18 Σεπ. 2016

Γερμανικές εξελίξεις εν όψει των εκλογών του 2017

Der Spiegel: Δύο ακόμη άρθρα του γερμανικού περιοδικού που «βάζουν φωτιά» στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα

1. Ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε είναι σε ετοιμότητα να διαδεχθεί την Άγγελα Μέρκελ (αλλά μόνο εφόσον η ίδια αποσυρθεί)

«Ο Σόιμπλε είναι σήμερα πιο ισχυρός από ποτέ. Εδώ και καιρό έχει αναχθεί σε “συναρχηγό” της κυβέρνησης. Εάν ήθελε, θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Καγκελαρία της Μέρκελ. Αλλά δεν θέλει. Απέρριψε όλους τους αντιπάλους της Μέρκελ που ήθελαν να τον πείσουν για ένα “πραξικόπημα”. Πρώτον επειδή το θεωρεί χωρίς πιθανότητες επιτυχίας και δεύτερον επειδή είναι σίγουρος πως με την Μέρκελ τον συνδέει μια συμφωνία ανταποδοτικότητας».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων το Der Sriegel, στη συνέχεια μιας αρθογραφίας του, που «βάζει φωτιά» στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό εν όψει των εκλογών στη χώρα το προσεχές έτος.  

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνει διπλό μήνυμα προς την Καγκελάριο: θα την βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα, αλλά είναι σε ετοιμότητα, εάν εκείνη αποχωρήσει», αναφέρει το Spiegel

Εκείνος, συνεχίζει το δημοσίευμα, την καλύπτει στο κόμμα και σε αντάλλαγμα εκείνη θα τπυ ανταποδώσει μετά τις εκλογές «με κορυφαία θέση» στην κυβερνητική εξουσία, χωρίς την οποία δεν μπορεί πλέον να φανταστεί τη ζωή του. Αυτό, σύμφωνα με το Spiegel, είναι ταυτόχρονα και το τραγικό. «Νούμερο 1 θα γίνει μόνο εάν εκείνη τα παρατήσει».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι στην πραγματικότητα εκείνο που τροφοδοτεί τη δική του δύναμη είναι η αδυναμία της κυρίας Μέρκελ. Παρά ταύτα, στην Καγκελαρία υπάρχει μεγάλη ανακούφιση για το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Βουλή.

Όμως, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν του αρκεί πλέον να ορίζει την οικονομική πολιτική», θεωρώντας ότι οι δυνατότητές του είναι απεριόριστες, γι’ αυτό και αναμιγνύεται σ’ όλα τα θέματα, το προσφυγικό, την πολιτική στην Αφρική, ακόμη και τη μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

«Για τους φίλους του ο Σόιμπλε είναι κάτι σαν κρυφός επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της "CDU AE", που στέκεται πιστός δίπλα στην επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσει και ότι το επιχειρηματικό μοντέλο εξακολουθεί να είναι σωστό», καταλήγει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

2. Γερμανοί χριστιανοκοινωνιστές (CSU - σύμμαχοι Μέρκελ) : Ανώτατο όριο των 200.000 προσφύγων στη Γερμανία  

O πρόεδρος του Xριστιανοκοινωνικού Kόμματος της Βαυαρίας (CSU) και σύμμαχος της καγκελαρίου Μέρκελ, ο κ. Χορστ Ζέεχοφερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ξεκαθαρίζει ότι «...Δεν θα παραιτηθούμε από την απαίτησή μας να υπάρξει το ανώτατο όριο των 200.000 προσφύγων στη Γερμανία. Πρόκειται πολύ απλά για την αξιοπιστία μας».

Δηλαδή ο Ζέεχοφερ εξακολουθεί να είναι αντίθετος με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά τοανώτατο όριο για τους πρόσφυγες οι οποίοι μπορούν να γίνονται δεκτοί στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία δημοσίευσε το περιοδικό Focus το 60% των Γερμανών είναι υπέρ ενώ μόνο το 35% είναι κατά του ανωτάτου ορίου.

Ο Βαυαρός συντηρητικός πολιτικός δήλωσε σαφώς ότι τον ενδιαφέρει να υπάρχει «μια εγγύηση για το πώς θα περιορισθεί δραστικά η εισροή μεταναστών στο μέλλον», ώστε να μην επαναληφθεί η άνευ ορίου είσοδος μεταναστών στη Γερμανία. «Χρειαζόμαστε ένα σαφές, κατανοητό και αξιόπιστο κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο να περιορίζει την μετανάστευση σε ένα λογικό όριο», είπε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, προσδίδοντας θεσμική διάσταση στη διαφωνία του και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, ότι δεν συνάδει με το γερμανικό Σύνταγμα να δίνεται άσυλο σε όποιον εμφανίζεται στα σύνορα και να γίνεται δεκτός στη χώρα. Οποιος προέρχεται από μια ασφαλή χώρα μπορεί να επαναπατρίζεται αμέσως, τόνισε.

Ο δεξιός Βαυαρός πολιτικός υπεραμύνθηκε επίσης της πρόθεσής του να μην πάει στο συνέδριο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) το Δεκέμβριο, εάν δεν υπάρχει συμφωνία με την καγκελάριο στο θέμα αυτό. «Εάν εμφανιζόμασταν ο ένας στο συνέδριο του κόμματος του άλλου και απέχουμε παρασάγγας σε ουσιώδη θέματα της πολιτικής μας αντιλαμβάνεστε ασφαλώς πόση ζημιά θα κάναμε στο κόμμα μας», αφού από τους προέδρους των δύο αδελφών κομμάτων προσδοκάται η επίλυση των προβλημάτων. «Γι’ αυτό πρέπει να ξακαθαριστούν από πριν οι διαφορές μας επί της ουσίας».

Ο κ. Ζέεχοφερ είπε επίσης ότι το ζήτημα μιας ξεχωριστής υποψηφιότητας του CSU για την καγκελαρία στις εθνικές εκλογές του 2017 παραμένει ανοικτό.

(Όλο το δημοσίευμα στο:  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/fluechtlinge-horst-seehofer-droht-angela-merkel-mit-endgueltigem-bruch-a-1112584.html)

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας