1 Δεκ. 2016

Θα γίνουν εκλογές;

Μνημόνια, προληπτικές πιστοληπτικές γραμμές

και …γερμανικές εκλογές 

Δηλώνω εξ αρχής πως δεν γνωρίζω εάν υπάρχει συμφωνία Γερμανίας (Σόιμπλε)-ΔΝΤ για μέτρα μετά το 2018, ή όχι!  

Να διευκρινίσουμε, όμως, μερικά πράγματα, διότι η παραπληροφόρηση οργιάζει στην κυριολεξία (προς βλάβη φυσικά της χώρας και των πολιτών της):

1. Η συζήτηση περί 4ου μνημονίου, δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει! Όσοι στην Ελλάδα το πιθανολογούν (είτε εκ της κερδοσκοπικών κινήτρων επιθυμίας τους να το δουν να έρχεται, είτε εκ της μανίας να μαζέψουν κανένα ψηφουλάκι παρ’ ό,τι η χώρα διαπραγματεύεται για σημαντικά θέματα), ματαιοπονούν. Ωραίο επικοινωνιακό όχημα, δεν λέω, για προεκλογική χρήση από τον κ. Σόιμπλε που είναι εγκλωβισμένος από τους βουλευτές του κόμματός του και κάποια καινούρια «τιμωρία» στην Ελλάδα πρέπει να τους προσφέρει για να μην εξευτελιστεί, …αλλά εδώ, δεν...

2. Εξ αρχής ήταν γνωστό ότι εάν το ΔΝΤ εισέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα ήταν αναπόφευκτη η υπογραφή μνημονίου μαζί του από μεριάς της Ελλάδας. Αν αυτό εννοούν όσοι μιλούν για 4ο μνημόνιο ας σοβαρευτούν. Αν επιμείνουν σ' αυτήν την φρασεολογία των εντυπώσεων όσοι μιλούν γι' αυτό, θα πρόκειται για κορυφαία (αυτο)γελοιοποίηση! (Όπως το 1ο και το 2ο μνημόνιο, περιελάμβαναν ξεχωριστές συμβάσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ και με τους ευρωπαίους δανειστές μας, και δεν «μετρήθηκαν» ως ξεχωριστά μνημόνια, έτσι θα γίνει και τώρα. Διαφορετικά θα βρισκόμασταν ήδη στο 6ο μνημόνιο!)     

3. Υπάρχει πράγματι ένα θέμα, σχετικά με το πως θα αποτυπώνονταν οι δεσμεύσεις των ευρωπαίων έναντι του ΔΝΤ, σε περίπτωση που το Ταμείο θα εισερχόταν στο 3ο μνημόνιο! Δεσμεύσεις που αφορούν αποκλειστικά και απολύτως στο θέμα του χρέους! Θα υπογραφόταν, λέτε, ξεχωριστό μνημόνιο ΔΝΤ-Ε.Ε.; Μπα, θα ήταν εξευτελιστικό! Έτσι, είτε θα προχωρούσε πειστική απομείωση του χρέους από μεριάς των ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας, και η χώρα μας θα μπορούσε πλέον με θετική έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ ως προς το χρέος της να υπογράψει το («αναπόφευκτο», υπενθυμίζω) μνημόνιο με το Ταμείο, να βγει στις αγορές και τα τοιαύτα, είτε από κάπου αλλού θα έπρεπε να έρθει πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε ακόμη και χωρίς βιώσιμο χρέος το ΔΝΤ να μπορεί να συμμετέχει στο 3ο μνημόνιο, αφού θα ήταν εγγυημένες οι αποπληρωμές των ελληνικών οφειλών προς εκείνο. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο βρισκόμαστε σήμερα!...

4. Οι διακινούμενες λύσεις (όπως αναδύονται από την ειδησεογραφία και «τα ρεπορτάζ των payroll») είναι 3:

α. Συμφωνία για μέτρα στην Ελλάδα μετά το 3ο μνημόνιο (για να καλυφθούν οι εγγυήσεις προς το ΔΝΤ, όπως εξήγησα), υπό το πρόσχημα ότι ούτως ή άλλως το «αναπόφευκτο μνημόνιο» Ελλάδας-ΔΝΤ (αν έλθει) αναγκαστικά θα επεκτείνεται πέραν του 2018.

β. Αντί για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές (ή και παράλληλα, μ’ αυτήν), ένταξη της χώρας μας στην περίφημη «πιστοληπτική γραμμή» τύπου ECCL, για μεγαλύτερη και ευκολότερη εξωτερική χρηματοδότησή της, ώστε να καλυφθούν οι εγγυήσεις προς το ΔΝΤ. (Το «κοστούμι», δηλαδή, που είχαν ράψει οι ευρωπαίοι για την Ελλάδα, εάν τυχόν ο Σαμαράς κέρδιζε τις εκλογές, σας υπενθυμίζω). Μόνον, που -για να προχωρήσει το ECCL- χρειάζεται άλλο και νέο μνημόνιο! (Το σκαστό ψέμα Σαμαρά-Βενιζέλου, ότι δήθεν «θα βγαίναμε από τα μνημόνια» επειδή το 2014 θα μπαίναμε στην πιστοληπτική γραμμή…). Όμως, δύο μνημόνια μαζί δεν είναι ανεκτά από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Και το σενάριο υπογραφής νέου μνημονίου με κατάργηση του 3ου ("για τα μάτια" του ECCL) δεν μπορεί να προχωρήσει, διότι δεν το θέλει η Γερμανία, αφού θα χρειαζόταν έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου που τώρα ψάχνεται να βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί.

γ. Υλοποίηση από τώρα, των μέτρων για μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ώστε να είναι βιώσιμη η ελληνική οικονομία και το χρέος, και να μην υπάρχει ανάγκη εγγύησης προς το ΔΝΤ για τις ελληνικές αποπληρωμές προς εκείνο, για τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα για την Ελλάδα με δικές του χρηματοδοτήσεις.

5. Όμως, τα σημεία α και β, δεν έχουν καμιά πολιτική νομιμοποίηση στην Ελλάδα!  Και καμιά κυβέρνηση, ούτε και οικουμενική, δεν νομιμοποιείται να τα υιοθετήσει! Η εντολή των εκλογών του καλοκαιριού του 2015 εξαντλείται απολύτως, και ούτε ένα βήμα πιο πέρα, από το 3ο μνημόνιο και την τήρησή του!  

6. Η Ελλάδα, δηλαδή, έχει υπογράψει 3ο μνημόνιο, το οποίο προβλέπει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και πρόκειται να ψηφιστούν και τις προσεχείς ημέρες για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και αναμένει την τήρηση της δέσμευσης των ευρωπαίων δανειστών της, όπως έχει περιγραφεί στο Eurgroup της 5ης Μαΐου 2016, όπως έχει πλειστάκις επιβεβαιωθεί από πληθώρα αξιωματούχων της ευρωζώνης. Δηλαδή, μέτρα για το χρέος! Εάν κάποια πλευρά, η οποιαδήποτε, επιθυμεί να αλλάξει κάτι από τα συμφωνηθέντα, μπορεί να το θέσει στη διαπραγμάτευση και να συζητηθεί σε πνεύμα καλής πίστης μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Το πλαίσιο της συμφωνίας του 3ου μνημονίου δεσμεύει απολύτως την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της. Καμιά δέσμευση δεν έχει αναλάβει η Ελλάδα στο 3ο μνημόνιο έναντι του ΔΝΤ! Ιδίως για ό,τι δήποτε αφορά στη ρύθμιση του χρέους της. Αυτό αφορά σε διάλογο Ε.Ε.-ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και οποιασδήποτε άλλος, απ’ οποιαδήποτε πολιτική παράταξη, τυχόν θα ήθελε να προχωρήσει σε συζητήσεις και πολύ περισσότερο σε συμφωνίες για την περίοδο πέραν του καλοκαιριού του 2019, οπότε και λήγει η εντολή που δόθηκε στη σημερινή κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένος να λάβει την εξουσιοδότηση των πολιτών, που μόνο από κάλπη μπορεί να προέλθει.      

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας