δυσοίωνες ως τότε προβλέψεις για το πολιτικό μέλλον του και να κερδίσει  τις εκλογές που ακολούθησαν. Εκείνη η περίπτωση θεωρήθηκε έκτοτε υπόδειγμα πολιτικής επικοινωνίας. Δεν είναι κακό ούτε μεμπτό να αξιοποιεί μια πολιτική ηγεσία τις καλές στιγμές της για να δομεί θετική δημόσια εικόνα. Μόνο που αυτές οι «καλές στιγμές» πρέπει να είναι πραγματικές, και όχι κατασκευασμένες με διαγγέλματα επικοινωνιακής απομίμησης άλλων ηγετών.

Ας σοβαρευτεί επιτέλους έστω την ύστατη ώρα ο κ. Μητσοτάκης! Δεν είμαστε όλοι τηλεθεατές των φιλικών καναλιών του. Πολίτες είμαστε και απαιτούμε απ’ αυτόν το ελάχιστο (αλλά και το κυριότερο): να μας σέβεται και να μη μας κοροϊδεύει τόσο απροκάλυπτα ενώ περνάμε τα δύσκολα!

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας