8 Απρ. 2017

Όταν οι βόμβες καθιερώνονται ως εσωτερικό πολιτικό μέσο

Γιατί βομβάρδισε ο Τραμπ τη Συρία

Οι επίσημες δικαιολογίες επικαλούνται την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποτροπή εγκλημάτων πολέμου και πολλά άλλα!... Φυσικά, η διεθνής κοινότητα είναι πλέον αρκετά εκπαιδευμένη για να αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για προσχήματα!

Για ποιό λόγο, όμως, αίφνης ο Τραμπ από ηγεσία των Η.Π.Α. με πρόδρομα σύνδρομα απομονωτισμού, έγινε διεθνιστής; Μπορεί ποτέ κίνητρό του να ήταν ζητήματα αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Η έως σήμερα θητεία του επιβεβαιώνει τέτοιες προτεραιότητες πολιτικής για τον νέο πρόεδρο των Η.Π.Α.;   

Αναλυτές στον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό Τύπο δίνουν άλλες εξηγήσεις!

Στη Γαλλία, παραδείγματος χάριν, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι με τον στρατιωτικά αστείο βομβαρδισμό της συριακής βάσης έκανε επίδειξη δύναμης στον Κινέζο πρόεδρο, που εκείνες τις ώρες βρισκόταν στις Η.Π.Α. για επίσημη επίσκεψη. Στη Βρετανία εικάζεται ότι στο πλαίσιο της γενικής στροφής των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων τη ζώνη του Ειρηνικού, επρόκειτο για προειδοποίηση στη Βόρειο Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων. Γερμανοί αναλυτές, την ίδια στιγμή, εκτιμούν ότι στόχος ήταν η Ρωσία και η προσπάθεια Τραμπ να επαναφέρει τις Η.Π.Α. σε ενεργότερο ρόλο στο συριακό και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ξεκινώντας μια «αντεπίθεση» ανακοπής των αλλεπάλληλων επιτυχιών της Μόσχας στην περιοχή.    

Μήπως υπάρχει καμιά άλλη εξήγηση;

Πιστεύω ότι ο Τραμπ, στο μόνο που στόχευε με τον βομβαρδισμό συριακών εγκαταστάσεων ήταν ...στο εσωτερικό των Η.Π.Α.!

Η προεδρία του εξ αρχής πηγαίνει πολύ άσχημα και ήδη η δημοτικότητά του και ο βαθμός αποδοχής του από τους Αμερικανούς πολίτες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Σαν να μην έφτανε αυτό, η πολιτική που επιθυμεί να εφαρμόσει σκοντάφτει πλέον σε ανυπέρβλητα επίπεδα. Η κατάργηση του Obamacare δεν προχωρεί και καταψηφίστηκε και από αρκετούς ρεπουμπλικάνους βουλευτές, παρά τις απειλητικές προειδοποιήσεις σε βάρος τους από τον Λευκό Οίκο. Με μεγάλη δυσκολία πέτυχε προχθές να εγκρίνει τον διορισμό του Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και για όσους γνωρίζουν τα αμερικανικά πολιτικά «μυστικά» πρέπει να "έδωσε πολλά ανταλλάγματα" στους βουλευτές του.

Τέλος, υπάρχει η «μεγάλη υπόθεση» της ανάμιξης ρωσικών παραγόντων στις αμερικανικές εκλογές προς βλάβην της Χίλαρι Κλίντον. Προχθές μόλις ο «άνθρωπος του Τραμπ», Ντέβιντ Νούνες που ήταν επικεφαλής της επιτροπής στην αμερικανική Βουλή που διερευνά την υπόθεση, αποσύρθηκε εξ ιδίων, αφού προηγουμένως είχε προκαλεσει με τη μεροληπτική στάση του έντονες αντιδράσεις των βουλευτών τόσο του ρεπουμπλικανικού κόμματος όσο και των Δημοκρατικών, που ζητούσαν την απομάκρυνσή του. Η υπόθεση ήδη τείνει να προσλάβει χαρακτηριστικά ενός «τραμπ-γκέιτ», παρ’ ό,τι πολύ νωρίς για τέτοια 4 μόλις μήνες μετά την ορκωμοσία Τραμπ.

Με τον βομβαρδισμό ο Αμερικανός πρόεδρος, ήδη έχει καταφερει σε σημαντικό βαθμό να αντιστρέψει το κλίμα.  Η πολιτική παράδοση στις Η.Π.Α. απαιτεί για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό στήριξη απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Οι Δημοκρατικοί επαίνεσαν την πρωτοβουλία Τραμπ.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο παρεπιδημεί στην εποχή της παγκοσμιοποίησης το είδος των πολιτικών ηγετών που θεωρούν τις βόμβες μέσο ενάσκησης εσωτερικής πολιτικής.

Προηγήθηκαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν, της Βόρειας Κορέας και ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο κλαμπ προσχωρεί τώρα και ο επικεφαλής της υπερδύναμης.   

Γι’ αυτόν τον λόγο και μόνον όφειλαν οι δυνάμεις με βαρύνοντα συμβολικό λόγο στις διεθνείς εξελίξεις να ήταν πιο προσεκτικές όταν χειροκρότησαν τον βομβαρδισμό στη Συρία.

Χρειάστηκαν 59 πύραυλοι Τόμαχοκ για να λήξει τόσο άδοξα το μέτωπο που άνοιξε η σημερινή πολιτική ηγεσία της Ευρώπης με τον Τραμπ. Μοιραίοι και αδύναμοι να συναισθανθούν τον ιστορικό ρόλο τους, απέφυγαν να αντιδράσουν τουλάχιστον όσο αντέδρασαν οι προπάτορές τους, όταν ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ (ο τελευταίος ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πριν τις 2 θητείες του Μπάρακ Ομπάμα) αποφάσισε μόνος του να επιτεθεί στον Ιράκ, με το ψευδές -όπως αποδείχτηκε- επιχείρημα ότι ο Σαντάμ Χουσέιν κατείχε ή τουλάχιστον προετοίμαζε πυρηνικά όπλα.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας