16 Φεβ. 2017

5 άρθρα-αναλύσεις για την Ελλάδα και το «ναι ή όχι» στο ευρώ - Μια παλιά συζήτηση που επανέρχεται

Μέρος 4ο: Συμφέρει την Ελλάδα

η έξοδος από το ευρώ,

με αντάλλαγμα το κούρεμα

του ελληνικού χρέους;

Το σενάριο περί οργανωμένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που τελευταία ακούγεται ανάμεσα στ’ άλλα, δεν είναι καινούριο!

Ο κ. Βενιζέλος έχει αποκαλύψει (αν και πάρα πολύ χρόνο μετά το γεγονός) ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την περίοδο που εξελισσόταν η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για το PSI, τον είχε ενημερώσει για την ύπαρξη σχεδίου οργανωμένης αποχώρησης της χώρας μας από την ευρωζώνη. (Όρα http://www.iefimerida.gr/news/308537/venizelos-shedio-poy-moy-proteine-o-soimple-gia-grexit-proevlepe-analipseis-8-eyro)

Η διαφοροποίηση της επιστροφής του εν λόγω σεναρίου στην επιφάνεια, έχει τη δική της σημασία, αφού πλέον η σημερινή στάση του ίδιου του κ. Σόιμπλε για το ίδιο ενδεχόμενο εμφανίζεται να φθάνει ακόμη και μέχρι και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ως αντάλλαγμα για την ελληνική αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα, αντί για τις ανοησίες του 2011.

(Επί τη ευκαιρία ένα -όπως εκτιμώ- αναγκαίο σχόλιο, για τη σχετική αφήγηση Βενιζέλου: Εικάζω καλοπίστως πως ο κ. Βενιζέλος -υποθέτω υπό την ιδιότητά του ως τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας- δεν αποκάλυψε δημοσίως εκείνον τον διάλογο με τον κ. Σόιμπλε, για να αποφευχθεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ήδη κλονιζόμενης από την κρίση Ελλάδας. Ωστόσο, ορισμένα ερωτήματα γεννώνται σε κάθε περίπτωση! Για παράδειγμα, εκτός από τον κ. Ζαννιά (που κατά τον κ. Βενιζέλο ήταν επίσης παρών σ’ εκείνην τη συνάντηση για την πρόταση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη), υπάρχει κάποιος άλλος Έλληνας που γνωρίζει εκείνα τα γεγονότα; Ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό της χώρας ο κ. Βενιζέλος για τη συνάντηση; Ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων; Ενημερώθηκε κανένα άλλο μέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας; Κάποιος άλλος ηγέτης χώρας-μέλους της Ε.Ε. ή της ευρωζώνης, κατέστη κοινωνός του περιστατικού; Δόθηκε κάποια απάντηση στον κ. Σόιμπλε, ποιά, από ποιόν και σε συννένοηση με ποιά άλλα πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας; Διότι, φυσικά, το «...Μπορεί να το δεχτεί κανείς αυτό το πράγμα;...», που ήταν η μόνη πληροφορία που έδωσε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος σχετικά με την έκβαση εκείνης της συνάντησης, δεν αρκεί! Χειρίστηκε μόνος του ο κ. Βενιζέλος το θέμα; Κι αν ναι, έπραξε ορθά; Μπορεί η ελληνική και η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να μην ενημερώθηκαν; Σταματώ προσώρας, διότι, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν περισσότερα. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί περαιτέρω σε προσφορότερες συνθήκες. Οι Έλληνες βουλευτές οφείλουν να το πράξουν και όλα να έλθουν στο φως!).

Αν θα έπρεπε, όμως, να εξετάσουμε τη φερόμενη ως νέα πρόταση Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα ήταν πρώτα αναγκαίο:

-         να προσλάβει η πρόταση επίσημο χαρακτήρα,

-         να οργανωθεί εκατέρωθεν ομάδα διαπραγματευτών, ή εν πάση περιπτώσει, εάν αποφάσιζε η Ελλάδα να απορρίψει εξ αρχής κάθε συζήτηση, τούτη η στάση θα έπρεπε να φέρει την αναγκαία πολιτική νομιμοποίησή της, και

-         να ενημερωθεί σχετικά η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και (το ορθό θα ήταν) και η κοινή γνώμη.              

Με την ευκαιρία να λεχθεί ότι ενώ για την αποχώρηση μιας χώρας από την Ε.Ε. υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο ευρωπαϊκό θεσμικό σύστημα (το περίφημο άρθρο 50, το οποίο ήδη ενεργοπoιείται για το Brexit), για την έξοδο από την ευρωζώνη, δεν υπάρχει. Εάν επρόκειτο να τεθεί τέτοιο θέμα, αυτό θα αναφυόταν είτε αν μια χώρα το ζητούσε από μόνη της, είτε εάν άλλες χώρες ζητούσαν από κάποιαν άλλη (ή άλλες) να αποχωρήσει(-σουν). Στην περίπτωσή μας, θα έπρεπε, λοιπόν, να ζητηθεί από την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη (με ομόφωνη απόφαση των άλλων χωρών-μελών) και εάν η Ελλάδα αποδεχόταν να το κουβεντιάσει τότε θα άνοιγε η (προβλεπόμενη ως λίαν μακρά) συζήτηση για τα ανταλλάγματα υπέρ της Ελλάδας. Άλλως, η Ελλάδα εξ ιδίων δεν θα είχε κανένα λόγο να το ζητήσει, απλούστατα διότι στην περίπτωση αυτή θα ήταν η Ελλάδα που θα έπρεπε να παραχωρήσει ανταλλάγματα στους εν τω ευρώ εταίρους της για την «απελευθέρωσή» της!   

(Το αναφέρω, διότι η ηρωική έξοδος που ορισμένοι φαντασιώνονται ως την πανάκεια για την επίλυση του αδιεξόδου, στο οποίο έχουμε αχθεί τα τελευταία επτά έτη, δεν είναι εις πάσα περίπτωση τόσο απλή υπόθεση...).

Όπως και να ‘ναι, αν υποθέσουμε πως όλα όσα ανέφερα έως εδώ παραμερίζονται και αίφνης φθάνουμε ως διά μαγείας στο τέλος μιας τέτοιας ιστορίας, για να ωφελείται η Ελλάδα από μια τέτοια συμφωνία, τα ελάχιστα ανταλλάγματα που θα έπρεπε να εξασφαλίζονται θα ήταν:

-         απομείωση του χρέους τόσο ώστε να φθάνει κάτω από τα επίπεδα του 100% ως ποσοστού του ελληνικού ΑΕΠ,

-         «ντεκαβάζ» για τις νομισματοπιστωτικές και τραπεζικές εκκρεμότητες (π.χ. ανταλλαγές εκατέρωθεν ομολόγων),

-         τυπικές επικυρώσεις παραίτησης των ευρωπαίων δανειστών μας από οποιαδήποτε τυχόν απαίτηση σε βάρος της χώρας μας που απορρέει από τα μνημόνια,                    

-         ανταλλάγματα υπέρ της Ελλάδας για την μετά πάσης βεβαιότητας προβλεπόμενη υποτίμηση του ελληνικού εθνικού νομίσματος που θα ακολουθούσε, και

-         εξασφαλίσεις για τη συνέχιση ισχύος άλλων πλεονεκτημάτων υπέρ της Ελλάδας ως εκ της ιδιότητάς της ως ευρωπαϊκής χώρας (π.χ. τελωνειακή ένωση κ.λπ.).     

Για όλ’ αυτά, σας φαίνεται πιθανό να έβαζαν οι ευρωπαίοι πιστωτές μας το χέρι στην τσέπη προς χάριν μας;

Υπάρχει, τέλος, και το σενάριο εκβιασμού της Ελλάδας (λόγου χάριν υπό την απειλή να αφεθεί να πτωχεύσει), ώστε να αναγκαστεί η πατρίδα μας να αποδεχτεί λιγότερα ανταλλάγματα για την αποχώρησή της από το ευρώ. Σ’ αυτήν την ακραία περίπτωση, υπάρχει άραγε έστω και ένας Έλληνας που να μην καταλαβαίνει ότι προτιμητέα θα ήταν η πτώχευση;

Για όλους αυτούς τους λόγους, τα σενάρια που μας «προσφέρονται» από διαρροές, οφείλουμε να τα βλέπουμε με μεγάλη επιφύλαξη, επειδή πάντα η αλήθεια πώρρω απέχει από τις επιθυμίες και τις απέχθειες, τις δικές μας και των ευρωπαίων φίλων μας.           

 -----------------------------------------

(Στο επόμενο 5ο και τελευταίο μέρος: Συμφέρει την Ελλάδα γεωπολιτικά η παραμονή στο ευρώ, εάν άγει σε σύγκρουση της χώρας μας με τις Η.Π.Α.;  )

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας