14 Νοε. 2017

Κεντρική πλέον η ανάγκη ανατροπής των συστημάτων ανομίας

Τα Pardise Papers

και η ανεπίτρεπτη ελαφρότητα

του ελληνικού κομματικού συστήματος 

Την ώρα που σ’ ολόκληρο τον κόσμο (ξανα-)ανοίγει η μεγάλη συζήτηση για την ανάγκη απελευθέρωσης των κοινωνιών και των δημοκρατικών λειτουργιών οργάνωσής τους, από τον εγκλωβισμό τους στην πρωτοφανή στην ιστορία αδικία των φορολογικών ανισοτήτων συνεπεία των πρακτικών τύπου Paradise Papers, …στην Ελλάδα μικρο-πολιτικολογούμε ασταμάτητα!           

Αυτές τις μέρες, στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και σ’ όλα τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης, διεξάγονται σκληρές και σοβαρές συζητήσεις, για την ανάγκη αυτό το κακό να σταματήσει επιτέλους! Οι βαρύτατες συνέπειες από τη μεγάλη -και ίσως αποδειχτεί απολύτως καθοριστική- συμβολή αυτών των πρακτικών στην εξαιρετικά άδικη κατανομή εισοδήματος υπέρ των ισχυρότερων, δεν μπορούν πια να διασκεδαστούν με μερικές γενικόλογες αναφορές καταδίκης του φαινομένου.

Κι άλλωστε, πώς θα μπορούσε αυτό να αρκεί, όταν φαίνεται πια ολοκάθαρα, ότι τα «παρκαρίσματα» ογκωδέστατων ιδιωτικών κεφαλαίων σε τέτοια οικουμενικά fund εκμετάλλευσης, ευθύνονται για σημαντικό μέρος  του συσσωρευμένου χρέους των χωρών της Δύσης, που η ευθύνη αποπληρωμής του, όμως, βαραίνει τους πολίτες των ίδιων χωρών; Μ’ άλλα λόγια, δεν γνωρίζω πόσο αγαθές υπήρξαν οι προθέσεις (και δεν έχει τελικά και σημασία) και με ποιά αιτιολόγηση συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα όχι μόνο ανέχτηκαν αλλά και τα ίδια με δική τους επιλογή θέσπισαν αυτές τις απαράδεκτες ρυθμίσεις, αλλά το πρακτικό αποτέλεσμά τους είναι ότι δανείστηκαν οι κοινωνίες και οι πολίτες συλλογικά, για να κερδοσκοπούν σε ασύλληπτες κλίμακες μεμονωμένοι ιδιώτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Και με το λογαριασμό τελικά να χρεώνεται στους πρώτους!     

Όλ΄αυτά τα χρόνια, με τις περιοριστικές οικονομικές πολιτικές τύπου Σόιμπλε που επιβλήθηκαν στους άσωτους ξενύχτηδες της ντολτσεβίτας του ευρωπαϊκού νότου, με άμεση συνέπεια τον πλήρη στραγγαλισμό ρευστότητας των μεσογειακών  οικονομιών, καταστράφηκαν ολόκληροι παραγωγικοί κλάδοι, με κύριο θύμα τις μικρομεσαίες επιχειρηματικές κλίμακες και παράλληλο αποτέλεσμα την εμβάθυνση του εξαθλιωτικού φαινομένου των φτωχών.

Αν αυτά τα κεφάλαια των ιδιωτών που ταξίδεψαν στις κρουαζιέρες μαζικής εξαπάτησης των πολιτών, είχαν διατεθεί στις οικονομίες, η ύφεση στις ίδιες χώρες αναμφίβολα θα ήταν πολύ μικρότερη -αν δεν είχε ολοσχερώς αντιμετωπιστεί. Επί πλέον, με διαθεσιμότητα όλων αυτών των κεφαλαίων για επενδύσεις, η ανεργία δεν θα ήταν ριζωμένο κοινωνικό καρκίνωμα, η διευρυμένη  κατανάλωση θα στήριζε το εμπόριο δημιουργώντας πρόσθετες θέσεις εργασίας και τα νοικοκυριά δεν θα βίωναν το εξαιρετικά εκτεταμένο πτωχευτικό σύνδρομο που τα πλήττει, χάνοντας τα σπίτια τους και αδυνατώντας να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Στο πολιτικό επίπεδο, η ενίσχυση της ακροδεξιάς, ενδεχομένως θα είχε αποτραπεί ή θα είχε πολύ μικρότερη έκταση. Και, τέλος, ακόμη και ο γεωπολιτικός κλονισμός των ισορροπιών της μεταπολεμικής δύσης δεν θα εκτεινόταν σε τέτοιο βαθμό και δεν θα εκδηλωνόταν σε τέτοια ένταση, αφού οι επάγωγες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην ευρω-αφρικανική θαλάσσια μεθόριο θα είχαν προσλάβει πιθανότατα πολύ ηπιότερο χαρακτήρα, προλαμβάνοντας ένα μέρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος προς την Ε.Ε..    

Ανέφερα ενδεικτικά μερικές μόνο από τις διαφορές βίωσης του ιστορικού κύκλου που διάγουμε (υπάρχουν πολύ περισσότερα που θα μπορούσαν να λεχθούν), αν δεν υπήρχαν τέτοιες πρακτικές. Το κάνω, για να υπογραμμίσω ότι είναι εξαιρετικά θλιβερό το θέαμα της Ελλάδας, που ασχολείται με τα Paradise Papers, αποκλειστικά και μόνο με όρους κομματικών αντιπαραθέσεων. Χωρίς κανένας να αισθάνεται την ανάγκη να κάνει κάτι περισσότερο γι’ αυτό: Να συμβάλλει, όσο γίνεται, στην καταστροφή αυτού του συστήματος και έως ότου αυτό επισυμβεί (αν καταστεί εφικτό, όπως οφείλεται απέναντι στους πολίτες) ελαφρύνοντας τις παρατεινόμενες συνέπειές του.

Η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. φαίνεται να ξεμπερδεύει με το υπό συζήτηση πελώριο πολιτικό και οικονομικό θέμα, βάλλοντας κατά της κύριας Μαρέβα Μητσοτάκη. Θεσμικά, σε επίπεδο αντίδρασης του οργανωμένου κράτους, το μόνο περισσότερο που ακούστηκε ήταν ότι ο δύσμοιρος Πιτσιλής θα αφήσει τις απολύτως ανεπαρκείς και τελικά τελείως ατελέσφορες λίγες σταγόνες δράσης της υπηρεσίας του, της ΑΑΔΕ, να κάνουν ελέγχους. Μάθατε τίποτε, για κάποιο σχέδιο, πρόταση, σκέψη, ο,τιδήποτε τέλος πάντων, τα οποία η Ελλάδα προσανατολίζεται να υλοποιήσει ή και να προτείνει στους εταίρους της στην ευρωζώνη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Θα υπήρχε αρμοδιότερη και περισσότερο νομιμοποιημένη χώρα να το κάνει, ως το επίλεκτο θύμα της κρίσης; Θαρρώ πως όχι!

Φυσικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -ως τώρα, τουλάχιστον- δεν φιλοξενεί στους κόλπους του επισκέπτες της θεσμοθετημένης αυτής ανομίας σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, όπως συμβαίνει με άλλους πολιτικούς χώρους. …αλλά γι’ αυτό είναι κυβέρνηση ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Για να μας λέει ότι είναι διαφορετικός από τους προγενέστερους και να καθεύδει έναντι της ευθύνης του να σταματήσει το κακό; Η αδυναμία του να ανατρέψει όσα έχει υποχρέωση να ανατρέψει, και δεν το κάνει, από ποιό σημείο και μετά γίνεται ανοχή και πότε καταλήγει σε συνενοχή;

Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, συζύγου Μαρέβας, έκανε κάτι διαφορετικό; Εγώ τα μόνα που πληροφορήθηκα ήταν ότι «συμ-πιτσίλισε» κι αυτή λίγα λόγια για την ανάγκη των ελέγχων και επετέθη στην εφημερίδα που δημοσίευσε την ανάμιξη Μαρέβας, μιλώντας για «διαπλεκόμενα (με την κυβέρνηση) Μ.Μ.Ε.» που «κάνουν τη βρόμικη δουλειά». Γι’ αυτό βρίσκεται εκεί που βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης; Είναι αξιωματική αντιπολίτευση για να υπερασπίζεται τη σύζυγό του ή για να προτείνει λύσεις σε προβλήματα που η κυβέρνηση αδυνατεί να επιλύσει (ιδίως μετά από την τόσο μονότονη επιμονή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ανικανότητας της κυβέρνησης Τσίπρα);

Δεν κατάλαβαν στη Ν.Δ, ότι σε καμιά άλλη δημοκρατική χώρα του κόσμου καμιά πολιτική παράταξη -ιδίως εκείνες που συμμετείχαν στη θεσμοθέτηση ή ανοχή του άγους των Paradise Paper- δεν απετόλμησε να αντιδράσει με τέτοιο τρόπο στο ζήτημα;

Κι αφήνω τις άλλες παρατάξεις, πρώτη και καλύτερη τη ΔΗ.ΣΥ, όπου με 9 δυνάμει αρχηγούς ούτε ένας δεν βρέθηκε να κάνει το θέμα των Paradise Papers, κεντρικό στην ατζέντα προώθησης της υποψηφιότητάς του. Είναι τόσο ασήμαντο θέμα; Κι αν η ΔΗ.ΣΥ. χάνει τη μία μετά την άλλη τις ευκαιρίες διαφοροποίησής της από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που -όπως η ίδια δηλώνει- πρόκειται για τον πυρήνα της πολιτικής τακτικής της αυτήν την περίοδο, τότε για ποια διαφοροποίηση μιλάμε;

Κλείνω την αναφορά μου με 3 υπογραμμίσεις που κρίνω πολύ ενδιαφέρουσες!

- Νεόκοπος δημοσιογράφος (που επιχειρεί μάλιστα να πλασάρει την υποψηφιότητά του για βουλευτής με τη Ν.Δ.), στυλοβάτης του συστήματος που παρήγαγε την πολιτική και οικονομική κτηνωδία των Paradise Papers (τον άκουσα με τ’ αυτιά μου) με απερίγραπτο θράσος τόλμησε σε κανάλι όπου γινόταν σχετική συζήτηση να αποφανθεί ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει σημασία, αφού οι λίστες Λαγκάρντ, Φαλτσιανί κ.λπ. δεν έφεραν κάποια έσοδα στα δημόσια ταμεία. Φυσικά ψεύδεται, αφού έσοδα υπήρξαν και στην Ελλάδα. Όμως τέτοια ανερυθρίαστη προσπάθεια να νομιμοποιηθεί το κακό, γεννά ζήτημα πρώτης ηθικής τάξης! Τα κανάλια οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε ανοχές απέναντι σε τέτοιας ποιότητας δημόσιες αναφορές, και να διαχωρίζουν ρητά τη στάση τους απ’ αυτά, διότι αλλιώς εκόντα-άκοντα σύρονται και τα ίδια σε στυλοβάτες του συστημικού άγους που μας περιβάλλει. Σε κάθε περίπτωση, το εάν ήρθαν έσοδα στα δημόσια ταμεία, ή όχι, δεν μπορεί να καθίσταται εντέχνως όχημα ξεπλύματος του πολιτικού και οικονομικού άγους που συνεπάγεται η ύπαρξη και η δυνατότητα εφαρμογής πρακτικών τύπου Paradise Papers. Το κακό παραμένει κακό και πρέπει  ξεριζωθεί! Άλλωστε, οι πολιτικές νομενκλατούρες που θέσπισαν αυτές τις πρακτικές, δεν προκαλεί εντύπωση που δεν οι επισπεύδοντες παράγοντες αποκάθαρσης του σκηνικού! 

- Η προσπάθεια να γίνουν τα Paradise Papers κάτι σαν τη λίστα Λαγκάρντ ή κάποια ανάλογη λίστα, είναι κι αυτή από μόνη της μια πολιτική παρασπονδία! Γιατί; Διότι εδώ δεν πρόκειται για κάποια λίστα προσώπων που κάποιος υπάλληλος αποκαλύπτει «δραπετεύοντας» από τον κύκλο συνενοχών του, στο πλαίσιο τέτοιων  απαράδεκτων πρακτικών. Πολύ περισσότερο, όταν οι αποκαλύψεις περιέρχονται πρώτα εις χείρας δυνάμει δημιουργών του ίδιου του άγους (η κυρία Λαγκάρντ, φερ’ ειπείν, είναι επικεφαλής του ΔΝΤ, ως γνωστόν) και κατόπιν και υπό τον έλεγχο αυτών των τόσο κεντρικών συστημικών  «παικτών», φθάνουν και στη δικαιοσύνη. Δικαιούμαι, δηλαδή, να υποθέτω ότι ασφαλώς για την εν γένει σταθερότητα και βιωσιμότητα των συστημάτων που δημιουργούν το κακό, τέτοιες αποκαλύψεις, περισσότερο έρχονται για να εκτονώσουν τη δίκαια οργή του λαϊκού παράγοντα για την τόσο βάρβαρη εκμετάλλευσή του, παρά για να σταματήσουν τις αήθειες. Τα Paradise Papers, σε αντίθεση με άλλες αποκαλύψεις στο διαδίκτυο (που επίσης θεωρώ έωλων προθέσεων ως προς την αγαθή προαίρεσή τους), είναι καθαρές αποκαλύψεις! Και γι’ αυτό ο κλυδωνισμός που ήδη παράγουν, όπως και η τελική απόδοσή τους θα έχει, εκτιμώ, πολύ ευρύτερες συνέπειες,                       

- Τέλος, μια αναφορά στη μεσαία τάξη! Την ώρα που ξέσπαγαν τα Paradise Papers, η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ανακάλυπτε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέστρεψε τη μεσαία τάξη, επειδή την υπερφορολόγησε, καθ’ ομολογίαν μάλιστα των πλέον αρμόδιων κυβερνητικών χειλέων! Προσέξτε: Δεν την κατέστρεψε το ΕΤΤΗΔΗΕ, η υπερφορολόγηση Σαμαρά, ο στραγγαλισμός ρευστότητας της πολιτικής Σόιμπλε, η πτώση της κατανάλωσης, η διαχείριση χρεών των μικρομεσαίων από το τραπεζικό σύστημα, τα μνημόνια και όλα τ’ άλλα. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέστρεψε την μεσαία τάξη!  

Μόνο ατελείωτο περίσσευμα πολιτικής απάτης θα μπορούσε να υπάρξει ως βάση τέτοιας επιχειρηματολογίας!

Γιατί το λέω μιλώντας για τα Paradise Papers; Το λέω εδώ και μ’ αυτήν την αφορμή, απλώς διότι ακριβώς την αποστέωση της δημόσιας συζήτησης και των δράσεων που θα πρέπει να αναληφθούν για να τελειώνουμε με τα κάθε λογής Paradise Papers, προσπάθησε να επιφέρει η συζήτηση και το όψιμο ενδιαφέρον των καταστροφέων της για την μεσαία τάξη.

Και επιτρέψτε μου να σας βεβαιώσω πως αυτό που λέω, το λέω μετά λόγου γνώσεως! 

(Η παρούσα ανάλυση δημοσιεύεται και στην ενημερωτική ιστοσελίδα  https://circogreco.gr/)

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας