1 Φεβ. 2017

Το όνειδος της ελληνικής δημοσιογραφικής πρακτικής

Τα ψεύδη, οι αλήθειες και η χώρα

Ρεσιτάλ ψευδολογίας με προφανές κόστος σε βάρος της χώρας εκτυλίχθηκε τα περασμένα εικοσιτετράωρα εξ αφορμής αποδιδόμενης στον υπουργό Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτο, δήθεν ομολογίας ότι η Ελλάδα οφείλει τα 2/3 των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

1. Το θέμα ξεκίνησε με αναφορές ελληνικών μέσων ενημέρωσης σε είδηση του Bloomberg, στην οποία εμφανιζόταν ο κ. Τσακαλώτος ως αποστολέας κειμένου της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Θεσμούς-δανειστές, όπου ανεγνώριζε η ότι η Ελλάδα χρωστάει τα 2/3 των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. (Την πρωτογενή είδηση του πρακτορείου δεν βρήκα, παρ’ ότι την ανεζήτησα).

2. Οι αναφορές στα ελληνικά μέσα ενημερωσης, όμως, είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την αναμετάδοση του τί μετέδωσε το Bloomberg. Δύο παραδείγματα για να καταλάβετε τί εννοώ: 1. Ένα μέσο έγραψε «...Περίπου τα δύο τρίτα από τα μέτρα που έχουν απαιτήσει οι δανειστές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, παραδέχτηκε, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, η κυβέρνηση σε ενημερωτικό σημείωμα που συζητήθηκε ανάμεσα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και των δανειστών, την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες...». 2. Ένα άλλο μέσο, για την ίδια είδηση, ανέφερε: «...Σε μια μεγάλη αποκάλυψη προχώρησε το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας ότι στην επιστολή Τσακαλώτου προς το Eurogroup, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, δηλώνει πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μόλις το 1/3 των συμφωνηθέντων για να κλείσει η αξιολόγηση...».

(Μια μικρή βοήθεια από εμένα για να καταλάβετε τί εστί σκόπιμη ειδησεογραφία: Στο πρώτο δημοσίευμα το 1/3 και τα 2/3 σχετίζονται με «τα μέτρα που έχουν απαιτήσει οι δανειστές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου» και όχι με τη β΄ αξιολόγηση. Στο δεύτερο δημοσίευμα το 1/3 και τα 2/3 σχετίζονται με τα «συμφωνηθέντα για να κλείσει η αξιολόγηση», συμφωνηθέντα άραγε πότε από ποιόν και πού, αφού η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν αναφέρω τα μέσα που μετεδωσαν τα πιο πάνω γιατί δεν έχει και μεγάλη σημασία. Στην Ελλάδα γνωριζόμαστε μεταξύ μας).

3. Λάβρος ένα φίλος, εν τω μεταξύ, δήλωνε πως η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στο δημοσίευμα! Έκανε λάθος, ίσως παρασυρμένος από άλλες αγωνίες του. Όχι, αγαπητέ φίλε: Η οποιαδήποτε κυβέρνηση καθόλου δεν οφείλει να απαντά σε ο,τιδήποτε δημοσιεύεται! Αν ήταν έτσι, τότε την εκάστοτε πολιτική ατζέντα θα έθεταν τα μέσα ενημέρωσης (που δεν είναι αυτή δουλειά τους) και όχι η Πολιτική. Παρά ταύτα, σε καταλληλες συνθήκες κι αυτά απαντώνται στην κατάλληλη ώρα!

4. Επί του συγκεκριμένου, η ελληνική ικυβέρνηση έδρασε ορθότατα! Απέφυγε να εμπλακεί στη συζήτηση που εντέχνως επιχειρήθηκε να στηθεί (από ποιούς δεν γνωρίζω, ούτε εάν αυτοί βρίσκονται εκτός ή εντός Ελλάδας), ότι το «κόλλημα» στις σχέσεις με τους Θεσμούς-δανειστές για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, δεν οφείλεται σε πρόσθετες απαιτήσεις των δανειστών, αλλά σε μη εκπληρωθείσες αλλά συμφωνημένες απαιτήσεις του 3ου ισχύοντος μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση ανέμεινε πρώτα την εκκωφαντική επιβεβαίωση της παλινωδίας που ανιχνεύεται μεταξύ των Θεσμών, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο μνημόνιο, χρηματοδοτικά ή όχι (ο καημένος ο κ. Ρέγκλινγκ «για τα μάτια του Βόλγκανγκ» έχει κατεξευτελιστεί μετακινούμενος από θέση σε θέση), και κατόπιν ατύπως (και όχι με επίσημο τρόπο αφού τα διαμειβόμενα στα ευρωπαϊκά όργανα υπόκεινται σε όρους εμπιστευτικότητας) έδωσε απάντηση, επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ορισμένοι κάνουν πως δεν γνωρίζουν: Το 1/3 και τα 2/3 αφορούν πρόσθετους όρους και όχι δεσμεύσεις που έχουν συνομολογηθεί στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου.

5. Αυτές τις ζητούμενες πέραν των συμφωνηθέντων πρόσθετες απαιτήσεις, ορθώς η ελληνική κυβέρνηση δέχεται να συζητήσει περιγράφοντας και τους δικούς της όρους, με σημαντικότερο όλων ότι δεν αποδέχεται να εγείρονται οι απαιτήσεις των δανειστών μέτρο-μέτρο και στο πλαίσιο πολιτικής τρεχουσών σκοπιμοτήτων, αλλά μόνο στο πλαίσιο συμφωνίας-πακέτο, όπου και οι δανειστές θα αναλάβουν πρόσθετες δικές τους δεσμεύσεις, για παράδειγμα στο θέμα περισσότερων παρεμβάσεών τους προς ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

6. Παράλληλα, η Ελλάδα, δια του κεντρικού τραπεζίτη, Γ. Στουρνάρα, έκανε πλέον ή σαφές ότι δεν είναι τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου που έχουν προκαλέσει το «κόλλημα» στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, της οποίας το 90% έχει ολοκληρωθεί, αλλά οι πρόσθετες απαιτήσεις των Θεσμών-δανειστών. Εκτός κι αν ο Στουρνάρας είναι φιλο-συριζαίος!...

7. Αφήνω όλα τα υπόλοιπα για επιστολή που τελικά ήταν σημείωμα εργασίας και άλλα τοιαύτα!...

8. Και καλά! Την κάνανε την κασκαρίκα! Θέλει, όμως, περίσσευμα θράσους κατόπιν όλων αυτών να επιμένεις ότι (ανα)μετέδωσες την αλήθεια και να επιτίθεσαι στην (οποιαδήποτε) κυβέρνηση και να την κατηγορείς επειδή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την παραπληροφόρηση! Όλα έχουν ένα μέτρο! Του θράσους συμπεριλαμβανομένου!  

Η χώρα πληττεται από την παραπληροφόρηση! Σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι το ζητούμενο! Από όλους!

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας