3 Ιουν. 2018

Ο δεξιός λαϊκισμός στην οικονομία

Κενή περιεχομένου η οικονομική πολιτική

του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρέσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στις δημόσιες εμφανίσεις του να κάνει λόγο για την «οικονομική πολιτική» του κόμματός του.

Δεν γνωρίζω αν η «στροφή» Μητσοτάκη στα οικονομικά είναι αποτέλεσμα κατάρρευσης της πολιτικής ατζέντας του (και σ’ έναν τουλάχιστον βαθμό συμβαίνει  αναμφίβολα και αυτό, μετά την παταγώδη αποτυχία του σεναρίου της λεγόμενης «αριστερής παρένθεσης», την οποία εισηγήθηκε ως προτιμητέα αντιπολιτευτική γραμμή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο απελθών  πρόεδρός του Αντώνης Σαμαράς, και την οποία ουδέποτε αποκήρυξε ο σημερινός πρόεδρός του –αντίθετα την εφάρμοσε απολύτως και εκείνος με εντυπωσιακά ατελέσφορα αποτελέσματα).       

Εξ ίσου αγνοώ εάν η «αλαζονεία των δημοσκοπήσεων», που κυριαρχεί στη στάση της Ν.Δ. και της ηγεσίας της, τήν κάνει να αδυνατεί να αντιληφθεί ότι και σήμερα ελλείπουν θεμελιώδη στοιχεία για να μπορεί κανένας να ομιλεί σοβαρά για «οικονομική πολιτική» της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου τον προσεχή Αύγουστο:

1. Κατ’ αρχάς, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί ακόμη ότι η έξοδος του Αυγούστου θα είναι «καθαρή», όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Αν, όμως, δεν είναι «καθαρή» και υπάρχουν δεσμεύσεις της Ελλάδας και πέραν των ήδη γνωστών που εκτείνονται ως το 2019, τότε πώς ομιλεί για «οικονομική πολιτική» ο αρχηγός της Ν.Δ.; Θα είναι δική του «οικονομική πολιτική» ή των πιστωτών της Ελλάδας; Και μπορεί να υφίσταται «οικονομική πολιτική» του κ. Μητσοτάκη, χωρίς να έχει γίνει σαφέστατο τί θα πράξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις τυχόν δεσμεύσεις που θα έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα; Εδώ, ακόμη και με τα ήδη γνωστά (πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου ορίου, κ.λπ., που αυτή τη στιγμή ισχύουν) δεν έχει διευκρινίσει τί θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης! Δεσμεύεται για την τήρησή τους έναντι των πιστωτών της Ελλάδας, ή όχι; Διότι, φυσικά, «οικονομική πολιτική» δεν είναι εν προκειμένω εκτιμήσεις εάν είναι υψηλό το πλεόνασμα του 3,5% που έχει δεσμευτεί να εμφανίσει  η Ελλάδα, αλλά το εάν το αποδέχεται η «οικονομική πολιτική» Μητσοτάκη ως πλαίσιο για την δική της δραστηριότητα! Και εάν μεν το αποδέχεται, λογικώς νοουμένη οικονομική πολιτική Μητσοτάκη θα ήταν πώς θα διασφάλιζε η τυχόν κυβέρνησή του την επίτευξη του στόχου. Αν δε όχι, οικονομική πολιτική Μητσοτάκη λογικώς νοουμένη θα ήταν να μας έλεγε ποιούς στόχους θα έθετε έναντι των πιστωτών της Ελλάδας για μείωση του 3,5% και με ποιον τρόπο θα (επανα)διαπραγματευόταν.

Για παράδειγμα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πριν γίνει κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδεχόταν το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής των πιστωτών της Ελλάδας. Όταν έγινε κυβέρνηση, είτε το κατανοεί και το αποδέχεται ο κ. Μητσοτάκης, είτε όχι, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επαναδιαπραγματεύτηκε και κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα από το 4,5% για το 2015, το 3,5% για το 2016 κ.ο.κ. (στα οποία είχε δεσμευτεί η απελθούσα κυβέρνηση Σαμαρά) σε 0,5% και 1,5% για τα ίδια έτη. Θα κάνει το ίδιο ο κ. Μητσοτάκης, ή όχι; Εκκωφαντική σιωπή επ’ αυτού στο «οικονομικό πρόγραμμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη!...

2. Ο αρχηγός της Ν.Δ. θρασύνεται, παράλληλα, στο πλαίσιο της «οικονομικής πολιτικής» που διατείνεται πως διαθέτει, να ασκεί σκληρή κριτική και να απορρίπτει το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει θέσει υπόψη των δανειστών μας η κυβέρνηση. Εδώ ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφέστερος: Διακηρύττει πως δεν δεσμεύεται να εφαρμόσει το αναπτυξιακό κυβερνητικό σχέδιο! Μαζί του στην κριτική, …αλλά, αν δεν εφαρμόσει αυτό, ποιό θα εφαρμόσει; Κατέθεσε ο ίδιος ένα άλλο, δικό του, εναλλακτικό σχέδιο; Όχι! Μα, καλά, δεν γνωρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η ύπαρξη ενός αναπτυξιακού σχεδίου -καθ’ υποχρέωση, μάλιστα, «ελληνικής κοπής»- είναι απαράβατος όρος για να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια; Δεν θα όφειλε ο κ. Μητσοτάκης να έχει καταρτίσει εναλλακτικό δικό του αναπτυξιακό σχέδιο, για να μπορεί να απορρίπτει ως απρόσφορο το κυβερνητικό και για να δικαιούται να ασκεί κριτική; Δεν είναι αναπόσπαστο τμήμα μιας διακινούμενης ως οικονομικής πολιτικής ένα τέτοιο σχέδιο, για να μην ανακοπεί η πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από το μνημόνιο; Ή, μήπως, δεν την επιθυμεί ούτε αυτήν ο πρόεδρος της Ν.Δ.;

Το ερώτημα αυτό είναι απολύτως εύλογο, δεδομένου ότι μέχρι πριν 10 μέρες περίπου ο κ. Μητσοτάκης φλέρταρε ανοιχτά με την υιοθέτηση της πρότασης Στουρνάρα για προληπτική πιστοληπτική γραμμή, που εάν την υιοθετούσε κανένας, με βάση τους ισχύοντες  ευρωπαϊκούς κανονισμούς η Ελλάδα θα υποχρεούταν να υπογράψει και νέο μνημόνιο! …και έπρεπε προ δεκαημέρου περίπου να αποστασιοποιηθεί απολύτως ακόμη και η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank από την προληπτική πιστοληπτική γραμμή, για να σπεύσει ο κ. Μητσοτάκης να λάβει κάποιες αποστάσεις. Κι ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως σαφές ποιά είναι η «οικονομική πολιτική» Μητσοτάκη επ’ αυτού! Προκρίνει η Ν.Δ. την προληπτική πιστοληπτική γραμμή, ή όχι; Ο κ. Στουρνάρας ξεκάθαρα την επιθυμεί. Η κυβέρνηση επίσης ξεκάθαρα την απορρίπτει. Ο κ. Μητσοτάκης;… Και είναι νοητή οικονομική πολιτική που δεν απαντά στα μείζονα;…

3. Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, ουδείς ανά την υφήλιο γνωρίζει τί μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος! Τούτου δοθέντος, μπορεί να λογίζεται ως σοβαρός ένας πολιτικός που διακηρύττει την «οικονομική πολιτική» του, χωρίς κανένας να γνωρίζει ποια είναι η θέση του κόμματος του επί του ουσιαστικότατου αυτού ζητήματος;

Το ερώτημα είναι επίσης απολύτως εύλογο, διότι η απελθούσα κυβέρνηση της Ν.Δ. επισήμως διεκήρυττε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται ρύθμιση οποιασδήποτε μορφής. Σήμερα τί λέει για το χρέος η Ν.Δ.; Και μπορεί να υφίσταται «οικονομική πολιτική», χωρίς ο κ. Μητσοτάκης να έχει αρθρώσει ούτε λέξη επί του θέματος;

(Αυτονοήτως περιέρχεται σε κατάσταση γελοιότητας η τελευταία ρήση Μητσοτάκη για το ελληνικό χρέος, όταν πρόσφατα ερωτηθείς σχετικά προέτρεψε την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να προωθήσει την υλοποίηση …της συμφωνίας του eurogroup του Νοεμβρίου 2012 για το ελληνικό χρέος!!! Άλαλο τα ακροατήριο! Καλά, δεν γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι η κυβέρνηση του κόμματός του υπό τον κ. Σαμαρά, παγίδευσε την Ελλάδα σε αποποίησή των δικαιωμάτων της που απέρρεαν απ’ αυτήν τη συμφωνία; Δεν γνωρίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κατά τη διαπραγμάτευση η οποία κατέληξε στην υπογραφή του 3ου μνημονίου, πέτυχε να επαναφέρει τη δέσμευση των ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, την οποία η κυβέρνηση της οποίας προβεβλημένος υπουργός ήταν ο κ. Μητσοτάκης, είχε αποποιηθεί χαρακτηρίζοντάς την ως αχρείαστη; Δεν γνωρίζει ότι η απόφαση του eurogroup του Νοεμβρίου 2012 έχει ήδη ξεπεραστεί, ως προς το όφελος που θα έφερνε για την Ελλάδα, από ρυθμίσεις απομείωσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν μεταγενέστερα από την επόμενη κυβέρνηση και που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο; Μπορεί, κατόπιν όλων  αυτών, να λογίζεται ως «οικονομική πολιτική», ό,τι λέει ο αρχηγός της Ν.Δ.;

(Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν επανήλθε ποτέ άλλοτε στη γελοιότητα της προτροπής να εφαρμοστεί η απόφαση του eurogroup Νοεμβρίου 2012 για το ελληνικό χρέος. Προφανώς κάποιος τον συμβούλεψε να το αποφύγει και ευτυχώς για τον ίδιον τον άκουσε ο κ. Μητσοτάκης).     

Τί απομένει, λοιπόν, από την «οικονομική πολιτική» Μητσοτάκη;

Απομένει, ότι θα μειώσει τους φόρους!

Όμως, κι εδώ τα μπερδεύει! Για παράδειγμα:

1. Δεν αναφέρει από πού θα αναζητήσει ισοδύναμα, εάν τυχόν αυτά γίνουν αναγκαία.

2. Εξειδικεύει ότι θα μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις και στα εισοδήματα κάτω των 9.000 ευρώ ετησίως. Δηλαδή, στη μεσαία τάξη (…που τόσο πολύ αγαπά ο κ. Μητσοτάκης, ώστε κατά δήλωσή του να θέτει ως προνομιακή τάξη των ενδιαφερόντων της πολιτικής του), όχι μόνο δεν θα υπάρξει μείωση φορολογίας, αλλά θα διατηρηθεί η φορολογία για να εξοικονομηθούν πόροι υπέρ των επιχειρήσεων.

Υπάρχουν κι άλλα πολλά που θα μπορούσα να παρουσιάσω εδώ… Δεν χρειάζεται!

Ο αρχηγός της Ν.Δ. λαϊκίζει αφεύκτως και ηχηρότατα όταν εμφανίζει ως «οικονομική πολιτική» γενικές αναφορές περί μείωσης της φορολογίας, σ’ ένα νέου τύπου μοντέλο πολιτικής του «λεφτά υπάρχουν».

Όμως, ασφαλέστατα, αυτό δεν είναι οικονομική πολιτική, αλλά μικροπολιτική αναξίων προσώπων και κομμάτων, μεθυσμένων από την «αλαζονεία των δημοσκοπήσεων», που τους κάνουν να θεωρούν τους Έλληνες πολίτες και να τους αντιμετωπίζουν, ως άτομα μειωμένης νοημοσύνης.

(Η παρούσα αναλυση δημοσιεύεται και στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.circogreco.gr)

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας