29 Σεπ. 2016

Κρίση στην ευρωζώνη – Ο Μάριο Ντράγκι σήκωσε το γάντι εναντίον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Γιατί τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ πλήττουν τη Deutsche Bank;

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, από το βήμα της γερμανικής βουλής, Bundestag, υπερασπίστηκε πριν μερικές ώρες σθεναρά την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Ο κ. Ντράγκι αντιπαρατέθηκε ανοιχτά στην πολιτική Σόιμπλε, μέσα στο «γήπεδο» του δεύτερου. Κάτι που προκάλεσε εντύπωση σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. «Τα χαμηλά επιτόκια είναι αναγκαία για την τόνωση της ανάπτυξης», εξήγησε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της ΕΚΤ στοχεύει στη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ως μέσων για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο των επιπέδων του 2%.

«Για να δρέψουμε πλήρως τα οφέλη των συγκεκριμένων νομισματικών μέτρων, πρέπει να συμβάλλουν αποφασιστικά και οι υπόλοιπες μορφές πολιτικής, τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο», εξήγησε ακόμη ο κ. Ντράγκι, μια αποστροφή που εκτιμήθηκε πως στόχευε κατ’ ευθείαν κατά του κ. Σόιμπλε, αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όχι μόνο αντίθεται στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά αρνείται να διαθέσει στην ασφυκτιούσα από έλλειψη ρευστότητας ευρωπαϊκή αγορά χρήματος τα πάνω του επιτρεπτού -σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις- πλεονάσματα της γερμανικής οικονομίας.

Απ όλ’ αυτά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η μανιασμένη αντίδραση Σόιμπλε στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, που είναι πλέον η μόνη πηγή φθηνού δανεισμού στην ευρωζώνη.

Κι όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές βρισκόμαστε στο πιο ενδιαφέρον σημείο της αντιπαράθεσης Ντράγκι-Σόιμπλε, επειδή η βραδυφλεγής βόμβα της Deutsche Bank απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το γερμανικό αφήγημα για την κρίση στην ευρωζώνη. Ήδη η απολύτως συστημική και φιλική προς τον κ. Σόιμπλε γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt διερωτάται πλέον ανοιχτά εάν η Γερμανία θα καταστεί ξανά το πρόβλημα της Ευρώπης! 

Σε τί όμως σχετίζεται η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ με τον κλονισμό της Deutsche Bank; Μεχρι στιγμής οι αιτιάσεις Σόιμπλε κατά Ντράγκι είναι ότι τα χαμηλά επιτόκια γενικώς προκαλούν τριγμούς στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις καταθέσεις των νοικοκυριών και την τραπεζική διακυβέρνηση. 

Όμως, όπως εξηγούν τώρα πολλοί τεχνοκράτες των νομισματοπιστωτικών μηχανισμών πίσω απ’ τις γενικολογίες του Βερολίνου βρίσκεται ότι τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ πλήττουν την κερδοφορία της λιανικής τραπεζικής στη Γερμανία, που λειτουργεί με μικρά επιτοκιακά περιθώρια, πλήττοντας κατάστηθα και πρωτίστως τη Deutsche Bank. Κι έτσι, ο μεγάλος ασθενής του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος αδυνατεί να εξυγιάνει τους ισολογισμούς του, καταγράφοντας ζημίες. Μεταξύ των άλλων, και από τα αλλεπάλληλα πρόστιμα που καταβάλλει για διάφορες αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές (απόκρυψη ζημιών, χειραγώγηση του LIBOR, πωλήσεις τοξικών ενυπόθηκων δανείων (subprimes) υπό τη μορφή τίτλων).       

Ήδη, εκτός από τα 14 δισ. δολάρια πρόστιμο που έχουν επιβάλλει οι Η.Π.Α. για πωλήσεις τιτλοποποιημένων subprimes, τον Απρίλιο του 2015, επιβλήθηκε πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων στην Deutsche Bank για χειραγώγηση του LIBOR, με αποτελεσμα να καταγράψει ζημίες 6,8 δισ. ευρώ για ολόκληρη τη χρονιά.

Έμπειροι περί τα χρηματοοικονομικά υπενθυμίζουν ότι το 2008 όταν ξέσπασε στις Η.Π.Α. η υπόθεση της Lehman Brothers οι Η.Π.Α. διέθεσαν για τη διάσωση της  εκεί Deutsche Bank το ποσό των 711 δισ. δολαρίων (!!!, ναι, καλά διαβάσατε το ποσό, 711 δισ. δολάρια, δηλαδή δύο φορές το σημερινό εξωτερικό χρέος της Ελλάδας) για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων που κατέρρεε!

Σήμερα οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση οι αμερικανοί να πληρώσουν ξανά τη ζημιά αντί για την γερμανική τράπεζα στην οποία αποδίδουν τις ευθύνες, κι έτσι η προσδοκία της Deutsche Bank ότι θα γίνει κάποιος συμβιβασμός με τις αμερικανικές αρχές και θα ξεμπλέξει με κανά πρόστιμο 3-4 δισ. δολαρίων, δεν έχει καμιά βάση.

Σε μιαν απίστευτη αλλά συμβολικότατη σύμπτωση, ακριβώς την ώρα που ο κ. Ντράγκι έστρεφε τα πυρά του κατά του κ. Σόιμπλε, στον γερμανικό Τύπο και παρά τις επίσημες διαψεύσεις, διέρρεαν σενάρια σχεδίων διάσωσης της Deutsche Bank, προσδίδοντας στην όλη ιστορία διαστάσεις πραγματικού θρίλερ...                       

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας