20 Ιαν. 2019

Εμμονή στη στάση του ψύχραιμου διαλόγου για το μακεδονικό

Τι δεν καλύπτουν

οι διευκρινίσεις των Σκοπίων

Αρχή με μια αναγκαία αναφορά: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι συντριπτικά καλύτερη απ’ ο,τι δήποτε άλλο ανάλογο έχει ποτέ εμφανιστεί στα χρόνια που το εθνικό μας θέμα έχει κυλήσει!    

Μου είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, όμως,  ότι θεωρώ αναγκαίο να επαναλάβω πως -κατά τη γνώμη μου- οι αλλαγές στο σύνταγμα, στις οποίες προχώρησαν οι σκοπιανοί και μας ενημέρωσαν αρμοδίως, αφορούν πεντακάθαρα σε ρυθμίσεις και διακανονισμούς εσωτερικού δικαίου και σε καμιά περίπτωση δεν ορίζουν διεθνές περιοριστικό πλαίσιο για όσους πολίτες άλλων χωρών υπόκεινται στις αναφορές Ζάεφ ως υπαγόμενοι στον όρο «διασπορά» (δηλαδή πολίτες άλλων χωρών, για τους οποίους εκδηλώνει ενδιαφέρον η γειτονική χώρα).

Οι άνθρωποι που εκ του αναφαίρετου δικαιώματός τους δικαιούνται να αυτοπροσδιορίζονται όπως επιθυμούν, και επομένως να αυτο-τοποθετούνται ως μέλη της «διασποράς» της γειτονικής χώρας, αν και πολίτες άλλων χωρών, είναι πρόβλημα  που για την Ελλάδα (και όχι μόνο) παραμένει άλυτο, ως μη συμπεριλαμβανόμενο στις «διευκρινίσεις» που παραθέτουν τα Σκόπια προς την Αθήνα. Επί πλέον, η ρητή (προφορική, αλλά τυπικά ισχυρή και δεσμευτική) αναφορά του Ζάεφ σ’ αυτούς ως ανθρώπους για τους οποίους δηλώνει ότι ενδιαφέρεται η γειτονική χώρα, γεννά μια νέα σοβαρή εκκρεμότητα, η οποία πιθανότατα θα εκδηλωθεί στο μέλλον –και εάν αυτό συμβεί, η όλη επιχειρηματολογία περί συμφωνίας που σταθεροποιεί την περιοχή και συμβάλλει στην ειρηνική συνεννόηση, αποσαθρώνεται, ενώ ενδυναμώνονται υπαρκτές και γνωστές τυχοδιωκτικές διαθέσεις, σαν κι αυτές που και στην Ελλάδα έχουν εκδηλωθεί εδώ και χρόνια!

(Με τρομάζει η τυχόν ταυτόχρονη στο μέλλον έγερση θέματος δικαιωμάτων μειονότητας, από μεριάς Ελλήνων πολιτών -κάποιοι έχουν ήδη εκδηλώσει τέτοια πρόθεση εδώ και χρόνια- όπως ενδεχομένως και από μεριάς Βουλγάρων, Σέρβων και Αλβανών πολιτών, στο σενάριο μιας γενικευμένης προσπάθειας μειονοτικής αποτύπωσης της δήθεν «διασποράς» των γειτόνων μας! Υπερβάλλω; Μα, αυτό ακριβώς εξεδήλωσε ως πρόθεση ο Ζόραν Ζάεφ προ μηνός, όταν στο πλαίσιο της διαβούλευσης στη χώρα του για τις αλλαγές στο σύνταγμα, έθεσε το ζήτημα ενδιαφέροντος της χώρας του περί της δήθεν «διασποράς», για πολίτες σε γειτονικές χώρες. Για να εξηγούμαστε: «Διασπορά» με την έννοια που το θέτει ο Ζάεφ, δεν υφίσταται στα Βαλκάνια! Εάν υφίστατο και η Ελλάδα θα είχε δικαίωμα να το θέσει, π.χ. για τους μαχητές της αριστεράς του εμφυλίου, που διέφυγαν στην τιτοϊκή Γιουγκοσλαβία. «Διασπορά» ως έννοια εδώ είναι νοητή μόνο για τους μετανάστες του 20ου αιώνα απ’ όλες τις βαλκανικές χώρες προς τις χώρες της δύσης Η.Π.Α., Αυστραλία, Γερμανία κ.λπ.).  

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας! Οι αναφορές της ρηματικής διακοίνωσης από μεριάς της γειτονικής χώρας, τόσο ως προς το περιεχόμενό τους όσο και ως προς το εν γένει πνεύμα τους, κάνουν ευκρινέστατο ότι οι διευκρινίσεις αφορούν αποκλειστικά σε κατασίγαση ανησυχιών κυρίως του αλβανικού στοιχείου για τις ενδεχόμενες προνομιακές εσωτερικές ρυθμίσεις υπέρ του σλαβικού-σερβικού στοιχείου.                

Είναι λυπηρό ότι η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης περί επαρκών διευκρινίσεων Ζάεφ παραβλέπει αυτό το σημείο και προστρέχει στις γενικές εγγυήσεις (γλώσσα, εθνικά προσδιοριστικά στοιχεία, ανυπαρξία εδαφικών βλέψεων κ.α.) για τα οποία οι παρεχόμενες διευκρινίσεις είναι πράγματι επαρκείς. Ακόμη  λυπηρότερο, έως καταλογισμού ειδεχθούς ανοησίας, είναι ότι και η αντιπολίτευση στη μανιοκαταθλιπτική επιμονή της να πλήξει την κυβέρνηση (θέμα, όμως, που καθόλου δεν πρέπει να σχετίζεται με την ουσία του εθνικού μας ζητήματος), καταρρίπτει την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί επάρκειας των διευκρινίσεων στο νέο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, προσφεύγοντας στην ίδια απολύτως ανεπαρκή στάση: Ότι δήθεν προσδιορίζεται από τις διευκρινίσεις των Σκοπίων διεθνές περιοριστικό πλαίσιο, το οποίο η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ως …ανεπαρκές!!! Τόσο ανάξια αντιπολίτευση, ομιλεί!

Το μόνο που θέλω να προσθέσω σ’ αυτά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση που τέθηκε υπόψη μου! Ρωτήθηκα από κάποιους που διατηρούν την ψυχραιμία τους πως θα ήταν δυνατό να διευκρινίζεται και το θέμα της «διασποράς» στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, αφού για να γίνει αυτό θα έπρεπε να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα αφορούσαν σε πολίτες άλλων χωρών! 

Απαντώ: Ποτέ δεν έκανα λόγο για συμπερίληψη της διευκρίνισης του σημείου αυτού στη συνταγματική αναθεώρηση της γειτονικής χώρας! Εξ αρχής μίλησα για παράλληλη κατάρτιση εγγράφου (συμπληρωματικού πρωτοκόλλου, MOU ή κάτι αντίστοιχο τέλος πάντων) στο οποίο διμερώς θα συνομολογείται με αμοιβαιότητα η δέσμευση αποχής των συμβαλλομένων 2 χωρών από δραστηριότητες όπως αυτές του «Ουράνιου Τόξου» στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες!  

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι παρ’ ό,τι ως σήμερα  η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει την εκκρεμότητα, ακόμη και μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, η Ελλάδα μπορεί να εγείρει τέτοια απαίτηση από τη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο έμπρακτης προαγωγής της δηλούμενης διάθεσης περί «καλής γειτονίας». Αν οι γείτονές μας εννοούν ειλικρινώς ότι προσβλέπουν σε καλές σχέσεις μαζί μας και δεν ενεργούν μόνο και μόνο για να πετύχουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. θα αποδειχθεί από την αντίδρασή τους σε τέτοιο ελληνικό αίτημα! Αν όχι, θα διαθέτει η Ελλάδα σοβαρό επιχείρημα περί των αληθών κινήτρων των γειτόνων μας εάν τυχόν μελλοντικά τεθεί θέμα  μειονοτικών δικαιωμάτων για ανθρώπους της δήθεν «διασποράς» που επικαλέστηκε ο Ζόραν Ζάεφ.   

Η σταθερότητα στα Βαλκάνια δεν ενισχύεται με μία ακόμη περίπτωση χώρας, που -όπως η Αλβανία- διεκδικεί από όλες τις γειτονικές της χώρες  υπαρκτά ή ανύπαρκτα μειονοτικά δικαιώματα.

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας