13 Σεπ. 2016

Πως αξιολογείται η σύνοδος των ηγετών της Νότιας Ευρώπης στην Αθήνα

«Εναντίον μιας Ευρώπης των κανόνων,

των τεχνικών λεπτομερειών,

των δημοσιονομικών και της λιτότητας»

Σε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή προχώρησε η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), σε άρθρο της. Ο Ρέντσι βρίσκεται στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της FAZ «…ο Iταλός πρωθυπουργός οδηγείται σε συγκρούσεις με τη γερμανική κυβέρνηση από τη στιγμή που την Παρασκευή εμφανίστηκε στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και άλλων τεσσάρων πρωθυπουργών χωρών της νοτίου Ευρώπης.

Με τη δήλωση «...εναντίον μιας Ευρώπης των κανόνων, των τεχνικών λεπτομερειών, των δημοσιονομικών και της λιτότητας», ο Ρέντσι επανέλαβε ουσιαστικά ό,τι έχει πει ο ίδιος επανειλημμένως και επί ιταλικού εδάφους, αναφέρεται σχετικά. Τα ίδια λόγια δίπλα στον Τσίπρα, όμως, στέλνουν ένα μήνυμα με πολύ περισσότερους αποδέκτες: με τον τρόπο αυτό ο Ρέντσι σηματοδοτεί την έναρξη μιας στενής συνεργασίας η οποία δεν αναμένονταν στο προοίμιο της ελληνικής συνόδου των ευρωπαϊκών μεσογειακών κρατών». Όπως σχολιάζει η FAZ, τα παλιώτερα διπλωματικά και αρμονικά λόγια του Ρέντζι δίπλα στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ «απώλεσαν τη σημασία τους».

Όπως εκτιμούν Ιταλοί δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον πρωθυπουργό τους, στην Αθήνα ο Ρέντσι βρήκε το πραγματικό του πρόσωπο. Κατά την επιστροφή ήταν πολύ ικανοποιημένος που πλέον και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εντάχθηκε στην ομάδα των νοτίων χωρών, αναφέρει από μέρους της η Corriere della Sera. Ο Ρέντσι είπε επ’ αυτού: ‘Τώρα είμαστε πολλοί και μπορούμε να φέρουμε αναστάτωση”. Επίσης, η Republicca τον επικαλείται με τα εξής λόγια: «Πλέον γινόμαστε κίνημα και η Ιταλία παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό. Οι Γερμανοί πιέζονται πλέον...», φέρεται να πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός».

Σύμφωνα με την FAZ, το Σαββατοκύριακο ο Ματέο Ρέντσι επανέλαβε τη θέση του. Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αρχή όσον αφορά τις αξίες της. Στο γερμανικό μοντέλο των κανόνων ο Ρέντσι φέρεται να αντιτείνει το όραμά του περί μιας «Ευρώπης των ιδεωδών, της κοινωνίας και της ομορφιάς». Σε αυτό το πλαίσιο ο Ρέντσι και η κυβέρνησή του θέλουν να βάλουν τώρα (…) τη Γερμανία στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η Γερμανία έχει εντέλει ένα εμπορικό πλεόνασμα ύψους 80 έως 90 δισ. ευρώ, όπως λένε. «Εάν τηρούσε τους κανόνες κατά γράμμα, θα έπρεπε να επενδύσει το πλεόνασμα αυτό και να αναθέτει έργα σε ευρωπαϊκές και ιταλικές επιχειρήσεις. Δεν μπορείς από τη μια να μην σέβεσαι τους κανόνες και από την άλλη να δημιουργείς προβλήματα σε εκείνους που ζητούν ευελιξία», ανέφερε ακόμη ο κ. Ρέντζι.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας