22 Σεπ. 2016

Οι νέες λαθροχειρίες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου

Έχω αδικήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

(Μέρος α΄: Οι κωλοτούμπες του σχετικά με τις επιστροφές από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα)

Προ ημερών, κάποιος -του οποίου σέβομαι τη γνώμη- μου είπε πως με τις αναρτήσεις, τις αναλύσεις και τα άρθρα μου έχω αδικήσει, σε ορισμένα τουλάχιστον σημεία, τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παρ’ ότι εδώ και καιρό έχω καταλήξει στην εκτίμηση πως δεν έχει πλέον σημασία τί λέει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά -ώστε να έχει και αξία η αναφορά από μέρους μου στις δημόσιες τοποθετήσεις του-, επέστρεψα στα περασμένα κείμενά μου σχετικά με εκείνον. Τα ξαναδιάβασα και ξανακοίταξα τις θέσεις που εμπεριέχονται σ’ αυτά. Δεν είδα πουθενά καμιά «αδικία». Ούτε έχω διαστρέψει λεγόμενά του, ούτε έχω παρουσιάσει διαφορετικά τις θέσεις του από τα νοήματα που αναδύονται από τις θέσεις που λαμβάνει. Η κλιμάκωση της διαφωνίας μου μαζί του μέσα στον πολιτικό χρόνο της διακυβέρνησης Σαμαρά, δεν είναι απόρροια κανενός άλλου στοιχείου, πέραν της διαφοράς πολιτικής άποψης και ιδίως της διαφοράς πολιτικής πρακτικής εν κυβερνήσει!

...όσο, όμως, ξαναδιάβαζα την περασμένη «βενιζελειάδα» μου, με δύο δημόσιες παρεμβάσεις του ο ίδιος επέστρεψε στην επικαιρότητα, με αναφορές λίαν άστοχες, όπως θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω στη συνέχεια. Ε, λοιπόν, έσφαλα! Δεν έπρεπε να έχω σταματήσει την αυστηρή κριτική! Και δεν έπρεπε να το έχω κάνει, αφ’ ενός μεν διότι εκ χαρακτήρος ο άνθρωπος αποδεικνύεται λίαν ευεπίφορος στις "αστοχίες", αφ’ ετέρου δε -και κυρίως- διότι οι υποστηρικτές του προσώπου του τον ξεπερνούν σε αμοραλισμό, σε ό,τι αφορά τις δημόσιες απόψεις που εκφράζουν εξ αφορμής των λεγομένων του, προσπαθώντας απεγνωσμένα να μετατρέψουν τις ανοίκειες δημόσιες τοποθετήσεις του, σε «πολιτική επιπέδου» (μη χάνοντας την ευκαιρία να κλάψουν για το "βελόνι" -τον Βενιζέλο- που έχασε "η Βενετιά" -ο ελληνικός δημόσιος βίος- και πωπωπω, τί θα απογίνουμε χωρίς αυτόν!)...

Βενιζελική λαθροχειρία 1η: Ενώ εδώ και καιρό είχε σωπάσει σχετικά με το «μεγαλούργημά» του, το PSI (που ανεξαρτήτως της αναγκαιότητάς του, έγινε έργω υπουργίας του με βαριές -αλλά καθόλου αναγκαίες- συνέπειες για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και τις ελληνικές τράπεζες), για μιαν ακόμη φορά δεν κρατήθηκε! Εξ αφορμής μιας δήλωσης του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Συμμαχίας κ. Νίκου Χουντή (ναι, συνεφώνησε με τη Λαϊκή Συμμαχία, αντι-ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι!!!), άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για τα δικά του. Και είπε (επαναλαμβάνοντας αλλοιωμένο εντέχνως τμήμα παλιών αναφορών του) ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει λάβει τις επιστροφές  από κέρδη ελληνικών ομολόγων που εξασφάλισαν τα προηγούμενα χρόνια κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, όπως προβλεπόταν στο 2ο μνημόνιο.

Δείτε, όμως, στη συνέχεια ποιά η λαθροχειρία του: Σε προηγούμενη αναφορά του για το ίδιο θέμα, προσπαθώντας να αποδείξει ότι το 2ο μνημόνιο ήταν καλύτερο από το 3ο, είχε πει πως οι επιστροφές αυτές χάθηκαν οριστικά για την Ελλάδα. Και τότε, σχολιάζοντας εκείνην τη δημόσια αναφορά του, τον είχα προκαλέσει να πει καθαρά, αν είναι σίγουρος ότι λόγω του 3ου χάθηκαν οριστικά για την Ελλάδα οι επιστροφές  από κέρδη ελληνικών ομολόγων που εξασφάλισαν τα προηγούμενα χρόνια κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, κάτι για οποίο θριαμβολογούσε ως επιτυχία  του 2ου μνημονίου (δική του, βεβαίως), την οποία απώλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα με την υπογραφή του 3ου μνημονίου. Φυσικά, απάντηση δεν έδωσε (όχι σε εμένα, απέναντι στο θέμα όφειλε να είναι προσεκτικότερος)!  

Έλα, όμως, που σήμερα με την αφορμή της δήλωσης Χουντή επανέφερε το θέμα υπό νέα version: Όχι, πλέον οι επιστροφές δεν χάθηκαν για την Ελλάδα. Σήμερα υποστηρίζει απλώς ότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο 3ο μνημόνιο πώς θα γίνουν οι επιστροφές προς την Ελλάδα, ενώ στο 2ο μνημόνιο αναφερόταν συγκεκριμένα!!! Θαυμάστε σταθερότητα άποψης και βάθος γνώσεων του θέματος!

Κι ακόμη μεγαλύτερη πλάκα έχει ότι κι αυτό ακόμη που λέει σήμερα σχετικά με το θέμα -αλλάζοντας ό,τι έλεγε προηγουμένως- δεν έχει καμιά αξία! Απλά, διότι τότε, επί των ημερών του, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας δεν είχε προσλάβει συμβατικό και δεσμευτικό χαρακτήρα στο 2ο μνημόνιο (και μόνο με την απόφαση του eurogroup του Νοεμβρίου 2012 ετέθη θέμα ρύθμισης  του ελληνικού χρέους, δέσμευσης, την οποία οι εταίροι μας δεν ετήρησαν). Έτσι, του ζητήματος του χρέους μη υπάρχοντος στο 2ο μνημόνιο, έπρεπε να αναφερθεί συγκεκριμένα πώς θα γίνουν οι επιστροφές αυτές, ενώ στο 3ο μνημόνιο, περιβεβλημένο πλέον με συμβατική υποχρέωση των ευρωπαίων δανειστών μας να ενεργήσουν εκείνοι προς τούτο, δεν χρειάζεται να γίνει συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα, αφού προφανώς στη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους οι επιστροφές αυτές θα συμψηφιστούν υπέρ της Ελλάδας.

...αλλά κι ακόμη πιο αστείο για την επιχειρηματολογία του είναι ότι ασκεί κριτική στην επόμενη κυβέρνηση ότι δεν πέτυχε κάτι, το οποίο ...ούτε ο ίδιος επί των ημερών της δικής διακυβέρνησης δεν είχε καταφέρει να ολοκληρώσει! (Για την ιστορία να πούμε ότι μόνο η γαλλική κεντρική τράπεζα με απόφασή της έχει επιστρέψει στην Ελλάδα χρήματα από κέρδη της κεντρικής τράπεζάς της από ελληνικά ομόλογα).

(...συνεχίζεται...)  

(Στο επόμενο β΄ μέρος η 2η Βενιζελική λαθροχειρία: Οι τοποθετήσεις επί του θέματος των τηλεοπτικών αδειών)    

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας