31 Οκτ. 2016

Οι αφανείς συνέπειες της απόφασης του ΣτΕ (2)

Γιατί όλα τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει το ΕΣΡ στα κανάλια και έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ, είναι νόμιμα και πρέπει να καταλογιστούν κανονικά

Συνεχίζω τις αναφορές στις αφανείς  επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ,  αναμένοντας το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται, λοιπόν, ότι το σύνολο των αποφάσεων του ΕΣΡ σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλονταν κυρώσεις στα κανάλια για παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, εδώ και αρκετό καιρό, είχαν κριθεί από τα διοικητικά δικαστήρια ως άκυρες, με την αιτιολογία ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν από  μη νόμιμη σύνθεση του Συμβουλίου.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων αποφάσεων του ΕΣΡ είναι τα πρόστιμα που επέβαλε το Συμβούλιο -ανάμεσά τους και κάποια βαρύτατα- για τη μετάδοση τυχερών παιχνιδιών χωρίς τη σχετική άδεια της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

[Πιο συγκεκριμένα, το ΕΣΡ εντός του 2013 επέβαλε πρόστιμα σε κανάλια ύψους 3.165.000 ευρώ για τηλεοπτική προβολή τυχερών παιγνίων χωρίς την απαιτούμενη κατά το άρθρο 53 του ν. 4002/2011 διοικητική άδεια και για παραπλάνηση του κοινού όσον αφορά τις πιθανότητες (1 ανά 1.500 ή 3.000 κλήσεις κατά περίπτωση) και τους όρους κατάκτησης του προσφερόμενου χρηματικού επάθλου. Οι κυρώσεις αφορούσαν συγκεκριμένα τα τυχερά παιχνίδια «Call For Cash» (παραγωγή της γερμανικής εταιρείας Torna Media, μετάδοση από το Μακεδονία TV), «Τηλεκύβος» (παραγωγή της γερμανικής εταιρείας Torna Media, μετάδοση από τον ΑΝΤ1), «Boing» (παραγωγή της εταιρείας Topaggi Entertainment, μετάδοση από τον Alpha) και «Super Game» (εσωτερική παραγωγή του ΑΝΤ1)].

Με το νέο δεδομένο της απόφασης του ΣτΕ, διερωτώμαι εάν και κατά πόσον πληθώρα και άλλων προστίμων, εκτός από τα πιο πάνω, θα πρέπει να αναπεμφθούν για την διοικητική επιβολή τους τελικά σε βάρος των καναλιών, στα οποία αρχικώς επιβλήθηκαν. Για τη διαδικασία, αυτή, μάλιστα, δεν χρειάζεται καμιά καινούρια απόφαση του ΕΣΡ (η οποία, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να εκδοθεί, όσο το Συμβούλιο δεν μπορεί να συγκροτηθεί)! Για την επιβολή των προστίμων θα αρκούσε μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ διοικητική πράξη βεβαίωσης του κάθε ενός από όλα αυτά τα πρόστιμα. Κι αν τέτοια διοικητική πράξη δεν εκδοθεί, θα πρόκειται και εδώ για παράλειψη καθήκοντος.

Έχω την εντύπωση πως και στην περίπτωση αυτή από ‘δω και πέρα οποιοσδήποτε πολίτης νομιμοποιείται να προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια και να ζητήσει την κατακύρωση των προστίμων σε βάρος των καναλιών.     

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας