17 Ιουν. 2017

Ελλάδα και χρέος

Ο ολέθριος εναγκαλισμός Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ.

με τη γραμμή Βενιζέλου για το χρέος

Η «γραμμή»  των δύο «πολιτικά ενεργών» κομμάτων της αντιπολίτευσης, της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, εδώ και μερικούς μήνες, ταυτίζεται.

Τα βασικά στοιχεία που οριοθετούν αυτήν την ταύτιση είναι τα ακόλουθα:

-         Η εμμονή στη θέση ότι «οδηγός λύσης» του προβλήματος του ελληνικού χρέους είναι η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012,

-         Η απροθυμία αναγνώρισης του αυτονόητου, που συνιστά παγκόσμια δημοσιονομική παραδοχή των τεχνοκρατών, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο (και ποτέ δεν ήταν, από την αρχή κιόλας εκδήλωσης της κρίσης),

-         Η διακίνηση (αν και μάλλον συγκεκαλυμμένα) της άποψης ότι κατά κάποιον μυστηριώδη τρόπο η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 δεν εφαρμόστηκε ...λόγω Τσίπρα,

-         Η προσπάθεια να «αποδειχτεί» ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους ήταν περίπου λυμένο το 2014, και η επέλευση της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το επιδείνωσε δραματικά, και

-         Η προσπάθεια εμπέδωσης στην κοινή γνώμη της αντίληψης ότι δεν έχει κανένα νόημα να διεκδικεί η Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους της απομειώσεις -ή ακόμη και ονομαστική απόσβεση- του χρέους της, διότι αυτό και είναι μη ρεαλιστικό να γίνει αποδεκτό αλλά και δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις στα άλλα πεδία οικονομικών σχεσεών μας με την ευρωζώνη.          

Η εμμονική παγίδευση της Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις ανωτέρω προφανέστατα εσφαλμένες θέσεις, που αναμφίβολα εκπέμπουν εσωτερικές αμφιβολίες για την ορθότητά τους, στοιχείο που δεν διαφεύγει της καταγραφής του ούτε και από πολίτες που δεν διαθέτουν τα εφόδια παρακολούθησης θεμάτων δημοσιονομικού ενδιαφέροντος, εντυπωσιάζει! Και εντυπωσιάζει, διότι φυσικά δεν μπορεί δύο μεγάλα θεσμικά κόμματα να μην αντιλαμβάνονται την αστοχία!

Την αντιλαβάνονται, λοιπόν! Και μόνος λόγος, μόνη βιώσιμη επεξήγηση, για την εμπλοκή τους στις εσφαλμένες θέσεις, είναι η παράδοσή τους στις εσωκομματικές συμβάσεις ανοχής στα πολιτικώς τοξικότατα πρόσωπα των κ. κ. Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου. Συμβάσεις εσωκομματικής ανοχής, όμως, που πιστοποιούν το ρίζωμα των δύο κομμάτων στις δουλείες του πολιτικού παρελθόντος που έχει καταδικαστεί από τους πολίτες.

Ταυτόχρονα, αφαιρείται έτσι από την Ελλάδα το πολιτικό πλεονέκτημα που θα μπορούσε να διαθέτει (και που είναι υπόθεση της εκάστοτε αντιπολίτευσης και μόνον αυτής), ότι η Ελλάδα προσέρχεται στα διεθνή fora με ατζέντα την απομείωση του χρέους της χώρας με εναία θέση: Την ανάγκη ρύθμισής του με οριστικό και πειστικό τρόπο, ως απαράβατης προϋπόθεσης για την αναβίωση της ελληνικής οικονομίας. (Μόνος αντίλογος που έχω ακούσει ως τώρα σχετικά με το τελευταίο, ο περίφημος συμψηφισμός «τα ίδια έκανε και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όταν ήταν στην αντιπολίτευση»! Μόνον που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όταν ήταν στην αντιπολίτευση δεν συμφωνούσε με το ότι το ελληνικό χρέος ήταν βιώσιμο, όπως έλεγαν Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και το έλεγαν Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., παρά, μάλιστα, την απόφαση του Eurοgroup τον Νοέμβριο του 2012, την οποία τα ίδια αυτά τα δύο κόμματα συνομολόγησαν τους ευρωπαίους δανειστές μας, πανηγύρισαν για την επίτευξή της και στη συνέχεια κατά παράδοξο τρόπο αυτο-εξαιρέθηκαν από τη διεκδίκηση εφαρμογής της και παρ’ ότι η Ελλάδα είχε «πιάσει» τους στόχους που είχαν τεθεί!...)

Πρόκειται, λοιπόν, για καθαρή παγίδευση των δύο «πολιτικά ενεργών» κομμάτων της αντιπολίτευσης, της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στις πολιτικώς τοξικές περιπτώσεις Σαμαρά και Βενζέλου.

-         Στην περίπτωση Σαμαρά, βλέπουμε μια αραιά και μάλλον συμβολική παρουσία στα δημόσια πράγματα, λογικά αναμενόμενη για την εικόνα ενός απελθόντος πρωθυπουργού που αποδοκιμάστηκε εκλογικά και αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματός του. Γι’ αυτό και δεν ασχολούμαι περαιτέρω! 

-         Στην περίπτωση Βενιζέλου, όμως, βλέπουμε ως βασικό στοιχείο του δημόσιου λόγου του, την ακατάσχετη προσπάθεια να προσδώσει βιώσιμη πολιτική και οικονομική τεκμηρίωση στην εσφαλμένη γραμμή, στην οποία ταυτίζονται, όπως εξήγησα, Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο μέγα ζήτημα του ελληνικού χρέους. (Χθες, μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να αρθρογραφήσει στο ΑΠΕ για την τελευταία απόφαση του Eurοgroup, με το ουρανομήκους ανοησίας επιχείρημα απόδειξης της αποτυχίας ότι προχθές στο Eurogroup δεν παραχωρήθηκε ονομαστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως είχε γίνει -έτσι είπε- με το PSI του 2012. Δηλαδή τόλμησε ο κ. Βενιζέλος να συγκρίνει ευθέως χρέος προς τον ιδιωτικό τομέα με χρέος προς τον επίσημο δημόσιο τομέα!!!)

Η εμπλοκή Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. σ’ αυτήν τη λανθασμένη και με κόστος για τη χώρα θεση, πρέπει να τελειώνει εδώ!

- Για να απεμπλακούν τα δύο κόμματα από τις προσωπικές εμμονές, που φυσικά δεν αφορούν στους Έλληνες πολίτες και τη χώρα, και να διαμορφώσουν απόψεις ρεαλιστικές και πραγματικές, που θα προάγουν το συλλογικό μας συμφέρον, απ’ οποιαδήποτε θέση κι αν οι εκλογείς τα τοποθετήσουν στον αυριανό κομματικό χάρτη,

- Για να ικανοποιηθεί η θεμέλιωδης ανάγκη εκλογίκευσης των στόχων της χώρας στο μέλλον, σε ό,τι αφορά την οικονομία μας, με την αποδοχή παγίως της γραμμής ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

- Για να απελευθερωθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. -που εμένα με ενδιαφέρει πρωτίστως- από τον υψηλού πολιτικού κόστους εναγκαλισμό του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, που αφαιρεί (καλώς ή κακώς) από την προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου.

Ομολογώ πως περίμενα εξ ιδίων, κάποια στιγμή (μορφώσεως ένεκεν αλλά και λόγω του ευρύτερου πολιτικού πακέτου που τον συνόδευσε στη μεταπήδησή του από την ακαδημαϊκή ζωή στην πολιτική) να είχε ηρεμήσει. Εις μάτην! Από την αρχικά προσβλητική για την κυρία Γεννηματά προσπαθειά του «να βγάζει εκείνος» τη γραμμή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σήμερα επανέρχεται με περισότερο προσωπικά για τον ίδιον κίνητρα, για να ρυμουλκήσει το κίνημα στη λάθος θέση για το ελληνικό χρέος. Όπως είχε ρυμουλκήσει και τον Αντώνη Σαμαρά το 2014 στην εσφαλμένη  θεση ότι το ελληνικό χρέος ήταν βιώσιμο και ρυμουλκεί και σήμερα στα ίδια λάθη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και το επιτυγχάνει!

Μόνο που τα κόμματα είναι θεσμοί της Δημοκρατίας και δεν λειτουργούν για να δικαιώσουν ή να καταδικάσουν πολιτικά πρόσωπα, αλλά για να υπηρετήσουν την Ελλάδα και τα συμφέροντά της...

(H ανάλυση δημοσιεύεται επίσης στην ενημερωτική ιστοσελίδα https://circogreco.gr/)

 

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας