4 Φεβ. 2020

Πως θα ηττηθεί το σχέδιο Μητσοτάκη για διπλές εκλογές και κατάργηση της απλής αναλογικής

Μονόδρομος η συνεργασία

των προοδευτικών δυνάμεων

Το σχέδιο δεν είναι πλέον «μυστικό»! Έχει «πάρει φως» και μέχρι και στη Βουλή πολιτικοί αρχηγοί το πιθανολογούν βασίμως, με την κυβέρνηση μόνη να βρίσκεται «από την άλλη μεριά» του σεναρίου, στη συνήθη δέσμευση όλων ανεξαιρέτως των πρωθυπουργών ότι θα εξαντλήσουν την τετραετία.

Ποιό είναι με λίγα λόγια το (μητσοτακικό) σχέδιο; Είναι το σχέδιο ξανά εκλογές μέσα στο 2020, κι αυτή τη φορά «διπλές»! Δηλαδή, το σχέδιο ότι από την ώρα που οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που θέσπισε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (και άρα μονοκομματική κυβέρνηση νεο-μητσοτακισμού, όπως έχουμε σήμερα, δεν είναι εφικτή), και από τη στιγμή που ο εκλογικός νόμος που έφερε η σημερινή κυβέρνηση δεν εγκρίθηκε από 200 βουλευτές της σημερινής Βουλής (και άρα δεν είναι άμεσα εφαρμοστέος), χρειάζεται ένα θεσμικό «κόλπο» για να διαιωνίσουμε τη μονοκομματική διακυβέρνηση και για να ξεπεράσουμε το εκλογικό σύστημα που εξαναγκάζει σε πολιτικές συναινέσεις. Και το «κόλπο» αυτό είναι να «ξεπετάξουμε» την απλή αναλογική με μια παρεμπίπτουσα και «τζούφια» εκλογική αναμέτρηση, «καίγοντάς» την με κάλπες που εξ αρχής διασφαλίζουμε ότι θα είναι άγονες για το λόγο διεξαγωγής τους (αφού κάλπες στήνονται για να απαντηθεί με δημοκρατικό τρόπο το ερώτημα διακυβέρνησης της χώρας). Κι έτσι θα χρειαστούν αμέσως μετά και δεύτερες εκλογές με το «σωστό» εκλογικό σύστημα: την ενισχυμένη αναλογική, που θα ξαναδώσει μονοκομματική κυβέρνηση στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το «κόλπο» είναι δεξιοτεχνικά στημένο! Μέχρι και back up διαθέτει: Στην περίπτωση που τυχόν ούτε με ενισχυμένη αναλογική θα πετύχαινε την αυτοδυναμία ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης (σενάριο που ενισχύεται, λόγω της σαφούς φθοράς από τη θλιβερή διακυβέρνησή του), έχει υπάρξει μέριμνα για στήριξη από τον ακροδεξιό και γελοίο Βελόπουλο (του οποίου το παραχρυσαυγήτικο κομματίδιο είναι το μόνο που στη σημερινή Βουλή υπερψήφισε την ενισχυμένη αναλογική του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη).

Σημειώνω εδώ την ελαφρά τη καρδία (αυτο)παγίδευση (εκτός και αν ήταν πολιτική εξαγορά, που δεν το πιστεύω) και του ΚΙΝ.ΑΛ. στη δαιμονοποίηση της απλής αναλογικής. Στάση, που εκφράστηκε συστηματικά και παγίως ως πολιτική στάση από την κυρία Γεννηματά στην «κοινή αντιπολίτευσή» της κατά της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Και, ταυτόχρονα, στάση, που εκ του πολιτικού αποτελέσματός της οδήγησε στον εξοβελισμό στη σφαίρα του αδυνάτου κάθε πιθανότητας να έχει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις το ΚΙΝ.ΑΛ.. (Εκτός κι αν μετά το «κόλπο» με τις «διπλές εκλογές», η κυρία Γεννηματά αποφάσιζε εκείνη -αντί του Βελόπουλου ή και μαζί του- να στηρίξει κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναφέροντας στη σφαίρα του πολιτικώς  ενδεχόμενου, να ήταν τελικά μια περίπτωση παραταξιακής και ηγετικής «εξαγοράς», που, επαναλαμβάνω, δεν θεωρώ πιθανό σενάριο).    

Τί άλλο θα μπορούσε να κάνει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης; Να αφήσει τα «κόλπα» (μια πρακτική που δείχνει εκ παραδόσεων να ακολουθεί) και να κοιτάξει να κυβερνήσει όσο καλύτερα θα μπορούσε. Όποιος είναι κι όπως ήρθε, κάτι καλύτερο από τα σημερινά θα μπορούσε ασφαλώς να κάνει αν άφηνε τα «κόλπα» και εργαζόταν. Αντί, όπως κάνει σήμερα, της εικόνας μιζέριας, σήψης, επικίνδυνων χειρισμών στην εξωτερική πολιτική και ακροδεξιών επιλογών, που «ορμπανοποιούν» την Ελλάδα και την εκθέτουν σοβαρά στη διεθνή κοινότητα. Μιας εικόνας διακυβέρνησης υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λες και εκτελεί έργο κατ’ ανάθεση εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, που βιάζεται να επιτελέσει (με μεγάλο κόστος για τη χώρα και όλους εμάς) από φόβο «…μην πέσει εξ ιδίων και δεν προλάβει»!

Γιατί αυτή είναι η εικόνα διάλυσης και πολιτικής εξαγοράς της σημερινής κυβέρνησης, και όχι η εικόνα μιας συντεταγμένης πολιτικής, με την οποία ως πολίτης θα μπορούσες να διαφωνείς ή να αποστασιοποιείσαι.

Εικόνα μιας διακυβέρνησης αγόμενης και φερόμενης από συμφέροντα ιδιωτών με γνωστό ονοματεπώνυμο σήμερα. Στην οικονομία, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις επιθέσεις κρατικών οργάνων κατά πολιτών αλά Ινδαρέ, την εξωτερική πολιτική, τους φράχτες κατά των προσφύγων, την μορφωτική θρησκοληψία των υποχρεωτικών εκκλησιασμών και των ακραία συντηρητικών και στη βάση τους βαθύτατα ρατσιστικών κηρυγμάτων κατά της ομοφυλοφιλίας, την δημόσια υγεία, την μέριμνα στέγασης των αδυνάμων προστατεύοντας την 1η κατοικία, τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών μας, ακόμη  και το ποδόσφαιρο, και τόσα άλλα που όλοι γνωρίζουμε. Τελευταία, και με την προπαγάνδα εξαπάτησης ότι δήθεν κάποιοι υποκινούν την κατανοητή έκρηξη των Ελλήνων στα ακριτικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου και όχι η ίδια η πραγματικότητα, απόρροια της ολοφάνερης κυβερνητικής ανεπάρκειας.

Δηλαδή, μια εικόνα, που μόνο στους «βελοπουλαίους» συνοδοιπόρους του κ. Μητσοτάκη τελικά απευθύνεται, αφήνοντας το κύριο σώμα των δημοκρατών συντηρητικών ψηφοφόρων με την πίκρα στα χείλη μιας τόσο ραγδαίας αποσυντιθέμενης πολιτικής βάσης, επί της οποίας δομήθηκε η υπερψήφιση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκλογική επιλογή τον περασμένο μόλις Ιούλιο, μόλις, που σήμερα μοιάζει με ασυγχώρητη «κουτουράδα» αποτιμώντας την λίαν αρνητικά στο εξατομικευμένο επίπεδο του ψηφοφόρου, λεηλατώντας ταχύτατα την αξιοπιστία του πρωθυπουργού προσωπικά. 

Δεν έχει καμιά αξία να υπενθυμίσω εδώ ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει σαφή δείγματα γραφής του πολιτικού «ποιόντος» του όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η παγκοσμίας εμβέλειας (και ως προς τις συνέπειές της για τη χώρα) ψευδολογία του ότι δήθεν η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε ανταλλάξει το όνομα «Μακεδονία» με τη μη περικοπή των συντάξεων, όσο κι αν αποσιωπούν την αήθεια τα μίντια του συστήματος που τον έφερε και τον στηρίζει με το αζημίωτο, δεν παραγράφεται και λερώνει πλέον εσαεί την ταυτοτική πολιτική αναφορά του. Η υποκίνηση από το κόμμα του βαρβαροτήτων κατά μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, που υποστήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών, με ρίψη βομβών μολότοφ κατά των σπιτιών τους και με τα παιδιά τους να είναι μέσα στο σπίτι εκείνη την ώρα, ορίζει απαράγραπτα το δημοκρατικό ήθος του.

Αυτά -και πολλά άλλα- από τα έργα και τις ημέρες του ως αντιπολίτευση είναι  γνωστά! Ούτε παραγράφονται, ούτε παραβλέπονται, ακόμη και από πολίτες που τον ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές!

Σημασία, όμως, σήμερα έχει να προχωρήσει η Ελλάδα και οι πολίτες της. Να ανακόψει αυτήν την άτυπη εκτροπή που συντελείται από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Να διεκδικήσει επιτέλους στα σοβαρά την υπέρβαση της κρίσης που κατέστρεψε την οικονομία της χώρας, αφήνοντάς τη βορά στα χέρια ιδεοληπτικών συντηρητικών οικονομικών πολιτικών, του ιδιότυπου σοϊμπλικού νεοφιλελευθερισμού, που οδηγεί σήμερα και την ίδια τη Γερμανία σε αντιπληθωριστικό υφεσιακό γύρο.

Για να γίνει αυτό, για να επιστρέψει δηλαδή η Ελλάδα σε τροχιά υπέρβασης της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που βίωσε ως το 2018, είναι αναγκαίο να καταπέσει το μειωτικό για την ποιότητα της δημοκρατίας μας σχέδιο Μητσοτάκη (όπως έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς, προκάτοχος του σημερινού πρωθυπουργού στην ηγεσία του κόμματός τους) για διπλές εκλογές. Κι αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο για να ευνοηθεί η ενότητα των φορέων του κομματικού συστήματος στον αντίποδα του παρατεταμένου νεο-μητσοτακικού διχασμού (ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τολμά να διακηρύσσει ανοιχτά την αήθεια ότι δεν θα συνεργαστεί με κανέναν, ακυρώνοντας προκαταβολικά κάθε ενδεχόμενο ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων στα μείζονα), αλλά και για ανακοπεί μια καταστροφικότατη διακυβέρνηση.

Πως θα ακυρωθεί το σχέδιο Κυριάκου Μητσοτάκη για διπλές εκλογές; Θα ακυρωθεί αν η Ν.Δ. ηττηθεί στην πρώτη κάλπη των πρόωρων εκλογών και απολέσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων. Πράγμα δύσκολο, διότι καμιά κυβέρνηση μετά από λίγους μήνες διακυβέρνησης, ακόμη κι αν τα πηγαίνει τόσο άσχημα όσο τα πηγαίνει η  σημερινή κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι πιθανό να αποδομηθεί στην αναγκαία έκταση. Οι πολίτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την εσωτερική υπόθεση αναγνώρισης του εκλογικού σφάλματός τους.

Ακόμη, όμως, κι αν κερδίσει τις πρώτες απ’ αυτές τις πρόωρες διπλές εκλογές ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ηττηθεί, αν η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας, συνεννοηθεί και καταφέρει τον μεγάλο σκοπό: τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την αντικατάσταση της σημερινής θλιβερής διακυβέρνησης από μια συμμαχία δυνάμεων που κοιτούν προς το μέλλον και όχι πίσω.

Υπάρχει άραγε κανένας από τους πολίτες που ψήφισαν αντιδεξιά, σ’ όλο το εκλογικό φάσμα, που διαφωνεί με τον σκοπό να ανακοπεί η διακυβέρνηση των «κόλπων» του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη; Η προσέγγιση όλων των δυνάμεων αυτού του πολιτικού προσανατολισμού αθροίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών στις τάξεις ενός υπαρκτού κινήματος ριζοσπαστικοποίησης που επιζητεί πραγματικές απαντήσεις σε πραγματικά προβλήματα.

Όπως και όσο πραγματική ήταν η συμφωνία των  Πρεσπών. Όπως και όσο πραγματική ήταν η έξοδος από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια. Όπως και όσο πραγματική ήταν η δειλή αλλά υπαρκτή και παράγουσα κοινωνικό αποτέλεσμα υποστήριξη των αδυνάμων. Της κοινωνικής ομάδας, δηλαδή, η  οποία στα χρόνια των μνημονίων όχι μόνο ήταν εκείνη που κατέβαλε το μεγάλο μέρος από το βαρύ κόστος του άγονου μνημονιακού σκοπού, αλλά και στις τάξεις της προστέθηκαν ευρείες ομάδες μικρομεσαίων για να βγαίνει ο παράλογος (πολιτικά και τεχνικά, για τις οικονομικές επιστήμες) λογαριασμός εισοδηματικής καταστροφής των πολιτών τούτης της χώρας.

Μια δημοκρατική κυβέρνηση, σήμερα, εδώ και τώρα, που θα αλλάξει τη σημερινή τραγωδία του νεο-μητσοτακισμού και θα προσδώσει δυναμική σε μια ουσιαστική αναθεώρηση του μαύρης φάρσας που ζούμε σήμερα, είναι η μεγάλη ευκαιρία. Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί!

Στο κάτω-κάτω, για πρώτη φορά οι πολίτες δεν έχουν να επιλέξουν παγιδευμένοι στα ουρανομήκη ψεύδη της νεο-μητσοτακικής αντιπολίτευσης 2015-2019, αλλά ανάμεσα στο γυμνό ερώτημα αν τους αρέσει η σημερινή κατάσταση της χώρας ή αν θέλουν να την αλλάξουν. Κι όσοι δεν θέλουν «να χαλάσουν τις καρδιές τους» με τη σημερινή κυβέρνηση την ώρα που -σε δύο μήνες από σήμερα- θα τους παίρνουν τα σπίτια, έχουν την ευκαιρία να την επιβραβεύσουν. Όλοι οι υπόλοιποι γνωρίζουν τί πρέπει να πράξουν. Και θα το πράξουν! 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας