21 Σεπ. 2016

Ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Η «μητέρα των μαχών» για την ελληνική οικονομία

στην  κρισιμότερη φάση της  

Επιμένω εδώ και μέρες για την ανάγκη να διασαφηνιστεί η ελληνική θέση για το μέγα θέμα ρύθμισης του εξωτερικού μας χρέους, κατόπιν της προφανούς απόκλισης απόψεων για το ζήτημα, που σημειώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε δημόσιες τοποθετήσεις τους. Και όπως σημείωνα στα κοινωνικά δίκτυα «...Καμιά σοβαρή διευκρίνιση από κυβερνητικής πλευράς! Γενικότητες, συμψηφισμοί με την καταστροφή που ομολογουμένως προκάλεσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Κυριάκου και αφόρητες αοριστολογίες, για το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας...».

Τελικά πλήρης απάντηση υπήρξε διά στόματος του ίδιου του κ. Τσίπρα! Ο οποίος στην ομιλία στο φόρουμ Concordia Summit στη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων, τόνισε: «...προκειμένου η χώρα μας να εισέλθει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, οι πιστωτές μας θα πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μας. Βάσει της συμφωνίας μας, η ώρα να το πράξουν είναι τώρα.

Έως το τέλος αυτού του έτους, συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να έχουν καθοριστεί και ανακοινωθεί, ώστε να σταλεί ξεκάθαρο σήμα σε επενδυτές και αγορές ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει· ότι τα χρόνια της κρίσης έχουν παρέλθει. Έως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας θα πρέπει να έχει καθαρίσει. Πριν το 2017, ένα εκλογικό έτος για σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό αποτελεί απαραίτητο όρο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την επιστροφή στις αγορές το 2017. Και αυτό αποτελεί ευθύνη όλων των διεθνών δανειστών. Η ελάφρυνση του χρέους θα ρίξει την αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Για αυτό τον λόγο, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διστάζει ή να καθυστερεί...».

Η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι επαρκής! Θέτει, ωστόσο, και τους σαφείς πλέον στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε ο βαθμός επίτευξης των στόχων αυτών να αποτελεί και το βασικό κριτήριο αποτίμησης της κυβερνητικής αποτυχίας ή αποτυχίας, από τώρα και στο εξής.

Είτε ο κ. Τσίπρας θα φέρει στα τέλη του έτους επαρκείς ρυθμίσεις επί της μεγάλης ελληνικής οικονομικής εκκρεμότητας, είτε όχι! Αν το πετύχει, θα κριθεί αναλόγως! Αν όχι, θα είναι οριστικά ένας ακόμη πρωθυπουργός της κρίσης.       

Συνοψίζω την κυβερνητική θέση:

-         Η ρύθμιση του χρέους είναι προϋπόθεση για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη (και όχι το αντίστροφο, όπως εκφυλίστηκε η ελληνική θέση από την απελθούσα κυβέρνηση και παρά τη ρητή δέσμευση των ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας στην απόφαση του eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 για ρύθμισή του, υπό τον μόνο όρο επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα, κάτι που επετεύχθη ήδη από το 2013 –ενώ κι από το νωρίτερα, συγκεκριμένα από το 2012 είχε κατορθωθεί, αλλά τελικώς δεν ήρθε λόγω της επιμονής Σαμαρά για εκλογές ώστε να γίνει πρωθυπουργός),         

-         Η ώρα της ρύθμισης είναι τώρα (μέχρι το τέλος του έτους),

-         Η ρύθμιση του χρέους είναι απαραίτητος όρος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την επιστροφή στις αγορές το 2017. 

Ζητεί ο Έλληνας πρωθυπουργός κάτι που δεν έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους πιστωτές μας; Όχι! Πρόκειται για υλοποίηση της πρόβλεψης του 3ου μνημονίου (δεν είναι, δηλαδή, απλά μια απόφαση ευρωπαϊκού οργάνου, π.χ. του eurogroup, που το 2012 η απόφασή του απεδείχθη αναξιόπιστη), αλλά συμβατική υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι ευρωπαίοι δανειστές μας. Παράλληλα, η αποχή του ΔΝΤ από τη συμμετοχή του στο 3ο μνημόνιο, ακριβώς ένεκα της απαίτησής του να έχει προηγηθεί επαρκής ρύθμιση του ελληνικού χρέους από μεριάς των ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας, κατά τη θέση του ίδιου του Ταμείου δεν θα παραταθεί πέραν του τέλους του 2016, με υποχρέωση έως τότε του υπό τον κ. Ρέγκλινγκ ESM (ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας), να έχει παρουσιάσει έκθεση πλήρους επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ήδη, προ ημερών ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξή του εξέφρασε την αισιοδοξία του για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2017.

Ίδωμεν!

(Υγ.: Απομένει να διαφανεί εάν θα είναι πλέον πιο προσεκτικοί διάφοροι έγκριτοι αναλυτές των δημοσίων υποθέσεων για τις αστοχίες που ξεστόμισαν -π.χ. Προκοπάκης στο https://www.facebook.com/george.j.prokopakis/posts/10208555028888087)    

(Όλη η ομιλία Τσίπρα στο http://primeminister.gr/2016/09/20/15265)

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας