31 Μαϊ. 2019

Στα όρια της θεσμικής ισορροπίας η προεκλογική περίοδος για τις κάλπες της 7ης Ιουλίου

Ελληνική Δημοκρατία - Ώρες ευθύνης

Οι πιέσεις κυρίως από μεριάς της αντιπολίτευσης, αλλά κατά ένα μέρος και από κυβερνητικής μεριάς, σχετικά με την αναστολή ρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί εδώ και καιρό από τη Βουλή και βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής τους, οδηγεί σε μια παράδοξη προεκλογική εικόνα για τους θεσμούς στη χώρα, 5 εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η θητεία των οργάνων της δικαιοσύνης που η ημερομηνία λήξης της είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό και συμπίπτει με την προκήρυξη των αιφνιδιαστικών εκλογών, κατά έναν απροσδιόριστο θεσμικά τρόπο θα πρέπει λήξει χωρίς ορισμό νέας ηγεσίας και να ανατεθεί στην επόμενη κυβέρνηση η εκλογή νέας ηγεσίας. Πως θα λειτουργεί ως τότε η δικαιοσύνη παρέλκει, κατά τις τουλάχιστον παράδοξες αυτές αντιλήψεις! Οι οποίες, μάλιστα, κατά τη ρητή διαπίστωση επιφανών νομικών, δεν ευσταθούν θεσμικά, αλλά ευσταθούν …δεοντολογικά! Και ελλείψει στην Ελλάδα συνταγματικού δικαστηρίου, πάντα την άποψη των ίδιων επιφανών νομικών, θα πρέπει του Συντάγματος να κατισχύσει …η δεοντολογία!!!

Κι αφήνω ότι όλη αυτή η συζήτηση, αποτελεί ό,τι προσβλητικότερο έχω ακούσει στη ζωή μου ως πολίτης για την ελληνική δικαιοσύνη, την οποία επί δεκαετίες τώρα τα κόμματα όλων των πολιτικών αποχρώσεων θεσμικά κακοποιούν ως κομματικά ελεγχόμενη ανάλογα με τις αποφάσεις της, αλλά για πρώτη φορά σήμερα 45 χρόνια μετά από τη πτώση της χούντας εμπλέκουν τα κόμματα τόσο άμεσα στα προεκλογικά παιχνίδια τους. 

Την ίδια ώρα, εξόφθαλμα απειλητικές σε βάρος των ηττημένων στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αναφορές, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, προειδοποιήσεις για απολύσεις και διώξεις, πληθαίνουν, παρά την απελπισμένη προσπάθεια ηγεσιών να ελέγξουν τον ασυγκράτητο ρεβανσισμό με ψευτο-διαγραφές, επειδή φοβούνται ότι τόσο μίσος θα τρομάξει τον κόσμο. Και ενώ ανακοινώνουν τις ψευτο-διαγραφές, λίγο αργότερα ανακοινώνουν και την υποψηφιότητα εκείνου που με αναφορές του που προηγήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα απειλούσε με …αποκεφαλισμούς, μόλις «έρθουν»!

Παράλληλα, κόμμα της αντιπολίτευσης προβάλλει την αδιανόητη απαίτηση να μην εφαρμοστούν στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διατάξεις που έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή εδώ και μήνες και αφού χιλιάδες μαθητές  έχουν προσανατολιστεί να διαμορφώσουν τη στάση τους με βάση τις διατάξεις αυτές για τις εξετάσεις της επόμενης χρονιάς. Αν γινόταν αποδεκτή τέτοια αδιανόητη απαίτηση, θα έπρεπε οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου να περιμένουν να γίνουν οι εκλογές, να ολοκληρωθεί η διαδικασία διερευνητικών  εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία από κάποιο κόμμα, και αν γίνουν όλ’ αυτά χωρίς καθυστερήσεις από τυχόν διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για να συμβιβαστούν σε μια μετεκλογική σύμπραξη. Και, φυσικά, με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο, να μη μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές (όπως συνέβη το 2012) και να πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές (και μάλιστα με απλή αναλογική), μετά τις οποίες θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Τέλος, για να σταματήσω εδώ εκθέτοντας μερικά μόλις παραδείγματα του κατεξευτελισμού της θεσμικής συγκρότησης της Ελλάδας, βλέπω εξαγγελίες ανατροπής και άλλων ψηφισμένων από την ελληνική  Βουλή ρυθμίσεων (π.χ. 120 δόσεις, εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο βέτο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. από κόμμα που είναι πιθανό να κυβερνήσει τη χώρα, κ.λπ.). Ρυθμίσεων, που αφορούν σε καίρια ζητήματα της ζωής των Ελλήνων πολιτών και παραμερίζονται πλήρως από τις προεκλογικές κομματικές σκοπιμότητες.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να σταματήσει εδώ!

Η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πνευματική ηγεσία της χώρας οφείλουν με τη στάση και τις ενέργειές τους να αποκρούσουν άμεσα την επικίνδυνη και ακραίας ανευθυνότητας στάση ορισμένων ότι δήθεν με τη διαφαινόμενη ήττα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις εκλογές εισερχόμαστε σε μια περίοδο «καθεστωτικής αλλαγής».

Η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει αποκατασταθεί και λειτουργεί αποτελεσματικά από το 1974. Οι νεο-χουντικές ύαινες που απειλούν ξεκάθαρα τους δημοκρατικούς θεσμούς πρέπει να απομονωθούν και να εκδιωχθούν από τον δημόσιο βίο μας. Και αυτό είναι ευθύνη όλων των πολιτών!      

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας