7 Δεκ. 2019

Οι τουρκικές προκλήσεις επί τάπητος

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό

Κύριε Πρόεδρε,

με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή παρακολούθησα την παρέμβασή σας στη Βουλή (κατά τη συζήτηση του φορολογικού σχεδίου νόμου) σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την άμεση διευκρίνιση ότι το θέμα θα τεθεί από μεριάς της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, 12-13 Δεκεμβρίου. Ήταν αναγκαίο να το κάνετε μετά την προβληματική διαρροή που είχε προηγηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου (το γραφείο σας), και η οποία ανέφερε ότι σ’ αυτή τη σύνοδο "...είναι πιθανό το θέμα του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης να έρθει από την ελληνική πλευρά προς συζήτηση...", λες και είναι το οποιοδήποτε θεματάκι τρέχοντος ενδιαφέροντος και όχι μείζονα υπόθεση για τα ελληνικά συμφέροντα.   

Επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες και την εθνική αντιπροσωπεία γι’ αυτό το απολύτως κρίσιμο ζήτημα.

Δεν κατάλαβα -επιτρέψτε μου- αν όσα σωστά κατά τη γνώμη μου αναφέρατε σχετικά με την ακυρότητα (σε επίπεδο παραγωγής έννομων αποτελεσμάτων της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στο πλαίσιο του ισχύοντος διεθνούς δικαίου), τα αναφέρατε και στον Τούρκο πρόεδρο. Και το ρωτώ, διότι σεις ο ίδιος αναφέρατε ότι η ενημέρωση που κάνατε προς τη Βουλή έγινε για το περιεχόμενο της συνάντησής σας με τον κ. Ερντογάν και όχι για να εκθέσετε γενικώς τις ελληνικές απόψεις στο ζήτημα. Παρακαλώ διευκρινίστε το: Αναφέρατε στον Τούρκο πρόεδρο κατά την πρόσφατη συνάντησή σας στο Λονδίνο ότι η συμφωνία που συνομολόγησε η χώρα του με άλλη χώρα είναι άκυρη, ναι ή όχι; Είναι νομίζω αναγκαίο να ξέρουν συγκεκριμένα οι Έλληνες!

Φυσικά, αντιλαμβάνομαι ότι πολλά από τα σημεία απ’ ό,τι διαμείφτηκε μεταξύ σας, το ορθό είναι να τεθούν στην ενημέρωση που επιτέλους αποφασίσατε να κάνετε προς τα κόμματα στο πλαίσιο του συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Όμως, εσείς επιλέξατε να μιλήσετε ανοιχτά γι’ αυτά στη Βουλή και υποθέτω πως έχετε εδραία πεποίθηση ότι αυτά που αναφέρατε και επ’ αυτών θέτω το ερώτημα είναι ανακοινώσιμα προς όλους.    

Κύριε Πρόεδρε,

Στις αναφορές σας, μεταξύ άλλων, αναφερθήκατε απαξιωτικά στον (απόντα στο εξωτερικό και για παρουσία του σε διεθνή εκδήλωση με ιδιαίτερη σημασία για τον αραβικό παράγοντα, στον οποίο συγκαταλέγεται και η Λιβύη) αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για δηλώσεις του σχετικά με το ζήτημα και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η κυβέρνηση.

Η αναφορά σε απόντες δεν περιποιεί τιμή σε όσους τη μετέρχονται ως μέσο αντιπαράθεσης, Κύριε Πρόεδρε! Ιδίως αυτό ισχύει στον δημόσιο διάλογο και κατ’ εξοχήν για ένα πρωθυπουργό, όπως εσείς, που οφείλει να είναι άμεμπτος σε ζητήματα πολιτικού ήθους. Κι ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα, διότι αυτή η δημόσια επίθεσή σας από το βήμα της Βουλής σε απόντα πολιτικό αντίπαλό σας, έγινε εξ αφορμής εθνικού θέματος. Πεδίο, δηλαδή, στο οποίο ένας πρωθυπουργός ό,τι και να του έχει αποδοθεί από την αντιπολίτευση, δίκαια ή άδικα, έχει την υποχρέωση να δρα κατευνάζοντας πολιτικά πάθη και συμβάλλοντας στην ενότητα του λαού μας.   

Δεν γνωρίζω, Κύριε Πρόεδρε, αν έχετε κάποιο λόγο να φοβάστε την κατά πρόσωπο ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Τσίπρα. Δεν το γνωρίζω και ούτε με ενδιαφέρει εδώ αυτό. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ως πρωθυπουργός να ενώνετε τους Έλληνες και όχι το αντίθετο!

Με την ευκαιρία να λεχθεί κάτι που είναι αυτονόητο για τον πολιτικό πολιτισμό μας, και το οποίο ίσως παραβλέψατε, ή ίσως από κακή αντιπολιτευτική συνήθεια διαπράξατε το σφάλμα να αγνοήσετε (και το οποίο αμέσως οφείλετε να εγκαταλείψετε ως πρακτική πρωθυπουργού): Θα δέχεστε κριτική κύριε Πρωθυπουργέ! Δίκαια ή άδικη, τεκμηριωμένη ή ατεκμηρίωτη! Και θα τη δέχεστε όχι μόνον από την αντιπολίτευση και στο πλαίσιο των συντεταγμένων πολιτικών διαδικασιών, αλλά και από τον οποιονδήποτε πολίτη. Βεβαίως, έχετε δικαίωμα να απαντάτε στην κριτική αυτή με το ήθος που προσήκει στον δημόσιο ρόλο σας. Οφείλετε να το κάνετε με τρόπο που θα συμβάλλει στην εκτόνωση των μεταξύ μας αντιθέσεων και θα δεν θα τις υποδαυλίζει. Δεν έχετε δικαίωμα για να απαντήσετε στην κριτική που δέχεστε και προς υπεράσπιση του εαυτού σας ή της παράταξης σας, να ενεργείτε, ιδίως στα εθνικά θέματα, ως φορέας εμβάθυνσης διαφορών μεταξύ των Ελλήνων. Δεν ξέρω αν η προνομιακή υποστήριξη που προσωπικά έχετε από μερίδα μέσων ενημέρωσης έχει δημιουργήσει σε σας μια προκαταβολική «ψευδαίσθηση δικαίου» επί της όποιας άποψης εκφέρετε, αλλά αυτό δεν είναι δημοκρατική πρακτική!   

Εσείς προσωπικά έχετε αυξημένη ευθύνη να το κάνετε, διότι κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης 2015-2019, συμβάλλατε καταλυτικά στο κλίμα διχασμού των Ελλήνων:

-με τις πασίγνωστες κραυγές «Γερούν γερά», από πρόσωπα, τα οποία σήμερα εσείς τιμάτε με τον ορισμό τους ως μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως υπενθύμισε χθες ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλαδή επιβραβεύετε εκείνες τις αναφορές, την ώρα που η τότε ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόταν,

-με τις απολύτως ψευδείς, ανοίκειες, ατεκμηρίωτες και διεθνώς καταδικασμένες ως ανερμάτιστες αναφορές σας ότι δήθεν η τότε ελληνική κυβέρνηση ξεπούλησε την ονομασία «Μακεδονία» στους ευρωπαίους εταίρους μας, για να λάβει ως αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων,         

-με τις απολύτως βλαπτικές διεθνώς για την ελληνική οικονομία -και επίσης ψευδέστατες- αναφορές σας ότι δήθεν η Ελλάδα είχε συνομολογήσει με τους δανειστές μας 4ο μνημόνιο,

-με την κάλυψη που προσφέρατε σε εκτεταμένα φαινόμενα τραμπουκισμού κατά βουλευτών, δημάρχων και άλλων δημόσιων προσώπων, και μη, από ομάδες που διαφωνούσαν με τη συμφωνία των Πρεσπών,

-με την ολοφάνερη ανοχή σας σε φαινόμενα τραμπούκικων και φασιστικής νοοτροπίας ενεργειών και δηλώσεων στελεχών σας, τα οποία μάλιστα αφού αρχικά απομακρύνατε από το κόμμα σας στη συνέχεια επιβραβεύσατε ανεχόμενος υποψηφιότητά τους στις εκλογές,

-με την κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας επί των ημερών του προκατόχου σας, κριτική περί του αχρείαστου και απροετοίμαστου της επίσκεψης Ερντογάν, όσο ο ξένος επίσημος βρισκόταν στην Ελλάδα, και

-…με πολλά άλλα, που δεν χρειάζεται να αναφερθούν εδώ, γιατί είναι γνωστά σ’ όλους!

Κύριε πρόεδρε,

Σας άκουσα στην ίδια ομιλία σας στη Βουλή να λέτε ότι το ΝΑΤΟ (στη σύνοδο κορυφής του οποίου πριν λίγες μέρες πήρατε μέρος εκπροσωπώντας την Ελλάδα) έχει ως πάγια τακτική του να τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ χωρών-μελών του που έχουν διάφορες αντιθέσεις και διαφορές μεταξύ τους.

Πρόκειται για σοβαρότατο λάθος σας, Κύριε Πρόεδρε!

Σε ΚΑΜΙΑ άλλη περίπτωση από την ίδρυση του ΝΑΤΟ ως σήμερα, δεν υπάρχει άλλο περιστατικό ευθείας επιθετικής ενέργειας εμπράκτως, από μια χώρα σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλης χώρας-μέλους. Πολλές φορές πολλά μπορεί να ελέχθησαν και να διεκδικήθηκαν, αλλά η έμπρακτη και με πρόνοιες παραγωγής διεθνών αποτελεσμάτων (ανεξαρτήτως της βασιμότητας της προσπάθειας) σε βάρος μιας χώρας από άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε!

Οι δηλώσεις σας μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και όσα είπατε στη Βουλή, δείχνουν πως είτε υποτιμάτε, είτε αγνοείτε την σοβαρότατη σε βάρος της χώρας μας ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών απειλών και σε ευθύτατη παραβίαση και των βασικών καταστατικών αρχών του ΝΑΤΟ. Και, Κύριε Πρόεδρε, επειδή η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εσείς είστε ο μόνος για να εκπροσωπήσετε τα συμφέροντα του ελληνισμού στην ανατολική Μεσόγειο. Αν δεν το κάνετε, απλά τα συμφέροντά μας θα μείνουν ανυπεράσπιστα.

Η πλήρης αποσιώπηση του γεγονότος αυτού της ποιοτικής αναβάθμισης των τουρκικών εχθρικών προς την Ελλάδα κινήσεων στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, είναι μια σοβαρή διπλωματική και στρατηγού χαρακτήρα ήττα για την Ελλάδα, που είναι αποτέλεσμα των δικών σας ανεπαρκειών και εσφαλμένων κινήσεων. Υπάρχει χρόνος, έστω και σήμερα κατόπιν εορτής, να απευθυνθείτε στο ΝΑΤΟ με τον δέοντα τρόπο και να εκθέσετε τα γεγονότα στους συμμάχους μας, ζητώντας να ικανοποιηθεί το απολύτως δικαιολογημένο αίτημα της Ελλάδας να καταδικαστεί η τουρκική επιθετικότητα -και κυρίως οι συγκεκριμένες πειρατικού τύπου κινήσεις «αρπαγής» ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και ιδιοποίησης τους από την Άγκυρα- αλλά και να επιβληθούν στη γειτονική χώρα κυρώσεις με βάση το καταστατικό του ΝΑΤΟ.
Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αναβληθεί για μια μελλοντική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και είναι προφανές και κατανοητό πως ό,τι είναι να κάνετε, πρέπει να το κάνετε άμεσα! Διαφορετικά θα παγιωθεί ως ανεκτή στο εσωτερικό της συμμαχίας τέτοιου τύπου απόπειρα υφαρπαγής και οικειοποίησης δικαιωμάτων μιας χώρας-μέλους από μια άλλη. Και εδώ πρόκειται για τα ελληνικά συμφέροντα!

Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου τελειώνοντας να εκφράσω την ευχή, που είναι ευχή όλων μας, και την ελπίδα να εκπροσωπήσετε επάξια τη χώρα και τα συμφέροντά της σ’ αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.

Στην προσπάθειά σας αυτή θα μας έχετε όλους ειλικρινείς και απροϋπόθετους συμπαραστάτες.           

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας