30 Σεπ. 2018

Συστηματική χρήση για να πληγούν κυβερνητικά πεπραγμένα

H ΝΔ και η μάστιγα

των fake news

Ένας φίλος μου προ ημερών, ο οποίος είχε πέσει θύμα ενός κλασσικού περιστατικού fake news, όταν επεσήμανα στον «τοίχο» του ότι είναι θύμα παραπληροφόρησης διαμαρτυρήθηκε πως οι παρεμβάσεις μου ευνοούν συστηματικά την κυβέρνηση. Τού απάντησα (και τού εξήγησα) ότι αυτό συμβαίνει όχι επειδή επιδίωξή μου είναι να εμπλακώ στην άχαρη πολιτική αντιπαράθεση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ν.Δ., αλλά επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των fake ειδήσεων αφορά σε παραπληροφόρηση σχετικά με τα κυβερνητικά πεπραγμένα.   

Επανέρχομαι στο θέμα, διότι πλέον η κατάσταση έχει εκφύγει κάθε ανεκτής ανοχής σε σφάλματα προερχόμενα από την καλώς νοούμενη «δημοσιογραφική βιασύνη» όταν κάνουμε τη δουλειά μας εμείς οι δημοσιογράφοι, και έχει αναχθεί σε θέμα αμέσως σχετιζόμενο με την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Στην περίπτωση που ανέφερα πιο πάνω, ο φίλος μου απλά είχε συνάγει από την πληροφόρηση που είχε διακινήσει πληθώρα «έγκυρων» μέσων ενημέρωσης, ότι το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας είχε μεταβιβαστεί στον φορέα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, με αρκετά δημοσιεύματα, μάλιστα, να εικοτολογούν αφόρητα, παραδείγματος χάριν με σενάρια παραχώρησης του Παρθενώνα σε ιδιώτες για να εκμεταλλευτούν το μνημείο!... Στη συνέχεια, παρ’ ό,τι η επιβεβαίωση της πλήρους αναξιοπιστίας των fake δημοσιευμάτων είχε επέλθει, σχεδόν καμιά επανορθωτική δημοσίευση από τα μέσα ενημέρωσης που είχαν «αμαρτήσει» δεν πρόβαλε στοιχειωδώς την αποκατάσταση της αλήθειας, όπως όφειλαν, για να ενημερωθούν οι πολίτες, αφήνοντας τις εντυπώσεις να κυριαρχούν της πραγματικότητας, με έκδηλο πολιτικό αποτέλεσμα!

Εδώ, βεβαίως, το θέμα δεν έχει μεγάλη σημασία (αν και προσωπική γνώμη μου είναι ότι η σύμπραξη μέσων ενημέρωσης στον περαιτέρω κλονισμό της ήδη κλονισμένης αξιοπιστίας του πολιτικού και του κομματικού συστήματος, είναι μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας…)

Ακολούθησαν, όμως, περιστατικά που αφορούν σε πολύ σημαντικά θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος. Ας τα δούμε:

- Προ ημερών, η κοινή γνώμη εξανέστη -και ορθότατα, αφού επρόκειτο για θέμα ευθέως συνδεόμενο με την ελευθερία του Τύπου- με την κράτηση λόγω της αυτόφωρης διαδικασίας δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», λόγω μήνυσης που είχε καταθέσει σε βάρος της εφημερίδας για βλαπτική σε βάρος του ενημέρωση της κοινής γνώμης ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Οι δημοσιογράφοι φυσικά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Η συνέχεια ήταν να παραχωρήσει ο κ. Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου για να αποκρούσει τα δημοσιεύματα, προβάλλοντας την απαίτηση να του ζητήσει  η εφημερίδα συγγνώμη. Και ως εδώ δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να ενδιαφέρει τη λειτουργία της δημοκρατίας, αφού και η παραπομπή της διαφοράς Καμμένου-Φιλελεύθερου σε δικαστική εκκαθάριση θα έρθει και θα δώσει ούτως ή άλλως ένα τέλος στην υπόθεση. (Για την ιστορία να πούμε ότι στον κ. Καμμένο, ως αρμόδιο υπουργό, αποδίδονταν φαινόμενα διαφθοράς για κονδύλια της Ε.Ε., που αναφέρθηκαν ως ύψους 1,6 δισ. ευρώ, για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων που συρρέουν στην Ευρώπη και με αυξανόμενους ρυθμούς ξανά στην Ελλάδα).     

- Όμως, αίφνης, και μετά από ανακοινώσεις της δικαιωματικά ενδιαφερόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης που περίπου υιοθετούσαν τα δημοσιεύματα, ο κύκλος της υπόθεσης αυτής επεκτάθηκε και μέχρι τις Βρυξέλλες. Αναφέρθηκε ως στοιχείο επιβεβαιωτικό του ότι «κάτι συμβαίνει» με τα κονδύλια αυτά, το γεγονός ότι η Κομισιόν κάνει έρευνα προς διακρίβωση τυχόν ατασθαλιών. Απεκρύβη συστηματικά από πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν ήταν η Κομισιόν που είχε την πρωτοβουλία για αυτή τη διερεύνηση, αλλά εξ ανάγκης την πραγματοποιεί, κατόπιν καταγγελίας τρίτου μέρους. (Και επειδή ο κόσμος είναι μικρός, η πηγή καταγγελίας είναι γνωστή, έχει ελληνική καταγωγή και δεν αφορά σε καταγγελία αυτή καθ’ εαυτή, αλλά σε κοινοποίηση στην Κομισιόν του δημοσιεύματος του «Φιλελεύθερου»). Η Κομισιόν σε σχετικές επίσημες αναφορές της, με εμφανή τη δυσαρέσκειά της για την επιστράτευση σε εσωτερικές κομματικές έριδες στην Ελλάδα υποθέσεων πολύ κρίσιμων για την Ε.Ε., όπως το προσφυγικό, διευκρίνισε ότι καμιά ένδειξη για τυχόν ατασθαλίες επ’ αυτού δεν διαθέτει. Πληροφορίες αναφέρουν, παράλληλα, ότι εκπρόσωποι της Κομισιόν στην Αθήνα, επικοινώνησαν με εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης και εξέφρασαν ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια για την εμπλοκή της Ε.Ε. σε ένα σημαντικό για την ίδια θέμα, πολύ περισσότερο αφού είναι παγκοίνως γνωστό ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων αυτών δεν διατίθενται αμέσως σε κυβερνήσεις, αλλά κατευθύνονται  σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η ύπατη αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες. Αντίθετα, μάλιστα, η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τη συμβολή του ελληνικού υπουργείου Άμυνας σε υποδομές και άλλες βοήθειες στο προσφυγικό στην Ελλάδα.

- Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι την ώρα που η Κομισιόν εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της προς ελληνικά μέσα ενημέρωσης, από φιλικά προσκείμενους στη Ν.Δ. δημοσιογραφικούς κύκλους διέρρεε η «έγκυρη πληροφορία» ότι δήθεν ήταν ο Επίτροπος Μετανάστευσης, κ. Δ. Αβραμόπουλος, που είχε στήσει την παγίδα στην ελληνική κυβέρνηση,  για να πάρει μια ρεβάνς από την κυβέρνηση λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis. H πληροφορία αυτή αντί να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια της Ε.Ε. για αναφορές εφημερίδων και κομμάτων στην Ελλάδα που αφορούσαν σ’ εκείνη την ενέτεινε. Από το περιβάλλον του κ. Αβραμόπουλου, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης έγινε παρέμβαση σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης για να αποτραπεί κάθε εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.

- Για του λόγου του ασφαλές, σε σχετικό δημοσίευμά του το Politico, που απηχεί απόψεις της Κομισιόν, ξεκαθάρισε ότι η έρευνα "για πιθανές παρατυπίες σε σχέση με την παροχή τροφίμων για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση της Ε.Ε." ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που υποβλήθηκαν στη γενική διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν το 2017. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόσωπα ή οντότητες που πιθανώς να εμπλέκονται έχουν διαπράξει παρατυπίες ή απάτη, υπογράμμιζε το Politico.

- Την ίδια ώρα, δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ., εκτός από την προηγηθείσα σχετική ανακοίνωση του κόμματος, κατέθεταν ερώτηση στη Βουλή (παρά τις σαφέστατες αναφορές της Κομισιόν και του Politico) για την κακοδιαχείριση στα προσφυγικά κονδύλια. Ασφαλώς ο κ. Μητσοτάκης θα θεωρεί εγκυρότερο τον Φιλελεύθερο από τις αναφορές της Κομισιόν! …Μερικοί έμπειροι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, μού υπενθύμισαν ότι ο κ. Μητσοτάκης τελείως συμπτωματικά, κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ,  είχε μαζί του μερικές φωτογραφίες από τη Μόρια!...

- Και, φυσικά, η Ν.Δ, έχει κάθε δικαίωμα να επιλέγει τη ατζέντα που προκρίνει για να ασκήσει την πολιτική της. Και κρίνεται για τις επιλογές της! Κρίνεται, δηλαδή, για το γεγονός ότι σε μέρες κατά τις οποίες εξελίσσονται σοβαρότατες υποθέσεις (όπως η παρουσία της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., οι εξελίξεις στα Σκόπια, το θέμα τη μη περικοπής των συντάξεων κ.λπ.), ο κ. Μητσοτάκης κινητοποιεί το κόμμα του για την απολύτως αμφισβητούμενη κακοδιαχείριση στα κονδύλια της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για το προσφυγικό. Κι εδώ, κάποιοι επίσης υπενθύμισαν ότι όλ’ αυτά λαμβάνουν χώρα ακριβώς η στιγμή κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει από τις συνέπειες της μεγάλης γκάφας του στη ΔΕΘ, να επαγγελθεί μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, για την οποία αντιδρά το πανελλήνιο!...

- Ασφαλώς ο κ. Μητσοτάκης δικαιούται απολύτως να επιλέγει τα θέματα που συγκροτούν την πολιτική ατζέντα του! Η προτίμηση του, όμως, σε false και fake news επίσης κρίνεται. Γιατί εκείνο που σίγουρα δεν μπορεί να κάνει ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ. είναι να υποτιμά κατάφωρα με τη σύμπραξη φιλικών του μέσων ενημέρωσης τη νοημοσύνη των πολιτών. Πολύ περισσότερο δεν δικαιούται να δηλητηριάζει με καχυποψία τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, η οποία επαινείται πανταχόθεν για τη στάση της στο προσφυγικό. Και να το κάνει αυτό για μερικά μόνο ψηφουλάκια! Αναφαίρετο δικαίωμα έχει ο κ. Μητσοτάκης στον «πολιτικό επαρχιωτισμό», στον οποίο έχει παγιδεύσει την παράταξή του. Να συμβάλλει, όμως στη διεθνή συκοφάντηση της χώρας, δεν το δικαιούται!

- Η δεύτερη περίπτωση πολιτικά αμαρτωλής ανάμιξης της Ν.Δ. με τη βιομηχανία fake news -με το παραταξιακά αζημίωτο για τον κ. Μητσοτάκη, φυσικά- είναι το απόλυτο ψεύδος ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «διέταξε» να καθυστερήσει δήθεν η διαδικασία καταλογισμού ευθυνών σε πρόσωπα για την τραγωδία το Μάτι. Όσα media το διακίνησαν διέπραξαν τόσο σκαστή παράβαση κατηγορίας fake news, ώστε ακόμη και η δικαστική συντάκτης του ΣΚΑΪ, Ιωάννα Μάνδρου, αναγκάστηκε σε ζωντανή σύνδεση να μιλήσει για  κατά «κάποιο τρόπο» πρόθεση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καθυστερήσει τη δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας στο Μάτι! Τόσο ρεζίλι!

- Φυσικά η Ν.Δ. με ανακοινώσεις και αναφορές στελεχών της έσπευσε να υιοθετήσει πλήρως το fake news! Κι αυτό έχει δικαίωμα να το κάνει! Και κρίνεται για την εξαιρετική ευκολία και την επαναλαβανόμενη σύμπτωση με την οποία συστρατεύεται με φιλικά της μέσα ενημέρωσης, σ’ έναν ανεπανάληπτο «πολιτικό κατήφορο» ψευδολογίας. Διότι, είναι σαφές, πως αν εμείς οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί για την ακρίβεια και την αλήθεια όσων μεταδίδουμε, χίλιες φορές περισσότερο ένα κόμμα  που αισθάνεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα ανάληψης της εξουσίας, πριν ταυτιστεί με ο,τιδήποτε, οφείλει να έχει ερευνήσει εξαντλητικά ότι υιοθετεί!                 

Και την υποχρέωσή του αυτή, το κόμμα αυτό- η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης, εν προκειμένω- δεν την απαλλοτριώνει η αλαζονεία των δημοσκοπήσεων, υπό την οποία διάγει ως ανάξια πολιτική ηγεσία.

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας