23 Ιουν. 2017

Εξελίξεις στον ευρωπαϊκό σοσιαλισμό

Η αριστερή στροφή των ευρωπαίων σοσιαλιστών

κρίνει το πολιτικό μέλλον τους

Ξεκαθαρίζει η πολιτική ασάφεια με τη στάση του σοσιαλιστικού κόμματος PSOE στην Ισπανία, μετά την καθολική επικράτηση και το εντυπωσιακό come back του σκαιότατα εκδιωχθέντος Πέδρο Σάντσεθ με παρεμβάσεις της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, για να στηριχτεί η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι.

Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του κόμματος, τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, όπου επικυρώθηκε η κυριαρχία Σάντσεθ, ο Όσκαρ Πουέντε, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, παραχώρησε μακρά συνέντευξη Τύπου, όπου διασαφηνίστηκαν οι βασικές γραμμές της νέας γραμμής των σοσιαλιστών, με καθαρό αντι-δεξιό πρόσημο!

Υπενθυμίζεται ότι το PSOE, παρ’ ότι δεύτερο σε δύναμη κόμμα στο ισπανικό κοινοβούλιο, με απόφαση της προηγούμενης προσωρινής διοικούσας επιτροπής του και αφού εξεδιώχθη ο Σάντσεθ, απείχε από τις κρίσιμες ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη δεξιά κυβέρνηση Ραχόι, στηρίζοντας έτσι τον σημερινό πρωθυπουργό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του PSOE, στη συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι το κόμμα σκοπεύει πλέον να καταστεί κύριος εκφραστής της αντιπολίτευσης στον Ραχόι, παραμερίζοντας τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και τους Podemos.

Ο κ. Πουέντε υπογράμμισε πως το PSOE θα αποτελέσει μία «εναλλακτική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση Ραχόι, και θα κάνει μία "κρατική αντιπολίτευση"», υπό την έννοια ότι «η δεξιά πλήττει τα θεμέλια του κράτους, τους κοινωνικούς θεσμούς, τη φορολογική πολιτική, την τοπική αυτοδιοίκηση, την κρατική ραδιοτηλεόραση, τους αδύναμους κοινωνικά ανθρώπους».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης το PSOE διεμήνυσε πως επιδιώκει την αυτοδυναμία ως δύναμη πολιτική και δεν επιδιώκει  να επιβάλλει την άποψή του σε άλλα κόμματα.

Ειδικά για τη συνεργασία του με το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ισπανών σοσιαλιστών, αναρωτήθηκε πως ενώ υπάρχει σύμφωνο συμφωνίας των Ciudadanos με το κυβερνών δεξιό κόμμα του Ραχόι για τη στήριξή του σημερινού πρωθυπουργού, πώς είναι δυνατόν «...όταν ένα κόμμα επαγγέλλεται την αναγέννηση κι αναμόρφωση του κράτους να μπορεί να ανεχθεί την παρούσα κυβέρνηση και τα σκάνδαλα  της και να στηρίζει προϋπολογισμούς που στρέφονται εναντίον της κοινωνίας...».

Οι εξελίξεις στο ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα είναι ιδιαίτερα σοβαρές για το μέλλον της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται ραγδαία, υπό το φως συνεργασιών των κομμάτων της με την ευρωπαϊκή δεξιά, έχοντας εγκαταλείψει τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές παραδόσεις του χώρου. Παράλληλα, τα κόμματα του χώρου έχουν πληγεί καίρια από εσωτερικές παρεμβάσεις και άτυπες διασπάσεις των εσωκομματικών δεξιών πτερύγων τους, όποτε η αριστερή πτέρυγα ενισχύθηκε, σε μια καθαρή προσπάθεια ανακοπής της προσπάθειας επιστροφής του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού στις προοδευτικές παραδόσεις του. Με άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής δεξιάς να συντηρήσει τις δυνάμεις της σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Τα παραδείγματα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας είναι χαρακτηριστικά και λίαν πρόσφατα.   

Η ενεργοποίηση δυνάμεων αποβολής από τα σοσιαλιστικά κόμματα προσώπων και απόψεων που ανήκουν στον χώρο της νεοφιλελευθερισμού, της συντήρησης και της πολιτικής δεξιάς -και στην περίπτωση της Ισπανίας και του PSOE με το come back Σάντσεθ στην ηγεσία αυτό ισχύει απολύτως- αποδεικνύει ότι ο χώρος διδάσκεται από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του με τη δεξιά και δεν θα ανεχτεί άλλο συνεργασίες με συντηρητικές παρατάξεις.  

Τα ελάχιστα εναπομένοντα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη που (είτε ένεκα της πολιτικής συγκυρίας ανά χώρα, είτε λόγω της επικράτησης της δεξιάς πτέρυγας στο εσωτερικό τους) δεν έχουν ακόμη ορίσει ως κεντρικό στοιχείο της πολιτικής γραμμής τους πρόσημο αντι-δεξιό και προοδευτικό, φλερτάρουν με την οριστική μετάπλασή τους σε συμπληρωματικές κομματικές δυνάμεις, καταδικασμένες να καταστούν δεκανίκια της ευρωπαϊκής συντήρησης.

Ας πρόσεχαν!   

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας