23 Σεπ. 2016

Οι νέες λαθροχειρίες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου

Έχω αδικήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

(Μέρος β΄: Τί λέει για τις τηλεοπτικές άδειες – Για όλα φταίνε το «βρώμικο ‘98», το «βρώμικο 2016», τα στόματα που μιλούσαν και -φυσικά, πριν και πάνω απ’ όλους- ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)

Πάμε τώρα στο επίμαχο θέμα των ημερών, τις τηλεοπτικές άδειες (που έχει και «ειδίκευση»), επιλέγοντας αποσπάσματα από συνέντευξή του σε ραδιόφωνο. 

1. Ποιός φταίει για το παλιό καθεστώς της κατά γενική ομολογία διαπλοκής

Όταν η δημοσιογράφος ανέφερε τη διαπλοκή δεκαετιών, ο κ. Βενιζέλος παρενέβη: «...Μισό λεπτό! Εδώ έχουμε ξεχαστεί πάρα πολύ! Τις άδειες στους σταθμούς αυτούς τις έχει δώσει η κυβέρνηση Τζανετάκη- μια κυβέρνηση Ν.Δ. και Συνασπισμού τότε, το 1989. Μην το ξεχνάμε αυτό...».

Σχόλια δικά μου: χαχαχαχαχαχαχα!!!!!!!!!! Εν τάξει, δεν παίζεται ο άνθρωπος. Για τη διαπλοκή δεκαετιών φταίει το  «βρώμικο ‘89»!!! Τί να πεις;   

2. Λογικό ερώτημα που ανεφύη κατά τη συζήτηση με τη δημοσιογράφο: Μήπως, όμως, κάτι έπρεπε να έχει γίνει και μετά το «βρώμικο ‘89»;   

Ευ. Βενιζέλος: Έπρεπε να είχε γίνει διαγωνισμός. Ο νόμος που είχα εισηγηθεί το 1995 ως υπουργός Τύπου έπρεπε να έχει εφαρμοστεί μετά. Μετά έφυγα από το υπουργείο Τύπου, δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο νόμος. Έγιναν διάφορες προσπάθειες αλλά θα ήταν όλα πολύ καλύτερα και πολύ απλούστερα και θα είχαν κλείσει τα στόματα τα οποία ήταν με μεγάλη ευκολία ανοιχτά λέγοντας συκοφαντίες ή ανοησίες. Και τώρα αποδεικνύεται ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να έχουν υπό τον έλεγχο τα Μέσα Ενημέρωσης, να έχουν τον δικό τους κύκλο συμφερόντων. Όλα τα άλλα απεδείχθη πως ήταν τρίχες...».

Σχόλια δικά μου: Σιγά μην και δεν τα έκανε εκείνος όλα τέλεια. Φυσικά φταίνε οι άλλοι! Για όλα! Που δεν έκαναν εκείνο ...που έπρεπε να έχει κάνει εκείνος. Τρίχες; Στην κυριολεξία!

3. Οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κάντε μας μια εκτίμηση για την απόφαση του ΣτΕ.

Ευ. Βενιζέλος: Η επιστημονική μου άποψη είναι καθαρή. Δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να υπερπηδήσει κανείς τα εμπόδια αυτά (αναφέρεται σε προηγούμενα σχόλιά του) . Και σίγουρα αν δεν μείνει το ΣτΕ στο προφανές που είναι η αρμοδιότητα του ΕΣΡ, για τα άλλα απαιτείται οπωσδήποτε προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε.. Προδικαστικό ερώτημα. Γιατί είναι ζητήματα κοινοτικής νομοθεσίας. Ξέρει το ΣτΕ ότι πρέπει να διαφυλάξει το κύρος του και θα το διαφυλάξει γιατί δεν θα θέλει μια απόφασή του να γίνει αντικείμενο δίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σχόλια δικά μου: Δεν είδατε φυσικά καμιά παρέμβαση, έτσι; ...αλλά, ξέχασα, ως επιστήμων ομιλεί! Τί βολικό! Λες και εκλήθη σε συνέντευξη για την επιστημονική του άποψη και όχι ως πολιτικός... Και σ’ άλλο σημείο της συνέντευξής του, άλλωστε, το ξαναείπε: «...αυτά που λέω δεν τα λέω ως πολιτικός. Τα λέω ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου που έχω διδάξει χρόνια δίκαιο μέσων μαζικής ενημέρωσης...»!  

Εδώ, όμως, δεν αρκείται στην παρέμβαση, με γενικές κρίσεις (που, άλλωστε, για τα πολιτικά πρόσωπα δεν θα έπρεπε να απαγορευμένες!...). Υποδεικνύει ανερυθρίαστα στους δικαστές και «γραμμή άμυνας», αν τυχόν απορριφτεί από το δικαστήριο η επίκληση της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, προσπαθώντας να τους επιβάλλει να θέσουν προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ε.Ε.. Και εμμέσως απειλεί: «...δεν θα θέλει (το ΣτΕ) μια απόφασή του να γίνει αντικείμενο δίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου...».

Και η αήθεια φτάνει σε κρεσέντο, για τον εξής λόγο: Εάν τυχόν ήθελε τεθεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ε.Ε., η λήψη της απόφασης θα αναβαλλόταν έως ότου απαντηθεί το ερώτημα. Κι έτσι, τα κανάλια που τόσα χρόνια εκπέμπουν υπό τις γνωστές σ’ όλους συνθήκες αδιαφάνειας, διαπλοκής και ανομίας, θα συνεχίσουν να εκπέμπουν διά μακρόν ακόμη, διότι αυτή η διαδικασία για το ευρωπαϊκό δικαστήριο τραβάει πολλά χρόνια, έως ότου εκκαθαριστεί.

Καθαρές προθέσεις, έτσι;...             

4. Κι από πού κι ως πού ανακατεύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου;

Ευ. Βενιζέλος (απαντώντας σε σχετική ερώτηση): «...ο τεχνητός περιορισμός των αδειών σε τέσσερις παραβιάζει και την τηλεπικοινωνιακή νομοθεσία της Ε.Ε. και το άρθρο 15 του Συντάγματος και το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γιατί οι άδειες πρέπει να είναι όσες η τεχνολογία επιτρέπει. ...Kαι βεβαίως παραβίαση της νομοθεσίας περί συμβάσεων παραχώρησης δημοσίας υπηρεσίας της Ε..Ε που προβλέπει συγκεκριμένους τρόπους διεξαγωγής των διαγωνισμών και εδώ έγινε ένας διαγωνισμός ελληνικής επινόησης κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας...».

Προς επίρρωση, μάλιστα, της θέσης του ο κ. Βενιζέλος και σε άλλο σημείο ανέφερε: «...Ο αριθμός των αδειών, ο περιορισμός σε τέσσερις, αφήνει αδιάθετες συχνότητες και έχει πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προειδοποιητική επιστολή του κ. Έτινγκερ, ότι αυτό παραβιάζει καθαρά την τηλεπικοινωνιακή νομοθεσία της Ε.Ε....».

Σχόλια δικά μου: Μα, τότε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., κ. Μαργαρίτης Σχινάς, που έχει 4-5 φορές δηλώσει ύστερα από πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ελληνικών καναλιών ότι δεν υπάρχει στην Ε.Ε. εναρμονισμένο δίκαιο για την παραχώρηση ραδιοτηλεοπτικών αδειών, ανοησίες λέει; (Δύο μόνον εκ της πληθώρας διαθέσιμων λινκ για τις δηλώσεις Σχινά: http://greekradiony.com/eu-adeies-tv/, και  https://www.thepressproject.gr/article/99648/Kamia-armodiotita-tis-EE-sto-thema-ton-tileoptikon-adeion-leei-o-Sxoinas).

...αλλά, γιατί ο κ. Βενζέλος κάνει λόγο για την «τηλεπικοινωνιακή νομοθεσία της Ε.Ε.», ενώ εδώ περί τηλεοπτικών αδειών ο λόγος! Κι αυτό είναι το σημείο-κλειδί της παρέμβασής του: Όπως έχω εξηγήσει σε σειρά δημοσιεύσεών μου, η Ε.Ε. επιβάλλει στις χώρες-μέλη απελευθέρωση τμήματος του φάσματος συχνοτήτων που έως τώρα χρησιμοποιούνται για τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, με σκοπό οι συχνότητες που θα απελευθερωθούν να διατεθούν για τις ανάγκες της κινητής τηλεφωνίας, του ίντερνετ και της web-TV. (Μεταξύ άλλων, το ζητεί η Ε.Ε. για την κατάργηση των επίγειων κεραιών κινητής, που θεωρούνται επιβλαβείς για τη δημόσια Υγεία). Κι όλος ο καυγάς αυτός ήταν, να παραμείνουν οι συχνότητες που απελευθερώνονται στα χέρια των παλιών καναλιών, ώστε να ήταν εκείνα που θα αναλάμβαναν με το αζημίωτο τη διάθεση μέρους του φάσματος συχνοτήτων που κατείχαν προς εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, παρόχους ίντερνετ και αυριανές μιντιακές επιχειρήσεις web-TV. Αυτό δεν μπορούσε βεβαίως να γίνει -και δεν έγινε! Όμως, αυτό προσπάθησαν -κι ακόμη το παλεύουν- παλιά κανάλια. Γι’ αυτό εκλεισε η ΕΡΤ και έπαψε η λειτουργία της δικής της ψηφιακής πλατφόρμας! Αν δεν πετύχαινε η προσπάθεια να διαχειριστούν τα ιδιωτικά κανάλια τις διαθέσεις συχνοτήτων, τουλάχιστον να έκλεινε η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, ώστε μερικές περισσότερες συχνότητες να έμεναν για τα μέχρι τώρα κανάλια. Για να καταλάβει κανένας την οικονομική σημασία του ζητήματος, αρκεί να λεχθεί ότι ενώ η DIGEA ως αδειούχος διαχειριστής πλατφόρμας ψηφιακών εκπομπών καταβάλλει ως αντάλλαγμα για τις συχνότητες που της παραχωρήθηκαν για 10 χρόνια ποσό της τάξης των 18 εκατ. ευρώ., οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τις συχνότητες που παραχωρήθηκαν σ’ εκείνες για 15 χρόνια, σε μία μόνον από τις δημοπρασίες που έχουν γίνει για τη διάθεση συχνοτήτων καταβάλλουν συνολικά στο ελληνικό δημόσιο ...381.114.000 ευρώ!!! Καταλάβατε τώρα, γιατί τόσο ενδιαφέρον να είχαν μείνει  οι συχνότητες αυτές εις χείρας των καναλιών και να έκαναν εκείνα τη δημοπρασία αντί το ελληνικό δημόσιο; Οι παρεμβάσεις της Ε.Ε. απέτρεψαν αυτήν την εξέλιξη και παρά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τελικά οι δημοπρασίες για την κινητή τηλεφωνία έγιναν από το ελληνικό δημόσιο και συνεχίζονται και σήμερα (Μόλις προ ημερών ολοκληρώθηκε επιτυχώς η δημοπράττηση της λεγόμενης «Καθολικής Υπηρεσίας “πρόσβασης σε σταθερές θέσεις και παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών”»).

Κι αφήνω, τί θα σήμαινε για την ανεξαρτησία της ενημέρωσης, εάν τυχόν αύριο, που το μέλλον της Ενημέρωσης θα περνάει από τη web-TV, ο όποιος τυχόν ήθελε να δημιουργήσει διαδικτυακό κανάλι να έπρεπε να έχει πάρει την άδεια των παλιών καναλαρχών!...    

Όμως, ούτε εδώ ο «εξειδικευμένος» και επιστήμων κ. Βενιζέλος μας τα λέει όλα!  Διότι ξανά ο κ. Μαργαρίτης Σχινάς απαντώντας από μεριάς της Κομισιόν σε σχετικό ερώτημα διαψεύδει κατηγορηματικά τον κ. Βενιζέλο! Σχινάς: «...η επιστολή που έστειλε ο αρμόδιος επίτροπος για την ψηφιακή αγορά, Γκίντερ Έτινγκερ, στις ελληνικές Αρχές αφορούσε τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών και όχι τις τηλεοπτικές άδειες. ...πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα». (Η είδηση στο http://www.capital.gr/story/3152206/sxoinas-i-ee-den-exei-kamia-armodiotita-sto-thema-tis-dimopratisis-ton-em-adeion-em).

Δεν το εγνώριζε ο κ. Βενιζέλος; Ή ψεύδεται; Και εν πάση περιπτώσει, πώς τολμά να υποδεικνύει στο ΣτΕ επιλογές που εδράζονται σε τόσο αμφιλεγόμενες θέσεις;

5. Και τί θα πρέπει να γίνει με το κλείσιμο των καναλιών που δεν θα διαθέτουν άδεια;

Ευ. Βενιζέλος: «...Όταν έχεις μια πράξη η οποία με την εκτέλεσή της επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στον διοικούμενο, χωρίς να υπάρχει κάποιος επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος-τα κανάλια λειτουργούν χρόνια- τι είναι αυτό το οποίο επιβάλει να εκτελεσθεί η πράξη άμεσα, πριν αποφασίσει το ΣτΕ; Δηλαδή μας πείραξαν τώρα οι λίγες εβδομάδες;...».

Σχόλια δικά μου: Μάλιστα! Ουδείς επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος υφίσταται!!! ...αλλά, είναι δυνατό να λέει ότι η αναβολή θα είναι για μερικές εβδομάδες, όταν ο ίδιος υποδεικνύει στο ΣτΕ πριν αποφασίσει να θέσει προδικαστικό ερώτημα στο δικαστήριο της Ε.Ε., διαδικασία που τραβάει πολύ σε χρόνο, όπως ήδη είπαμε;... Σε ηλίθιους απευθύνεται;

6. Και πόσες (θα έπρεπε να) είναι οι άδειες;

Ευ. Βενιζέλος: «...το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) επιβάλει να δίνεις όσες άδειες χωράνε στο φάσμα, και όχι όσες άδειες αντέχουν στους οικονομικούς υπολογισμούς για τη διαφημιστική δαπάνη που λέει «η διαφημιστική δαπάνη είναι μικρή άρα 4 άδειες». Γιατί αυτό ούτως ή άλλως καταρρίφθηκε από τα τεράστια τιμήματα που καταβάλουν οι υπερθεματιστές τα οποία υπερβαίνουν το σύνολο της ετήσιας διαφημιστικής πίτας...».

Σχόλια δικά μου: Αλήθεια έτσι λέει η ΕΣΔΑ, κύριε Βενιζέλο; Ας το δούμε! Αρθρο 10 της ΕΣΔΑ: «...Ελευθερία έκφρασης Άρθρον 10.- 1. Παν πρόσωπον έχει δικαίωμα εις την ελευθερίαν εκφράσεως. Το δικαίωμα τούτο περιλαμβάνει την ελευθερίαν γνώμης ως και την ελευθερίαν λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών, άνευ επεμβάσεως δημοσίων αρχών και ασχέτως συνόρων. Το παρόν άρθρον δεν κωλύει τα Κράτη από του να υποβάλωσι τας επιχειρήσεις ραδιοφωνίας κινηματογράφου ή τηλεοράσεως εις κανονισμούς εκδόσεως αδειών λειτουργίας.

2. Η άσκησις των ελευθεριών τούτων, συνεπαγομένων καθήκοντα και ευθύνας δύναται να υπαχθή εις ωρισμένας διατυπώσεις, όρους, περιορισμούς ή κυρώσεις, προβλεπομένους υπό του νόμου και αποτελούντας αναγκαία μέτρα εν δημοκρατική κοινωνία δια την εθνικήν ασφάλειαν, την εδαφικήν ακεραιότητα ή την δημοσίαν ασφάλειαν την προάσπισιν της τάξεως και πρόληψιν του εγκλήματος, την προστασίαν της υγείας ή της ηθικής, την προστασίαν της υπολήψεως ή των δικαιωμάτων των τρίτων, την παρεμπόδισιν της κοινολογήσεως εμπιστευτικών πληροφοριών ή την διασφάλισιν του κύρους και αμεροληψίας της δικαστικής εξουσίας...».

Αυτά! Χρειάζεται άλλος αντίλογος;

7. Είναι βιώσιμα τα κανάλια;

Ευ. Βενιζέλος: «...(είναι) τεράστια τα τιμήματα που καταβάλουν οι υπερθεματιστές τα οποία υπερβαίνουν το σύνολο της ετήσιας διαφημιστικής πίτας...».

Και αλλού: «...Δεν έχει γίνει κάποια μελέτη τώρα ώστε να μας πει η κυβέρνηση ότι με αυτά τα τιμήματα είναι βιώσιμα τα κανάλια. Μη βιώσιμο κανάλι-επιχείρηση είναι εξ ορισμού προβληματικό...».

Σχόλιο δικό μου: Οι υπό παραχώρηση άδειες είναι δεκαετούς διάρκειας.

...Σταματώ εδώ! Δεν θα ήθελα να συνεχίσω με πιο συγκεκριμένες αναφορές μου, σχετικά με τη συμπερίληψη σύμβασης του δημοσίου με ιδιώτες σε σχέδιο νόμου που εν συνεχεία υπερψήφισε η Βουλή νομιμοποιώντας τη σύμβαση (το «δεν έχω διαβάσει το μνημόνιο μας μάρανε»!), κολπάκι-πατέντα, που επέλυσε το πως παραχωρήθηκε άδεια σε ιδιώτη για την επίγεια αναλογική συνδρομητική την Ελλάδα! Ούτε για τη συμπερίληψη άλλης άδειας πολεοδομικού ενδιαφέροντος, με κατόψεις ακόμη και για τα WC, που επίσης συμπεριελήφθη σε σχέδιο νόμου που υπερψήφισε η Βουλή νομιμοποιώντας την άδεια πολεοδoμικού ενδιαφέροντος! Κι ούτε θέλω να επεκταθώ στο ότι το εν λόγω «κολπάκι-πατέντα» αυτό που κάνει είναι να περιορίζει την παρεμβατική αρμοδιότητα του ΣτΕ σε διοικητικές πράξεις, που αποκτούν έτσι την ισχύ νόμου, ενώ κατά τα άλλα ασκούμε πιέσεις στο ΣτΕ να εμπλακεί σε διαπλεγμένα συμφέροντα ...

Σταματώ, λοιπόν! Με μιαν επωδό: Να μη συνεχίσουν οι φίλοι μου το βιολί να θριαμβολογήσουν ότι ο Βενιζέλος «τους έσκισε όλους» και ότι "τον τσάκισε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α." (εδώ τα φιλαράκια μου κολλάνε και λίγον Λοβέρδο για να μην ξεχνιόμαστε) και «πόσο κακό για την Ελλάδα είναι  που έφυγε ο Βενιζέλος» και διάφορα άλλα τέτοια ηρωικά! Η διακίνηση της αήθειας, των ψευδών και των απόψεων που προάγουν τη διαπλοκή, δεν θα περνάει έτσι!... Και, επίσης, να σταματήσουν οι ίδιοι φίλοι μου στο εσωτερικό του καταταλαιπωρημένου ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους εκσυγχρονιστικούς εσωκομματικούς φατριασμούς υπό το σχόλιο «είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει αντιπολίτευση» κι αν θέλουν να ανακατευτούν στα «πασοκικά» να το κάνουν, με ήθος, καθαρότητα προθέσεων και ευθύτητα.

Αυτά!        

(Υγ.:  Μια οριστική διευκρίνηση για τα προσωπικά κίνητρα της επίμονης ενασχόλησης μου με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.! Επειδή «ακούω» πολλά και περισσότερα «μού υποδεικνύονται», θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως στις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης ηγεσίας του κινήματος της 11ης Νοεμβρίου 2007, μεταξύ των υποψηφιοτήτων του Γιωργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, επέλεξα και στήριξα όσο μου ήταν δυνατό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και όχι τον Γιώργο Παπανδρέου! Κι αυτό, το γνωρίζουν καλά, πολλοί εξ εκείνων με τους οποίους τότε συνεργαστήκαμε για την προώθηση της υποψηφιότητας Βενζέλου και βέβαια το γνωρίζει και ο ίδιος με τον οποίον συνεγαστήκαμε για τον ίδιον λόγο. Η ρήξη μου μαζί του ήρθε αργότερα, όταν ανέχτηκε τις ανοίκειες επιθέσεις σε βάρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την ακροδεξιά κουστωδία του Άδωνη και ενώ το κίνημα συγκυβερνούσε στηρίζοντας τον Σαμαρά. Η αντίθεσή μου μαζί του κορυφώθηκε με τη στάση ανοχής που τήρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Αφήστε, λοιπόν τις ανοησίες των χαρακτηρισμών μου ως «γιωργοπαπανδρεϊκού»! Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. των αγνών και καθαρών πολιτικών απόψεων και πρακτικών και το πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου, φυσικά μαζί με τον αγώνα για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μου, είναι ό,τι με συνεπήρε στην Πολιτική και τους ορισμούς της. Γι’ αυτά θα απολογούμαι! Όχι για τις σκόπιμες διαδόσεις και τις αήθειες που διακινεί ο κάθε τυχαίος που «είδε φως κι ανέβηκε» στο σοσιαλιστικό όχημα για την Ελλάδα).  

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας