4 Ιαν. 2019

Ένας πανίσχυρος θύλακας διαφθοράς αγκομαχάει και δείχνει τα νύχια του λίγο πριν ξεψυχήσει

Οδικός χάρτης

παρακολούθησης των πολιτικών στοιχείων

της υπόθεσης Νovartis

Νομικός δεν είμαι! Ούτε σχέσεις με τον κλάδο της Υγείας έχω! Δημοσιογράφος είμαι και με ενδιαφέρει -εν πολλοίς για προσωπικούς, και όχι για επαγγελματικούς, πλέον, λόγους- η πολιτική μας ζωή. Ακόμη, ένα πάθος περί αληθείας με στοιχειώνει, ίσως ένεκα του ότι άνευ αυτής (της αληθείας, δηλαδή) νομίζω πως δυσκολεύουν πολύ οι προσπάθειες οποιασδήποτε πολιτικής πλευράς να πάει η χώρα καλύτερα.

Πέραν αυτών, με τον θρίαμβο της κατευθυνόμενης από πολιτικά, επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα πληροφόρησης προς τους πολίτες, έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνουμε ως πολίτες τα γεγονότα ως απογυμνωμένα σκοπιμοτήτων περιστατικά και ιδία βουλήσει να διαμορφώσουμε κρίση και άποψη.

Για παράδειγμα, στα τελευταία που έλαβαν χώρα στην υπόθεση Novartis, αν ανατρέξει κανένας στα όσα γράφονται και μεταδίδονται θα διαπιστώσει διά γυμνού οφθαλμού ότι υπάρχουν δύο αλήθειες και όχι μία! Έτσι, αντί για πληροφόρηση εμείς οι πολίτες ενημερωνόμαστε επιλεκτικά ανάλογα με το ποιά έκαστος εξ ημών επιλέγει να είναι η αλήθεια και πόσο αυτή ταιριάζει με τις ήδη διαμορφωμένες αντιλήψεις καθενός μας.

Επίσης, κι αυτό ίσως είναι η χειρότερη δημοκρατική συνέπεια της μιντιοκρατίας των συντεταγμένων συμφερόντων που κυριαρχεί, εμείς ως πολίτες, στο κόσμο των social media -που πια τόσο πολλοί είμαστε μέρος του- σπεύδουμε να αναπαράγουμε τη δική μας αλήθεια, κτηθείσα με τον τρόπο που περιέγραψα προηγουμένως. Γινόμαστε έτσι μέρος μιας ατελείωτης αλυσίδας παραπληροφόρησης, αφού ό,τι αναρτούμε και λέμε δεν είναι -όπως είπαμε- η αλήθεια αλλά μια αφηγηματική εκδοχή της, προτίμησης δικής μας.

Ωστόσο, η προσπάθεια να αποκαλυφθεί η αλήθεια είναι κεντρικό χρέος του πολίτη για να επιτελέσει τον δημοκρατικό ρόλο του στη δημοκρατία. Γι’ αυτό και το κυνήγι της αλήθειας, που όπως είπα με στοιχειώνει, με παρακινεί να αναζητήσω τα αναμφισβήτητα –γιατί υπάρχουν πολλά τέτοια!

Ας το επιχειρήσω:

1. Όλες οι αφηγήσεις στην Ελλάδα και απ’ όλες τις πλευρές εδράζονται επί της αναντίρρητης και μη επιδεχόμενης διάψευση πραγματικότητας ότι το σκάνδαλο Novartis, όχι μόνον υπήρξε, όχι μόνο κόστισε στην Ελλάδα αμύθητα ποσά που ιδιοποιήθηκαν παρανόμως εταιρείες και πρόσωπα σχετιζόμενα  με τον χώρο της Υγείας, όχι μόνο είναι ένα σκάνδαλο με παγκόσμιες διαστάσεις και με ιδιάζουσα δομή προαγωγής της ανομίας που αφορά σε εγκληματική οργάνωση, όχι μόνο αυτή η εγκληματική οργάνωση διέθετε προσβάσεις σε πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων για να επηρεάζει τις εξελίξεις προς όφελος της, όχι μόνο η ίδια εγκληματική οργάνωση σε διάφορες χώρες του κόσμου δίνει μάχη μέχρις εσχάτων για να γλιτώσει, όχι μόνο πάντα αυτή η ίδια εγκληματική οργάνωση εξακολουθεί και σήμερα ως ισχυρός μηχανισμός εξουσίας να ασκεί πιέσεις στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων αλλά και στους διωκτικούς μηχανισμούς που προσπαθούν να αποκαλύψουν την τεράστια κλίμακα της διαφθοράς και των ενεχόμενων στο μεγάλο σκάνδαλο, …αλλά και όσοι έλαβαν μέρος στο μεγάλο φαγοπότι κατά ολόκληρων πληθυσμών διεκδικούν ακόμη ανερυθρίαστα τη νομιμοποίηση της πρωτοφανούς και σε εκτεταμένη διεθνή κλίμακα εγκληματικής δραστηριότητας για να μπορέσουν και στο μέλλον να συνεχίζουν το έγκλημα.

Κάπως έτσι, παρεμπίπτοντα ζητήματα που δεν αφορούν στην εκκαθάριση του σκανδάλου αλλά σε άλλα ζητήματα τα οποία τεχνηέντως επιχειρείται να καταστούν μέρος  της προσπάθειας  να ξεβρομίσει ο χώρος της Υγείας και του Φαρμάκου, ενώ δεν έχουν καμιά σχέση (π.χ. το περιεχόμενο και η ποιότητα του δημόσιου λόγου κυβερνητικών στελεχών), δεν συμβάλλουν στην αλήθεια, αλλά αντικειμενικά την κρύβουν, είτε ο αυτουργός της αναφοράς σ’ αυτά τα άσχετα θέματα ενεργεί σκοπίμως, είτε εξ αφελείας.

Συμβουλή 1η, λοιπόν: Μην αποσπάστε από το σκάνδαλο και στρέφεστε σε άλλες ατζέντες! Ωφελημένοι απ’ αυτήν τη δική μας στροφή σε άλλα θέματα είναι η εγκληματική οργάνωση  που λεηλάτησε όλους τους Έλληνες πολίτες καθώς και οι μηχανισμοί που συμπράττουν μαζί της για να συγκαλύψουν το μέγα σκάνδαλο της Novartis. Η διαδικασία πολιτικής αποτίμησης των (όποιων) κυβερνώντων δεν συμψηφίζεται με την προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το άγος σε βάρος όλων μας, αντίθετα τέτοιος συμψηφισμός, εμποδίζει το ξεβρόμισμα.       

2. Πολλοί, παγιδευμένοι στις αντιπαλότητες της τρέχουσας και διχασμένης πολιτικής ζωής μας, στην προσπάθεια να υπερασπιστούν πολιτικές παρατάξεις και όχι την  ανάγκη να κολαστεί το σκάνδαλο επηρεασμού αποφάσεων κυβερνήσεων για τις τιμές των φαρμάκων προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και εγκληματικών δομών και να αποδοθούν τα του καίσαρος τω καίσαρι, μιλάνε για το σκάνδαλο Novartis, λες και έπεσαν από τον πλανήτη Άρη. Όσοι προτιμούν την εκδοχή ότι τίποτα σοβαρό δεν έγινε και όλα είναι μύθευμα των κυβερνώντων συριζαίων, λυπούμαι να πω, ελέγχονται είτε για τις προθέσεις είτε για τη νοημοσύνη τους. Δεν μπορεί η προσπάθεια στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου για να πειστούν οι συνομιλητές μας να υποστηρίξουν ή να αποκηρύξουν ένα κόμμα στις επερχόμενες εκλογές να οδηγεί σε αυθαιρεσίες σχετικά με τα αντικειμενικά στοιχεία του μεγάλου σκανδάλου. Όσοι, κατ’ αναλογία, προσχωρούν στην εκτίμηση ότι για όλα όσα συνέβησαν στο σκάνδαλο Novartis δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες (και μόνο η συντεταγμένη έρευνα της δικαιοσύνης θα αποφανθεί εάν ορίζονται και ως ποινικού καταλογισμού τινές εξ αυτών) και όλα έγιναν καλά από τις απελθούσες κυβερνήσεις, τότε φοβούμαι ότι εκείνοι ελέγχονται είτε περί αφελείας είτε περί συνειδητής ψευδολογίας.

Συμβουλή 2η: Είναι αυταπόδεικτό ότι μπορείτε ελεύθερα  να υποστηρίζετε το κόμμα σας και να μάχεστε τα αντίπαλα κόμματα με όποιον τρόπο επιλέγετε, τηρώντας μέτρο αληθείας στον πολιτικό αγώνα σας. Μην «τσιμπάτε» στα δόκανα που στήνει η εγκληματική οργάνωση περί τη Novartis, γιατί απλά οι ειλικρινείς πολιτικές πεποιθήσεις σας καθίστανται εφόδιο των στυγνών εγκληματιών, που εκείνοι προσπορίζονται πρακτικό όφελος από τις απόψεις σας και σε σας απομένουν μόνον τα επίχειρα της παραταξιακά στρατευμένης πλην αναξιόπιστης γνώμης.

3. Η αγωνία πολλών να αναζητηθεί και να θριαμβεύσει στο τέλος η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis και όχι όλα να εμφανίζονται ως προϊόν πολιτικών διώξεων, δικαιολογημένη ή όχι, είναι επαινετή και αφορά και σε αγωνίες πολλών άλλων, ανάμεσά τους και εμένα! Για να είναι αποτελεσματική η μετατροπή αυτής της αγωνίας σε αγαθό πολιτικό αποτέλεσμα, θα πρέπει ταυτόχρονα να υπηρετούνται δύο ακόμη παράλληλοι σκοποί: α. το επιζητούμενο πολιτικώς άμεμπτο του πράγματος να μη καταλήγει σε καταγγελία όλων ανεξαιρέτως των ενεργειών της δικαιοσύνης ως απόρροια σκευωρίας, διότι έτσι γεννάται την ίδια ώρα αιτιολογική βάση απαλλαγής και των πραγματικά ενεχομένων, πολιτικών και μη, στο πελώριο σκάνδαλο Novartis και β. όσοι πλειοδοτούν στην έκφραση της αμφιβολίας για τις προθέσεις της δικαιοσύνης και τα αποδίδουν όλα σε πολιτικές διώξεις τις οποίες δρομολογούν οι κυβερνώντες -ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εν προκειμένω- οφείλουν να ανταποκρίνονται στο στοιχειώδες κριτήριο της έξωθεν καλής αληθείας για να ομιλούν. Αν δεν το φέρουν, αντίθετα, πρόδηλες είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες από μεριάς τους να εμφανίσουν το μεγάλο σκάνδαλο Novartis ως αποτέλεσμα πολιτικών διώξεων και όχι ως υπαρκτό, με αποτέλεσμα -όπως είπα και πιο πάνω- οι αναμφίβολα υπάρχουσες πολιτικές ευθύνες (που, επαναλαμβάνω, από συντεταγμένη διερεύνηση της οργανωμένης Δικαιοσύνης θα κριθεί εάν φέρουν και ενδεχόμενο ποινικό καταλογισμό, ή όχι) να παραμερίζονται, συμπαρασύροντας σε ανάλογες παραγραπτικές συνέπειες και τους αυτουργούς –μέλη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης.           

Συμβουλή 3η: Από κάθε εξέλιξη στην υπόθεση αυτή, παράγονται αποτελέσματα που είτε συμβάλλουν στην προαγωγή της προσπάθειας να τιμωρηθούν οι δράστες του μεγάλου και αναντίρρητου εγκλήματος, είτε αντικειμενικά εμποδίζεται το ξεβρόμισμα. Παρακολουθήστε με προσοχή ποιοί ωφελούνται και ποιοί πλήττονται από κάθε εξέλιξη που προκύπτει στο μεγάλο σκάνδαλο. Αναζητήστε ενδεχόμενες ταυτίσεις συμφερόντων, πολιτικών, επιχειρηματικών και μιντιακών σε ό,τι αφορά τη στάση που παίρνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη απέναντι σε κάθε εξέλιξη και -πιστέψτε με- θα εξάγετε χρήσιμα συμπεράσματα. Κάντε το αυτό, πριν δεσμευτείτε με δημόσια έκφραση της γνώμης σας για το τί είναι το σκάνδαλο Novartis και αν η προσπάθεια αποκάλυψης και τιμωρίας του είναι πολιτικό έργο  του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ή όχι, γιατί διαφορετικά εσωκομματικό και ενδοπαραταξιακό στον χώρο σας έπαινο θα αποσπάσετε, αντί της ευρύτερης αναγνώρισης σας ως υπερασπιστής της αλήθειας, την οποία διατείνεστε ότι επιζητείτε. (Σημ.: Η συμβουλή αυτή δεν ισχύει και δεν συνιστάται σε περιπτώσεις όπου η μάχη της έξωθεν αξιοπιστίας έχει ήδη χαθεί  και μόνο δικαιώσεις σε κλειστούς κύκλους ομοϊδεατών επιζητούνται. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η εμμονή στον ίδια επιλεκτική αλήθεια, λειτουργεί εκ του αντιθέτου προς ενίσχυση της αξιοπιστίας όσων απέχουν αυτών των κύκλων…)               

4. Μέχρι στιγμής τα κόμματα, που ονόματα στελεχών τους έχουν συνδεθεί με το σκάνδαλο Novartis, έχουν προσφέρει πλήρη κάλυψη στα φερόμενα ως εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο. Η στάση αυτή -κατανοητή πολιτικά σε πρωτογενές επίπεδο- δεν έχει, όμως, οδηγήσει τα κόμματα αυτά σε κάποια εναλλακτική από μέρους τους πολιτική εξήγηση για το πώς, το πότε και από ποιούς το σκάνδαλο! Εάν, όμως, το σκάνδαλο υπάρχει  -και κανένα κόμμα δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει επίσημα την ύπαρξή του- πέραν της προστασίας των στελεχών του το κάθε κόμμα θα όφειλε τουλάχιστον μια πολιτική εκτίμηση για την εκδήλωση του σκανδάλου, ιδίως εάν τμήμα του σκανδάλου αποδίδεται και σε περίοδο δικής του διακυβέρνησης. Όσο τέτοια οφειλόμενη πολιτική ελλείπει και επομένως το κομματικό όφελος προτιμάται του δημόσιου οφέλους (του ξεκαθαρίσματος δηλαδή της υπόθεσης), δύσκολα θα θεωρούνται από τους πολίτες αναφορές των κομμάτων αυτών περί πολιτικών διώξεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως αξιόπιστες. Πολύ περισσότερο αν -όπως συμβαίνει σήμερα- περίπου συμπίπτουν οι αντιδράσεις δύο κομμάτων που κυβέρνησαν σε διαφορετικές περιόδους αλλά και αργότερα συγκυβέρνησαν και από κοινού καμιά άλλη  ερμηνεία δεν δίνουν στους πολίτες για το σκάνδαλο παρά μόνον ότι όλα είναι πολιτικές διώξεις. (Σημ.: Τη συμπληρωματική εξήγηση που δίνει ένα κόμμα, ότι «όλα στο σκάνδαλο τα έκανε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» και παράλληλα το κυβερνών κόμμα διώκει πολιτικά τους πολιτικούς αντιπάλους του, απορρίπτω αυτόχρημα ως αρκούντως βλακώδη για να τύχει της προσοχής μου).    

Συμβουλή 4η (τελευταία): Σε όλες τις εξελίξεις που προκύπτουν στο σκάνδαλο Novartis υπάρχει ένα αδιάψευστο κριτήριο για να αναζητήσετε την αλήθεια! Δείτε τη στάση των πολιτικών παρατάξεων απέναντι στα γεγονότα! Υπάρχουν παρατάξεις των οποίων η στάση ευνοεί αντικειμενικά τη διαδικασία αποκάλυψης του σκανδάλου και απόδοσης ευθυνών για το άγος και παρατάξεις που η στάση τους αντικειμενικά δυσκολεύει την εξουδετέρωση των (ακόμη εν ενεργεία) συνεπειών του. Αυτό αρκεί!  

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας