18 Νοε. 2017

ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή κεντροαριστερά;

ΔΗΣΥ: Οι 3 σκόπελοι

του β΄ γύρου

Σε μια μάλλον άχαρη κάλπη δύο αντιπάλων καλούνται αυτές τις ώρες να προσέλθουν  ξανά στα εκλογικά κέντρα για τον β΄ γύρο, όσοι ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή κάποιον από τους 9 υποψήφιους που διεκδίκησαν την ηγεσία της ΔΗ.ΣΥ.. (Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την Κυριακή δεν έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι δεν ψήφισαν στον α΄ γύρο).

Άχαρη η κάλπη του β΄ γύρου, για 3 λόγους:

- Διότι αν ο α΄ γύρος έλαβε χώρα σε συνθήκες «άδειων» διαλόγων πολιτικής, στον β΄ γύρο η πολιτική αλαλία απέναντι στα προγραμματικά και ουσιαστικά στοιχεία που αφορούν στο μέλλον της χώρας κυριαρχεί οριστικά. Με μόνο ενδεικτικό στοιχείο των τελευταίων ημερών μια διαπροσωπική αντιπαράθεση, με αναφορές που ανοιχτά χαρακτηρίστηκαν ως «χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση» και σε κλίμα που -αν υπήρχε κι άλλος χρόνος αντιπαράθεσης- θα κινδύνευε να μετατραπεί σε άσχημο και μάλλον απολίτικο διαξιφισμό. (Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να υπάρξει περιθώριο ουσιαστικών πολιτικών διαλόγων, όταν η συμφωνημένη ενδοπαραταξιακή διαδικασία -σε μια απολύτως καινοφανή πρακτική- προβλέπει το ουσιαστικό πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενο του υπαρξιακού παραταξιακού λόγου, να αποφασιστεί μετά την εκλογή ηγεσίας, και όχι το αντίστροφο;).

- Διότι, με κερδισμένο το στοίχημα της συμμετοχής από τον α΄ γύρο, σήμερα απομένει να διαφανεί κατά πόσον το όποιο «ρεύμα» συνεπάγονται οι περισσότερες από 200.000 ψήφοι θα είναι σταθερό πεδίο παραταξιακής αναφοράς, και όχι «στιγμιαία» ψήφος. Και ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, διότι εάν τυχόν οι υποστηρικτές κάλπης του κ. Καμίνη και του κ. Θεοδωράκη αυτή τη φορά δεν προσέλθουν και η συμμετοχή περιοριστεί σε αριθμό κάτω από τον πήχη των 150.000 ψήφων, τότε η διεύρυνση, όπως και η επιζητούμενη παραταξιακή ενότητα, θα έχουν καταστεί πολύ σχετικές έννοιες.

- Διότι, αν η κάλπη ως σήμερα, με τον εξ ορισμού ελκτικό ρόλο της στις πολιτικές διαδικασίες, ήταν το θεμελιώδες συσπειρωτικό στοιχείο των παραταξιακών δυνάμεων, από ‘δω και πέρα θα πρέπει να είναι η πολιτική και οι παραταξιακές θέσεις που θα πρέπει γοητεύσουν. Αλλιώς, αν δηλαδή παραταθεί η ιδεολογική αφασία του χώρου, τότε οι διαλυτικές συνέπειες δεν θα αργήσουν να φανούν.

Τις εκλογές στη ΔΗ.ΣΥ. θα κερδίσει ασφαλώς η κυρία Φώφη Γεννηματά (πλην συγκλονιστικότατου απροόπτου)! Για τον λόγο αυτόν, η επιμονή Ανδρουλάκη να καταγράψει τον εαυτό του, κάτι που ήδη έχει λάβει χώρα από τον α΄ γύρο, είναι στάση, που εκ των πραγμάτων μαρτυρεί έλλειψη μέτρου και αυτοκυριαρχίας. Ακόμη χειρότερο θα είναι εάν -όπως διατείνονται παρασκηνιακά τις τελευταίες μέρες πολλοί παραταξιακοί παράγοντες- ό,τι μαζευτεί από τον α΄ και τον β΄ γύρο δεν θα αξιοποιηθούν απλώς ως προσωπική καταγραφή, αλλά ως η επιβεβαίωση δομημένης εσωκομματικής αντιπολίτευσης και με επίδικο μάλιστα  αντικείμενο, την άσκηση πιέσεων στην κυρία Γεννηματά την κατάλληλη ώρα, για να στηρίξει τη δεξιά να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αν τυχόν αυτό επαληθευτεί, τότε θα πρόκειται για πραγματική πολιτική τραγωδία. Εγώ -ως ατομική στάση το αναφέρω- το απεύχομαι απολύτως! 

(Η παρούσα ανάλυση δημοσιεύeται και στην ενημερωτική ιστοσελίδα https://circogreco.gr

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας