20 Σεπ. 2017

Μηδενική ανοχή σε κάθε προσπάθεια διακωμώδησης των Θεσμών

Μητσοτάκης και ΔΥ.ΣΥ. κατεξευτέλισαν

τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς

- Οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη

Η απόφαση Μητσοτάκη και ΔΗ.ΣΥ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μην ψηφίζουν στη Βουλή διατάξεις που εισάγονται προς ψήφιση από την κυβέρνηση, αν δεν υποστηρίζονται οι προς ψήφιση διατάξεις και από τους ΑΝ.ΕΛ., αποτελεί μνημείο πολιτικού αμοραλισμού, που αμαυρώνει τους κοινοβουλευτικούς μας θεσμούς κατεβάζοντας την πολιτική στην Ελλάδα στο κατώτατο σκαλοπάτι ως προς την ποιότητα της Δημοκρατίας μας!

Η κατάντια να διαμορφώνουν τα κόμματα τη στάση τους απέναντι στη νομοθετική διαδικασία, όχι αξιολογώντας τις υπό ψήφιση διατάξεις και φυσικά σε συνάρτηση με τις ιδεολογικές αρχές εκάστου κόμματος, αλλά με βάση τον τακτισμό επιδίωξης αποσταθεροποίησης της εκάστοτε εκλεγμένης κυβέρνησης, συνιστά κοινοβουλευτική εκτροπή. Και η ανοχή απέναντί της, πρέπει να είναι μηδενική!        

Το Σύνταγμά μας ορίζει ρητά ποιά είναι η δουλειά και οι υποχρεώσεις των κομμάτων στο πλαίσιο ενάσκησης της νομοθετικής εξουσίας, που ασκείται από τη Βουλή ως συλλογικό πολιτικό όργανο εκπροσώπησης του ελληνικού λαού και όχι για να προάγονται μικροκομματικά παιχνιδάκια και συμφέροντα αρχηγίσκων ιστορικών κομμάτων.

Το προεδρείο της Βουλής όφειλε να διακόψει αμέσως τη διαδικασία συζήτησης της συγκεκριμένης υπό ψήφιση διάταξης για την τουρκική ένωση Θράκης και να απευθυνθεί στις ηγεσίες των κομμάτων, ζητώντας ξεκάθαρη τοποθέτηση για το εάν και κατά πόσον τέτοια στάση ήταν η επίσημη θέση της Ν.Δ. και της ΔΗ.ΣΥ. και όχι πρωτοβουλία εκπροσώπων τους στη συγκεκριμένη συζήτηση. Και έπρεπε να το κάνει το προεδρείο της Βουλής, διακόπτοντας τη διαδικασία της συζήτησης, πριν προκύψουν αποτελέσματα και διαδικαστικές συνέπειες αυτού του άγους και πριν καν ο αρμόδιος υπουργός Κοντονής αποσύρει τη διάταξη. Το προεδρείο του κοινοβουλίου βρίσκεται εκεί όχι μόνο για να διευθύνει τη συζήτηση και να δίνει τον λόγο στους ομιλητές, αλλά κυρίως για να εγγυάται ότι οι θεσμοί δεν θα διακωμωδούνται από τους κομματικούς στρατούς.

Το ατόπημα προσλαμβάνει χαρακτηριστικά πραγματικής εκτροπής, όχι μόνο γιατί ένεκα αυτών των μεθοδεύσεων ανεκόπη η ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία διαλόγου επί διάταξης που είχε τεθεί προς ψήφιση, αλλά διότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε αυτήν την πρωτοβουλία, συνεπικουρούμενη μάλιστα από ιστορικό κόμμα της ελληνικής Βουλής (εν προκειμένω το ΠΑ.ΣΟ.Κ.), ανεξαρτήτως της σημερινής ισχύος του. Και οι ηγεσίες και των δύο αυτών κομμάτων εξακολουθούν να σιωπούν, νομιμοποιώντας την εκτροπή, αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες για τη συμβολή τους στην πλήρη διακωμώδηση των νομοθετικών μας θεσμών και διαδικασιών.     

Καθόλου δεν με εκπλήσσει ότι το κόμμα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εκείνο που ήρξατο χειρών αδίκων. Σε πληθώρα ευκαιριών έχει δείξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πόσο σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και το Σύνταγμα. Από τη σκόπιμη άρνηση συγκρότησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, που αντικειμενικά συνέβαλε στην παράταση της ανομίας στα ραδιοτηλεοπτικά μας πράγματα, μέχρι το περιστατικό Μπαλτάκου από την κυβέρνηση του κόμματος του κ. Μητσοτάκη, τα παραδείγματα είναι πολλά!

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όμως, οφείλει τάχιστα διά στόματος Φώφης Γεννηματά να αποκαταστήσει την κοινοβουλευτική τάξη, καταδικάζοντας το άγος στο οποίο συνέπραξε και ζητώντας συγγνώμη από τη δημοκρατική Ελλάδα.

Το οφείλει, πολύ περισσότερο, αφού υποτίθεται πως βρίσκεται σε διεργασία ανασυγκρότησης. Με τέτοιες πρακτικές και πολιτικά αμοραλιστικούς χειρισμούς μέσα στη Βουλή, δεν μπορεί να γίνεται λόγος στα σοβαρά για δημοκρατική ανασυγκρότηση, όταν την ίδια ώρα η παράταξη με τη στάση της κατεξευτελίζει τους θεσμούς.

Αν δεν ζητήσουν άμεσα συγγνώμη Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ., η κυβέρνηση σε συνεργασία με το προεδρείο της Βουλής θα πρέπει να «κατεβάσει» εκ νέου προς ψήφιση την ίδια διάταξη που αποσύρθηκε, στο πρώτο σχέδιο νόμου που συζητείται στο Σώμα. Και χωρίς άλλη συζήτηση, είτε Νέα Δημοκρατία και ΔΗ.ΣΥ-ΠΑ.ΣΟ.Κ.  θα καταψηφίσουν τη διάταξη νομιμοποιώντας την εκτροπή, είτε θα την υπερψηφίσουν ως έμπρακτη συγγνώμη από το κοινοβούλιο!

(Η παρούσα ανάλυση δημοσιεύται και στην ενημερωτική ιστοσελίδα circogreco.gr)

 

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας