16 Ιουλ. 2017

Μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης

Τα όρια της πολιτικής γραμμής

του Κυριάκου Μητσοτάκη

Από το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και μετά, τόσο από το κλίμα που απορρέει στον διεθνή Τύπο για την Ελλάδα όσο και από πρακτικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, στην εσωτερική πολιτική ζωή έχουν διαμορφωθεί δεδομένα που διαφοροποιούν το έως σήμερα σκηνικό και φυσικά και τον δημόσιο πολιτικό διάλογο. Οι συζητήσεις σχετικά με το πότε και πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές καθώς και σχετικά με την προοπτική ολοκλήρωσης του 3ου μνημονίου κυριαρχούν και οι προβλέψεις των αναλυτών επικεντρώνονται σ΄ αυτά.

Σ΄ αυτήν την ατζέντα δημόσιου διαλόγου καταγράφεται ηχηρότατα η απουσία 2 παραγόντων: της ελληνικής αντιπολίτευσης και …των αναλύσεων της Citi. (Στη δεύτερη περίπτωση για λόγους που έχω εξηγήσει αναλυτικά και κατ’ επανάληψη σε διάφορες ως τώρα αναφορές μου και που εν συντομία επαναλαμβάνω: Η κορυφαία αστοχία των αναλυτών της Citi να έχει εκτιμήσει ότι το 2016 στην Ελλάδα θα σημειωνόταν ύφεση -7,2%, επιχειρείται να γεφυρωθεί -φυσικά, χωρίς καμιά απολύτως επιτυχία- με αλλεπάλληλες έκτοτε διεκτραγωδήσεις των fundamentals της ελληνικής οικονομίας, μπας και κλείσει κατά κάποιον τρόπο το χαώδες κενό μεταξύ προβλέψεων της τράπεζας και αλήθειας).

Στην πρώτη περίπτωση, όμως, δηλαδή την ελληνική αντιπολίτευση, τί είναι αυτό που παγιδεύει τα κόμματα σε δημόσιες αναφορές, σε τόσο αντίθετη κατεύθυνση με τα όσα κυριαρχούν ως εντύπωση  σ’ όλον τον υπόλοιπο κόσμο;

Για να επιχειρηθεί να δοθεί μια απάντηση, στο ερώτημα, θα αρκούσε να ανατρέξουμε στην πολιτική γραμμή των κομμάτων της αντιπολίτευσης πριν το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης: Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης (αλλά και από νωρίτερα, ήδη) ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε όλες τις δυνάμεις του -και εν πολλοίς λόγω της προνομιακής σχέσης του με μεγάλη μερίδα μέσων ενημέρωσης επέβαλε- να καταστεί πολιτικώς βιώσιμο το αίτημα για εκλογές. Κι αυτό, στο πλαίσιο της εκτίμησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η σημερινή κυβέρνηση είτε δεν μπορεί να κλείσει τη β΄ αξιολόγηση, είτε ακόμη κι αν την κλείσει επειδή καθυστέρησε πολύ να το κάνει, οι συνέπειες θα ήταν απολύτως καταστροφικές για την ελληνική οικονομία. (Κι όλ΄ αυτά, ανεξαρτήτως του ότι ουδέποτε αισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως θα ήταν δυνατό να κλείσει η β΄ αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ, όπως ζητούσε φορτικότατα ο κ. Σόιμπλε…)   

Η αναδίπλωση από την έως σήμερα γραμμή της Ν.Δ. στην πραγματικότητα να συζητείται πλέον η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και να κατατίθενται αλλεπάλληλες προβλέψεις αναλυτών για ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου στα μέσα του 2018, δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.   

Αν προσχωρήσει στην ατζέντα της πραγματικότητας, θα ήταν σαν να τεκμέρεται ως λανθασμένη η έως σήμερα αντιπολιτευτική του γραμμή. Και τα πράγματα περιπλέκονται, αφού ήδη στελέχη του κόμματός του (τελευταίο παράδειγμα ο κ. Μάκης Βορίδης) μεταπηδούν στην εκτίμηση ότι το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης συνιστά τοις πράγμασι εξέλιξη που αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν η επιμονή Μητσοτάκη για εξεταστικές επιτροπές στην υπόθεση του εναλλακτικού νομίσματος και στην υπόθεση Καμμένου-Noor1, είναι προσπάθειες απεμπλοκής από την έως σήμερα γραμμή του. Το βέβαιον είναι ότι η αντιπολίτευση Μητσοτάκη έχει αγγίξει τα όριά της και δεν μπορεί να παραταθεί από την ερχόμενη περίοδο.

Κρατώ για το τέλος, την περίεργη μετακίνηση πολιτικής της κυρίας Γεννηματά, από την  απόσταση που διατηρούσε σχετικά με το αίτημα για εκλογές σε θέσεις που σήμερα τις επιζητούν περισσότερο από προηγουμένως! Η παραδοξότητα αυτή ενδεχομένως εξηγείται από τη σχετικώς άκομψη μετάβαση στην πολιτική προτεραιότητα του σημερινού ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον συνοδοιπόρων του στο πλαίσιο της ΔΗ.ΣΥ. να καταστεί η αντιπαράθεση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κεντρικός άξονας της πολιτικής του από τούδε και στο εξής!

…Αλλά, αυτό θα το διαπιστώσουμε από τον προσεχή Σεπτέμβριο και σε κάθε περίπτωση η ενασχόληση με το θέμα αυτό θα εξεταστεί σε ξεχωριστή ανάλυση… 

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας