12 Μαϊ. 2019

Τα δεύτερα επίπεδα των προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο

Τι θέλουν οι Τούρκοι

στην κυπριακή ΑΟΖ;

(Χάρτες)

Η Άγκυρα δεν επιθυμεί να τα «δώσει όλα» για μια γεώτρηση και μάλιστα στα δύο συγκεκριμένα οικόπεδα, που σύμφωνα με τις ως τώρα έρευνες έχουν τις λιγότερες πιθανότητες εντός των ορίων τους να βρίσκονται σοβαρά κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε οποιαδήποτε μορφή. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να επικεντρωθεί στα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, διότι πρόκειται ακριβώς για τη θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί από την Ελλάδα και την Κύπρο, εάν ίσχυε η απολύτως αβάσιμη κατά το διεθνές δίκαιο άποψη της Τουρκίας ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο), δεν μπορεί να εισφέρει δικαιώματα ΑΟΖ στην Ελλάδα...

...βασικό σημείο της τουρκικής στρατηγικής για την ανάσχεση των ραγδαία εκτυλισσόμενων σε βάρος της εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο είναι η ανακοπή τους. Η Άγκυρα επιχειρεί να σταματήσουν οι εξελίξεις με τους υδρογονάνθρακες και την ανασχεδίαση των γεωπολιτικών δεδομένων στην περιοχή, επί τη βάσει των οποίων η Τουρκία πλέον έχει δευτερεύοντα ρόλο.

Σκοπός της είναι το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ να καταστεί ένα περίπλοκο διεθνές ζήτημα, η ρύθμιση του οποίου θα ερχόταν -αν ερχόταν- μέσα από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις, με την προσδοκία ότι μελλοντικά οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο θα έχουν αλλάξει προς όφελός της, σε σύγκριση με την εξαιρετικά αρνητική για τα συμφέροντά της σημερινή εικόνα.

Με πιάνει σύγκρυο αναλογιζόμενος πως θα ήταν τα πράγματα, αν τυχόν είχε υιοθετηθεί το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό. Δεν θέλω να επεκταθώ, αλλά τα συμπεράσματα προκύπτουν νομίζω διά γυμνού οφθαλμού

(Όλη η ανάλυση και οι χάρτες εδώ: https://www.circogreco.gr/2019/05/11/tourkia-kypriaki-aoz/)

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας