16 Οκτ. 2016

Τί συζητήθηκε στη σύνοδο του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Μερικές αποκαλύψεις

σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους

(Μέρος B΄ - Οι πραγματικές θέσεις της Γερμανίας και του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος)  

Η σοβαρή διένεξη μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ, κυριάρχησε στη σύνοδο του ΔΝΤ πριν 10 μέρες (όπως αναφέρθηκε διεξοδικά στο προηγούμενο). Ωστόσο, οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος έγιναν και προσέλαβαν ημιεπίσημο χαρακτήρα, αφού φαίνεται πως προς όλα τα μέρη έχει γίνει πια απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχουν πια παρά μόνο δύο τρόποι για την επίτευξη των στόχων του 3ου μνημονίου: Ο πρώτος τρόπος είναι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους μέσα στους προσεχείς 2-3 μήνες, και ο δεύτερος τρόπος είναι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω της επιστροφής στις αγορές και της ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα ρευστότητας (QE) της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για το οποίο, όμως, όπως αναφέραμε στο προηγούμενο από μεριάς της Τράπεζας ο κ. Κερέ ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει ...χωρίς ρύθμιση του ελληνικού χρέους!

Το καταπληκτικό της υπόθεσης -και εκείνο που φέρνει τον κ. Σόιμπλε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση έναντι των βουλευτών του κόμματός του, λίγους μήνες πριν τις εκλογές στη Γερμανία- είναι ότι και στις δύο άκρες της διάζευξης που προαναφέρθηκε (δηλαδή με ποιόν από τους δύο πιο πάνω τρόπους θα μπορούσε να προχωρήσει η υλοποίηση των στόχων του 3ου μνημονίου), βρίσκεται η ίδια προϋπόθεση: Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους!

Β. Τί υποστήριξαν Γερμανία και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

- Η πλευρά Σόιμπλε

Στη συζήτηση μεταξύ των τεχνοκρατών των δύο μερών (ΔΝΤ-Γερμανίας) η πλευρά Σόιμπλε υποστήριξε ότι δεν γεννάται θέμα αποτυχίας σχετικά με την επίτευξη των στόχων του 3ου μνημονίου, ιδίως σε ό,τι αφορά τους στόχους για πλεονάσματα 3,5%.                    

Ως βασικό σημείο τεκμηρίωσης της άποψής του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιστρατεύει το επιχείρημα ότι ο «δημοσιονομικός κόφτης» που προβλέπεται στο 3ο μνημόνιο, εγγυάται την επιτυχία του προγράμματος. Δηλαδή, η γερμανική πλευρά ισχυρίζεται ότι ο περίφημος «κόφτης» που έχει συμφωνηθεί, δεν είναι μέσο ενάσκησης δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά ρήτρα διασφάλισης της επιτυχίας του 3ου μνημονίου. Και επί τη βάσει αυτής της συλλογιστικής, συνάγει η γερμανική πλευρά πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να τεκμηριώσει τις ενστάσεις του περί μη ρεαλιστικών στόχων του 3ου μνημονίου, αφού σε οποιαδήποτε τυχόν απόκλιση επίτευξης των τεθέντων στόχων θα ενεργοποιείται ο «κόφτης» και θα διασφαλίζονται οι αναγκαίοι πρόσθετοι πόροι. Κατά την γερμανική άποψη, το ΔΝΤ δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να απέχει από το 3ο μνημόνιο και το μόνο που απομένει να ικανοποιηθεί από τις απαιτήσεις του Ταμείου είναι να θέσει το ίδιο τους όρους τους στην Αθήνα για τα εργασιακά (μεγαλύτερη περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων) και το ασφαλιστικό (νέο ασφαλιστικό με μειώσεις συντάξεων), κατά την προσεχή αξιολόγηση που ξεκινά σύντομα στην ελληνική πρωτεύουσα.

- Η πλευρά του ΔΝΤ                                       

Οι τεχνοκράτες του Ταμείου αντιτείνουν στη γερμανική άποψη ότι ακόμη κι αν γίνει αποδεκτό (που δεν μπορεί να γίνει) πως ο «κόφτης» δεν είναι μέσο ενάσκησης δημοσιονομικής πολιτικής αλλά ρήτρα διασφάλισης της επιτυχίας του 3ου μνημονίου, οι συνέπειες της ενεργοποίησής του είναι βαρύτατα αρνητικές σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των άλλων στόχων του 3ου μνημονίου στο πεδίο της ανάπτυξης. Το ΔΝΤ, δηλαδή, ζητεί για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, είτε ταχύτερη ρύθμιση του χρέους για να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη (που λόγω της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας καθυστερεί), είτε -αν όχι, δηλαδή αν δεν ρυθμιστεί άμεσα το χρέος- πρόσθετη χρηματοδότηση από τους ευρωπαίους (συμπληρωματικό μνημόνιο). Μ’ άλλα λόγια, το ΔΝΤ ζητεί λύσεις, που αδυνατεί σε προεκλογική περίοδο να ικανοποιήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών!

Η μεσολαβητική προσπάθεια που εδήλωσε πως θα ήταν διατεθειμένη να αναλάβει η Κομισιόν μεταξύ των δύο μερών, αντί να κατευνάσει τις διαφορές εξόργισε περαιτέρω τον κ. Σόιμπλε, που θεωρούσε υποχρέωση της Κομισιόν να υποστηρίξει τις δικές του θέσεις του αντί να διεκδικεί ρόλο ενδιάμεσου συνομιλητή με τις δύο πλευρές.       

Η απόρριψη από τη Γερμανία της μεσολαβητικής προσπάθειας που προτάθηκε να αναλάβει η Κομισιόν, έχει στην κυριολεξία φέρει μεγάλο θυμό στις Βρυξέλλες! Ο επίτροπος Μοσκοβισί, σήκωσε το γάντι και αξιοποιώντας την ευκαιρία της απάντησής του σε επιστολή ευρωβουλευτών σχετικά με το θέμα, ξεκαθάρισε ότι σε αντάλλαγμα για την τήρηση των δεσμεύσεων και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούνταν από την Αθήνα, το Eurogroup είχε δεσμευθεί τον Μάιο να συζητήσει μέσα στο φθινόπωρο την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Μια αναφορά, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις και τη στάση Σόιμπλε. Ο κ. Μοσκοβισί στις αναφορές του αυτές κάνει δύο πράγματα -και τα δύο πολύ ενοχλητικά για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών: α. Διασαφηνίζει ότι το θέμα ρύθμισης του ελληνικού χρέους ανήκει μεν στην αρμοδιότητα των δανειστριών χωρών-μελών και δεν είναι ευθύνη της συλλογικών οργάνων της Ε.Ε., η δέσμευση των ευρωπαίων δανειστών δε στο 3ο μνημόνιο για τη ρύθμιση είναι ρητή και δεν επιδέχεται παρερμηνειών, και β. Η εποχή για την τήρηση της δέσμευσης των ευρωπαίων δανειστών είναι αυτό το Φθινόπωρο!           

Πέραν αυτών, όμως ο κ. Μοσκοβισί σ’ ένα σημείο της ίδιας επιστολής του αναφέρει κάτι πολύ σημαντικό που ακούγεται για πρώτη φορά: Ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι υπόθεση ευρύτερου ενδιαφέροντος για την ευρωζώνη και όχι υπόθεση μεμονωμένης χώρας-μέλους! Αναφορά που ήδη συζητείται πολύ, αφού με τα λόγια αυτά αναγνωρίζεται είτε ότι η διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης δεν είναι μια ad hoc περίπτωση στην ευρωζώνη, είτε ότι το ζήτημα του χρέους για τις χώρες-μέλη, είναι ένα ευρύτερο θέμα που πρέπει να τεθεί και να αναζητηθούν λύσεις του, ενδεχομένως μάλιστα η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να είναι ένα μοντέλο  ανάλογων κινήσεων και για άλλες περιπτωσεις, στις οποίες τυχόν θα απαιτηθούν παρεμβάσεις. (Περισσότερα για την επιστολή Μοκσοβισί στο http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/moskovisi-ellhniko-xreos-mesa-sto-fthinopwro.4318718.html).           

(Στο Γ΄ και τελευταίο μέρος: Τί θα γίνει τελικά με το ζήτημα του χρέους – Τα σενάρια πιθανών εξελίξεων)

(...συνεχίζεται...)        

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας