4 Μαρ. 2017

Τί δείχνει η νέα τουρκική επιθετικότητα

Ελληνοτουρκικά και κρίση

Πληθαίνουν οι φωνές ανησυχίας σχετικά με τη δυνητικώς θερμή εξέλιξη που θα μπορούσαν να έχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο, εξ αφορμής της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Άγκυρας. Τελευταίο κρούσμα της σεναριολογίας του σε τί ακριβώς συνίσταται ένα «θερμό επεισόδιο», η πρόβλεψη περί τουρκικής απόβασης στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Είναι βάσιμα αυτά τα σενάρια; Ή, μήπως, η βασική παραδοχή ότι η Άγκυρα απειλεί την Ελλάδα για εσωτερική κατανάλωση και επί τη αναμονή του δημοψηφίσματος «σουλτανοποίησης» Ερντογάν, δεν μπορεί να «σηκώσει» τέτοια κλιμάκωση;

Κατ’ αρχάς, πρέπει να λεχθεί πως είτε πρόκειται για «προδημοψηφισματικά» τερτίπια, είτε περί πραγματικών προθέσεων, το βάρος των αναφορών της Άγκυρας  σε βάρος της Ελλάδας, δεν επιτρέπει την συνέχιση της έως σήμερα ελληνικής τακτικής αποφόρτισης του κλίματος στις διμερείς σχέσεις. Ορθώς, λοιπόν, η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αντιδρά, προετοιμάζεται διά παν ενδεχόμενο και εκφέρει απαντητικό λόγο σκληρό! Ο διεθνής «καουμποϊσμός» δεν μπορεί να γίνεται ανεκτός!

Όμως, αν όλα τα κάνει η Τουρκία για να ενισχυθεί το «ναι στη σουλτανοποίηση» του Ερντογάν, τότε δεν μπορεί να τής διαφεύγει ότι αποβατικές φερ’ ειπείν απόπειρες, αν δεν πάνε καλά, θα σημάνουν όχι μόνον το τέλος της προσπάθειας πολιτειακής και πολιτικής ενίσχυσης του Τούρκου προέδρου, αλλά και του ίδιου του Ερντογάν!

Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας , λοιπόν!

Η Τουρκία, βρίσκεται σήμερα υπό εξαιρετική πίεση:

– Προς νότον, ένεκα του συριακού, όπου, μάλιστα, ηττάται από τις συριακές δυνάμεις του Άσαντ σε μια σειρά από μέτωπα, στα οποία η υποχώρηση των τζιχαντιστών είναι μεγάλη. Οι «τίγρεις» του καθεστώτος της Δαμασκού αποδείχτηκαν πολύ σκληρό καρύδι για τον Ερντογάν!

– Προς ανατολάς, όπου οι Κούρδοι του Ιράκ «καθαρίζουν» τη Μοσούλη και ταυτόχρονα «απαγορεύουν» στις τουρκικές δυνάμεις να πλησιάσουν στην πόλη.

Τούτων δοθέντων, τυχόν άνοιγμα νέου μετώπου στα δυτικά της Τουρκίας στο Αιγαίο, δεν μπορεί να πιθανολογείται βασίμως, για προφανείς λόγους.

Δηλαδή, αποκλείεται απολύτως θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο; Η απάντηση είναι όχι! Λαμβανομένου, όμως, υπόψη ότι η Τουρκία συγκλονίζεται συθέμελα, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά, τέτοια εξέλιξη περισσότερο ως απονενοημένη κίνηση θα μπορούσε να υπάρξει, παρά ως απόρροια ενός σχεδίου γεωπολιτικών τακτικών της γείτονος.

(Η ανάλυση πρωτοδημοσιεύτηκε στο ενημερωτικό site http://circogreco.gr)

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας