5 Νοε. 2017

Η Ελλάδα σε κρίσιμη πολιτική φάση

Γιατί ανοίγει ξανά

η συζήτηση για πρόωρες εκλογές...

Ακριβώς τη στιγμή που ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρεί «με ελαφρά πηδηματάκια» από την προφανώς αποτυχούσα αντιπολιτευτική γραμμή διαρκούς αιτήματος για πρόωρες εκλογές, στο παρασκήνιο ανοίγει και πάλι το θέμα για στήσιμο της κάλπης λίαν προσεχώς!

Το θέμα ετέθη από πολιτικούς αναλυτές και αρθρογράφους και παρά το πρόδηλο μεγάλο ενδιαφέρον του, δεν ευτύχησε να γίνει πρωτοσέλιδο στην πολιτική ειδησεογραφία. Γιατί αυτό; Μα, ακριβώς διότι τα φιλικά στον κ. Μητσοτάκη μέσα ενημέρωσης καταπιάνονται τώρα με την προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος των πρόωρων εκλογών, προκειμένου να σταματήσει η παράταση διακωμώδησης της εκλογολογίας Κυριάκου, ο οποίος εσχάτως αγωνιά για την αλλαγή της αντιπολιτευτικής του ατζέντας, που ασφαλώς δεν υπήρξε από τις καλύτερες στιγμές στην πολιτική ιστορία της Ν.Δ..

Οι κυβιστήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχονται αυτήν την περίοδο η μία μετά την άλλη, με τελευταίο παράδειγμα την τοποθέτηση Μητσοτάκη στη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του σχετικά με …το 4ο μνημόνιο. Εκεί, ως διά μαγείας ο πρόεδρος της Ν.Δ. παραμέρισε ως δήθεν μη υφιστάμενη την επί εξάμηνο ηχηρότατη ρητορική του ότι το 4ο μνημόνιο έχει ήδη επέλθει, κατά τη διαπραγμάτευση για τη β΄ αξιολόγηση, όταν μετεμφίεζε πεισματικά την ενδιάμεση συμφωνία με τους δανειστές σ’ ένα νέο Memorandum of Understanding. Ενώπιον των βουλευτών του ο αρχηγός τη Ν.Δ. προέβλεψε τώρα ότι το 4ο μνημόνιο ΘΑ έρθει από το 2018 και εντεύθεν! Οβιδιακές μεταβολές πολιτικής, πρωτοφανούς έκτασης, παρ’ ό,τι είναι τόσο πρόσφατες οι εντυπωσιακές κυβιστήσεις του Αντώνη Σαμαρά από τα Ζάππεια στην επιστολή προς δανειστές ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, από το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος στο 3ο μνημόνιο.

Όμως, ό,τι και να λέει ή να κάνει ο κ. Μητσοτάκης σε μια αποδεικτική επικύρωση της αδυναμίας του να συγχρονιστεί στοιχειωδώς με τα πολιτικά δεδομένα των αλλαγών που έφερε στον δημόσιο βίο μας η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το θέμα των πρόωρων εκλογών υφίσταται! Μόνον που αυτή τη φορά το θέτει ατύπως στα δυνάμει σενάρια εξελίξεων ο ίδιος ο …Τσίπρας!

Εδώ και μερικούς μήνες, μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και την αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα, υπό το φως της πανταχόθεν και εντονότατα πιθανολογούμενης ταχείας ολοκλήρωσης της γ΄ αξιολόγησης και της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, η δημόσια ατζέντα έχει μετακινηθεί «από το μνημόνιο στο μετα-μνημόνιο»! Οι συζητήσεις στα πολιτικά γραφεία (με εξαίρεση αυτά της Ν.Δ., που αναλώνονται στο πως θα κάνει αντιπολιτευτικό re-positioning ο Μητσοτάκης), επικεντρώνονται στην Ελλάδα εκτός της μνημονιακής επιτήρησης την επόμενη περίοδο. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμη και εκείνοι που «μουρμουράνε» ότι η χώρα μας δεν θα πάψει από τον Αύγουστο του 2018 να είναι εκτός επιτήρησης (αποκρύπτοντας με μικροπολιτικές σκοπιμότητες ότι επιτηρησιακή εποπτεία εφαρμόζεται για όλες τις χώρες της ευρωζώνης -ακόμη και τις ισχυρότερες- από το Μάαστριχτ και τη Λισαβόνα και εντεύθεν), ουσιαστικά ομιλούν στο πλαίσιο ανομολόγητων παραδοχών λήξης της μνημονιακής εποχής.              

Στο σκηνικό των τελευταίων εβδομάδων, ως επεξήγηση του κινήτρου Τσίπρα να ανασύρει το φόβητρο της πρόωρης κάλπης απευθυνόμενος σε δυνάμεις του ίδιου του κόμματός του, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι εντείνονται οι τάσεις «εσωτερικής πολιτικής αμφισβήτησης» του πρωθυπουργού. Με τελευταίο παράδειγμα τους «53», δεν θα πρέπει να υποτιμώνται η επίσημη αποχώρηση της «Σοσιαλιστικής Τάσης» από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προ λίγων εβδομάδων, όσο και η αντίδραση «πασοκογενών» του κυβερνώντος κόμματος, υπουργών και μη, που εσχάτως εκφράζουν δυσαρέσκεια για την υποτίμησή τους στις διαδικασίες λήψης των κυβερνητικών και εν γένει πολιτικών αποφάσεων, επειδή έτσι απαιτούν οι κομματικές εξουσίες.

Σε κάθε περίπτωση ο μετασχηματισμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από κόμμα-άθροισμα συνιστωσών σε κόμμα ισχυρής κεντρικής ηγεσίας, δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα χωρίς σοβαρές αναταράξεις.

Αυτό το σημείο ενδοπαραταξιακής ανησυχίας επιχειρεί τώρα ο κ. Τσίπρας να ελέγξει με την ανακίνηση σεναρίων πρόωρων εκλογών. Το αν θα το επιτύχει, ή όχι, είναι υπόθεση των επόμενων 2-3 μηνών. Και εμείς, εδώ θα είμαστε να το αξιολογήσουμε.

(Η ανάλυση αυτή δημοσιεύεται και στην ενημερωτική ιστοσελίδα https://circogreco.gr)

 

 

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας