1 Οκτ. 2016

Όταν η ειδησεογραφία γίνεται πολιτική τοποθέτηση

Το κόστος της αχαλίνωτης καταστροφολογίας 

Το κείμενο που αναρτώ στη συνέχεια εντός εισαγωγικών δημοσιεύτηκε σε site: “Μία ακόμη «βόμβα» περίμενε σήμερα την ελληνική οικονομία, καθώς δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές -δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε περίπτωση που επαληθευτεί, θα οδηγήσει σε απόλυτο εκτροχιασμό το ελληνικό πρόγραμμα και φυσικά η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες, που μπορούν να οδηγήσουν σε επανάληψη του δράματος που όλοι βιώσαμε στο α' εξάμηνο του 2015.

Όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προσπαθούν να καθησυχάσουν ότι όλα θα κινηθούν με τον ορθό τρόπο.

Όμως, έχει καταστεί φανερό ότι και η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει δεχθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πλήθος επιθέσεων από βουλευτές της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), οι οποίοι τον «κατηγορούν» πως τους υποσχέθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου το «βάρος» για τους Γερμανούς φορολογουμένους θα είναι μικρότερο...”   

Ένα σχόλιο επί των ανωτέρω αναφορών της δημοσίευσης του site:  

Ειλικρινώς αναμένω να εξηγηθεί από τον συντάκτη του κειμένου:

α. Από πού προκύπτει ότι χωρίς το ΔΝΤ «...το ελληνικό πρόγραμμα θα οδηγηθεί σε απόλυτο εκτροχιασμό»; (Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ούτε και σήμερα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα...),

β. Πού στηρίζεται η εκτίμηση ότι χωρίς το ΔΝΤ είναι πιθανές νέες περιπέτειες που «...μπορούν να οδηγήσουν σε επανάληψη του δράματος που όλοι βιώσαμε στο α' εξάμηνο του 2015». (Υπενθυμίζεται ωσαύτως ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν υπήρχε κανένα μνημόνιο, αφού του 2ο μνημόνιο είχε λήξει τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ σήμερα υπάρχει μνημόνιο υπογεγραμμένο με τους ευρωπαίους δανειστές μας -και εν αναμονή της απόφασης του ΔΝΤ για το εάν θα συμμετάσχει και εκείνο ή όχι-, το οποίο λήγει το 2018).

γ. Δεν ξέρω τί μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, αλλά ό,τι και να μεταδίδει με δεδομένα όσα αναδύονται από το πνεύμα των δύο πιο πάνω ερωτήσεων, πολύ αμφιβάλλω εάν  ασχολούνται κυβερνητικές πηγές με τόσο έωλες αναφορές.

δ. Είναι «...και η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση...» ή μόνον η γερμανική κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δέχτηκαν αλλεπάλληλα και ισχυρότατα πλήγματα τις προηγούμενες μέρες; (Υπενθυμίζονται οι αναφορές Ντράγκι μέσα στην ίδια τη γερμανική Βουλή και σε πλήρη αντίστιξη με τις απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σχετικά με τα επιτόκια στη ευρωζώνη, καθώς και οι σκληρότατες επιθέσεις σε βάρος Σόιμπλε από Γερμανούς βουλευτές για την απόλυτη αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε. Επίσης, αν θυμάμαι καλά, θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα είχε θέσει η Αθήνα...)

Εν κατακλείδι: Είπαμε καταστροφολογία μέχρις εσχάτων για να φθείρεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ό,τι, και να σημαίνει αυτό για τη χώρα! Αλλά τόσο αστήρικτα πράγματα καταντάνε γελοιότητα.           

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας