5 Ιαν. 2020

Επικίνδυνη εξέλιξη

Η «τραμποποίηση»

της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Δυστυχέστατα, σε μία ακόμη περίπτωση εκπροσώπησης της Ελλάδας στο κόσμο, από την κυβέρνηση επιλέγεται να προηγηθεί η προσωπική ατζέντα Μητσοτάκη, αντί της οργανωμένης εξωτερικής πολιτικής. Η ελληνική στάση απέναντι στους «καουμποϊσμούς» του Τραμπ με τη δολοφονία Ιρανού αξιωματούχου σε μια πρακτική που πρόδηλα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποσιωπάται (γίνεται δηλαδή ανεκτή από την Ελλάδα). Κι όλ’ αυτά, επειδή σε λίγες ώρες ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον «καουμπόι» και δεν πρέπει να τον φέρει σε δύσκολη θέση, αφού ο ίδιος σε λίγο καιρό έχει προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Στοιχειώδης παρακολούθηση των εξελίξεων δείχνει ότι και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η οργανωμένη διπλωματία της χώρας επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τις προεκλογικές δολοφονίες του καθ’ όλα επικίνδυνου Αμερικανού προέδρου και να κατευνάσει την οργή της Τεχεράνης. Αντί να ακολουθήσει αυτή τη γραμμή η Αθήνα, την οποία σημειωτέον ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σιωπά «τραμποποιώντας» την εξωτερική μας πολιτική!

Κάποια στιγμή εκφράζω την ελπίδα να γίνει κατανοητό και να εφαρμοστεί στην πράξη η αρχή ότι η εξωτερική μας πολιτική είναι απόρροια συνειδητοποιημένων επιλογών που προάγουν τα συμφέροντά μας και όχι ρουσφέτια διευκόλυνσης των ταξιδιών του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Υπάρχει πάντα ο τρόπος στη διπλωματική γλώσσα και πρακτική να εκφραστούν οι τοποθετήσεις της χώρας στα κρίσιμα θέματα. Κι αυτό είναι που βοηθάει έναν πρωθυπουργό που εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό και όχι η ανοχή σε πρακτικές απορριπτέες από το διεθνές δίκαιο. Αυτή η στάση κάνει μια χώρα σεβαστή και ισχυρή και όχι τα γλυψίματα στους «καουμποϊσμούς» του ανόητου και επικίνδυνου Τραμπ.

Επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, η κακή πρακτική της «διπλωματίας του Μαξίμου» σε βάρος της οργανωμένης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που είναι δουλειά του ΥΠΕΞ. Αν ο κ. Δένδιας αδυνατεί να εξηγήσει στον γραφικό και αδύναμο Έλληνα πρωθυπουργό αυτά τα απλά πράγματα και τα συμφέροντα της χώρα μας συνεχίσουν για πολύ ακόμη να είναι μητσοτακική «επικοινωνία», που στοχεύει στα πολιτικά κοινά στο εσωτερικό, οι συνέπειες θα καταλήξει να είναι αναπότρεπτα επιβλαβείς για όλους μας. Στην παρούσα εξαιρετικά φορτισμένη διεθνή συγκυρία ίσως η ζημιά να είναι μεγάλη.

Ας το κατανοήσουν έστω την ύστατη ώρα οι επικοινωνιολόγοι του αρχηγού. Στην εξωτερική πολιτική δεν χωράνε οι χειρισμοί τους και όλα υποχωρούν μπροστά στα ελληνικά συμφέροντα.

…εκτός κι να είσαι κάτι σαν τον Τραμπ, που κάνει έναν πόλεμο πιθανότερο απλά για να το αξιοποιήσει στις εκλογές στη χώρα του.  

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας