14 Αυγ. 2016

Η ιστορία της ελληνικής ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης

Τα ελληνικά κανάλια, οι άδειες και η Δημοκρατία (3)

(H επέλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης)

Όπως έχει ήδη αναφερθεί στα προηγούμενα, τα δημοτικά ραδιόφωνα δεν ήταν άλλο από μια προαναγγελία για τους ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς. Έτσι, το (Προεδρικό Διάταγμα) ΠΔ 25/88 για την «Τοπική Ραδιοφωνία» που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 1988, ουσιαστικά άνοιξε και τον δρόμο της νόμιμης εκπομπής από ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς. Τον Μάρτιο του 1988 συνεδριάζει η οριζόμενη στο ΠΔ 25/88 «Επιτροπή για την Τοπική Ραδιοφωνία» για να δώσει άδειες. Ένα αστείο όργανο και μια αστεία διαδικασία που δεν καταλήγει πουθενά. Πολλές οι αιτήσεις για άδεια, 37 συγκεκριμένα και καμία απονομή! Λίγες μέρες νωρίτερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας ραδιοσυχνοτήτων του υπουργείου Μεταφορών, κ. Χάγιερ, παρουσιάζει μελέτη, η οποία αναφέρει στην Αττική χωράνε 20 με 22 ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Τον Μάιο του 1988 αρχίζουν οι εκπομπές τους ο «TOP FM» από το συγκρότημα Λαμπράκη και ο «Antenna» από τον εφοπλιστή Μίνωα Κυριακού. Τους επόμενους μήνες ακολουθούν ο «90,2 Αριστερά στα FM» του Κ.Κ.Ε., η επανάληψη εκπομπών από το «Κανάλι 15» του Ρούσσου Κούνδουρου από τους «Βωξίτες Παρνασσού» της οικογένειας Κυριακοπούλου και ο «Σούπερ FM» με ιδιοκτήτη τον Ελληνο-Καναδό, Λαγουδόντη, και αργότερα οι «FLASH»της οικογένειας Κόκκαλη, SKY, «ΚΛΙΚ FM» του Άρη Τερζόπουλου και «Galaxy 92» της οικογένειας Γεωργάκη. Τέλος, ένα έτος αργότερα εμφανίζεται ο «POP FM» ένας non-stop μουσικό ραδιόφωνο του Γιάννη Αλαφούζου. Όλοι αυτοί οι ραδιοσταθμοί γίνονται δεκτοί ως «Νόμιμοι» επειδή είχαν υποβάλλει αίτηση για αδειοδότηση στην προαναφερθείσα  «Επιτροπή για την Τοπική Ραδιοφωνία», η οποία δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία αδειοδότησης. Οι δημοτικοί ραδιοσταθμοί έκτοτε συρρικνώνονται και σιγά-σιγά, ο ένας μετά τον άλλον κλείνουν.

Σημασία μεγάλη έχει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι η εποπτεία του κράτους επί των εν λόγω ραδιοφωνικών σταθμών αυτών, όπως ρητά ορίζεται από το σύνταγμα μέχρι και σήμερα, ουσιαστικά δεν υφίσταται, αφού οι λεγόμενες «επιτροπές κοινωνικού ελεγχου» και «δεοντολογίας», στις οποίες από τον νόμο είχε ανατεθεί η εποπτεία αυτή και υπό την πρόβλεψη ότι σε κάθε σταθμό ξεχωριστά θα συγκροτείται από μία, ουδέποτε συγκροτήθηκαν και λειτούργησαν.    

Και κάπως έτσι φτάνουμε στην επέλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης, που με τη σειρά της ανοίγεται στον ιδιωτικό τομέα. Φυσικά, πειρατική τηλεόραση (στα πρότυπα της ραδιοφωνίας) δεν είχαμε στην Ελλάδα (πρωτίστως λόγω απαγορευτικού κόστους τεχνικών υποδομών), με ελάχιστες εξαιρέσεις, μερικές ανάμεσά τους με εκπομπές  σκληρού πορνό. 

Πριν τα ιδιωτικά κανάλια, όμως, λαμβάνει χώρα μία ακόμη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας εκδηλώνεται, με αφορμή τη δήθεν απαγόρευση μετάδοσης στην Ελλάδα δορυφορικών τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 1988, ξεκινά στην Αθήνα, η αναμετάδοση από την κρατική ΕΡΤ των πρώτων δορυφορικών καναλιών. Αναμεταδίδονται συνολικά 6 κανάλια: Super Channel (Βρετανία), TV-5 (Γαλλία), SAT1 (Γερμανία), RAI-DUE (Ιταλία), CNN International (Η.Π.Α.) και Horizon (Ε.Σ.Σ.Δ.). Ακολούθησαν και άλλα και ανάμεσά τους το ΡΙΚ.

Τα ιδιωτικά κανάλια κάνουν πρεμιέρα αργότερα, το MEGA CHANNEL στις 20 Νοεμβρίου 1989, ο ANTENNA στις 31 Δεκεμβρίου 1989 και έπονται το ΚΑΝΑΛΙ 29 και το NEW CHANNEL. Άξια αναφοράς το κανάλι Seven-X, του εφοπλιστή Κουλουκουντή με πρωτοποριακό για την εποχή του πρόγραμμα και JERONIMO GROOVY TV, με μουσικό πρόγραμμα. Δεν πρέπει να λησμονηθεί το ανεπανάληπτο κανάλι ΙΤΑ 8, του «Λεωνίδα» με τις ψησταριές.

Δημοτικά τηλεοπτικά κανάλια δεν υπήρξαν; Όπως ήδη αναφέρθηκε, το κόστος τεχνικής υποδομής για εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος είναι πολύ υψηλό και έτσι οι Δήμοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε τέτοιες δαπάνες. Με δύο εξαιρέσεις:

- Το καλοκαίρι του 1989, ο δήμαρχος Θεσσαλονικαίων, Σωτήρης Κούβελας, χτίζει στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης κτίριο όπου κι εγκαθιστά την κεραία και τον απαραίτητο εξοπλισμό εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού, με αρχικό σκοπό την αναμετάδοση δορυφορικών προγραμμάτων. Ακολουθούν δίκες που κερδίζει ο Δήμος, αποκτώντας έτσι δικαίωμα να πραγματοποιεί τηλεοπτικές εκπομπές στην πόλη.

- Το "TV Plus Πειραιάς" ήταν το πρώτο Ελληνικό συνδρομητικό κανάλι και εξέπεμπε από τον Προφήτη Ηλία στον Πειραιά, με πρωτοβουλία του Δήμου Πιεραιωτών. Εξέπεμπε με απλή κωδικοποίηση και αρχικά με δωρεάν πρόγραμμα για διαφημιστικούς λόγους, ενώ αργότερα όταν έβαλε συνδρομή και μοίρασε κουτιά-αποκωδικοποιητές δεν είχε επιτυχία και γρήγορα έκλεισε.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...) 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας