9 Σεπ. 2016

Σύνοδος μεσογειακής Ευρώπης

Μεγάλο ενδιαφέρον στην Ευρώπη

(Μόνο τα ελληνικά media και ο ...Ραχόι υποτιμούν τη σύνοδο!!!)

Επειδή βλέπω αδιανόητο μικρονοϊσμό για μια σύνοδο ηγετών της νότιας Ευρώπης στην Αθήνα, και τόση κακοπιστία για κάτι που αν πάει καλά θα ωφεληθεί η χώρα και όλοι οι πολίτες, να υπογραμμίσω ότι όσο και να υποβαθμίζεται σε «σχολιάκια» η σύνοδος, αποτελεί θέμα μεγάλου ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Εν τάξει, τα δημοσιογραφικά ανακλαστικά στην Ελλάδα -για τους γνωστούς λόγους- υποτιμούν τη σύνοδο. Εμείς, ας δούμε ένα μικρό απάνθισμα από τις αναφορές σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης  για να κάνουμε τις συγκρίσεις με την ενημερωση στην Ελλάδα.

1. Να πληθαίνουν οι φωνές κατά της λιτότητας και υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ‘βλέπει’ σε ‘αρθρο της η φλαμανδόφωνη βελγική εφημερίδα De Tijd

2. EUOBSERVER: «Ο Τσίπρας ελπίζει ότι το ‘club Med’ θα μαλακώσει την ευρωπαϊκή λιτότητα» (https://euobserver.com/economic/134995)

3. Εκτός από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της γερμανικής Die Welt και η Tageszeitung φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «Η εξέγερση του ευρωπαϊκού νότου» και υπότιτλο «Σύνοδος: Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει έναν άξονα του νότου ενάντια στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ»

4. Στην ηλεκτρονική σελίδα της Liberation φιλοξενείται άρθρο του ανταποκριτή της εφημερίδας στην Αθήνα, Fabien Perrier, με τίτλο: “Σύνοδος των Αθηνών: Ο Τσίπρας θέλει να ξαναδώσει φωνή στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου”. (http://www.liberation.fr/planete/2016/09/09/sommet-d-athenes-tsipras-veut-redonner-une-voix-aux-pays-du-sud-de-l-europe_1489908)

5. Οι ισπανικές εφημερίδες La Vanguardia και noticiasterra.es δημοσιεύουν άρθρα αναφορικά με τη Σύνοδο Μεσογειακών χωρών της ΕΕ που διοργανώνεται στην Αθήνα

(α. https://noticias.terra.es/mundo/europa/tsipras-recibe-a-lideres-del-sur-europeo-en-una-cumbre-mediterranea,8e7fb6a8f8a0d9ddeffba6ca1093d03dwuv7u10l.html

β. http://www.lavanguardia.com/politica/20160908/41176497557/tsipras-espera-que-el-sur-de-europa-haga-un-frente-comun-contra-la-austeridad.html)

    6. Η επίσης ισπανική ABC για το ίδιο θέμα σε ανάρτηση συντάκτη στα blogs της εφημερίδας προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy αποφάσισε να μην παραστεί σε αυτή διότι όπως είπε «παρακολουθεί μόνο γεγονότα που θεωρούνται ουσιώδη όπως για παράδειγμα, τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 16, στην Μπρατισλάβα (Σλοβακία) με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών της ΕΕ, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή θα συζητηθεί το Brexit». Στην πραγματικότητα αναφέρει το άρθρο ότι «ο Mariano Rajoy δεν θέλει με τίποτα να είναι παρών στην Αθήνα και ούτε στέλνει τον ΥΠΕΞ Jose Manuel Garcia-Margallo, αλλά αφήνει την ισπανική εκπροσώπηση σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα της ΕΕ, Fernando Eguidazu». Έτσι «στέλνει δυο μηνύματα στην Αθήνα, αφενός ότι δεν πιστεύει ότι όλες αυτές οι συναντήσεις των ομάδων χωρών είναι αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να ενισχύσει την συσπείρωση κι όχι τη διασπορά. Το δεύτερο είναι ότι δεν θα αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα σε μια συνάντηση κατά την οποία όλοι οι ομόλογοί του, με εξαίρεση την Κύπρο, εκπροσωπούν σοσιαλιστικές ή σοσιαλιστικές-κομουνιστικές κυβερνήσεις, γεγονός το οποίο είναι προφανές στα έγγραφα τα οποία εστάλησαν μεταξύ των χωρών που κλήθηκαν.»

http://abcblogs.abc.es/luis-ayllon/public/post/atenas-la-cita-socialista-de-la-que-se-escabulle-rajoy-16588.asp/#.V9EmEfiYqsE.twitter

7. H επίσης ισπανική Diplomat in Spain διαμαρτύρεται στο twitter ότι η εκπροσώπηση της Ισπανίας στη Σύνοδο είναι σε χαμηλό επίπεδο.

8. «Ένα κοινό μέτωπο ενάντια στη λιτότητα. Ένα "νότιο" μέτωπο που να παρουσιασθεί ενωμένο στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα» είναι ο στόχος της Συνόδου, σημειώνει σε ανταπόκρισή του ο ειδικός απεσταλμένος του ιταλικού πρακτορείου Ansa για τη Σύνοδο.

9. Στους στόχους της Συνόδου, όπως διατυπώνονται στην ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρεται και η εφημερίδα Il Sole 24 Ore

10. Η ιστοσελίδα Affari Italiani σχολιάζει: «Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβα θα αναδύεται όλο και περισσότερο μια Ευρώπη χωρισμένη σε τρεις βασικούς τομείς. Από τη μια πλευρά τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης, με επικεφαλής την Α. Μέρκελ. Από την άλλη, στα ανατολικά, τα κράτη της «νέας Ευρώπης», κράτη που έχουν βρει την έκφρασή τους στην ομάδα Visegrad. Στο Νότο, όπου υπάρχουν οι μεσογειακές χώρες, η ηγεσία εναπόκειται στην Ιταλία, καθώς η ηγεσία του F. Hollande στη Γαλλία δεν ήταν ποτέ τόσο επισφαλής». Η ιστοσελίδα αναφέρεται στους στόχους της Συνόδου, όπως διατυπώνονται στην ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, και στο πρόγραμμα της Συνόδου ενώ τονίζει ότι στην κορυφή των θεμάτων που θα την απασχολήσουν είναι το μεταναστευτικό και η οικονομία...»

11. Τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι από την Αθήνα αναφέρει, ότι «εφόσον τα κράτη της Νότιας Ευρώπης καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση, θα μπορέσουν να την παρουσιάσουν στις 16 Σεπτεμβρίου κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στη Μπρατισλάβα»

Αυτά...

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας