13 Απρ. 2019

Πολιτική και ιστορίες διαπλοκής

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κόκκαλης και η διαπλοκή

«Ες δε τα έσχατα νοσήματα αι έσχαται θεραπείαι ες ακριβείην κράτισται» (Ιπποκράτης)

Μεγάλο μέρος της αποδομητικής πολεμικής που ασκεί η αντιπολίτευση -μείζονα και ελάσσονα, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ.- σε βάρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το ψηφοδέλτιό του στις ευρωεκλογές επικεντρώνεται στην υποψηφιότητα του κ. Πέτρου Κόκκαλη!

Αν κατανοώ καλά το πνεύμα (και το κατανοώ!) των αναφορών Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., πρόκειται για αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ο Πέτρος Κόκκαλης είναι επιφανές πρόσωπο της διαπλοκής στην Ελλάδα, και, επομένως, από την ώρα που φιλοξενείται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., συνάγεται εξ αυτού ότι το κυβερνών κόμμα σχετίζεται με τη διαπλοκή. 

Το παρόν κείμενο, λοιπόν, το γράφω και το απευθύνω σε φίλους προοδευτικών  και αριστερών πεποιθήσεων, που άκουσαν και αποδέχτηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την αποδομητική πολεμική που ασκούν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. σε βάρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με επίκεντρο την υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, δυσαρεστούμενοι από την υποψηφιότητα αυτή, και τους ζητώ να το διαβάσουν προσεκτικά!

Αν μεν η κριτική που ασκείται από τα δύο κόμματα κατά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την υποψηφιότητα Κόκκαλη αφορά στο ότι ο ίδιος είναι πλούσιος και αταίριαστος με την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος, παρέλκει να ασχοληθούμε σοβαρά προς αντίκρουσή της. Η θεωρία ταύτισης της ταξικής ένταξης εκάστου πολίτη με την επιλογή της ψήφου του και τις πολιτικές προτιμήσεις του είναι τόσο πεπαλαιωμένη και «κουκουέδικη», που δεν μπορεί ούτε καν να ακούγεται σήμερα, ει μη μόνο από χείλη τόσο «παλιών» προσώπων και φορέων, όσο η γενιά που έχει ήδη απέλθει.    

Από την άλλη, θα έχουν δίκιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης -μείζονος και ελάσσονος, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ.-  να ισχυρίζονται ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι κόμμα που σχετίζεται με τη διαπλοκή, αν πράγματι ο κ. Πέτρος Κόκκαλης είναι προμηθευτής του δημοσίου σε κάποια δουλειά του μεγάλου κύκλου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, προσωπικά του ίδιου ή της οικογένειάς του, του πατέρα του συμπεριλαμβανόμενου. (Εγώ δεν έχω γνώση προσωπικά αν ο κ. Πέτρος Κόκκαλης είναι σήμερα προμηθευτής του δημοσίου σε κάποια δραστηριότητα, αντιλαμβάνομαι όμως πλήρως ότι αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να διερευνηθεί και να διαπιστωθεί).    

Φυσικά, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν κάθε πολιτικό λόγο να διατείνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κ. Πέτρου Κόκκαλη είναι πλέον ένα κόμμα διαπλοκής, με δεδομένο και αποδεδειγμένο το πλούσιο δικό τους παρελθόν στο «σπορ». Άλλωστε ο συμψηφισμός επί τα χείρω, είναι γνώριμη πρακτική των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, παλαιόθεν. Μάλιστα τα δύο συγκεκριμένα κόμματα από την πρώτη κιόλας ώρα που αποσύρθηκαν από τη συγκυβέρνηση που από κοινού άσκησαν την περίοδο 2012-2014, αφού έχασαν τις εκλογές δύο συνεχόμενες φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ, έδειξαν ιδιαίτερη επιμέλεια στην προσπάθεια να εμφανίσουν το σήμερα κυβερνών κόμμα ως φορέα διαπλοκής, κάτι που δεν έχουν κατορθώσει να καταπέσει ως εντύπωση για τις δικές τους μέρες και τα έργα διακυβέρνησης. Η προσπάθεια των δύο κομμάτων, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό τους ως διαπλεκόμενο κι αυτόν, ομολογουμένως δεν υπήρξε και πολύ επιτυχημένη ως τώρα, …αλλά ποτέ δεν είν’ αργά. Στο κάτω-κάτω, αν ως κόμμα δεν μπορείς να αποκρούσεις πειστικά μια μομφή πολιτικού χαρακτήρα που σου αποδίδεται, η ευκολότερη αντίδρασή σου θα ήταν να προσπαθήσεις να εμφανίσεις το κόμμα-αντίπαλό σου, που ως τώρα δεν βαρύνεται από την ίδια μομφή, ότι είναι κι εκείνο «κάτι σαν κι εσένα».       

Στο πλευρό όλων αυτών, όμως, πολίτες προοδευτικών και αριστερών αντιλήψεων, έχουν κάθε δίκιο να είναι δυσαρεστημένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και την υποψηφιότητα του κ. Πέτρου Κόκκαλη, αν συνάγουν τη διαπεπλεγμένη σχέση από την επιχειρηματική «ιστορία» του κ. Σωκράτη Κόκκαλη. Διότι, όπως είναι καλά γνωστό σ’ όλους, οι εταιρείες του σε προγενέστερη περίοδο υπήρξαν στρατηγικοί προμηθευτές του τότε δημόσιου ΟΤΕ.

Δίκιο θα έχουν, επίσης, πολίτες προοδευτικών και αριστερών αντιλήψεων, «να φωνάζουν» για εμπλοκή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε φαινόμενα διαπλοκής, ιστορικά διακριβωνόμενη από την ενασχόληση του κ. Σωκράτη Κόκκαλη με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ιδίως, όταν επίσης είναι γνωστό ότι η μέθοδος συντεταγμένης εργαλειοποίησης μια μεγάλης και ιστορικής αθλητικής ομάδας στο πλευρό κύκλων επιχειρηματικών συμφερόντων για να επιχειρείται η άσκηση επιρροής σε πολίτες, εμφανίστηκε με κάποια ιδιάζοντα χαρακτηριστικά επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη!

Κι όλ’ αυτά, επί των ημερών του ιδιότυπου νεποτισμού της διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη!

Πώς να μην οργίζονται, λοιπόν, με τον ΣΥΡΙΖΑ οι ίδιοι πολίτες προοδευτικών και αριστερών αντιλήψεων;

Εγώ πάλι -και διορθώστε με αν σφάλλω-  έχω την εικόνα ότι οι εταιρείες συμφερόντων Κόκκαλη εδώ και καμιά δεκαπενταετία (και βάλε) δεν ενδιαφέρονται για τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Άλλωστε, και να ενδιαφερόντουσαν, ο κλάδος έχει ιδιωτικοποιηθεί πλήρως εδώ και πολλά χρόνια και οι προμηθευτές του με ιδιώτες ιδιοκτήτες πλέον συναλλάσσονται. Μεταξύ των οποίων, μάλιστα, τον καθοριστικό ρόλο έχει η επιχείρηση άμεσου γερμανικού κρατικού ενδιαφέροντος, η Deutsche Telekom. Αν, λοιπόν, ο όμιλος επιχειρήσεων Κόκκαλη αποφάσισε να επαναδραστηριοποιηθεί στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, με ιδιώτες θα έχει να κάνει και όχι με το δημόσιο. (Επί πλέον, έχω την εντύπωση ότι ο όμιλος Κόκκαλη διατηρεί ιστορικά καλές σχέσεις με τον γερμανικό παράγοντα και δεν έχω καμιά γνώση ότι αυτές οι ιστορικά καλές σχέσεις έχουν διαταραχτεί). Όπως επίσης, οι εταιρίες του ομίλου Κόκκαλη που ασχολούνται με τον στοιχηματισμό επίσης αφορούν σε κλάδο που έχει πλήρως ιδιωτικοποιηθεί. 

Υπάρχει κάποιος άλλος επιχειρηματικός κλάδος στον οποίο έχουν δραστηριότητα τα μέλη της οικογένειας Κόκκαλη και φιλοδοξούν διά της σχέσης τους με το κυβερνών κόμμα να αποκτήσουν προνομιακή πρόσβαση σε κάποιον τομέα ως προμηθευτές του δημοσίου; Δεν το γνωρίζω, …αλλά και στο σημείο αυτό είμαι βέβαιος πως αυτό είναι κάτι που επίσης πολύ εύκολα μπορεί να διερευνηθεί και να διαπιστωθεί.

Γνωρίζω, επίσης, ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει εδώ και πολλά χρόνια ολοσχερώς αποσυρθεί από την επιχειρηματική ενασχόλησή του με τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, όπου παλιότερα είχε παρέμβαση με κεντρικό «όχημα» τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96,1, τον οποίο διοικούσε η τότε σύζυγός του. Επίσης, ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης δεν είχε παρά μόνον περιστασιακή επιχειρηματική ανάμιξη σε σοβαρές εκδοτικές δραστηριότητες. Και όταν κάποια στιγμή αποφάσισε να προσπαθήσει να αποκτήσει τηλεοπτικό σταθμό, υποχώρησε όπως-όπως, όταν η πανίσχυρη «γερουσία της μιντιακής διαπλοκής» του έστειλε «μηνύματα» να μην το κάνει, και ο ίδιος αποχώρησε τότε από το υπό δημιουργία κανάλι του στην κυριολεξία έντρομος -αφήνοντας, θυμάμαι, τον συμπαθή δυστυχή Παύλο Τσίμα, που είχε προσλάβει για να του «στήσει» το κανάλι, στα κρύα του λουτρού!

(Αναγκαία αναδρομή στο σημείο αυτό: Πρόκειται, θυμίζω, για την πασίγνωστη «γερουσία της μιντιακής διαπλοκής», η οποία:

- η ίδια, νωρίτερα, είχε οδηγήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο με τη γνωστή αποδεδειγμένη πλέον σκευωρία. (Και το έκανε επειδή είχε θεωρήσει τον  τότε πρωθυπουργό ως υπαίτιο του ότι είχαν εμφανιστεί άλλοι εκδότες που απετόλμησαν να αμφισβητήσουν την πλήρη ηγεμονία της «γερουσίας» αυτής),

- η ίδια, αργότερα, ετοίμασε τα ειδικά δικαστήρια για τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με τις υποθέσεις του Βατοπεδίου και των υποκλοπών. (Και το έκανε για να τιμωρήσει τον τότε πρωθυπουργό ένεκα της πρωτοβουλίας του να προωθήσει το γνωστό νομοσχέδιο με τον «βασικό μέτοχο», προσπαθώντας, δηλαδή, να θέσει τους «νταβατζήδες» υπό έλεγχο). Μια πολιτική παγίδα, δηλαδή, από την οποία ο Κ. Καραμανλής «δραπέτευσε» με το «κόλπο» του κλεισίματος της Βουλής για θερινές διακοπές, για να μην ξανανοίξει ποτέ και να προκηρυχτούν οι πρόωρες εκλογές του 2009,

- η ίδια, αντιπάλεψε μανιασμένα τον Γ. Παπανδρέου, λόγω της πρόθεσής του τότε πρωθυπουργού να συγκρουστεί με τη διαπλοκή, και τελικά τον ανέτρεψε, με την αδιανόητης έκτασης εκστρατεία απαξίωσής του και την μανιασμένη στήριξη των ανατροπέων του,

- η ίδια, έδωσε τον υπέρ των συμφερόντων της ύστατο αγώνα κατά του νόμου και της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών, που τελικά η ψήφιση και η εφαρμογή του από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την έπληξε κατάστηθα,

- η ίδια, αγωνίστηκε -κι ακόμη και σήμερα προσπαθεί, με τις ισχυρές δυνάμεις που ακόμη διατηρεί, παρά την εξάρθρωση κατά την τελευταία διακυβέρνηση κρίσιμων πεδίων που είχε υπό τον έλεγχό της- να μείνει εκείνη στην εξουσία (παλινορθώνοντας τους πολιτικούς συμμάχους  και συμπαραστάτες της), παίζοντάς τα όλα για όλα στο πρόσωπο του νεο-μητσοτακισμού στις επικείμενες εκλογές.

Ποιοί ωφελήθηκαν από τη «γερουσία της μιντιακής διαπλοκής»; Όπως όλοι γνωρίζουμε, δύο περίοδοι διακυβέρνησης ευνοήθηκαν μέχρις πρόκλησης απ’ αυτήν: Η περίοδος διακυβέρνησης Σημίτη και η περίοδος διακυβέρνησης Σαμαρά! Και στις δύο αυτές περιόδους, η περίφημη «γερουσία της μιντιακής διαπλοκής» όχι μόνο έμεινε ανενόχλητη, αλλά και ενισχύθηκε πολύ. Μόνο 2 ενδεικτικά παραδείγματα, γιατί αλλιώς θα χρειαζόμασταν έναν τόμο για να περιγράψουμε την σκανδαλώδη εύνοια: 1. Ποιός ξεχνάει ότι μέχρι και ως πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους διορίστηκε κεντρικό πρόσωπό της «γερουσίας» αυτής, κατά την περίοδο 1996-2001; 2. Και ποιός δικαιούται να παραβλέπει ότι το 2013 με το κλείσιμο της ΕΡΤ, επιχειρήθηκε να μείνουν οι ιδιώτες καναλάρχες εν τοις πράγμασι μόνοι διαχειριστές της δημόσιας περιουσίας των ψηφιακών συχνοτήτων, με μεγάλο όφελος για εκείνους, όταν οι Έλληνες υπέφεραν από τις βάρβαρες μνημονιακές περικοπές;

…Α, υπάρχουν και παρατάξεις της αντιπολίτευσης που έχουν ευνοηθεί και υποστηρίζονται από τους διαδόχους  της ίδιας «γερουσίας της μιντιακής διαπλοκής»! Ποιές; Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΚΙΝ.ΑΛ. της Φώφης Γεννηματά)         

Για να ολοκληρώσουμε το ιστορικό κομμάτι του σημερινού άρθρου, να προστεθεί ότι και από τα αθλητικά πράγματα έχει προ πολλών ετών αποσυρθεί η οικογένεια Κόκκαλη, με τελευταία πράξη του δράματος τη μεταβίβαση της ΠΑΕ Ολυμπιακός στον κ. Β. Μαρινάκη, μαζί με τον φορέα ιδιοκτησίας του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο οποίο, όμως, η πλευρά Κόκκαλη -εξ όσων γνωρίζω- διατήρησε το 50% για καθαρά εγγυητικούς επιχειρηματικούς και  οικονομικούς λόγους και όχι ως ένδειξη διατήρησης σχέσης με τον αθλητισμό. (Παρεμβατικής εννοώ σχέσης με την άσκηση επιρροής σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε κάποιον επιχειρηματικό  κλάδο, για να προκύπτει η διαπλοκή. Τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες και τον στοιχηματισμό εν προκειμένω, εννοώ, από τις οποίες, όμως, όπως ήδη είπαμε, το δημόσιο έχει αποσυρθεί). 

Πάντα κατά τα όσα έχουν δημοσίως ακουστεί, η πλήρης απόσυρση της οικογένειας Κόκκαλη από τον φορέα ιδιοκτησίας του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης» δεν ολοκληρώθηκε, επειδή η άλλη πλευρά, η πλευρά Μαρινάκη, δεν ικανοποίησε τους όρους της σύμβασης με την πλευρά Κόκκαλη για τμηματική μεταβίβαση στην πρώτη του συνόλου της ιδιοκτησίας του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Κι έτσι σήμερα η πλευρά Κόκκαλη βρέθηκε να διατηρεί ακόμη στα χέρια της το 50%  του φορέα ιδιοκτησίας του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Αυτά γνωρίζω, και με βάση αυτά αναφέρω ό,τι αναφέρω!       

…Ας δούμε όμως και μια άλλη όψη! Η υποψηφιότητα του κ. Πέτρου Κόκκαλη εκ των πραγμάτων συγκρούεται με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, ξανά υποψήφιου για το αξίωμα, υπό τις ευλογίες του κ. Β. Μαρινάκη. Μάλιστα, ο κ. Κόκκαλης, που σήμερα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (που κατεβάζει άλλον υποψήφιο δήμαρχο στον Πειραιά), ήταν μέχρι πρότινος και δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό του κ. Μώραλη, από τον οποίο παραιτήθηκε με ηχηρές δηλώσεις αποστασιοποίησης. Ο κ. Μώραλης με τη σειρά του ήταν και στενός συμπαραστάτης του κ. Μαρινάκη στην ΠΑΕ Ολυμπιακός,  ξανά του κ. Β. Μαρινάκη.

Του κ. Μαρινάκη, που εξαγόρασε τον ΔΟΛ (συμπεριλαμβανομένου και του MEGA), δηλαδή τη ναυαρχίδα της «γερουσίας της μιντιακής διαπλοκής» που αναφέραμε πιο πάνω.

- Του ίδιου, που μέσω της μιντιακής εταιρείας του Alter Ego έχει σήμερα τις εφημερίδες ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ, το ενημερωτικό site in.gr και άλλα site, αλλά νομίζω και κάποια αθλητικά έντυπα,

- Του ίδιου, που μεταξύ των όσων αγόρασε μαζί με τον ΔΟΛ, ήταν και ο ραδιοφωνικός σταθμός VIMA-FM, που όμως τον έκλεισε, αλλά το δικαστήριο δεν του επιτρέπει να τον κηρύξει υπό πτώχευση, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να πρόκειται, όπως αναφέρεται από κάποιες πλευρές, περί δολίας πτώχευσης,

- Του ίδιου, που εμφανίστηκε να εξαγόρασε άλλον ραδιοφωνικό σταθμό, στον οποίο ακούστηκε ότι έδωσε το όνομα Thrylos-FM,

- Του ίδιου που αναφέρεται ότι σχετίζεται με άλλες εφημερίδες και συγκροτήματα μέσων ενημέρωσης,

- Του ίδιου που διεκδικεί άδεια καναλιού πανελλήνιας εμβέλειας.  (Και τη διεκδικεί, παρ’ ό,τι εξαγόρασε με τίμημα δεκάδων εκατ. ευρώ την εταιρεία ιδιοκτήτη του MEGA CHANNEL, καναλιού πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά δεν διεκδίκησε νομιμοποίηση της άδειας αυτής, αφήνοντας το MEGA να «πεθάνει»),

- Του ίδιου, που ελέγχει την εταιρεία διανομής Τύπου «Άργος», την οποία απέκτησε (κι αυτήν) από τη «γερουσία της μιντιακής διαπλοκής», και η οποία σήμερα ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εξ όσων γνωρίζω, για τυχόν παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού,

- Του ίδιου, που δραστηριοποιείται επιτυχώς στην ναυτιλία,

- Του ίδιου, που συνεργάτες του στις ναυτιλιακές δραστηριότητές του φέρονται εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου και ενώ μάρτυρες κατηγορίας αυτών των υποθέσεων δολοφονούνται,

- Του ίδιου, που υποστηρίζει με τα έντυπά του μανιασμένα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και πλήττει σκληρά (αν και συχνά με fake news) τον ΣΥΡΙΖΑ, …του οποίου υποψήφιος είναι πλέον στις ευρωεκλογές ο κ. Πέτρος Κόκκαλης,

- Του ίδιου, που πρόσφατα με προσωπική δήλωσή του στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, με πρωτοφανείς αναφορές καθαρού πολιτικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα ότι λόγω κάποιας εναντίον του δίωξης «…το κράτος δικαίου καταλύεται και η δημοκρατία υπονομεύεται». (Αναφορές που εμφανίζουν εντυπωσιακή ομοιότητα, με αναφορές πολιτικών  προσώπων, τα οποία καθ’ οιονδήποτε τρόπο σχετίστηκαν με την υπόθεση Novartis και επίσης είναι ορκισμένοι αντίπαλοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ),

- Του ίδιου, που παρ’ ό,τι διαθέτει και προσωπική ιστοσελίδα στην οποία εκτίθενται δραστηριότητές του, δεν χρησιμοποίησε αυτή την ιστοσελίδα, ούτε και εξέδωσε ένα απλό προσωπικό δελτίο τύπου για τη δημοσιοποίηση της προσωπικής δήλωσής του κατά της σημερινής κυβέρνησης και της δικαιοσύνης, αλλά χρησιμοποίησε την ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, σε μια πρόδηλης σκοπιμότητας κίνηση σύνδεσης των προσωπικών του υποθέσεων με την ιστορική ομάδα και την ΠΑΕ, για να επηρεάσει τη στάση των οπαδών της ομάδας προς όφελός του,

- Του ίδιου, που στο προσωπικό του site εμφανίζεται να είναι το ισχυρό πρόσωπο και στη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Nottingham Forest,

- Tου ίδιου, που στο προσωπικό του site, στο τμήμα που αναφέρεται στον Ολυμπιακό, έχει αναρτήσει εικόνα από τις εξέδρες του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στην οποία οι οπαδοί της ομάδας σχηματίζουν σύνθημα, προφανώς προετοιμασμένο με μεγάλη επιμέλεια, το οποίο αναφέρει: We rule this land=Εμείς κυβερνάμε αυτόν τον τόπο,

- Tου ίδιου, που στο προσωπικό του site, στο τμήμα που αναφέρεται στον Πειραιά, εμφανίζεται ο ίδιος να εκφωνεί κάποιον λόγο από βήμα του Δήμου Πειραιωτών,

- Του ίδιου, που παραμένει βεβαίως το ισχυρό πρόσωπο στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Tην ΠΑΕ, οπαδοί της οποίας φέρονται αναμιγνυόμενοι σε βίαια περιστατικά κατά αθλητικών παραγόντων και σε άλλες υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου...

…Και σταματώ εδώ, γιατί εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης!

Διότι, από τα σημεία που ως εδώ ανέφερα, προκύπτει σαφέστατα η επιστράτευση της επιρροής που έχει η ιστορική ομάδα στους οπαδούς της, ώστε οι οπαδοί αυτοί να λαμβάνουν στις πολιτικές εξελίξεις θέση κατά της κυβέρνησης. Μ’ άλλα λόγια, σ’ αυτό το απίστευτο κουβάρι  αλληλοδιαπλεκόμενων συμφερόντων, επιχειρηματικών, μιντιακών, αθλητικών και πολιτικών, ο λαοφιλέστερος ποδοσφαιρικός σύλλογος έχει εμπλακεί κι αυτός και οι οπαδοί του στο παιγνίδι. Συμμετέχοντας σ’ ένα αμείλικτο παιγνίδι εξουσίας, με πολιτικούς στόχους! Με καθαρές αναφορές σε ζητήματα με μεγάλες πολιτικές και θεσμικές συνέπειες και όλη τη χώρα να παρακολουθεί  τα πράγματα, ανήμπορη να αντιδράσει. Από αδυναμία ή από φόβο!

Αν, λοιπόν, θα μπορούσε αυτός ο πανίσχυρος κύκλος συμφερόντων και εξουσίας, φυσικός συνεχιστής του έργου της «γερουσίας της μιντιακής διαπλοκής», να επιχειρηθεί να τεθεί ένα όριο στη δύναμή του, και στον σκοπό αυτό μπορεί να συμβάλλει το μόνο πρόσωπο-κέντρο που διατηρεί κάποια ισχυρά πειστική σχέση με τους οπαδούς του Ολυμπιακού, δηλαδή ένα πρόσωπο από την οικογένεια Κόκκαλη, συγκεκριμένα ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, τότε έπραξε καλώς το κυβερνών κόμμα που συμμάχησε μαζί του, ή όχι; Γιατί αυτό είναι εδώ το κρίσιμο ερώτημα! Συμβάλλει η υποψηφιότητα Κόκκαλη με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  στην εξάρθρωση του φαινομένου πολιτικής εργαλειοποίησης ενός μαζικότατης αναφοράς αθλητικού οργανισμού, ή όχι; Και στο ερώτημα και την απάντηση που ο καθένας μας δίνει σ’ αυτό, επίσης συμπεριλαμβάνεται και συνεκτιμάται και η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας Κόκκαλη, αλλά και η τυχόν σημερινή σχέση της, ή όχι, με φαινόμενα διαπλοκής.  

Γιατί, σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου οι πολιτικές εξουσίες πάντα είχαν και έχουν επιχειρηματικές και εκδοτικές φιλίες, συμμαχίες και προτιμήσεις. Θα αρκούσε, όμως, να ρίξει κανένας μια ματιά στις προφανέστατες διαφορές μεταξύ εκδοτών και επιχειρηματιών που δρουν στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής σχέσεων επιχειρηματιών με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, με τους εκδότες και επιχειρηματίες που διεκδικούν λόγο στις πολιτικές εξελίξεις.

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας