17 Δεκ. 2019

Από μια ανάρτησηή μου στο facebook

Ξεκαθάρισμα προθέσεων

Επειδή πολλοί με ρωτούν -και για να κλείνουμε και αυτό το θέμα, που έδωσε το φιλί της ζωής στους αλληλοϋβριζόμενους (που μετά το εσωτερικό μεταξύ τους βρισίδι με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, στη συνέχεια ενώνονται για να καθυβρίσουν από κοινού τον ΣΥΡΙΖΑ)!

Ναι! Στον ΣΥΡΙΖΑ υπό διεύρυνση χωράνε ασφαλέστατα και ο Πολάκης και οι εκσυγχρονιστές. Όπως χωράνε ΠΑΣΟΚογενείς, ανεξάρτητοι αριστεροί, κεντρώοι δημοκράτες, ξέμπαρκοι της αριστεράς, ανένταχτοι, και τόσοι άλλοι. Ακόμη και από το σημερινό ΚΙΝΑΛ, όσοι κατανοούν ότι η ανοχή τους στην αντικειμενική δεξιά υποστήριξη προς τον νεο-μητσοτακισμό καταστρέφει την Ελλάδα, χωράνε! Χώρος συμβολικός υπάρχει ακόμη και για δεξιούς, που συναισθάνονται πόσο σοβαρές είναι οι συνέπειες από τον ιδιότυπο ακροδεξιό νεο-φιλελευθερισμό του Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερα για την πρώτη περίπτωση των εκσυγχρονιστών, το ότι χωράνε είναι αυτονόητο και θετικό και καμιά σχέση δεν έχει με το αν ήταν σημιτικοί, ή όχι. Η πρωθυπουργία Σημίτη τελείωσε το 2004 και από τότε έχουν περάσει 15 χρόνια. Η συγκρότηση μιας ευρείας παράταξης δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει με μπαλκονάτους διαξιφισμούς αποτίμησης σήμερα του τί έκανε ο Σημίτης πριν από δυο δεκαετίες. Ο καθένας μας έχει προσωπικά διαμορφωμένη αντίληψη για τη διακυβέρνηση που διαδέχτηκε τη λαμπρή περίοδο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, και αν η διάδοχη αυτή διακυβέρνηση τίμησε ως όφειλε τις πολιτικές παραδόσεις και τις ιδεολογικοπολιτικές αρχές του κινήματος. Και το ότι χωράνε, όπως και ο οποιοσδήποτε άλλος, δίνει σ’ όλους το δικαίωμα της παρέμβασης, του σχολιασμού και της διατύπωσης διαφωνίας με απόψεις άλλων, που επίσης είναι παρόντες στο κάλεσμα ενίσχυσης της σοσιαλιστικής αλλαγής. Εκεί όπου όλοι εμείς θεωρούμε ότι περικλείεται η θετική διέξοδος της χώρας από τον σημερινό δεξιό εσμό εξουσίας πολιτικών, οικονομικών, επιχειρηματικών και μιντιακών συμφερόντων που κατατρώγουν τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Δηλαδή, στην προσπάθεια δεν προσήλθαμε για να κουβεντιάσουμε πρώτα τι έκανε ο Σημίτης και ο Καραμανλής και αφού αποτιμήσουμε αυτά, μετά να επιλέξουμε αν θα είμαστε μαζί, ή όχι!

Σ' αυτό το καμίνι της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά θα συγκρουστούμε και θα αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας για απόψεις, θέσεις και ιδέες σχετικά με τη μελλοντική πορεία της χώρας -και όχι για τα έργα και τις ημέρες όσων σήμερα αποτελούν ξεπερασμένο παρελθόν. Αυτή είναι η διεργασία ώσμωσης διαφορετικών μεταξύ τους θέσεων και αφετηριών για όσους συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Και η τύχη της προσπάθειας δεν θα κριθεί από τις υπαρκτές μεταξύ μας διαφωνίες για το παρελθόν, αλλά από τις συμπτώσεις σχετικά με το κοινό επιθυμητό μέλλον μας.

Αυτή είναι η διαφορά μας με τις ξεπερασμένες πολιτικές απόψεις, που κρυμμένες πίσω από τα φουστάνια του νεο-μητσοτακισμού, θρασύνονται να μιλούν για «προοδευτική παράταξη», ενώ στην πραγματικότητα τη φοβούνται και την εχθρεύονται. Εκείνοι θα μιλούν και θα συγκρούονται για το παρελθόν, κι εμείς θα μιλάμε και θα συγκρουόμαστε για το αύριο.

Οίκοθεν νοείται πως ασφαλώς αξιολογείται επίσης απ’ όλους εμάς, πώς συνέβαλε καθένας στην ενότητα, τον τρόπο αντιπαράθεσης που προσήκει στο πολιτικό ήθος μας, το εάν (για τον οποιονδήποτε λόγο και ανεξαρτήτως προθέσεων) με τη στάση του αντί να συμβάλλει έπληξε τη συλλογική προσπάθεια, καθώς και το πόσο διαλεκτικός ήταν στη διαχείριση των αποκλινουσών μεταξύ τους απόψεων που συνέχουν συλλογικές πολιτικές υποθέσεις, όπως η διεύρυνση που συζητάμε.

Προσωπικά δεν έχω καμιά διάθεση να απονείμω σε κανέναν ρόλο κριτή της γνησιότητας των προθέσεων όλων μας. Το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης, θεωρώ αναφαίρετο, και προϋπόθεση απαράβατη, σ’ όλη την πορεία μέχρι το συνέδριο. Εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που στη συνέχεια θα δεσμεύουν όλους μας!

Μόνη αφετηριακή προαίρεση-όρος είναι η συγκίνηση που ενώνει, η δέσμευση στην κοινή προσπάθεια και η στράτευση στον αγώνα μετά το συνέδριο!

(To κείμενο δημοσιεύτηκε ως ανάρτηση του γράφοντος στο facebook: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10221369892018156&set=a.10203717279313871&type=3)

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας