7 Ιουλ. 2017

7 τηλεοπτικές άδειες

ΕΣΡ: Απλά μαθήματα

θεσμικής και μιντιακής μπακαλικής    

Πρόκειται για μία από τις γελοιοδέστερες στιγμές του ελληνικού θεσμικού συστήματος μιντιακής εξουσίας, που συμπαρασύρει σε ανοησίες και το εγχώριο πολιτικό σύστημα! Το ΕΣΡ μετά μακρά συνεδρίασή του απεφάνθη ότι οι τηλεοπτικές άδειες πανελλήνιας εμβέλειας θα είναι επτά!

Πριν προχωρήσουμε στην ουσιαστική αξιολόγηση της απόφασης ας δούμε τις πληροφορίες σχετικά με το πώς ελήφθη η απόφαση.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες κάνουν λόγο για αστεία διαδικασία! Συγκεκριμένα, από τα μέλη κατατέθηκαν τρεις προτάσεις για 6, 7 και 9 άδειες. Καμιά τεχνικη ή άλλη τεκμηρίωση από καμιά πλευρά δεν έγινε, εξ όσων πληροφορούμαι, σχετικά με το γιατί επροτάθη το 6, το 7 ή το 9. Επειδή έτσι!

(Μάλιστα, αν ανατρέξει κανένας στις ενημερωτικές συσκέψεις που προηγήθηκαν εδώ και εβδομάδες για την ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου από επιστήμονες και αρμοδίους φορείς, θα διαπιστωθεί ότι οι αριθμοί που τεκμηριώθηκαν με τεχνικά στοιχεία, δεν συμπίπτουν με τις προτάσεις που έγιναν από τα μέλη, με μίαν εξαίρεση: ότι είχε υπάρξει τεχνική τεκμηρίωση του αριθμού 6, αλλά όσα μέλη του ΕΣΡ το πρότειναν δεν επικαλέστηκαν την τεχνική τεκμηρίωση που ήταν διαθέσιμη. Φυσικά οι απολύτως ανερμάτιστες απόψεις Μητσοτάκη, που άλλη χρήση δεν είχαν από φθηνή πολιτική εντυπωσιοθηρία, και των ιδιωτικών καναλιών, περί «απεριόριστου αριθμού», ουδέ καν αποτολμήθηκε από κανένα να τεθούν στο τραπέζι. Κανένα μέλος του ΕΣΡ δεν θα διακινδύνευε τον κατεξευτελισμό του. Εξ ίσου ουδείς απετόλμησε και να αναφέρει καν αριθμούς πάνω από το 9, λόγω των σαφέστατων τυπικών υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ε.Ε. για απελευθέρωση συχνοτήτων υπέρ της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και λόγω των τεχνικών περιορισμών για την τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, που είχαν τεθεί λεπτομερέστατα υπόψη των μελών του Συμβουλίου).

Οι προτάσεις, λοιπόν ήταν για 6, 7 και 9 άδειες.

Υπέρ της πρότασης για 6 άδειες ψήφισαν οι Μορώνης, Καραποστόλης, Κιάος και Πλειός. Δηλαδή,  μέλη που υπεδείχθησαν από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου. 

Υπέρ της πρότασης για 9 άδειες ψήφισαν οι Σαρειδάκης (ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ.), και οι κυρίες Διαμαντάκου, Μήτρου και Παπαδοπούλου. Δηλαδή όσα μέλη του ΕΣΡ υπεδείχθησαν από την αντιπολίτευση.

Υπέρ της πρότασης των 7 αδειών ήταν μόνον ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Αθανάσιος Κουτρουμάνος.

Για να μη γελοιοποιηθεί το όργανο επήλθε, λοιπόν, ο συμβιβασμός στον αριθμό 7. Καθαρή θεσμική και μιντιακή μπακαλική!

Τώρα η αξιολόγηση της απόφασης επί της ουσίας!

1. Η απόφαση είναι εξόφθαλμα ανερμάτιστη και ασύμβατη με δύο βασικά στοιχεία της θεσμοθετημένης ευρωπαϊκής και ελληνικής ραδιοτηλεοπτικής πραγματικότητας: Την αρχή ότι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες συνιστούν «σπάνιο δημόσιο πόρο» και την ανάγκη ισχυρής υποστήριξης της περιφερειακής ραδιοτηλεόρασης, που είναι απαραίτητη για την τοπική ειδησεογραφία και την προαγωγή του τοπικού πολιτισμού.

(Η αρχή περί «σπάνιου δημόσιου πόρου» απειλείται από το ότι η απόφαση του ΕΣΡ εξαντλεί απολύτως τις δυνατότητες του φάσματος συχνοτήτων που διατίθεται για τη ραδιοτηλεόραση. Κι αν ακόμη με την προκήρυξη επιχειρηθεί να διορθωθεί αυτή η αστοχία, για παράδειγμα με την προκήρυξη μικρότερου αριθμού αδειών -π.χ. προκήρυξη για 6 άδειες, το ΕΣΡ όφειλε στην απόφασή του να διαφυλάξει τον «σπάνιο δημόσιο πόρο», ορίζοντας όχι το πόσες άδειες μπορούν να «χωρέσουν» αλλά το πόσες άδειες θα απονεμηθούν. Και δεν το έκανε! Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ραδιοτηλεόραση, η απόφαση του Συμβουλίου για 7 άδειες «πανελλήνιας εμβέλειας» ουσιαστικά καθιστά απαγορευτική την αδειοδότηση περιφερειακών καναλιών).        

2. Η απόφαση είναι κραυγαλέα ανεπαρκής! Διότι, παραμένει αδιευκρίνιστο ποιά θα είναι η τύχη άλλων ραδιοτηλεοπτικών δραστηριοτήτων που ασκούνται επιτυχέστατα σήμερα, για παράδειγμα της θεματικής ραδιοτηλεόρασης (μουσικά, εκπαιδευτικά κ.α. κανάλια) και της επίγειας συνδρομητικής ραδιοτηλεόρασης. Ακόμη κι αν η δραστηριότητα αυτών των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων συνεχιστεί με μεταπήδηση σε τηλεπικοινωνιακές μεταδόσεις του μιντιακού τους «σήματος», η απώλεια πρόσβασης των επιχειρήσεων αυτών σε ανοιχτές συχνότητες συνιστά καίρια βλαπτική μεταβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων τους, την επανόρθωση της οποίας θα διεκδικήσουν στα δικαστήρια.

3. Τέλος, η απόφαση είναι και θεσμικά ατυχέστατη! Διότι ένα όργανο ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή συνταγματικής, μάλιστα, κατοχύρωσης, δεν κάνει συμψηφισμούς συμφερόντων επιχειρηματικών και πολιτικο-κομματικών! Λαμβάνει αποφάσεις ανθιστάμενο σε πιέσεις κάθε λογής! Και αυτή η απόφαση δεν έχει τέτοια στοιχεία.                          

Η κορωνίδα της πολιτικής ανοησίας για μια τόσο σοβαρή υπόθεση ήρθε από την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αισθάνεται δικαιωμένη επειδή η μελέτη της Φλωρεντίας έκανε λόγο για 4 άδειες και το ΕΣΡ τις έκανε 7!

Η μνημειώδους πολιτικού βάρους τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ν.Δ., κυρία Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου, σε σχετική δήλωσή της ανέφερε: «Μετά τον ενταφιασμό του αντισυνταγματικού νόμου του αποτυχημένου Υπουργού καναλάρχη κ. Παππά από το ΣτΕ, το Ε.Σ.Ρ. βάζει την ταφόπλακα στην μελέτη της Φλωρεντίας που προέβλεπε τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Είναι, πλέον, σαφές ότι το καθεστωτικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και τον περιορισμό του πλουραλισμού έχει πέσει στο κενό».

Δεν έχει περιέλθει σε γνώση μου άλλη αντίδραση της Ν.Δ.. 

Η βλακωδέστατη ανακοίνωση αντιπαρέρχεται πλήρως ότι εκτός από τις 4 άδειες θα προκηρύσσονταν και θεματικές και περιφερειακές άδειες. Αλλά τί ζητώ κι εγώ να κατανοήσει η κυρία Ασημακοπούλου!...

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση ελήφθη!

Το ΕΣΡ οφείλει άμεσα με επόμενες αποφάσεις του να περισώσει ό,τι μπορεί!

Έχει ακόμη τη δυνατότητα:

-         να ορίσει πόσες τελικά άδειες θα προκηρυχτούν διασαφηνίζοντας ότι δεν θα προκηρυχτούν και τελικά απονεμηθούν και οι 7 άδειες,

-         αναλόγως με το πόσες τελικά θα προκηρύξει το ίδιο, να προσδιορίσει και το τίμημα για κάθε μία (όσο λιγότερες οι άδειες τόσο υψηλότερο το τίμημα),  

-         να ξεκαθαρίσει ότι το τίμημα που θα ορίσει θα είναι το ελάχιστο ζητουμένο, κάτω από το οποίο και αν αυτό δεν εξασφαλιστεί  απλώς η άδεια θα μένει αδιάθετη και θα έρχεται σε επόμενες προκηρήξεις για απονομή,

-         να ορίσει τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να λάβουν μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία τα περιφερειακά, τα θεματικά και τα συνδρομητικά κανάλια.

Τώρα, που η διαδικασία εισέρχεται στην τελευταία φάση της, συμπίπτοντας μάλιστα με την ανόητη πρωτοβουλία μνημείου για το αντιδημοκρατικό και αντιθεσμικό κλείσιμο της ΕΡΤ από τον Αντώνη Σαμαρά, να εξηγήσω κάτι που κατά τη γνώμη μου εξηγεί σε σημαντικό βαθμό το «γιατί όλ’ αυτά»!

Πρόκειται για το «βάθος» των κακώς νοούμενων συμφερόντων, ως αντίποδα στην έννοια του δημόσιου συμφέροντος. Η προσπάθεια να μείνει εις χείρας ιδιωτών ο «σπάνιος δημόσιος πόρος» των συχνοτήτων προήχθη ιδιαίτερα από το κλείσιμο της ΕΡΤ και το ανεξέλεγκτο της χρήσης των συχνοτήτων από ιδιώτες. Σκοπός, εκτός από το να ελέγχουν οι ιδιώτες αποκλειστικά την ενημέρωση επιβάλλοντας πολιτικές εξελίξεις και ένα ακόμη σημείο με πολύ μεγαλο πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον: να πέρναγε ο χρόνος και όταν θα έφτανε η ώρα να διατεθούν σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Ε. ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες στις τηλεπικοινωνίες, αυτή να ήταν μια διαδικασία που θα χειρίζονταν οι ιδιώτες και όχι το κράτος.

Ο έλεγχος των τηλεπικοινωνιών όλοι αντιλαμβανόμαστε τί σημασία έχει, θεσμική και πολιτική. Ως προς την οικονομική διάστασή του να πω απλώς ότι στην Ελλάδα προ τριετίας ιδιώτης νόμιμος κάτοχος μέρους της μπάντας ψηφιακών συχνοτήτων, παρεχώρησε σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συχνότητες με τίμημα που υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ. Λίγο αργότερα αντίστοιχη διαδικασία που έλαβε χώρα υπό την εποπτεία του δημοσίου για περίπου αντίστοιχες συχνότητες αποτιμήθηκε σε λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ. Πρόσθετο λειτουργικό κόστος για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που φυσικά επιβάρυνε τους πελάτες τους και με το πρόσθετο κόστος για τον καταναλωτή να καταλήγει στις τσέπες του ιδιώτη. Καταλάβατε τώρα γιατί έφτασαν τα τιμήματα όσο έφτασαν στη δημοπρασία Παππά;                              

Κάτι τελευταίο: Γιατί η Ε.Ε. επιβάλλει την απόδωση ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων στην κινητή τηλεφωνία, αφαιρώντας την από τη ραδιοτηλεόραση; Το κάνει διότι για λόγους δημόσιας υγείας οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι ακτινοβολίες τους πρέπει να καταργηθούν απολύτως! Αντιλαμβάνεστε τώρα έναν ακόμη σοβαρότατο λόγο για τον οποίο όλ’ αυτά πρέπει να γίνουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου;

Ελπίζω υπό την ιδιότητά μου ως πρώην μέλος του ΕΣΡ να συνέβαλα ώστε οι αναγνώστες μου να μπορούν να παρακολουθήσουν καλύτερα τις εξελίξεις στα ραδιοτηλεοπτικά μας πράγματα...  

 

 

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας