11 Μαρ. 2017

Βαθαίνει η αντιπαράθεση για την προοδευτική "ψυχή" του κόμματος που δημιούργησε ο Φρανσουά Μιτεράν

Η δεξιά πτέρυγα των Γάλλων σοσιαλιστών

χτυπά τον αριστερό προεδρικό υποψήφιο

που επέλεξε η βάση

Ολοένα και περισσότερα στελέχη, βουλευτές, προσωπικότητες και γερουσιαστές της δεξιάς πτέρυγας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος (PS) στρέφονται προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, και «αδειάζουν» τον προεδρικό υποψήφιο που επέλεξε μετά από εσωκομματικές εκλογές η βάση, τον πρώην υπουργό Παιδείας, Μπενουά Αμόν. Τελευταίος απ’ αυτούς ο Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, που σε μια επιστολή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Μοσκοβισί, αμφισβητεί το πρόγραμμά του Αμόν για την «δημοκρατικοποίηση» της διακυβέρνησης της ευρωζώνης.

Πρόκειται για μία ακόμη σκηνή από την εντεινόμενη  προσπάθεια των ευρωπαίων σοσιαλιστών να αποκαταστήσουν το προοδευτικό πολιτικό DNA τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε τόσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα!

Στη Γαλλία, οι συντηρητικοί του PS, δείχνουν να προτιμούν να πληγεί το ίδιο το κόμμα τους αντί να ευοδωθεί η αριστερά στροφή που επιθυμεί η βάση, ένας μετά τον άλλον προσχωρούν στην άτυπη διάσπαση της παράταξης.

Ο κ. Μοσκοβισί, στην επιστολή του προς τον προεδρικό υποψήφιο της ίδιας της παράταξής του, αμφισβητεί το κεντρικό σύνθημα του προγράμματος του Μπενουά Αμόν, ο οποίος θέλει «να αλλάξει την Ευρώπη». Με κεντρικό σημείο της πρότασής του να αντικατασταθεί το Eurogroup. Φαίνεται, όμως, πως πρόκειται για σημείο ταμπού για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος!   

O Μοσκοβισί, στην επιστολή του, εκτιμά ακόμη ότι αυτή η ιδέα είναι «φιλόδοξη» και ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί «μακροπρόθεσμα», αλλά ότι «δεν θα έβρισκε σήμερα καμία στήριξη, σε μια Ευρώπη που δεν επιθυμεί να αλλάξει τις συμφωνίες». Ο Γάλλος Επίτροπος αναφέρει, εξηγώντας την αρνητική σταση του, ότι η πρόταση του κ. Αμόν «κινδυνεύει να συνδυάσει ένα σοκ εθνικών συμφερόντων στο εσωτερικό του Eurogroup, που υπάρχει ήδη, με το σοκ της εθνικής νομιμοποίησης στο εσωτερικό της ευρωζώνης».

Αντιπροτείνει, μάλιστα, στον Μπενουά Αμόν, «...να καλυτερέψουμε το ήδη υπάρχον σύστημα: να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δίνοντάς του την δυνατότητα να συνεδριάζει σε επίπεδο ευρωζώνης, να δημιουργήσουμε έναν επίτροπο-υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης που θα είναι υπεύθυνος ενώπιον του κοινοβουλίου και να προικίσουμε την ευρωζώνη με μια δυνατότητα προϋπολογισμού».

«Ας πάρουμε τις δομές που υπάρχουν και ας προχωρήσουμε προς την διαφάνεια και την αντιπροσωπευτικότητα», προσθέτει ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος, ωστόσο, αναγνωρίζει τις σημερινές δημοκρατικές δυσλειτουργίες και αναγνωρίζει ότι το Eurogroup δεν μπορεί πια να παίρνει αποφάσεις «αργά τη νύχτα και με κλειστές πόρτες».

Ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ σχολίασε προ ημερών την πρόταση του υποψηφίου των σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, με τη φράση «...αυτοί που αποφασίζουν στην ευρωζώνη είναι οι κυβερνήσεις».

«Κόκκινο πανί», όμως για τη δεξιά πτέυγα του PS φαίνεται πως είναι η ίδια η αριστερή στροφή του κ. Αμόν. 

Σύμβουλος του Αμόν για τα ευρωπαϊκά θέματα είναι ο γνωστός για τις ριζοσπαστικές θέσεις του, Τομά Πικετί, ενώ στα οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα σύμβουλός του είναι η σύζυγος του Πικετί, η κυρία Julia Cagé.

Ο Αμόν στο πρόγραμμά του δεν τάσσεται ούτε κατά ούτε υπέρ της Ευρώπης όπως αυτή είναι σήμερα, αλλά τοποθετείται υπέρ «μιας Ευρώπης πιο κοινωνικής, οικολογικής, δημοκρατικής και προστατευτικής». Και «πιο προστατευτικής» σημαίνει ότι ο Αμόν τάσσεται κατά της Ευρώπης των ελεύθερων συναλλαγών. Ο Αμόν είχε επικρίνει την συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τον Καναδά, την λεγόμενη CETA.

Ο Γάλλος σοσιαλιστής προεδρικός υποψήφιος προτείνει επίσης μια εναρμόνιση στους κατώτατους μισθούς σε όλη την Ευρώπη, με χρηματοδότηση και από τα εθνικά κράτη. Ωστόσο, ο Αμόν έχει επικριθεί ότι με αυτό το μέτρο θα σκοτώσει την ανταγωνιστικότητα των κρατών, μια προσέγγιση που θυμίζει τις γνωστές νεοφιλεύθερες απόψεις επί του θέματος.

«Προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία ώστε η Ευρώπη να οικοδομηθεί γύρω από ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσειων προς την οικολογική μετάβαση, ώστε να μπει τέλος στην λιτότητα, να εξομοιωθούν οι κοινωνικές και φορολογικές πολιτικές ώστε να μπει τέλος στα διαφορετικά dumpings», γράφει ο Αμόν στο πρόγραμμά του.

Επίσης, σημαντικό σημείο του προγράμματος Αμόν, που αναφίβολα ανταποκρίνεται στη σοσιαλιστική ρίζα του PS, η απαίτηση για το «τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη» και την κατάργηση του πλαφόν 3% ελλείμματος στο ΑΕΠ. Προς την κατεύθυνση της προσπάθειας να επιτευχθεί το «τέλος της λιτότητας», ο Αμόν προτείνει ακόμη να μην εγγράφονται οι στρατιωτικές δαπάνες στο έλλειμμα. 

Ωστόσο, το μεγάλο σημείο τριβής στο πρόγραμμα Αμόν είναι ότι ζητάει την οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης και την έγκριση μεγάλων επενδύσεων ώστε να χρηματοδοτηθεί η «οικολογική μετάβαση», που είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες του προγράμματός του. Η πρότασή του συγκεκριμένα είναι να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πολύ πιο φιλόδοξος από τον σημερινό και να φθάνει τα 145 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, για να χρηματοδοτηθεί η «οικολογική μετάβαση» ο Μπενουά Αμόν ζητάει ένα πλάνο επενδύσεων 1.000 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές ή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επομένως, όπως γίνεται σήμερα με τα κράτη, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορεί να έχει χρέη και να δανείζεται χρήματα από τις αγορές. Μ’ άλλα λόγια, ο αριστερός υποψήφιος προτείνει την επισημοποίηση αυτού που κάνει και σήμερα, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα! Να χρηματοδοτεί, δηλαδή, έμμεσα τα κράτη αφού αγοράζει εδώ και 18 μήνες το χρέος τους στις αγορές (πρόκειται για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το QE (Quantitative Easing). Όμως, αυτό είναι κάτι που αρνείται ακόμη και να συζητήσει η ευραπαϊκή δεξιά και μαζί της η δεξιά πτέρυγα των Γάλλων σοσιαλιστών.

Ακόμη, ο Μπενουά Αμόν συχνά επιτίθεται και στο ΔΝΤ για να σηματοδοτήσει την αντίθεσή του στην λιτότητα. Και εδώ εν μέρει δικαιώνεται, αφού το ίδιο το ΔΝΤ το τελευταίο διάστημα προειδοποιεί για το υφεσιακό αποτέλεσμα που δίνει η λιτότητα σε χώρες της Ευρώπης.

Και είναι ενδιαφέρον, αναφέρουν Γάλλοι αναλυτές, να βλέπει κανείς τον αριστερό Μπενουά Αμόν να ζητάει την βοήθεια του ΔΝΤ για το τέλος της λιτότητας. Όμως και στην Ελλάδα o κ. Αλέξης Τσίπρας δεν υιοθετεί την επιμονή του ΔΝΤ για ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους;  

Αλλά εδώ βρίσκεται και μία ακόμη μεγάλη ομοιότητα του κ. Αμόν με την Ελλάδα! Διότι Γάλλος σοσιαλιστής προεδρικός υποψήφιος ζητάει και αυτός αναθεώρηση του χρέους στα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Την απομείωση, δηλαδή, του χρέους των κρατών.

«Η Ευρώπη σήμερα δεν προχωράει. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις πληγές της παγκοσμιοποίησης. Θεωρεί ότι η πρόοδος στα κράτη μέλη περνάει υποχρεωτικά από την λιτότητα στο εσωτερικό της Ενωσης και από την ελεύθερη συναλλαγή με τα κράτη στο εξωτερικό. Αυτό το όραμα της Ευρώπης την οδηγεί στην παρακμή της. Γι'αυτό παντού στην Ευρώπη βλέπουμε την άνοδο των εθνικισμών και της ακροδεξιάς», λέει ο Μπενουά Αμόν στο πρόγραμμά του.

Και συνεχίζει: «Απέναντι σ’ αυτήν την πρόκληση, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εσωστρέφεια των κρατών-εθνών, όπως προτείνει η Μαρίν Λεπέν, η οποία ετοιμάζει το τέλος της Ευρώπης και της Γαλλίας, αλλ’ ούτε και η συντήρηση του παρόντος ευρωπαϊκού πλαισίου και των θεσμών της. Η λιτότητα επεβλήθη ως ευρωπαϊκή ιδέα στις χώρες-μέλη επειδή δεν υπάρχει αρκετή δημοκρατία στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι κυρίαρχες αποφάσεις λαμβάνονται από την Τρόικα, δηλαδή από το Eurogroup, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, δείχνει ότι υπάρχει πραγματικό έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο υποψήφιος των σοσιαλιστών.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας