30 Σεπ. 2019

Το πραγματικό ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα αρχών

και όχι εσμός εξουσίας

Επειδή, για να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα από τις εντυπώσεις της καταστροφικής διακυβέρνησης του  νεο-μητσοτακισμού, άρχισε ξανά η καταιγίδα των fake news από τη γνωστή μερίδα των μέσων ενημέρωσης, να σημειώσω τούτο:

Οι άνθρωποι της αντι-δογματικής αριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ποτέ δεν βολεύτηκαν στον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, ως σύστημα ευθυγράμμισης με τις εκάστοτε ηγεσίες στον χώρο της αριστεράς. Οι ίδιοι απέρριψαν και ανάλογες εσωκομματικές  πρακτικές των συντηρητικών κομμάτων, στο πλαίσιο της κακώς νοούμενης πολυσυλλεκτικότητας, που μόνο συμφέροντα ισχυρών προώθησε, για να αγκιστρώνεται η δεξιά με διάφορες μορφές στην εξουσία. Όπως σήμερα, με την αγαστή επανασυνύπαρξη του ιδιότυπου νεοφιλελευθερισμού των «ρουσφετιών πολυτελείας», με τους αυτο-αναγορευόμενους ως δήθεν κεντρώους «θαυματοποιούς» χρυσοχοΐδηδες και με τους θαυμαστές του ναζισμού και των δικτατόρων, της Δόμνας και του Βορίδη. Ακόμη χειρότερη, μέσα στο πολιτικά ετερόκλητο σχήμα που σήμερα κυβερνά, η εικόνα αριστερών, που συμπορεύτηκαν με τον Κύρκο και τον Παπαγιαννάκη και σήμερα ανερυθρίαστα στηρίζουν τον νεο-μητσοτακισμό. Η πολιτική είναι ιδεολογία και αρχές και όχι τεχνικές απόκτησης της εξουσίας, ανακατάληψής της και διατήρησής σ’ αυτήν. 

Σε μας, από την άλλη πλευρά, οι διαφορετικές απόψεις θα τίθενται και θα κουβεντιάζονται εξαντλητικά μέχρι το τέλος, ακόμη και μέχρι τη συνέπεια σοβαρών διαφωνιών (μη επιθυμητών, ασφαλώς), αν οι διαφορές μας αποτιμώνται ως δύσκολα επιδεχόμενες σύγκληση. Έτσι θα συζητήσουμε εμείς τη συνέχεια του χώρου μας και την πολιτική ανοιγμάτων και συμμαχιών μας. 

Πρόκειται για ένα κρίσιμο ιστορικά επιβεβαιωμένο σημείο της διαφοράς πολιτικού ήθους της δικής μας παράταξης σε σύγκριση την πολιτική συντήρηση. Οι ιδεολογικοί μας αντίπαλοι θα προστρέχουν στον τυχοδιωκτισμό σύμπραξης πολιτικών ανομοιοτήτων «για τα μάτια» της εξουσίας, εμείς θα σφυρηλατούμε την πολιτική μας ενότητα σε θέσεις.  Με κεντρικό σημείο την πολιτική εκπροσώπηση των κοινών που αρθρώνουν τα συγκλίνοντα ταξικά συμφέροντα των αδυνάμων του αιώνα μας.

Αυτό το στοιχείο (δηλαδή ο διάλογος για αρχές και θέσεις) ήταν εξ αρχής το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και όχι η δήθεν διαφθορά από την κυβερνητική εξουσία μιας 5ετίας, που σήμερα αποδεικνύεται πόσο ανερμάτιστη και πολιτικά «στημένη» ήταν ως αφήγημα για την περίοδο 2015-‘19.

Άλλωστε, όλοι όσοι επί 5 έτη έκρωζαν ότι η αριστερά κυβερνώντας απώλεσε το ηθικό της πλεονέκτημα, σήμερα απέμειναν χωρίς αποδείξεις του ισχυρισμού. Από τη μία η καταιγίδα του πανθομολογουμένως αναφερόμενου ως υπαρκτού σκανδάλου της Novartis, των off shore, της παρέλασης ονομάτων στις λίστες Λαγκάρντ (που χρονικώς και μόνον παρεγράφησαν), της διάχυτης ανομίας των καναλιών χωρίς νόμιμες άδειες, των «πόθεν έσχες» με σκιές, των στημένων αγώνων, των υποθέσεων με ναρκόπλοια που οι μάρτυρές τους αποδημούν εις Κύριον και οι εισαγγελείς τους παραιτούνται αλλεπαλλήλως, των καταδικών για μίζες κ.λπ. κ.λπ.. Κι ακόμη τα σκαστά ψέματα περί του δήθεν 4ου μνημονίου, της δήθεν ανταλλαγής της συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων, της δήθεν μεταβίβασης των ιστορικών μνημείων στους δανειστές, και τόσα ακόμη ψέματα, ων ουκ έστιν αριθμός. Από την άλλη, σήμερα, τα μόνα που απέμειναν ως  δήθεν σκάνδαλα της περασμένης 5ετίας είναι η διαπραγμάτευση του 2015 (δηλαδή μια πολιτική επιλογή) και ο …Παπαγγελόπουλος. Ούτε η συμφωνία των Πρεσπών τελικώς ανταλλάχτηκε με τη μη περικοπή των συντάξεων, ούτε 4ο μνημόνιο υπάρχει, ούτε τα ιστορικά μνημεία μεταβιβάστηκαν στους δανειστές, ούτε «τα πιάσανε» οι υπουργοί, ούτε.. ούτε…

Οι διαφορές αυτές είναι που συγκροτούν το ηθικό πλεονέκτημα! Και, φυσικά, παραμένει άθικτο! Η ίδια η έκταση των σήμερα αποδεικνυόμενων ως σκαστών ψεμάτων της σημερινής κυβέρνησης για την περίοδο 2015-’19 και η παγίωση της «κανονικότητας» των fake news όλη αυτήν την περίοδο, ενώ υποτίθεται ότι έλαβε χώρα για να αποδομήσει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, με την κατάρρευση της ακατάσχετης ψευδολογίας του νεο-μητσοτακισμού, σήμερα καταλήγει σιγά-σιγά να το επικυρώνει.   

Απολύτως έωλη, λοιπόν, η ψευδολογία περί δήθεν κρίσης στο εσωτερικό μας στο πλαίσιο του διαλόγου της διεύρυνσης. Ο διάλογος μόλις άνοιξε και μόλις έχουν αρχίσει να ακούγονται οι διάφορες απόψεις για το πως θα πορευτούμε, μερικές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Και, μέχρι τώρα, το πνεύμα ενότητας ανάμεσά μας είναι εξαιρετικό. Μας συνέχει απολύτως ο σκοπός αποτροπής της εντεινόμενης τάσης για ακροδεξιές επιλογές στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και για προγραμματικές θέσεις για το πώς και με τί θα αντικαταστήσουμε τη λαίλαπα Μητσοτάκη.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την αρχική ενεργοποίηση της διεργασίας διεύρυνσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τη θεωρώ σοβαρή βάση για μια νέα αριστερά του 21ου αιώνα. Προσκαλώ όσους ακόμη το σκέφτονται, να εγκαταλείψουν τις μεμψιμοιρίες, να μη χάσουν άλλο χρόνο και να ενταχθούν στην προσπάθεια. Άλλωστε, η εναλλακτική που έχουν, αν δεν προσέλθουν, είναι η παγίδευσή τους οριστικά στη μάχη οπισθοφυλακών υπεράσπισης των ήδη αποδεδειγμένων ψευδών ότι δήθεν ζούμε το 4ο μνημόνιο και ότι η συμφωνία των Πρεσπών  ήταν το αντάλλαγμα για τη μη περικοπή των συντάξεων, καθώς και η γελοία απόπειρα καθαγιασμού της ακροδεξιάς λαίπαλας Σαμαρά 2012-’14. Αν αυτά τους γοητεύουν ως πλαίσιο πολιτικής, φυσικά δεν έχουν θέση στη προσπάθεια των αριστερών και προοδευτικών πολιτών που ξεκινάει. Η φτώχεια αυτών των απόψεων τους αποδεικνύεται περίτρανα από τη σημερινή αστεία αναφορά στα «πόθεν έσχες» πλούσιων συριζαίων και αριστερών, ως δήθεν αντίβαρου στο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, που -όπως είπα- τώρα επιβεβαιώνεται απολύτως, δηλαδή μια ακραία λαϊκίστικη στάση -αποκαλυπτική της ένδειας κάθε άλλου σοβαρού πολιτικού επιχειρήματος.

Συνεννοηθήκαμε;       

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας