23 Οκτ. 2019

Πολιτικά και εκλογικά οφέλη για τα κόμματα στο θέμα της ψήφου των αποδήμων

Ανεκόπη η προσπάθεια αλλοίωσης

του εκλογικού σώματος

Τώρα που φαίνεται να καταλήγει η Βουλή σε μια περίπου διακομματική συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων και επειδή πολλά δακρύβρεχτα άκουσα τις τελευταίες μέρες για το πόσο καλοί είναι οι συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό, λίγοι αριθμοί για να φανούν οι πραγματικές πολιτικές προθέσεις, καθώς και το ποιό κόμμα «κέρδισε ή έχασε» πολιτικά ή εκλογικά σ’ αυτήν την υπόθεση.   

1. Αρχική πρόθεση της κυβέρνησης (όπως αποκαλύφτηκε από κυβερνητικά στοιχεία που προέκυψαν σε ανύποπτο χρόνο και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση) ήταν με τη ρύθμιση που πρότεινε να διευρυνθεί το εκλογικό σώμα κατά περίπου 3,5-4 εκατ. εκλογείς. Τελικά, με τις υποχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει, η διεύρυνση του εκλογικού σώματος υπολογίζεται σε 350.000 εκλογείς, ενώ οι ειδικοί εκλογολόγοι εκτιμούν ότι τελικά στις κάλπες βουλευτικών θα προσέλθουν 120.000-200.000 εκλογείς, που χωρίς τη ρύθμιση που φαίνεται να προωθείται δεν θα ψήφιζαν στις εκλογές.

2. Υπάρχει κάποια εικόνα του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ των νέων εκλογέων; Μόνο για τις ευρωεκλογές υπάρχει, αφού σ’ αυτές επιτρέπεται σε εκλογείς άλλων χωρών-μελών της ΕΕ να ψηφίζουν στο εξωτερικό. Ποιά είναι η εικόνα; Στις τελευταίες ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία με διαφορά 18,61% από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 33,89% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15,28%.

Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το ΚΚΕ με 14,09% και ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8,58%. Το Ποτάμι κατάφερε να συγκεντρώσει 4,95%,  η Χρυσή Αυγή 3,58% και το ΜέΡΑ25 3,25%. (Εδώ όλα τα αποτελέσματα της ψήφου εξωτερικού στις ευρωεκλογές: https://ekloges.ypes.gr/current/e/home/districts/57/)

Δηλαδή ευνοημένοι η ΝΔ (που απογείωσε τη διαφορά της από το δεύτερο κόμμα) και ιδιαίτερα το ΚΚΕ. ΚΙΝΑΛ στα ίδια. Και ΣΥΡΙΖΑ ο πολύ χαμένος!

Στοιχεία για τους αποδήμους από άλλες ηπείρους δεν υπάρχουν. Γι αυτό, απ’ αυτό το σημείο ας κρατήσουμε μόνον ότι ο αρμόδιος υφυπουργός για τον απόδημο ελληνισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι εκδότης περιοδικού που στα ενδιαφέροντά του εικονιζόταν το 2013 και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, παρουσιαζόμενος κάτι ως αδικημένο πολιτικό πρόσωπο.  

Συμπεράσματα:

α. Η απόπειρα δραματικής αλλαγής του εκλογικού σώματος από την κυβέρνηση δεν προχωρεί.

β. Αυτό που φαίνεται να προωθείται ως τελική ρύθμιση ευνοεί κυρίως το ΚΚΕ (στις προτάσεις του οποίου σύρθηκε η κυβέρνηση για να μη μείνει μόνη με το ΚΙΝΑΛ).  

γ. Πολιτικά (και όχι άμεσα εκλογικά) με τη ρύθμιση που προωθείται ευνοείται η ΝΔ (που θα είναι επιτυχία της και ανεξαρτήτως των υποχωρήσεων που έκανε να υπερψηφιστεί διάταξη με περισσότερες από 200 ψήφους). Επίσης, η ΝΔ προσδοκά εκλογικές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ κερδίζοντας έτσι εμμέσως και στο εκλογικό πεδίο.

δ. Το ΚΙΝΑΛ ευνοείται πολιτικά λόγω των απωλειών που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ε. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πολιτικά και εκλογικά, αν και πέτυχε να ανατρέψει την κεντρική προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αλλάξει το εκλογικό σώμα αλλοιώνοντας τη σύνθεση του κατά 35%, σε σχέση με το πως είναι σήμερα. Τελικά η αλλαγή του εκλογικού σώματος με την προωθούμενη ρύθμιση περιορίζεται σε πρόσθεση σ’ αυτό περίπου 3,5% νέων εκλογέων.   

------------------------------------

(H φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι από δημοσίευση του 2013 σε περιοδικό του σημερινού υφυπουργού απόδημου ελληνισμού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη)

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας