26 Νοε. 2019

Αντιθεσμική στάση Μητσοτάκη στη συνταγματική αναθεώρηση

Αναθεώρηση με αντισυνταγματική ρύθμιση

ισοδυναμεί με θεσμική κωμωδία

Η ανόητη δήλωση από τον πρωθυπουργό στην ολομέλεια της Βουλής και με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση, ότι τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και γι’ αυτό δεν μπορεί να μιλάει γι’ αυτές ο Τσίπρας στην παρούσα Βουλή, αποτελεί κορυφαία απόδειξη της λειψής αντίληψης του Μητσοτάκη για το περιεχόμενο και το εύρος της νομιμοποίησης που προσφέρει η κάλπη σε μια παράταξη και έναν πρωθυπουργό που καλούνται να κυβερνήσουν για μια τετραετία. «Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ. Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γι’ αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής αναθεώρηση», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Όχι, κύριε Μητσοτάκη! Στις εκλογές δεν ενέκριναν οι πολίτες μια αναθεώρηση και καταψήφισαν μιαν άλλη!  Το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται να χωράει το μυαλό σας και η προνομιακή σχέση με τη πολιτική που διαμορφώσατε οικογενειακώ δικαίω και άνευ της οποίας ουδεμία τύχη θα είχατε να διακριθείτε –και όχι μόνο στην πολιτική.

- Η πρόβλεψη του Συντάγματός μας για αναθεώρηση συνταγματικών ρυθμίσεων σε συνέχεια του δρόμου που ανοίγει η προτείνουσα Βουλή και με ολοκλήρωση της διαδικασίας στην επόμενη Βουλή, καμιά σχέση δεν έχει με το ότι ο λαός διά της ψήφου του, εκλήθη παρεμπιπτόντως να εγκρίνει μια αναθεώρηση και να απορρίψει κάποια άλλη, όπως λέτε. Τουναντίον, η μεσολάβηση εκλογών αυτό που επιζητεί και προσπαθεί να επιβάλλει είναι ακριβώς να αποσταστασιοποιείται η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης από την τρέχουσα διακομματική αντιπαράθεση και να αποφορτίζεται και ο κοινοβουλευτικός διάλογος από τη λογική «η δική σου αναθεώρηση» και «η δική μου»!

- Εξ ίσου αστείο είναι να διατείνεστε ότι φέρετε νομιμοποίηση να εγκρίνετε εσείς από την παρούσα Βουλή ρυθμίσεις αναθεώρησης του Συντάγματος που δεν έχουν οριστεί ως αναθωρητέες, και κυρίως εκείνες οι οποίες αφορούν στον πυρήνα του πολιτεύματος και δεν είναι αρμοδιότητα αναθεωρητικής εθνοσυνέλευσης, αλλά συντακτικής. Κι όμως! Το κάνατε παραβιάζοντας κατάφωρα το άρθρο 1 κιόλας του συντάγματός μας, το οποίο ορίζει ότι «Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία». Τί κάνατε; Πετάξατε στο καλάθι των θεσμικών αχρήστων σας, τη μείζονα πρόβλεψη ότι για να μπορεί γίνει κάποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει την υποστήριξη της Βουλής, κατ’ αρχήν με αυξημένη πλειοψηφία και σε έκτακτες περιπτώσεις με απλή, μη καμπτομένης όμως σε καμιά περίπτωση της προϋπόθεσης των 150+1 ψήφων βουλευτών. Εγκρίνατε, λοιπόν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και δη και όχι επί του συνόλου των βουλευτών, αλλά επί των παρόντων βουλευτών σε τέτοια ψηφοφορία.   

(Διερωτάται κανένας: Πώς θα νομιμοποιείται από ‘δω και πέρα να δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με ζητούμενο τις 150+1 ψήφους (μετά από εκλογές ή εν μέσω τετραετίας), Πρόεδρος που θα έχει εκλεγεί με λιγότερες ψήφους από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών; 

Η απολύτως ενοχική στάση σας απέναντι στην ολοφάνερα αντισυνταγματική πρόταση που επιβάλατε είναι η ίδια η διατύπωση της πρότασης που καταθέσατε: Συγκεκριμένα προτείνατε: «…Αν δεν επιτευχθεί η (απόλυτη) πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μία ακόμη φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία». ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Δεν λέτε «εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας», αλλά λέτε «θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας»!!!

- Επίσης, δύο λόγια για το ότι δήθεν η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας παραβιάζει την εντολή της προτείνουσας Βουλής, η οποία ενέκρινε αναθεώρηση των συνταγματικών διατάξεων περί εκλογής του με κατεύθυνση την αποφυγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τον λόγο αυτό. Η συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν: «(μετά από 6 άκαρπες ψηφοφορίες, με ζητούμενο τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών) …ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν στην τελευταία ψηφοφορία, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει».

1. Δεν κάμπτεται η εντολή της προτείνουσας Βουλής για αποφυγή των εκλογών, αφού σαφώς πρόκειται για βουλευτικές εκλογές, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά σε βουλευτικές εκλογές και η υπάρχουσα Βουλή συνεχίζει κανονικά τον βίο της μέχρι την εξάντληση της 4ετίας.

2. Δεν πρόκειται περί άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού δυνατότητα συμμετοχής υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας περιοριστικά ορίζεται μόνο μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή, χωρίς εκεί να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία.

3. Δεν παραβιάζεται το άρθρο 1 του Συντάγματος περί του πολιτεύματος ως «Προεδρευόμενης Kοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, αφού η εκλογή ανάμεσα στους δύο από τους πολίτες, υποκαθιστά εδώ την απόλυτη πλειοψηφία αποδοχής του εκλεγηθησόμενου, την οποία απέτυχε να εξασφαλίσει η Βουλή και δεν συνιστά άμεση εκλογή από τους πολίτες, ώστε να παύει να είναι «προεδρευόμενη» και να μετατρέπεται σε «προεδρική» η δημοκρατία μας.

Τα λέγω και τα γράφω όλ’ αυτά, διότι και σε άλλες αναλύσεις μου έως τώρα έχω επισημάνει τη θεσμική εκτροπή (ως πολιτική διάθεση αλλά και ως ήδη επισυμβείσα πολιτική πρακτική) που αναδύεται από τη στάση Μητσοτάκη, να εμφανίζει ως δήθεν νομιμοποιημένες λόγω των εκλογών κυβερνητικές επιλογές που δεν φέρουν τέτοια νομιμοποίηση. Αν ίσχυε αυτή η (είτε αφαιρετική και λειψή, είτε σκόπιμη) προσέγγιση Μητσοτάκη, τότε ένας πρωθυπουργός θα ενομιμοποιείτο να κάνει ο,τιδήποτε γουστάρει. Με βάση την ίδια λογική, ένας υποψήφιος πρωθυπουργός ακόμη κι αν εξήγγειλε προεκλογικά κάτι παράνομο, αν κέρδιζε τις εκλογές θα ήταν σαν να εξασφάλιζε δικαίωμα να παραβιάζει ισχύουσες ρυθμίσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η κυβέρνηση είπε ό,τι είπε προεκλογικά, αλλά δεν νομιμοποιείται να αλλάξει ρυθμίσεις του διεθνούς δικαίου που αφορούν σε ατομικά δικαιώματα των προσφύγων! Κατανοητό; Ό,τι και να λένε ο Βελόπουλος και οι ευάριθμοι βουλευτές της ΝΔ που συμφωνούν μαζί του, αφαίρεση του δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας διακίνησης στην ελληνική επικράτεια δεν νομιμοποιείται να εισηγηθεί καμιά Βουλή, ακόμη κι αν ένας πρωθυπουργός και το κόμμα του έχουν κερδίσει τις εκλογές με ισχυρότατη πλειοψηφία.

Ας μαζέψουν οι εμπειρότεροι και σοβαρότεροι της ΝΔ τον κ. Μητσοτάκη και επιτέλους ας τον συμβουλεύσουν. Γιατί όσο περνάει ο καιρός και το ανέχονται δεν θα είναι πια όλ’ αυτά υπόθεση θεσμικών εκτροπών  ενός κατά τεκμήριο ακατάλληλου προσώπου για τo υπεύθυνo πόστο (δηλαδή, δεν θα είναι ζήτημα άγνοιας), αλλά θα γίνει δική τους συνειδητή συμμετοχή στην κυοφορούμενη εκτροπή από έναν θρασύ γόνο ολιγαρχικής πολιτικής οικογένειας, ακόμη κι αν είναι συμμετοχή τους εξ ανοχής.  

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας